Τα ιταλικά ναυπηγεία T.Mariotti ανακοίνωσαν ότι επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας για τη ναυπήγηση ενός πλοίου διάσωσης υποβρυχίων και υποστήριξης δυτών καθώς και ενός κέντρου εκπαίδευσης στη La Spezia. Το σχετικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα του 2021 και είναι ύψους € 424 εκατομμυρίων. Η ναυπήγηση του πλοίου θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022 και η ένταξη στο στόχο αναμένεται το 2025. Σε υπηρεσία, το νέο πλοίο θα αντικαταστήσει το A-5309 «Anteo», το οποίο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1980. Το νέο πλοίο θα είναι σπονδυλωτής σχεδίασης και θα καλύπτει μια σειρά αναγκών όπως η υποστήριξη δυτών, η διάσωση υποβρυχίων (σε βάθος έως και 600 μέτρα) και η άσκηση ναυτικής διοίκησης και ελέγχου.

Comments

 1. Όταν λέμε και για ελλείψεις στα πλοία της ΔΔΜΝ, εννοούμε και σε τέτοιου είδους πλοία, όπως και για ειδικά πυροσβεστικά κ.λπ. Αλλά τι λέω τώρα…..

 2. τα πλοια που μας παρεδωσε το ιδρυμα Λασκαριδη με τον καταλληλο εξοπλισμο σε κοντεινερ που υπαρχουν μπορουν να καλυψουν και αυτην την αποστολη.

 3. Κανονικά η ΕΕ θα έπρεπε να είχε συνολικό προγραμματισμό για τις χώρες της για τέτοια πράγματα, και να συνδράμουν όλες οι χώρες ή η ίδια η ΕΕ απευθείας στα κόστη.

  Πχ μια ομάδα διάσωσης υποβρυχίων στην Ιταλία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και την Ελλάδα και το μεσογειακό μέρος της Γαλλίας, άρα ίσως θα μπορούσε να σχεδιαστεί κάτι που να έιναι ακόμη καλύτερες δυνατότητες. Να πω την αλήθεια κομμάτι ακριβό φαίνεται, ενώ δεν καταλαβαίνω την αναφορά στα 600 μέτρα βάθος (θα μου πεις ότι είναι πιο βαθιά πλέον δεν θα χρειάζεται διάσωση, αλλά..)

  Αντίστοιχη πρωτοβουλία αν θυμάμαι καλά υπήρχε για μεταγωγικά αεροσκάφη (αν θυμάμαι καλά το Λουξεμβούργο είχε πληρώσει μέρος του κόστους μεταγωγικών αεροσκαφών στα πλαίσια συμμετοχής ενός pool) ή για αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

  Στην ουσία θα μπορούσαν να το κάνουν για οποιοδήποτε σύστημα είναι γενικά ακριβό και να έχει γενικά μικρή χρήση, ειδικά σε περιόδους ειρήνης, άρα το κόστος και η χρήση να μοιράζεται και αν ποτέ κάποια χώρα το χρειαστεί σε πραγματικές μη ειρηνικές περιστάσεις πλέον να το χρησιμοποιεί στο φουλ (που θα ήταν μια σπάνια περίπτωση).

  Οπότε εκτός από το να σκέφτονται κοινές προμήθειες (πχ Ευρωκορβέτα) να σκέφτονται και προμήθειες τύπου pool σε συστήματα που μπορούν να εμπίπτουν σε τέτοια περίπτωση, και είναι πολλά αυτά, κάτι που θα βοηθούσε πολύ και στην εξοικονόμηση, αλλά και στο να αποφασιστεί να αγοραστεί ένα τέτοιο σύστημα, καθώς αν υπάρχουν 6 χώρες που είναι στο τσακ να το πάρουν αλλά το κόστος είναι μεγάλο και η χρήση του μικρή και στο τέλος δεν το παίρνει καμιά, αν το μοιραστούν μπορεί να αποφασίσουν να πάρουν πχ 2 για 6 χώρες, οπότε και το κόστος θα είναι το 1/3 και θα έχουν να το χρησιμοποιούν και αν σε κάποια από τις χώρες προκύψει πραγματικό πρόβλημα αντί 1 θα έχει 2 συστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *