Το ΝΑΤΟ μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης με τέσσερις ασιατικές χώρες στις οποίες έχει δώσει καθεστώς παρατηρητών κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei Asia.

Η ανακοίνωση θα έχει σκοπό να επιδειχθεί «αλληλεγγύη» και ταυτόχρονα «εναντίωση» στη Ρωσία και στην Κίνα, εξήγησε μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του NATO, κατά το δημοσίευμα της Νικέι. Οι τέσσερις εταίροι της ατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.

Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών συμμετείχαν στη σύνοδο του NATO πέρυσι για πρώτη φορά. Η συμμαχία λέει πως σκοπεύει να εντατικοποιήσει τη συνεργασία με τους εταίρους του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, επικαλούμενη την «επιθετικότητα» της Κίνας, ειδικά στο στενό της Ταιβάν, και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Η προσεχής σύνοδος του NATO έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Λιθουανία.