Στη διάρκεια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης «ILA 2018», η γερμανική εταιρία Hensoldt παρουσίασε το παθητικό ραντάρ αεράμυνας TwInvis. Το όνομα TwInvis προέρχεται από τις λέξεις «twin» (δίδυμο) και «invisible» (αόρατος), δεδομένου ότι ούτε το TwInvis ούτε οι υπό ανίχνευση στόχοι δεν εκπέμπουν σήμα, δηλαδή είναι «αόρατοι». Το TwInvis, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί επί τακτικού οχήματος ή βαν, αναλύει παθητικά, δηλαδή χωρίς να εκπέμπει, την κυκλοφορία αέρος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hensoldt, Thomas Müller, ανέφερε ότι το ραντάρ ενσωματώνει ευαίσθητους δέκτες και ένα μόνο TwInvis μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, 200 αεροσκάφη σε απόσταση 250 χιλιομέτρων.

Το TwInvis έχει τη δυνατότητα να αναλύει ταυτόχρονα πολλές ζώνες συχνοτήτων. Για παράδειγμα μπορεί να αναλύσει ταυτόχρονα 16 αναμεταδότες FM (αναλογικούς) συν 5 αναμεταδότες DAB και DAB+ (ψηφιακούς) καθώς και αναμεταδότες DVB-T και DVB-T2 (ψηφιακοί, τηλεοπτικοί ευρείας γεωγραφικής κάλυψης).

Το TwInvis μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ λόγω της παθητικής λειτουργίας του είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ή να επηρεαστεί από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.