Κατ’ εφαρμογή των όρων της συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι πρώτες ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή και συγκεκριμένα στον στρατηγικής σημασίας διάδρομο Λατσίν, ο οποίος συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρωσία να αναπτύξει δύναμη 1.960 στρατιωτών σε θέσεις μεταξύ των Αρμενίων και των Αζέρων. Στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτύξει στην περιοχή και η Τουρκία. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει τον έλεγχο σε 7 περιοχές πέριξ του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η συμφωνία προκάλεσε πανηγυρισμούς στο Αζερμπαϊτζάν και ένταση στην Αρμενία.

Comments

 1. Η Ρωσία δεν στέλνει μόνο μια «ειρηνευτική αποστολή» στην περιοχή, αλλά και ένα απόσπασμα που θα παρατηρεί και θα παρακολουθεί και την διείσδυση η τις μετακινήσεις ισλαμιστών στην περιοχή.

  1. Ακριβώς αυτός ήταν ο σκοπός της.
   Στην ουσία επέτρεψε να γυρίσουν τα πράγματα στο προ 1992-94 πόλεμο ώστε να ηρεμήσει την κατάσταση αλλά και να εξαλείψει μι για πάντα είτε την Αρμενία είτε το Αζερμπαιτζάν να κοιτάξουν προς Δύση και ΝΑΤΟ μεριά κρατώντας τον εναπομείναντα θύλακο του Καραμπάχ.
   Πολιτική στοχευμένη απόλυτα στο γεωπολιτικό δόγμα της πρώην ΕΣΣΔ για κλείδωμα του Καυκάσου και εν γένει του »Heartland» κατά Makinder.
   Στα Νότια πλέον απομένει η ΝΑ Μεσόγειος και οι αγωγοί έχοντας ως βασικό σύμμαχο την Αίγυπτο και δευτερευόντως τη Λιβυή ώστε να βρουν τρόπο εμπλοκής.
   Όλο αυτό που έγινε στην Αρμενία αποτελεί πρόκριμα για το τι μπορεί να γίνει και στα μέρη μας αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να ταΐζουν την Τουρκία με υποσχέσεις για υπερέχουσα θέση στο Αιγαίο μόνο και μόνο για να την βάλουν πίσω στο μαντρί ώς πόλο ανάσχεσης της Ρωσίας.
   Η Τουρκική πολιτική όμως ούσα ιδιαιτέρως έξυπνη να παίζει το ρόλο του »χρήσιμου ηλίθιου» και προς τις δυο μεριές έχει άπειρες δυνατότητες ελιγμού με ανταλλάγματα σε αντίθεση με μας που έχουμε μόνο….Διαβήματα!

   1. Paradox

    Πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, ειδικά αυτή για την θεωρεία του H. Makinder η οποία φαίνεται να παραμένει σε ισχύ και επίκαιρη για τα γεράκια στην Ουάσιγκτον αλλά και στις υπερατλαντικές δεξαμενές σκέψεων σε Αμερική και Ευρώπη στην γεωστρατηγική και γεωπολιτική.

    Οι Ρώσοι απο ότι φαίνεται τα έχουν μελετήσει -ως συνήθως- απο χρόνια και έχουν προβλέψει πολλά πράγματα για τις εξελίξεις στην περιοχή, εφαρμόζοντας προσεκτικά τα σχέδια για αναχαίτηση της προέλασης των αμερικανών και των συνεταίρων χωρών τους, χρησημοποιόντας την πρακτική «forward defense» στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *