Όπως έγινε γνωστό στις αρχές Φεβρουαρίου, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», σε δημοσίευμα της, ανέφερε ότι η Εθνική Φρουρά υπέγραψε σύμβαση, τον Δεκέμβριο του 2019, για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων Mistral (και βλημάτων παράκτιας άμυνας Exocet). Όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα το κόστος της προμήθειας των Mistral, που θα είναι της αυτοκινούμενης έκδοσης, είναι της τάξεως των € 150 εκατομμυρίων. Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι μια σημαντική κίνηση αναβάθμισης της αεράμυνας της Κύπρου. Τα Mistral προορίζονται για προστασία των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων μονάδων της Εθνικής Φρουράς. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.
Όπως προαναφέραμε η Κύπρος θα προμηθευτεί την αυτοκινούμενη έκδοση Mistral MCP/IMCP (Mistral Coordination Post/Improved Missile Control Post). Τα δύο συστήματα είναι εφοδιασμένα με ραντάρ για εντοπισμό, αναγνώριση και ανίχνευση στόχων, καθώς και με ισχυρότατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα συστήματα έχουν την ικανότητα της αυτόματης αξιολόγησης των εντοπισμένων απειλών, της κατάταξης του ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητα τους, τον καθορισμό της σειράς προσβολής τους και τον έλεγχο των εκτοξευτών, τόσο ως προς το πότε θα εκτελέσουν βολή όσο και ως προς το ποιόν στόχο θα εμπλέξουν. Επίσης τα δύο συστήματα μπορούν να διασυνδεθούν σε ανώτερο κλιμάκιο διοίκησης ή αντιαεροπορικής άμυνας.
Το MCP είναι τοποθετημένο επί τακτικού οχήματος 4 x 4. Ενσωματώνει ραντάρ της ζώνης συχνοτήτων X, μέγιστου βεληνεκούς εντοπισμού 30 χιλιομέτρων και σε μέγιστο υψόμετρο έως 4.000 μέτρα. Επίσης ενσωματώνει και σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). Απαιτεί μόλις ένα άτομο για πλήρωμα και μπορεί να ανιχνεύσει έως και 20 στόχους ταυτόχρονα. Επίσης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ηλεκτρονικά αντίμετρα. Ο χρόνος τάξης του συστήματος δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. Το IMCP παρέχει τις ίδιες δυνατότητες με το MCP, αλλά ενσωματώνει τρισδιάστατο ραντάρ της ζώνης συχνοτήτων S. Μπορεί να εντοπίσει έως 200 στόχους ταυτόχρονα, σε απόσταση έως 80 χιλιόμετρα και υψόμετρο έως και 15.000 μέτρα. Ο χρόνος τάξης του συστήματος δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά.
Το ολοκληρωμένο σύστημα MCP/IMPC συμπληρώνεται από το γνωστό βλήμα Mistral, μέγιστου βεληνεκούς 6,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο βλήμα, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1988. Δύο πρόσφατες εξελίξεις είναι που το καθιστούν ακόμα πιο ικανό. Το Νοέμβριο του 2019 η MBDA ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική βολή του Mistral-3 στα 7 χιλιόμετρα. Το βλήματα Mistral-3 ενσωματώνει υπέρυθρο ερευνητή και προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας. Μπορεί να εμπλέξει στόχους με μικρό θερμικό ίχνος όπως UAV, βλήματα και ταχύπλοα σκάφη, ενώ παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2019 η MBDA ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή βολή του Mistral κατά ταχύπλοου σκάφους. Η βολή πραγματοποιήθηκε από ναυτικό πύργο SIMBAD-RC, τοποθετημένο στην ξηρά, κατά μη-επανδρωμένου ταχύπλοου σκάφους σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την ακτή.