Όπως έγινε γνωστό, χθες στην Κύπρο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale πραγματοποίησαν, με την Εθνική Φρουρά, μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση. Συγκεκριμένα, τα γαλλικά μαχητικά πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές στόχων στην Κύπρο, ενώ τα αντιαεροπορικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς αμύνθηκαν. Η είδηση προκάλεσε πολλά, θετικά σχόλια στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα ρωσικά τη χρήση των αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M1-2 και τα Tor-M1, ιδιαίτερα του πρώτου, που είναι ένας «άσσος» για την αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Εθνική Φρουρά διαθέτει δύο (2) πυροβολαρχίες Buk-M1-2, συνολικά οκτώ (8) τετραπλούς εκτοξευτές. Τα Buk-M1-2 είναι αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς. Είναι ικανά συστήματα, αλλά μπορούν να γίνουν ικανότερα, μέσω προγράμματος αναβάθμισης. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1972 (9K37 Buk) ως αντικαταστάτης των 2K12 Kub. Ευθύς εξαρχής, απαιτήθηκε κάθε εκτοξευτής να ενσωματώνει ραντάρ ελέγχου πυρός και να μην εξαρτώνται από το ένα και μοναδικό ραντάρ της πυροβολαρχίας.

Το 1974 παρουσιάστηκε και τέθηκε σε καθεστώς δοκιμών η έκδοση 9K37-1 Buk-1. Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και το σύστημα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1978, ενώ χαρακτηρίστηκε επιχειρησιακό το 1980 (η ναυτική έκδοση, 3S90 Uragan, εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1983 στα αντιτορπιλικά κλάσης «Sovremenny»). Το 1983 παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε η βελτιωμένη έκδοση 9K37M1 Buk-M1 με ραντάρ καλύτερων επιδόσεων για μεγαλύτερη ευστοχία και ανθεκτικότητα σε ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Η επόμενη αναβάθμιση του Buk αποφασίστηκε το 1992, αλλά ξεκίνησε το 1994, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Ρωσίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1997 ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπτυξης της έκδοσης 9K37M1-2 Buk-M1-2, που εξοπλίζει και την Εθνική Φρουρά. Σε υπηρεσία, από τη Ρωσία, το Buk-M1-2 εντάχθηκε το 1998. Το σύστημα ενσωματώνει το νέο βλήμα 9M317, αντί του παλαιότερου 9M38, αν και τα δύο (2) βλήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Buk-M1-2 εξίσου.

Εκτός του αντιαεροπορικού ρόλου τα Buk-M1-2 διαθέτουν και αντιπυραυλικές, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία, Almaz-Antey, ισχυρίζεται ότι έχει και βασικές ικανότητες προσβολής στόχων στο έδαφος ή στη θάλασσα. Το 2007 παρουσιάστηκε η νεότερη και βελτιωμένη έκδοση Buk-M2, με την ικανότητα βολής νέων βλημάτων και την ενσωμάτωση ενός νέου ραντάρ ελέγχου πυρός διάταξης φάσης με ικανότητα ανίχνευσης 24 στόχων ταυτόχρονα και εμπλοκής τεσσάρων (4) στόχων ταυτόχρονα. Επίσης, το νέο ραντάρ έχει καλύτερες επιδόσεις στον εντοπισμό χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Λίγο αργότερα παρουσιάστηκε η ακόμα πιο βελτιωμένη έκδοση Buk-M2E.

Το 2007 ανακοινώθηκε ότι ο Ρωσικός Στρατός δεν θα προμηθευτεί την έκδοση Buk-M2, αλλά τη νεότερη και ικανότερη Buk-M3 με έξι (6) βλήματα ανά εκτοξευτή. Η ανάπτυξη της έκδοσης Buk-M3 καθυστέρησε αρκετά, σχεδόν 10 χρόνια, λόγω προβλημάτων χρηματοδότηση. Έτσι τα πρώτα συστήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2018. Το Buk-M3 (Viking) ενσωματώνει βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα και νέους, πιο ικανούς πυραύλους. Ουσιαστικά το Buk-M3 είναι ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα, καθώς οι τροποποιήσεις, σε σχέση με την έκδοση Buk-M2, είναι εκτεταμένες.

Το ενσωματώνει νέο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύστημα ταχείας ανταλλαγής δεδομένων και τηλεθερμικό σύστημα απεικόνισης και κατάδειξης στόχων (αντί του τηλεοπτικού ανιχνευτή των προηγούμενων εκδόσεων). Μια πυροβολαρχία Buk-M3 μπορεί πλέον να εμπλέξει ταυτόχρονα έως και 36 στόχους, ενώ το νέο βλήμα 9R31M μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, UAV και βλήματα, ακόμα και σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών, αρκεί η μέγιστη ταχύτητα του στόχου να μην ξεπερνά τα 3.000 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το Buk-3M έχει υψηλότατη πιθανότητα επιτυχημένου πλήγματος με ένα βλήμα, πάνω από 95%, ενώ η μέγιστη εμβέλεια του νέου βλήματος ανέρχεται στα 70 χιλιόμετρα. Το μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο εμπλοκής είναι της τάξεως των 35 χιλιομέτρων. Επιστρέφοντας στα κυπριακά Buk-M1-2, η κάθε πυροβολαρχία αποτελείται από τέσσερις (4) τετραπλούς εκτοξευτές 9A310M1-2 με βλήματα 9Μ317 μέγιστου βεληνεκούς 45 χιλιομέτρων και μέγιστου υψομέτρου 25 χιλιομέτρων, τέσσερις (4) φορτωτές βλημάτων 9A39M1-2 με οκτώ (8) βλήματα ανά φορτωτή και με δυνατότητα εκτόξευσης τους (δεν ενσωματώνουν το ραντάρ ελέγχου πυρός των εκτοξευτών), ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου 9S470M1-2, το οποίο μπορεί να διασυνδεθεί με το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας και το ραντάρ επιτήρησης 9S18М1-1, το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους σε αποστάσεις 100-140 χιλιομέτρων, να ανιχνεύσει στόχους που πετούν σε ύψος 60 μέτρων σε απόσταση 25 χιλιομέτρων και ελικοπτέρων που πετούν σε ύψος 30 μέτρων σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Το Buk-M1-2 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει προστασία σε σχηματισμούς επιπέδου Μεραρχίας, αλλά και σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις εναντίων πλήθος απειλών, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικοπτέρων, τακτικά βλήματα, UAV κ.ά. Η καινοτομία της κατασκευής του, δηλαδή το ότι κάθε εκτοξευτής ενσωματώνει ανεξάρτητο ραντάρ ελέγχου πυρός και εγκλωβισμού, το καθιστά έναν δύσκολο στόχο στον εντοπισμό, την παρεμβολή και την προσβολή-καταστροφή του. Το ραντάρ επιτήρησης διαθέτει κεραία μηχανικής σάρωσης και λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Η/Ι (6-10 GHz). Διαθέτει και οπτικό σύστημα ανίχνευσης στόχων, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί και με θερμική κάμερα. Το ραντάρ μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες έρευνας, πρόσκτησης στόχων, ιχνήλασης και κατάγαυσης.

Το Buk-M1-2 είναι ένα ικανό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο αποτελεί σημαντική προσθήκη για την Εθνική Φρουρά και την άμυνα της Κύπρου και μπορεί να γίνει ικανότερο, μέσω της αναβάθμισης τους σε ανώτερο επίπεδο. Η εγγύτητα της Τουρκίας στην Κύπρο καθιστά την ανάγκη διάθεσης ενός ολοκληρωμένου δικτύου αντιαεροπορικής άμυνας και αεροπορικού ελέγχου επιτακτική για την Κύπρο. Η ύπαρξη του Buk-M1-2 στο κυπριακό οπλοστάσιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα, όπως η απόκτηση ενός αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς βέβαια να επαναληφθεί το φιάσκο των S-300, οι οποίοι τελικά κατέληξαν στην Ελλάδα, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Για τα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς HAWK, του Ελληνικού Στρατού, την ανάγκη αντικατάστασης τους και τις δυνητικές επιλογές μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Και τα Buk και τα Tor εχουν αποδειξει οτι τα καταφερνουν μια χαρα (απέναντι σε πολιτικα αεροσκάφη), το θέμα ειναι εμπιστευεσαι τους Ρώσους να βάλουν χέρι στο σύστημα πλέον; Ειδικά τώρα με την συγκλιση με την Τουρκία και την συγκρουση συμφερόντων στην ανατολικη μεσόγειο (αλλο να εισαι μοναδικος προμηθευτεις ενεργειας στην ΕΕ και αλλο να εχεις ανταγωνισμο).

