Με μια ανάρτηση στο «Facebook» o Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης καταγγέλλει την «πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας». Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!

Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα “τουρκικής μειονότητας” η μειονότητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανική καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία!

Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε-Γιατί πομακοχώρια λέγονται-κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!

Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας όπως την αποκαλείται αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες της πατρίδας μας!»

Comments

 1. Πολύ καλή κίνηση η έκδοση της ανακοίνησης. Πρέπει όμως και να αξιοποιηθεί ανάλογα.

 2. Το ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετείες υποχρεώνει τους Πομάκους στα σχολεία κλπ στην εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, άρα εν ευθέτω χρόνο στην τουρκοποίησή τους. Κακά τα ψέμματα, ένα μεγάλο μέρος είναι δική μας ευθύνη, καθώς η μουσουλμανική μειονότητα αποτελείται από τουρκογενείς, πομάκους και αθίγγανους έλληνες μουσουλμάνους. Και όλους αυτούς, η Άγκυρα θέλει να τους βάλει κάτω από το δικό τους έλεγχο και επιρροή ως ένα κομμάτι και όρο «τουρκικό».
  Ένας από τους αφανείς ήρωες της διάσωσης της πομακικής γλώσσας είναι ο νυν υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος ο οποίος βρήκα ότι έκανε την εν λόγω προσπάθεια κατά τη διάρκεια της θητείας του στην περιοχή της Ξάνθης αν δεν απατώμαι. Και αυτός ο άνθρωπος αντί να είναι στο ΥΠΕΞ…είναι στο παιδείας..

 3. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν!
  Το κράτος των Αθηνών ας στηρίξει τους γενναίους αυτούς Έλληνες!
  Κυνηγηστε τους προβοκάτορες της Άγκυρας μέχρι να πατήσουν μαύρο χιόνι.

 4. Οι Πομάκοι είναι φιλήσυχοι άνθρωποι και αγαπάνε την Ελλάδα. Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος για 70πλας χρόνια τους φερόταν σαν πολίτες Β κατηγορίας. Καιρός αυτή η μεγάλη αδικία να σταματήσει.

 5. Τώρα(2100 ώρα) ο πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ιμαμ Αχμέτ στο tv Βεργίνα κατήγγειλε ότι η διακομματική επιτροπή της Βουλής με πρόεδρο την Κα Μπακογιάννη δεν συναντήθηκε μαζί τους παρότι έστειλαν επιστολή για να εκθέσουν τα προβλήματα τους και κυρίως που στα σχολεία τους δεν διδάσκονται τη γλώσσα τους αλλά τουρκικά.
  Το μόνο θετικό που άκουσα είναι πολλά πομακοπουλα πάνε σε μη μειονοτικα σχολεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *