Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι σχεδόν ολοκλήρωσε τις εργασίες αντικατάστασης εξαρτήματος των κινητήρων T-55 των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47 Chinook, το οποίο προκαλούσε διαρροές με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά φωτιάς στον κινητήρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Αυγούστου του 2022 ο Αμερικανικός Στρατός καθήλωσε το σύνολο των ελικοπτέρων του τύπου, λόγω διαρροής καυσίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Honeywell, κατασκευάστριας των κινητήρων T-55, στη διάρκεια προβλεπόμενου ελέγχου οι τεχνικοί του Αμερικανικού Στρατού βρήκαν ότι είχε εγκατασταθεί στους κινητήρες δακτύλιοι κυκλικής διατομής (O-Ring), οι οποίοι αποτρέπουν τις διαρροές,  αλλά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της Honeywell και δεν αποκτήθηκαν από την εταιρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Honeywell οι δακτύλιοι που εγκαταστάθηκαν δεν ήταν ελλαττωματικοί εκ παραγωγής, αλλά δεν είχαν παραχθεί για το συγκεκριμένο τύπο κινητήρα.

Η Honeywell παρείχε στον Αμερικανικό Στρατό ανταλλακτικά για τους κινητήρες T-55 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε ο Αμερικανικός Στρατός ανέλαβε την υποστήριξη των κινητήρων στα δικά του τεχνικά εργοστάσια και βάσεις. Υπό αυτό το καθεστώς ο Αμερικανικός Στρατός χρησιμοποίησε τους δακτυλίους που προκάλεσαν το πρόβλημα. Για την επίλυση του προβλήματος έχει γίνει επείγουσα προμήθειας 200 προβλεπόμενων δακτυλίων και γίνονται συζητήσεις με τη Honeywell για την προμήθεια περισσότερων.

Δεδομένου ότι οι εγκαταστημένοι δακτύλιοι δεν έχουν σειριακούς αριθμούς και είναι αδύναμο να προσδιοριστεί σε πόσα και ποια ελικόπτερα βρίσκονται, ο Αμερικανικός Στρατός αντικαθιστά τους δακτυλίους απ’ όλα τα ελικόπτερα. Στην ανακοίνωση του ο Αμερικανικός Στρατός αναφέρει ότι όλες οι χώρες-χρήστες του CH-47 Chinook έχουν ειδοποιηθεί σχετικά και ότι έχουν πραγματοποιήσει τεχνικές επιθεωρήσεις στους στόλους τους.