 2. Δεν ξέρω αν πλέον είναι ενδεδειγμένα τα Ρωσικά συστήματα, για διάφορους λόγους.
  Επιπλέον, οι Κύπριοι είχα τα περασμένα χρόνια πολλά παράπονα από τους Ρώσους για την υποστήριξη.
  Εν όψει και των εξελίξεων με ΗΠΑ ως προς την άρση του εμπάργκο όπλων, αλλά και γενικά των γεωπολιτικών παραμέτρων, καλό θα ήταν η Ε.Φ. να προσανατολιστεί σε κάποια άλλα συστήματα (ιδίως NASAMS ή SPYDER).
  Εκτός των άλλων, η όποια αναβάθμιση των συγκεκριμένων, θα είχε νόημα για την έκδοση Μ3, η οποία δεδομένων των αναβαθμίσεων, μόνο φθηνή δεν αναμένεται να είναι, χώρια οι νέοι πύραυλοι που θα πρέπει να αγοραστούν.
  Το ίδιο ισχύει και για την νέα έκδοση των TOR.
  Βέβαια και το BUK3 και το TOR M2E, είναι εξαιρετικά, αλλά…..
  Πέραν αυτού, τα όποια οπλικά συστήματα των Κυπρίων, θα είχαν νόημα σε συνδυασμό με τα Ελληνικά και την Ελληνική υποστήριξη (αν και όταν). Βλέπει κανείς μια τέτοια πρόθεση από την από εδώ μεριά?
  Αλήθεια εκείνο το σήμα με τη μισή Κύπρο κόκκινη και την φράση «Δεν ξεχνώ», τι απέγινε? οεο?

  1. τα ρωσικά συστήματα αεραμινας και της Κύπρου Αλλά και της Ελλάδας δεν πρόκειται να αποσυρθούν ούτε να αντικατασταθούν….χρειάζεται να γίνει μια καλή αναβάθμιση και να βγάλουν άλλα τόσα καρβέλια στην υπόλοιπη ζωή τους.Οποιο καινούριο αντιεροπορικο σύστημα καινουριο και αν αγοράσει και από Ελλάδα αλλά και από Κύπρο θα αγοράσουν μικροι αριθμοί για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά αεραμινας,διότι λεφτά γιοκ .τα buk-m -tormi-osa είναι τα ποιό περιζήτητα και καλύτερα οπλα μικρής αεραμινας που μπορουν να δουλεύουν ανεξάρτητα και να πηγαίνουν οπου θέλουν.ετσι εφαρμόζεται το σύστημα πυρ και κίνηση και δυσκολεύει το πράγμα για τον αντιπαλο διότι δεν γνωρίζουν από που μπορεί να τους έρθει…αφηστε αυτά που λένε ότι η ρωσια αρνείστε να τα σειντηρησει,Αυτά τα λεναι και τα λέμε και Εμείς για τα μάτια των Αμερικάνων..τελος οποιοδήποτε Ρωσικό όπλο μην ξεχνάτε ότι φθηνό και στην απόκτηση και στην συντήρηση.ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΥΠΈΡ ΑΥΤΏΝ ΤΩΝ ΌΠΛΩΝ…

  2. Αυτό θα ήταν ιδανικό, αλλά απαιτεί πολλές δόσεις (κόστος min 500 εκ.) για μια πυροβολαρχία (6 εκτοξευτές Χ 8, ήτοι 48 «σωλήνες» με 96 Aster 30). Αν και εδώ γίνεται λόγος για τα μέσης εμβέλειας συστήματα.
   Επιπλέον εαν οι γείτονες διαμαρτυρηθούν στους Γάλλους, πιθανότατα θα κάνουν μια τρύπα στο νερό (ειδικότητά τους τελευταία).

  1. Κάτι καλύτερο από BUK M3 για τις ανάγκες τις Κύπρου δεν υπάρχει, αν μάλιστα συνδυάζονται με τα τελευταίας γενιάς TOR, από εκεί και πέρα τα παλαιότερα 1-2 πρέπει να είναι εφικτό να εκσυγχρονιστούν μέχρι την έκδοση 2Ε.

 3. Εξαιρετικά τα ρωσικά αντιαεροπορικά. Επιβάλλεται η αναβάθμιση τους αλλά και η πρόσκτηση επιπλεόν Tor και άλλων συστημάτων. Τα περι σχέσης με την Τουρκία είναι μη σοβαρά και αφορούν κράτη μπανανίες. Η Τουρκία παίζει και με την Ουκρανία σε οπλικά συστήματα παρόλο που η Ουκρανία έχει έχθρα με τη Ρωσία. Η δε Τουρκία δεν δίσταζε να προμηθευτεί πολύ παλιότερα ρωσικά συστήματα επειδή η Ρωσία προμήθευε την Κύπρο. Έλεος πια.

