Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «AAD 2018» στη Νότιο Αφρική, η κινεζική CSOC (China Shipbuilding and Offshore International Company) μια ενδιαφέρουσα σχεδίαση: Το μη-επανδρωμένο ένοπλο σκάφος Jari (η CSOC είναι ο εξαγωγικός βραχίονας των κινεζικών ναυπηγείων China Shipbuilding Industry Corporation, CSIC). Το Jari είναι ένα ένοπλο μη-επανδρωμένο σκάφος πολλαπλών ρόλων: Περιπολίας, παράκτιας άμυνας, συνοδείας νηοπομπών κ.ά. Η ανάπτυξη του ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2018, οπότε και ξεκίνησαν οι δοκιμές εν πλω.

Το Jari έχει μήκος 15 μέτρα, πλάτος 4,8 μέτρα, βύθισμα 1,8 μέτρα και εκτόπισμα 20 τόνους. Το σκάφος επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 42 κόμβων την ώρα (78 χιλιόμετρα την ώρα) και εμβέλεια 500 χιλιόμετρα. Συγκριτικά, το Sea Hunter της αμερικανικής DARPA έχει μήκος 40 μέτρα και εκτόπισμα 140 τόνους. Ο κύριος αισθητήρας του Jari είναι ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης με τέσσερα σταθερά πάνελ, ενώ ο εξοπλισμός συμπληρώνεται από ηλεκτροπτικό σύστημα, ραντάρ ναυτιλίας, σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών και σονάρ. Το Jari μπορεί να ελεγχθεί είτε από σταθμό στην ξηρά, είτε από μητρικό πλοίο στη θάλασσα.

Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών, σε τηλεχειριζόμενο πύργο, με δυνατότητα ενσωμάτωσης κατευθυνόμενων ή μη-κατευθυνόμενων ρουκετών, στον ίδιο πύργο. Πίσω από το κύριο πυροβόλο των 30 χιλιοστών, είναι τοποθετημένοι δύο κάλαθοι με τέσσερα αντιαεροπορικά βλήματα έκαστος κάλαθος. Τέλος, δύο μονοί εκτοξευτές ελαφρών τορπιλών ET52C είναι τοποθετημένοι στις δύο πλευρές του σκάφους.