Στη Ρωσία τα στρατολογικά γραφεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις σχολών υποχρεώνουν μερικούς φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται την πρόωρη κατάταξη τους, μεταδίδει ο ιστότοπος Verstka επικαλούμενος την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στρατεύσιμων «Σχολή των κληρωτών». «Κάνουν πλύση εγκεφάλου σε δεκαοκτάχρονα αγόρια τα οποία, φυσικά, δεν κατανοούν τις νομικές συνέπειες τέτοιων δηλώσεων. Με διάφορες προφάσεις, με τη βοήθεια της πειθούς και των απειλών, τα αναγκάζουν να υπογράψουν δηλώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλεξέι Ταμπάλοφ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται σε περιοχές σε όλη την Ρωσία. Όπως ισχυρίζεται ο Ταμπάλοφ , τα στρατολογικά γραφεία έρχονται σε συμφωνία με την διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε όσοι φοιτητές έχουν υπογράψει τις σχετικές δηλώσεις να δίνουν νωρίτερα εξετάσεις και να λαμβάνουν στη συνέχεια το φύλο πορείας. «Τα στρατολογικά γραφεία θέλουν να αρχίσουν να καλούν στο στρατό αυτούς τους φοιτητές από την 1η Απριλίου, όταν αρχίζει η φθινοπωρινή περίοδος κλήτευσης κληρωτών, χωρίς να περιμένουν το καλοκαίρι και το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου», θεωρεί ο Ταμπάλοφ.

Ο ιστότοπος Verstka, διευκρινίζει ότι η συμφωνία για πρόωρη στράτευση ανακαλείται εύκολα. Για αυτό χρειάζεται να υποβληθεί αίτηση στην οποία να δηλώνεται ότι αναιρείται η προηγούμενη και εν συνεχεία να σταλεί στο τοπικό στρατολογικό γραφείο, στην κύρια διεύθυνση στρατολογίας της περιφέρειας και στην στρατιωτική εισαγγελία. «Πρέπει να αναφέρεται ότι σας παραπλάνησαν, ότι σας έπεισαν αξιωματούχοι και δεν είχατε επίγνωση των νομικών συνεπειών αυτής της δήλωσης», εξηγεί ο Ταμπάλοφ. Νωρίτερα η Κρατική Δούμα ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που προτείνει τη χορήγηση πρόσθετων μορίων στους υποψήφιους φοιτητές πανεπιστημίων που έχουν υπηρετήσει στο στρατό.