Πολλοί είδαν και διάβασαν την ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά λίγοι κατάλαβαν το μήνυμα του. Ένα μήνυμα πολύ ισχυρό, και συνάμα εξαιρετικά διχαστικό.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που μίλησε ενώπιον αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της παγκοσμιοποίησης και υπέρ του πατριωτισμού. Είναι ένα μήνυμα που βρήκε πρόσφορο έδαφος και στην Αμερική, αλλά δυστυχώς και στη διχασμένη Ευρώπη.

Όλο και περισσότερο λαοί άρχισαν να κρύβονται πίσω από το κράτος-έθνος, επειδή οι λαϊκιστές πέτυχαν-ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση-να αναδείξουν τις διαφορές μεταξύ της παγκοσμιοποίησης και του πατριωτισμού. Πολλές φορές ενός λανθάνοντα, όχι δημιουργικού, πατριωτισμού.

Στην Ελλάδα, φοβόμαστε να αναδείξουμε τον πατριωτισμό μας από το φόβο ότι θα ταυτιστούμε με τους ναζί της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μέγα λάθος, διότι τους χαρίσαμε το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Η Χ.Α. δεν έχει καμία σχέση με τον άδολο πατριωτισμό. Είναι μία οργάνωση εξτρεμιστών, που χρησιμοποιούν τη Δημοκρατία για να την καταλύσουν, και οι οποίοι θαυμάζουν τον Αδόλφο Χίτλερ, που αιματοκύλισε την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Τραμπ χθες εισήγαγε ένα καινούργιο δόγμα. Και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε, όσο και να αντιπαθεί κανείς την ιδεολογία του. Απορρίπτουμε», είπε, την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης, και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού. Απευθυνόταν βεβαίως στο εσωτερικό της Αμερικής ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά έστειλε μήνυμα και στους οπαδούς της ιδεολογίας του σε όλο τον κόσμο.

Η παγκοσμιοποίηση, που εισήγαγε η ίδια η Αμερική, εξυπηρέτησε τους πλούσιους και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς και όχι τους λαούς, όσο και αν πολλοί-και στην Ελλάδα-πιστεύουν το αντίθετο. Και βασικά βοήθησε αυταρχικές χώρες, όπως η Κίνα, να αναδειχθούν και να σαρώσουν τον επιχειρηματικό κόσμο παγκοσμίως.

Η Αμερική, που δημιούργησε την παγκοσμιοποίηση, αποδείχθηκε και το μεγαλύτερο θύμα της. Πόσα προϊόντα αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκευάζονται στην Αμερική; Πολύ λίγα. Ακόμα και τα περίφημα καπέλα του κ. Τραμπ έχουν προέλευση την Κίνα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να αλλάξει αυτή την «ιδεολογία» και να αναγκάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στη χώρα.

Πόσοι διαφωνούν στις ΗΠΑ μαζί του; Όχι τόσοι πολλοί όσο φανταζόμαστε στην Ελλάδα, η οποία είναι και αυτή θύμα της παγκοσμιοποίησης. Υπάρχουν αναλυτές, όχι «ψεκασμένοι», που πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση που σαρώνει τη χώρα μας, οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση. Είναι μία άποψη. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαφθορά, που κυριάρχησε στον πολιτικό κόσμο, ήταν αυτή που γονάτισε την Ελλάδα.

Στη Γενική Συνέλευση, πολλοί εκ των παρισταμένων γέλασαν με αυτή την πρακτική του κ. Τραμπ, ότι λίγο-πολύ, τα κάνει όλα τέλεια. Και έχασαν το μήνυμα του, που αποτελεί απειλή για πολλούς εκ των ηγετών που τον άκουγαν χθες στον ΟΗΕ.

Εάν ο Αμερικανός Πλανητάρχης και η υπερδύναμη, την οποία κυβερνά -και ας λέγονται ένα σωρό βλακείες για το αμερικανικό «βαθύ κράτος»- αποφάσισαν να πολεμήσουν την παγκοσμιοποίηση, ο κόσμος μας θα βρεθεί μέσα σε μεγάλη τρικυμία. Ο πόλεμος μπορεί να είναι «ειρηνικός», αλλά τα συμφέροντα είναι τεράστια. Και αυτός ο πόλεμος μπορεί να εξελιχθεί και σε πραγματικό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος άνοιξε χθες μεγάλα μέτωπα. Αξίζει να μελετήσει κανείς την ομιλία του, διότι μέσω αυτής εύκολα θα καταλάβει τους επόμενους στόχους. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν μπλοφάρει με το Ιράν, διότι το χρωστά και στο Ισραήλ. Είμαι από αυτούς που επίσης πιστεύει ότι όσα λέει για τη Γερμανία τα εννοεί.

Ο Τραμπ δεν έχει πολλούς στην κυβέρνησή του, που εμπιστεύεται. Όμως, όσοι ομιλούν εκ μέρους του, δεν κρύβονται. Η Αμερική του σημερινού Προέδρου σκέφτεται συντηρητικά και ρεπουμπλικανικά, που σημαίνει ότι την ίδια στιγμή παίρνουν αποφάσεις με βάση τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής. Και σίγουρα δεν έχουν αισθήματα.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή που τους ενδιαφέρει και κατάφεραν να έχουν όλες τις χώρες μαζί τους, εκτός της Τουρκίας. Φαίνεται να μην τους απασχολεί, αν διαβάσει κανείς τα κείμενά και τις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει να την ελέγξουν τη Μεσόγειο.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το δόγμα του Χένρυ Κίσινγκερ, ο οποίος είναι σύμβουλος του κ. Τραμπ: Είχε πει στους συνεργάτες του ότι όποιος ορίζει την Κύπρο, την Κρήτη, την Μάλτα και το Γιβραλτάρ, κυριαρχεί στον κόσμο. Αυτή η φράση εξηγεί γιατί η Αμερική σχεδίασε το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή. Όμως η Τουρκία δεν εξυπηρετεί πλέον τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και εάν οι δύο χώρες συνεχίσουν τον κατήφορο στις σχέσεις τους, η Ουάσιγκτον θα πάρει άλλες αποφάσεις. Αυτό είναι σίγουρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ σαν Πλανητάρχης. Και όσοι τον παρακολουθούν από κοντά υποστηρίζουν πως «ότι λέει το εννοεί»…

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL