Η άμυνα του κυπριακού ελληνισμού μας έχει απασχολήσει εκτενώς σε πλειάδα αναλύσεων μας. Η Εθνική Φρουρά αντιμετωπίζει μια κύρια πρόκληση, τη δράση της Τουρκικής Αεροπορίας. Η ένταξη των συστημάτων Buk M1-2 αδιαμφισβήτητα αναβάθμισε την αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της προστασίας χερσαίων δυνάμεων και στρατηγικών στόχων σε μέσο βεληνεκές. Εξακολουθεί να υφίστανται το κενό της ύπαρξης ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς.  

Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η προοπτική της ένταξης του Ευρωπαϊκού οπλικού συστήματος τύπου Aster 30 SAMP/T. Η επιλογή αυτή είναι συνάρτηση πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθότι η επιλογή είτε των Patriot είτε ενός Ρωσικού συστήματος θα ήταν εξαιρετικά πιο δύσκολη όπως αποδείχθηκε και από τη περίπτωση των S-300.

Την έκδοση Buk M1-2 έχει προμηθευτεί η Κύπρος. Το 1998 εντάχθηκε σε υπηρεσία η έκδοση Buk M1-2 με βελτιωμένο λογισμικό και κέντρο διοίκησης, βελτιωμένους εκτοξευτές και νέο ικανότερο βλήμα 9Μ317 με βεληνεκές 50 χιλιόμετρα αντί των 42 χιλιομέτρων του βλήματος 9Μ38Μ1 (η έκδοση Buk M1-2 άρχισε να αναπτύσσεται το 1992 και ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της το 1994, οπότε και ξεκίνησαν οι σχετικές επιχειρησιακές δοκιμές). H Εθνική Φρουρά διαθέτει δύο (2) πυροβολαρχίες Buk-M1-2 και συνολικά οκτώ (8) τετραπλούς εκτοξευτές.

To SAMP/T, η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε το 1997, είναι ένα αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί το βλήμα Aster-30. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, το SAMP/T μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες απειλές, όπως μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα συστήματα, ελικόπτερα, βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και βαλλιστικά βλήματα μέγιστου βεληνεκούς 600 km (έκδοση βλήματος: Aster-30 Block.1). Το βεληνεκές του συστήματος ανέρχεται στα 120 km και είναι ευθέως ανταγωνιστικό με το αμερικανικό Patriot και το ρωσικό S-300 PMU-2 Favorite. Για το μέλλον έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη της έκδοσης Aster-30 Block.2 για την εμπλοκή βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές μεγαλύτερο των 600 km.

Κατά την τερματική φάση, τα βλήματα ενεργοποιούν έναν ενεργό ερευνητή ραντάρ, ο οποίος τα καθοδηγεί προς τον στόχο. Η ικανότητα των βλημάτων να εκτελούν ελιγμούς σε υψηλές φορτίσεις g ανεξαρτήτως υψομέτρου οφείλεται στο σύστημα κατευθυνόμενης ώσης που ενσωματώνουν. Το σύστημα αυτό είναι εγκαταστημένο στο κέντρο βάρους του βλήματος έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ισχυρές πιέσεις όταν το βλήμα εκτελεί ελιγμούς σε υψηλές φορτίσεις g.

Το SAMP/T υποστηρίζεται από το ραντάρ Arabel της εταιρίας Thales, το οποίο εξοπλίζει το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”. To Arabel είναι ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, πολλαπλών ρόλων και παράλληλα σύστημα ελέγχου πυρός για τα αντιαεροπορικά βλήματα.Το σύστημα εκτόξευσης είναι οκτώ θέσεων και είναι εγκαταστημένο σε φορτηγό 8 x 8 (TRM-1000 της Renault για τη Γαλλία).

Το σύστημα ASTER 30-SAMP/T  της MBDA.

To Arabel είναι ένα ραντάρ 3D φασικής διάταξης που μπορεί να εμπλέκει ταυτοχρόνως περί τις 16 εναέριες απειλές καθοδηγώντας ισάριθμα βλήματα Aster 30. Φυσικά εκτός του Arabel θα μπορούσε να επιλεγεί και άλλο ραντάρ ευρωπαϊκού τύπου όπως τα Σουηδικά Girafe ή άλλα ραντάρ επίσης της Thales ώστε το τεχνικό ρίσκο με τη διασύνδεση του ραντάρ και των βλημάτων να είναι ευκολότερη και οικονομικότερη.

To Arabel είναι ένα ραντάρ 3D φασικής διάταξης που μπορεί να εμπλέκει ταυτοχρόνως περί τις 16 εναέριες απειλές καθοδηγώντας ισάριθμα βλήματα Aster 30.

Ενδεικτικά, το Giraffe-4A είναι ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών όπως έρευνα και επιτήρηση αέρος ή εντοπισμού εχθρικών πυρών πυροβολικού. Είναι ψηφιακό στη λειτουργία, τεχνολογίας AESA Νιτριδίου του Γαλλίου (GaN). Σε ρόλο έρευνας και επιτήρησης αέρος το μέγιστο βεληνεκές του ανέρχεται στα 280 χιλιόμετρα, ενώ σε ρόλο εντοπισμού πυρών πυροβολικού στα 100 χιλιόμετρα.

Το Giraffe-8A, το οποίο φέρεται επί τροχοφόρου οχήματος 8 x 8, είναι ραντάρ έρευνας και επιτήρησης αέρος ή λειτουργίας στο πλαίσιο αντιαεροπορικών συστημάτων. Το μέγιστο βεληνεκές του είναι της τάξεως των 470 χιλιομέτρων. Σημαντικό πλεονέκτημα για το Giraffe-8A είναι η ικανότητα του να εντοπίζει και να ανιχνεύει βαλλιστικά βλήματα μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και η ικανότητα του να λειτουργεί παθητικά, όταν είναι συνδεδεμένου με δίκτυο αεράμυνας. Επίσης ενσωματώνει και σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης (ESM).

Η οικογένεια ραντάρ Ground Master της Thales αποτελείται από ραντάρ πολλαπλού ρόλου, με διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.

Όλα τα ραντάρ Ground Master έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν έγκαιρο εντοπισμό και προειδοποίηση με μεγάλη ακρίβεια με χαμηλό κόστος υποστήριξης.

Σύμφωνα με τη Thales τα Ground Master μπορούν να εντοπίσουν όλες τις αεροπορικές απειλές του σήμερα, όπως αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα, σε κίνηση ή σε αιώρηση, βλήματα, κατευθυνόμενα ή βαλλιστικά, βλήματα όλμων, ρουκέτες και πλοία σε μικρά, μεσαία και μεγάλα ύψη, καθώς και στην επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για παράκτια άμυνα. Επίσης λειτουργούν και ως συστήματα C-RAM, όχι όμως στο κομμάτι της αναχαίτισης, αλλά σ’ αυτό του εντοπισμού.

Σύνθετη τυπικής συστοιχίας SAMP/T

Το Ground Master-200 φέρεται επί τροχοφόρου οχήματος 6 x 6 ή 8 x 8, επί κοινού εμπορευματοκιβωτίου (container) μήκους 20 μέτρων και βάρους λιγότερου των 10 τόνων. Συνεπώς μπορεί να τοποθετηθεί σε σταθερή θέση, ως στατικό ραντάρ. Ενσωματώνει τεχνολογία GaN, ενώ παρουσιάζει μια μείζονα βλάβη κάθε 3.000 ώρες λειτουργίας, η οποία απαιτεί μόλις 30 λεπτά χρόνο επιδιόρθωσης. Το μέγιστο βεληνεκές του είναι 250 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να εντοπίζει στόχους σε ύψος 80.000 ποδών (24.384 μέτρα).

Επίσης ενσωματώνει και σύστημα ηλεκτρονικών αντί-αντιμέτρων (ECCM), κάτι που το καθιστά βιώσιμο σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών. Το Ground Master-400 είναι μια έκδοση του Ground Master-200 με μεγαλύτερες επιδόσεις: 470 χιλιόμετρα μέγιστο βεληνεκές και 100.000 πόδια (30.480 μέτρα) μέγιστο ύψος εντοπισμού.

Το Ground Master-200 φέρεται επί τροχοφόρου οχήματος 6 x 6 ή 8 x 8. Το μέγιστο βεληνεκές του είναι 250 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να εντοπίζει στόχους σε ύψος 80.000 ποδών (24.384 μέτρα).

H ιταλική Leonardo διαθέτει τα ραντάρ της σειράς Kronos: Το Kronos Grand και το Kronos Land.

Το Kronos Grand είναι ραντάρ τεχνολογίας AESA, επιτήρησης και έρευνας αέρος και επιφανείας, αρά ιδανικό και για παράκτια άμυνα, ενώ μπορεί να παρέχει και υπηρεσίες ελέγχου πυρός, ταυτόχρονα και παράλληλα με τις διαδικασίες έρευνας. Δηλαδή η μια λειτουργία δεν αναιρεί την άλλη. Μπορεί να εντοπίσει και να ιχνηλατήσει αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, σκάφη και πλοία, βλήματα, ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού.

Τέλος ένα άλλο σύστημα άξιο αναφοράς είναι το σύστημα παθητικής παρακολούθησης στόχων χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους όπως το VERA NG. Το σύστημα τσέχικης κατασκευής και προέλευσης μπορεί να παρακολουθεί έως 10.000 στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιόμετρα. ‘Έχει το εξαιρετικό γνώρισμα πως είναι πλήρως ευέλικτο ενώ οι συχνότητες στις οποίες λειτουργεί είναι μεταξύ 50 MHz – 18 GHz. Κάθε σύστημα αποτελείται από 4 σταθμούς εκ των οποίων: τρεις παθητικούς αισθητήρες και μια κεντρική μονάδα ελέγχου και συγκέντρωσης των πληροφοριών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε και ένα σύστημα-αισθητήρα, το οποίο έχει έμμεση σχέση με την αντιαεροπορική άμυνα. Πρόκειται για το Sky Spotter της ισραηλινής Rafael, το οποίο γνωρίσαμε στη διεθνής έκθεση «Paris Air Show 2019». Για τα παθητικά συστήματα έρευνας αέρος και εντοπισμού επιφυλασσόμαστε να γράψουμε αναλυτικό αφιέρωμα στο μέλλον. Εδώ απλά θα τονίσουμε ότι το Sky Spotter είναι ένα παθητικό ηλεκτροπτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο παρουσιάζει υψηλό ποσοστό πιθανότητας εντοπισμού με παράλληλη, σχεδόν μηδενική, πιθανότητα λανθασμένων ενδείξεων επερχόμενης απειλής.

Πυροβολαρχία του SAMP/T των Βρετανών

Το Sky Spotter χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες, ημέρας και νύχτας, η χρήση των οποίων δημιουργεί μια παθητική «ομπρέλα» έρευνας και εντοπισμού, άρα έγκαιρης προειδοποίησης σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιομέτρων. Όλα τα συλλεγόμενα δεδομένα και πληροφορίες φιλτράρονται και επεξεργάζονται μέσω αυτοματοποιημένων αλγορίθμων, διαδικασιών επεξεργασίας εικόνας και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι είναι εφικτός ο εντοπισμός και η ιχνήλαση πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα.

Φυσικά θα μπορούσε να επιλεγεί ο συνδυασμός ενός ραντάρ για καθοδήγηση βλημάτων προς τον στόχο με ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και ένα παθητικό σύστημα εντοπισμού. Τέτοιες επιλογές βέβαια θα αύξαναν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες μιας συστοιχίας αλλά θα ανέβαζαν σημαντικά το κόστος του προγράμματος.

Παράλληλα με την αντιμετώπιση των απειλών από μαχητικά και UAV η χρήση ενός ολοκληρωμένου συστήματος SAMP/T θα κάλυπτε την απειλή προς τη Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά της μεγάλης ύπαρξης των τουρκικών βαλλιστικών όπλων.

Ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος Bora που ανέπτυξε η τουρκική εταιρεία ROKETSAN με βεληνεκές από 280 χιλιόμετρα και με CEP (30 έως 50 μέτρα).

Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam, υπό την αιγίδα του οργανισμού OCCAr (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’ Armement), ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 θα έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική  μελέτη σχεδίασης (PDR : Preliminary Design Review) την νέας έκδοσης Block.1 NT (New Technology) του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T.

Πρόκειται για τη δεύτερη μελέτη σχεδίασης και ανάπτυξης του SAMP/T Block.1 NT, ενώ η πρώτη, που ολοκληρώθηκε το 2018, εξέτασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το σύστημα ελέγχου πυρός, τους εκτοξευτές και τα νέα βλήματα Aster-30 Block.1 NT. Στην έκδοση Aster-30 Block.1 NT το βλήμα αναμένεται να έχει αντιβαλλιστικές ιδιότητες και αυξημένο βεληνεκές, σε σχέση με την έκδοση Aster-30, η οποία επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιόμετρα.

