Νέες δυνατότητες αναμένεται θα αποκτήσουν τα μη-επανδρωμένα αεροχήματα MQ-8C Fire Scout του Αμερικανικού Ναυτικού, καθώς θα εξοπλιστούν με νέο ραντάρ και σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data Link 16) με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε ρόλο προωθημένης παρατήρησης και επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, το νέο ραντάρ είναι το Osprey-30 της ιταλικής Leonardo τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array), το οποίο σε συνδυασμό με το σύστημα Link 16 θα επιτρέπει στα MQ-8C Fire Scout να επιτηρούν και να παρατηρούν μεγάλης έκτασης θαλάσσιες περιοχές και στη συνέχεια να μεταβιβάζουν την τακτική εικόνα σε φίλια πλοία και αεροσκάφη.

Τα MQ-8C Fire Scout, τα οποία βασίζονται στο ελικόπτερο 407 της Bell Helicopters, χρησιμοποιούνται κυρίως από τα πλοία LCS (Littoral Combat Ship), ενώ στο μέλλον θα αποτελέσουν την κύρια εναέρια πλατφόρμα των πλοίων του προγράμματος FFG(X). Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το Αμερικανικό Ναυτικό διατηρεί σε υπηρεσία 30 MQ-8C Fire Scout.

Εκτός από την εγκατάσταση του ραντάρ Osprey-30 και του Link-16 τα Fire Scout θα ενταχθούν και στο δίκτυο Minotaur. Το Minotaur είναι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ανίχνευσης και διαχείρισης αποστολής, το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και διαβιβάζει δεδομένα και πληροφορίες από διαφορετικούς αισθητήρες προκειμένου να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου μάχης, διαθέσιμη ταυτόχρονα σε όλα τα φίλια μέσα, πλοία και αεροπλάνα.