Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και των ΟΗΕ, οι οποίοι με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ουσιαστικά απαγορεύουν την επιστροφή περίπου 5,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στη χώρα. Ο Σύρος Πρόεδρος έκανε λόγω για πιέσεις και εκφοβισμό στους Σύρους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη Συρία. Όπως δήλωσε, από τα 17 εκατομμύρια κατοίκους της Συρίας, πριν τον εμφύλιο, τα 5,5 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα και ζουν εκτός Συρίας.

Comments

 1. Ο Άσαντ σωστά τα λέει αλλά ποιός τον ακούει.
  Οι ευρωπαίοι που συνέβαλαν σε αυτά που οδήγησαν στην σημερινή πραγματικότητα στην Συρία και στην γύρο περιοχή, απο την μια θέλουν να επαναπατρίσουν πρόσφυγες πολέμου απο την Συρία και απο την άλλη εμποδίζουν την επιστροφή τους με τις ηλίθιες κυρώσεις που έχουν ανακαλύψει ως νέα μόδα στην πολιτική σκηνή για να εκβιάζουν αδύναμες χώρες που δεν θέλουν να υποταχτούν στα ενεργειακά σχέδια της Αμερικής και Ευρώπης.

 2. Εγω θα περιμενα πως η ΕΕ θα ηταν η πρωτη που θα ηθελε την επιστροφη τους πισω, σε περιπτωση που δεν διατρεχουν κινδυνο. Οι αλλες χωρες δεν τους πεφτει λογος, αφου απο χωρες της ευρωπης ειναι να επιστραφουν.

 3. Η Συρία ήταν και θα παραμένει μια πολύ ιδιαίτερη χώρα στη περιοχή της Μ. Ανατολής.
  Ο πληθυσμός της παρόλο που εθνολογικά και θρησκευτικά διαφέρει ανά περιοχή είναι ιδιαίτερα μορφωμένος για τα δεδομένα της περιοχής με ισχυρή οικονομία βασιζόμενη στη γεωργία, τη και τον τουρισμό.
  Τα βορειο δυτικά παράλια της από Ταρτούς μέχρι Λατάκεια κατοικούνται κυρίως απο Αλεβίτες (Σιιτες χριστιανούς) ενώ οι περιοχές στην ενδοχώρα με πόλεις όπως η Χομς, η Δαμασκός και το Αλέπο κυριαρχεί το Σουντικό στοιχείο με ένα κομμάτι Δρούζων κυρίως στον νότο της Δαμασκού στα σύνορα με την Ιορδανία.
  Η πλειοψηφία των Σύριων που εκτοπίστηκαν στα τελευταία χρόνια του πολέμου ήταν σουνίτες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ιορδανία και την Τουρκία με πολλούς από αυτούς τελικά στην Ευρώπη παράνομα ενώ στα πρώτα χρόνια του πολέμου η πλειοψηφία των προσφύγων ήταν Σιίτες (κυρίως Αλεβίτες, Ισμαιλίτες και Λεβαντίνοι) καθώς οι περιοχές τους στο Ιντλιπ, τη Χομς και τις περιοχές πλησίον της Λατάκειας και της Δαμασκού είχαν καταληφθεί από σουνίτες αντικαθεστωτικούς και τουρκομάνους οι οποίοι αποτελούν μειονότητα στην περιοχή των παραλίων της Λατάκειας στο κόλπο της Αλεξανδρετας ως απομεινάρι μεταξύ Γάλλων και Αράβων μετά το τέλος της αποικιοκρατίας και επισήμως του ΒΠΠ που μοιράστηκε η Μ.Ανατολή μεταξύ των νικητών.
  Η πλειοψηφία του μορφωμένου και καταρτισμένου πληθυσμού που μετανάστευσε έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επιστρέψει αφενός γιατί είχε φύγει από τις πρώτες στιγμές του πολέμου κι αφετέρου εδώ και πολύ καιρό έχει απορροφηθεί εργασιακά στην πλειοψηφία του τόσο στη Γερμανία και Αυστρία όσο την Σουηδία και την Φινλανδία ως επί των πλείστο.
  Το σίγουρο είναι ότι πολύ μικρός αριθμός έχει καταφύγει στις χώρες του Κόλπου με εξαίρεση τον Λίβανο (λόγω εθνολογικής συγγένειας) διότι οι Σύριοι λόγω πολιτιστικής ρίζας, ιστορίας και γαλούχησης (Γαλλομαθείς) δεν ταιριάζουν με τους Άραβες του Κόλπου.
  Δυστυχώς η Ελλάδα παρόλο που δέχτηκε την τεράστια πλημμυρίδα των προσφύγων (νόμιμων και παράνομων) κατάφερε για άλλη μια φορά να απορροφήσει μόνο τους παράνομους και όχι τους Σύριους οι οποίοι λόγω της αρχέγονης σχέσης μας (Η Δαμασκός και γενικά όλη η επικράτεια βρίθει ανακτόρων από την Ελληνιστική και Μακεδονική Εποχή) έφυγαν για άλλες οργανωμένες χώρες όπου οι περισσότεροι από αυτούς θα αποτελέσουν σημαντική Προστιθέμενη Αξία για τις συγκεκριμένες οικονομίες και κοινωνίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *