Όπως ανακοίνωσε ό Πορτογάλος Υπουργός Άμυνας, João Gomes Cravinho, το ευρωπαϊκό πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης ελικοπτέρων MHTC (Multinational Helicopter Training Centre) θα βρίσκεται μόνιμα στην Πορτογαλία και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2022. Το MHTC, ένα πρόγραμμα της EDA (European Defence Agency) θα ενοποιήσει, σε ένα κέντρο, τα προγράμματα HEP (Helicopter Exercise Programme), HTC (Helicopter Tactics Course) και HTIC (Helicopter Tactics Instructors Course).

Το πρόγραμμα MHTC ακολουθεί την πεπατημένη πρακτική της EDA, δηλαδή όταν μια σειρά ομοειδών προγραμμάτων, του ίδιου αντικειμένου, ωριμάσει δημιουργείτε μια μόνιμη υποδομή σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Στόχος η όσο το δυνατό κοινή εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η αποκέντρωση των δαπανών (το κόστος λειτουργίας του MHTC θα βαρύνει την Πορτογαλία η οποία όμως θα εισπράττει από τα κράτη που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων). Ανάλογο παράδειγμα είναι το κέντρο ETAC (European Tactical Airlift Centre), στη Σαραγόσα της Ισπανίας, το οποίο λειτουργεί από το2017.

Τα προγράμματα HEP, HTC και HTIC ξεκίνησαν το 2009 και υποστηρίζονται από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (οι άλλες χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τη στιγμή του Brexit). Η απόφαση για την μόνιμη εγκατάσταση του MHTC στην Πορτογαλία πάρθηκε το 2019. Σύμφωνα με τους Πορτογάλους το κέντρο θα επιχειρεί για τουλάχιστον 15 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης για άλλα 15 χρόνια, κατόπιν συμφωνίας των μελών.