  1. πεστα …τα tormi -osa-bouk-m-s300 δεν πρόκειται να αποσειρθουν Πότε…μεχρι και τα εγγόνια μας θα τα έχουν.μια αναβάθμιση των στρατιωτικών όπλων που διαθέτουμε απέτει μερικά εκατομμύρια….ομως η αγορά καινούριων απετει ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ….ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΆ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΚΟΡΊΦΕΑ ΣΤΟ ΙΔΟΣ ΤΟΥΣ(Όσο οι Τούρκοι δεν αποκτούν στελθΣτέκι αεροσκάφος,Αλλά και αυτό μην το φοβάστε…και να το αποκτήσουν η Ελλαδίτσα έχει μια από της κοριφεες αεραμινες σε ραντάρ και σε αντιαεροπορικα συστήματα της Ευρώπης.ποιο ευκολα θα μπορούσαν να μας κερδίσουν στην θάλασσα,λέμε Τώρα,παρά στους αιθέρες του αγαθού μας)…Δεν είναι τυχαίο που ο κ.Ερντογαν ανάμεσα σε f35 και s400 διαλέγει s400…ή οι Ινδοί που προτείμουν ρωσικά οπλα ….φθινα να με κοριφεα στο είδος τους.Το μόνο επιχειρισια και ο της αεραμηνας της Ελλάς είναι η Α.Μεσσογειος .Πρωσορινα έχει σωθεί λύση με την βοήθεια του γαλλικού στόλου σε περίπτωση παρασπαρασπονδιας των Τούρκων μια ή δύο γαλλικές freemm μια χαρά θα καλειψουν τα νοτα μας μέχρι να αποκτήσουμε τις belharra.η αγορά της bellhara είναι σίγουρη που ανάποδα να έρθει ό ντουνιά.γιαυτο οι γάλλοι προσπαθούν να μας δώσουν παντού…eurokorvetta , συνεργασία με ναυπηγικής αιτεριες,rafale,μέχρι και δάνειο προσπαθεί να μας δώσει.κοταμαν αεροπλανοφόρο εστειέστειλε στην Κύπρο .Που είναι η τουρκική αεροπορία .ΠΟΥΘΕΝΑ ,,ΟΎΤΕ ένα f16 να εμποδίσει τα γαλλικά rafale. Μέχρι μου το τρυπανακιτους το μαζεύουν άρον άρον από την Κύπρο.που είναι ο ισχυρός στόλος,αεροπορία,στρατός της.Ακομα και μια χούφτα αυριοο με πενιχρά ταν της δεκαετίας του 60….και αντιαρματικους πυραύλους..α και bmp 1 τους κάναμε τα ‘αλατιού…και μετά κλεγεστε για τα patom μας ότι θέλουν άμεση αντικατάσταση….ας γελάσω.Που να είχε αεροπορία και μέγαλλα αντιεραπορικο συστήματα η Συρία .Εκεί τι θα γινόταν.ΘΑ ΜΠΝΑΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΖΊ ΜΕ ΕΜΑΣ ΣΤ ΗΝ ΑΓΊΑ ΣΩΦΙΑ???ΤΟ ΜΌΝΟ ΚΑΚΌ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΙΣΗΣ αντεδαντέδρασαν φοβικά στην Τουρκία και δεν είναι αρκετα ενέργει στο να αντισταθουαντισταθούν με σθένος και αντρικά στον Ερντογάν.

   1. Kαθολου βεβαιη δεν ειναι η παραγγελια των Μπελχαρα για τον απλο λογο οτι δεν υπαρχουν λεφτα. Ο Κούλης αναζητα «χρηματοδότηση» (=δάνειο) για να τις παρει, και μεχρι στιγμης δεν το βρίσκει.

 4. Επομενως η αεραμυνα της Κυπρου δεν ειναι ακομα επαρκης.
  Ο Κουλός ομως αντι να ενισχυσει την Κυπρο, στελνει Patriot στη Σαυδικη Αραβια.

  Για τους Αραπάδες ο Κουλός ενδιαφέρεται. Για την Κύπρο δεν ενδιαφερεται;

 5. Κανενα TOR δεν πρεπει να γινει σκραπ,αλλα να αναβαθμιστει ετσι ωστε να αποκτησει ικανοτερο ρανταρ και 16 πυραυλους ετοιμους για βολη απο τους 8 σημερα

  1. Πέσαμε σε χουβαρντάδες βλέπεις, υπάρχει ένα θέμα βεβαια για την Κύπρο, όσο η Ρωσία τα έχει καλά με την Τουρκία.
   Επι της ουσίας καλό είναι να κινηθεί σταδιακά προς αναβάθμιση των συστημάτων των συστημάτων στις τελευταίες εκδόσεις τους, εφόσον τα σπάσουν Ρωσία και Τουρκία, αλλιώς πρέπει να εξετασθεί εναλλακτική.

 6. Ότι και να αγοράσει η Κύπρος μας δεν θα προλάβει να βάλει… Λόγο εγγύτητας θα καταστραφούν είτε απο το εχθρικό πυροβολικό είτε σπό τούρκους καταδρομείς πρίν γίνει ότι γίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *