Απόβαση ελληνικών εταιρειών επρόκειτο να λάβει χώρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδες στα ναυπηγεία της Lorient. Δεκάδες ελληνικές εταιρείες μέλη των δυο σωματείων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα βρεθούν στη Lorient προκειμένου να συναντηθούν σε υψηλό επίπεδο με στελέχη της Naval Group προκειμένου να διασφαλίσουν περαιτέρω βιομηχανικό έργο για το πρόγραμμα των FDI ΗΝ αλλά κυρίως στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης των νέων κορβετών.

Οι δυο ελληνικές αντιπροσωπείες θα αποτελούνται από μέλη της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) καθώς και του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Ήδη η τελευταία γαλλική προσφορά κατατέθηκε με το ΠΝ να είναι πλήρως ικανοποιημένο αναφορικώς με τη τεχνική διαμόρφωσης των Gowind 2800 HN. Τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη ηγεσία του ΠΝ οφείλουν να αισθάνονται πλήρως ικανοποιημένοι καθώς η ναυπήγηση των FDIHN προχωρά με φρενήρεις ρυθμούς και νωρίτερα του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Τα παραπάνω είναι βεβαίως και σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας.

Ταυτοχρόνως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο εκφράζεται η ευαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γαλλική πρόταση η οποία διασφαλίζει τρία βασικά ζητούμενο που είχαν τεθεί κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα.

Τη ναυπήγηση των κορβετών στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος Προκοπίου.

Τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό άνω του 30% στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης των νέων κορβετών. Ήδη η Naval Group έχει εντάξει ελληνικές εταιρείες στην εφοδιαστική της αλυσίδα.

Τη διασφάλιση όλων των προαπαιτούμενων οικονομικών στοιχείων. Κυριότερα στοιχεία προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η μη εμπροσθοβαρής πληρωμή και η αποπληρωμή σε βάθος χρόνου με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή άνω των 10 ετών ώστε το πρόγραμμα να είναι βιώσιμο από πλευράς οικονομικού προϋπολογισμού.

Καταλυτικής φύσεως είναι και η σημασία η οποία αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση στην ελληνογαλλική προσέγγιση σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο αφού η προσπάθεια σύναψης αμυντικής συμφωνίας με την Ιταλία δεν επετεύχθη καθότι προέκυψαν πολλές δυσχέρειες. Η κυριότερη φέρεται να είναι η υπογραφή από την νέα ιταλική κυβέρνηση συμφωνιών με έντονο γεωστρατηγικό αποτύπωμα στη Λιβύη με τη κυβέρνηση μαριονέτα της Άγκυρας η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση.

Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναλύθηκαν όλες οι παραπάνω παράμετροι. Ως εκ τούτων, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός παραμονές της εθνικής επετείου (με επικρατέστερη ημερομηνία την 22α Μαρτίου) αναμένεται να βρεθεί στη Λοριάν, πιθανότατα συνοδευόμενος από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα στη Λοριάν πιθανότατα θα βρεθεί και ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Γιώργος Προκοπίου με τον οποίο η Naval Group θα συνεργαστεί ώστε οι Gowind 2800 HN του Πολεμικού Ναυτικού να ναυπηγηθούν στη χώρα μας.