Λόγω του ότι το SAMP/T είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα θα είχε πλήρη διαλειτουργικότητα με το Ελληνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και τα Ιπτάμενα μέσα διαμέσου τακτικών ζεύξεων Link 16 με τη ΠΑ.

To 2013 η Σιγκαπούρη προχώρησε στην παραγγελία δύο πυροβολαρχιών SAMP/T (12 οκταπλοί εκτοξευτές) με 200 βλήματα Aster-30 μέγιστου βεληνεκούς 120 χιλιομέτρων, προς αντικατάσταση των MIM-23 Improved HAWK, με συνολικό κόστος € 651 εκατομμύρια. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικές ιστοσελίδες η πρώτη πυροβολαρχία, μαζί με 100 βλήματα, παραδόθηκαν το 2017, ενώ η δεύτερη αναμένεται να παραδοθεί το 2019.

Αντιλαμβανόμαστε πως η σκέψη για την απόκτηση ενός τέτοιου οπλικού συστήματος προβάλει ως ιδεαλιστική και μαξιμαλιστική για τα δεδομένα της Κύπρου και της κυπριακής κυβέρνησης.

Φυσικά, η προμήθεια ενός αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς προϋποθέτει ισχυρή πολιτική βούληση από τη κυπριακή κυβέρνηση και παράλληλα χρηματοδότηση. Προϋποθέτει θέληση και πυγμή για την απόκτηση ενός πολλαπλασιαστή ισχύος αφού πρώτα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ως διαπραγματευτικό χαρτί δύναται να αξιοποιηθούν οι εξορύξεις του ορυκτού πλούτου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με στόχο να υπάρχει αντιαεροπορική ομπρέλα έναντι ασύμμετρων απειλών. Αποτελεί όμως μονόδρομο και αδήριτη ανάγκη για την Εθνική Φρουρά ώστε να καλύψει στο έπακρο τις ανάγκες για αξιόπιστη αντιαεροπορική ομπρέλα πάνω από τη Μεγαλόνησο.

Comments

 1. Έτσι. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ χρειάζεται η Κύπρος. Και δεν χρειάζονται και όλα τα λεφτά μετρητά.
  Με αυτές τις δύο πυροβολαρχίες και με 3 συστηματάκια Iron Dome (3Χ3Χ20 σωλήνες, περί τα 150 εκ το πολύ με μια σειρά π/μ)), μπορεί να ελέγξει όχι μόνο το νησί, αλλά να αποκλείσει και κάθε ενίσχυση από τους γείτονες.

  1. Δηλαδη; Θα δωσουν βερεσέ ο μεσιέ Μακρόν και ο σινιόρ Κόντι επειδη η Κυπρος εχει δωσει οικοπεδα στις εταιρειες τους;

   Επιπλεον να υπενθυμισω οτι αν δεν απατώμαι ο στρατιωτικος προϋπολογισμος της Κυπρου δεν ξεπερνα πλεον τα 400 εκατομμυρια.

   «Δει δη χρηματων ω ανδρες Αθηναιοι, και ανευ γαρ τουτων ουδεν εσται γενεσθαι των δεοντων»

   Δημοσθενης

   1. Με ένα 150αράκι το χρόνο και αποπληρωμή σε 5 το πολύ χρόνια δεν θα έλεγαν όχι.
    Άλλωστε και να το παραγγείλλεις φέτος του χρόνου θα παραλάβεις.
    Αν είχαν τώρα το SAMP/T και το Iron Dome και με τις παράκτιες Exocet που έχουν βύθιζαν τα ερευνητικά, τι θα μπορούσαν να κάνουν οι γείτονες? Απολύτως τίποτα, γιατί ούτε στη στεριά έχουν τέτοια υπεροπλία ώστε να έχουν εξασφαλισμένο αποτέλεσμα, ενώ αν έκαναν και κάτι θα είχαν απέναντί τους όλους.
    Και μην πάμε στα οικονομικά. Και εκεί είναι σαν εδώ, φεύγουν ποσά δεξιά και αριστερά και σε διάφορους.

    1. 1. «Το 150αράκι το χρονο» αντιστοιχει στο 40 % του ετησιου στρατιωτικου προϋπολογισμου της Κυπρου.

     2. Με ενα πληρως επανδρωμενο μηχανοκίνητο Σώμα Στρατού στην Κυπρο, οι γείτονες μπορουν να κανουν αρκετα πραγματα, ακομα και χωρις αεροπορικη υπεροχη.

     3. Οι πολεμικες βιομηχανίες δεν μπορούν να δωσουν βερεσέ εκατοντάδων εκατομμυρίων, ακομα και αν ηθελαν, για τον απλο λογο οτι δεν εχουν τα μεγαλα κεφαλαια κινησης που απαιτουνται για αυτο, ουτε μπορουν να κανουν επισφαλεις πωλησεις σε χωρες με υψηλα επιπεδα χρεους. Αν ο Κουλός δεν μπορει να παρει βερεσέ για τις Μπέλχαρες, μαλλον δεν μπορει να παρει και η Κυπρος για SAMP/T και Iron Dome.

     5. Δεν υπαρχουν λεφτα. Η Κυπρος να παρει δωρεαν επιπλεον ΤΟR M1 απο την Ελλαδα, ωστε να πυκνωσει η αεραμυνα, και βλεπουμε. Και ας αποκτησει καλο Πυροβολικο, και δεν εννοω τα σέρβικα. Ενα καλο πρωτο βημα θα ηταν να τους στειλουμε εμεις ΠΕΠ RM70.

     6. «Τα λεφτα τελείωσαν, καιρος να χρησιμοποιησουμε το μυαλό μας».

     1. Επαναλαμβάνω, σε ΚΑΜΙΑ προμήθεια σε όλο τον κόσμο τα χρήματα δεν δίδονται μετρητά, ούτε μέσα σε ένα χρόνο ή δύο χρόνια σε τέτοιο ύψος προμήθειας. Το δεν υπάρχουν κάποια λεφτά, δεν ισχύει ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Κύπρο. Και οι δύο μπορούν να δώσουν παραπάνω. Χώρια τι αντισταθμιστικά μπορεί να πάρει.
      Δεν ισχύουν αυτά για τον Σ.Ξ. και δεν θα πω πολλά επ’ αυτού, παρά μόνο ότι οι Κύπριοι έχουν επιθετικά ε/π και σχετικά καλή α/α άμυνα ενώ οι τουρκοκύπριοι και οι γείτονες, δεν έχουν στο νησί ούτε σοβαρή α/α άμυνα ούτε επιθετικά ε/π.

     2. Nf πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει στην Κύπρο 60 αυτοκίνουμενα πυροβόλα Firtina των 155. Η Εθνική φρουρά χρειαζόταν ένα πυροβόλο με βεληνεκές μεγαλύτερο του firtina. Με δεδομένο ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αγοράσει από Γερμανία, Αγγλία,ΗΠΑ και για πολιτικούς λόγους δεν θα ξανααγορασει από ΡΩΣΣΙΑ ,Κίνα οι επιλογές περιορίζονται σε Γαλλία, Σερβία .Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή του nora 52 ήταν γύρω στις 800.000 ευρώ ενώ του αντίστοιχου γαλλικού άνω των 2.500.000 και έχοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου η απόφαση για τα σερβικά πυροβόλα ήταν μονόδρομος. Όσο αφορά τα Rm 70 αν δεν κάνω λάθος έχουν περιορισμένο βεληνεκές 20.000 το οποίο σημαίνει ότι θα ήταν εύκολος στόχος για τα τουρκικά firtina.

 2. Καταρχάς καλησπέρα στην ομάδα του defencereview και στο φορουμ του. Γράφω για πρώτη φορά και δεν έχω κάποια τεχνική κατάρτιση πάνω σε τέτοια ζητήματα. Είμαι απλά ένας 20αρης που γουστάρει τέτοια θέματα. Επομένως, εάν γράψω καμιά μπαρούφα μη με πάρετε με τις πέτρες. Κανονικά και εμείς δεν θα έπρεπε να έχουμε το SAMP/T αντί για τους patriot; Οι πρώτοι εάν δεν κάνω λάθος προσφέρουν ανίχνευση 360 μοίρες, ενώ οι Patriot 120. Βέβαια είχα διαβάσει πως οι Αμερικάνοι αναβαθμίζουν το ραντάρ τους να κάνει και αυτό 360. Σε περίπτωση που θέλαμε και εμείς να αποκτήσουμε τέτοια δυνατότητα, είναι καλύτερο να αναβαθμίσουμε τα ραντάρ των Patriot ή να πάρουμε SAMP/T για να έρθουμε και πιο κοντά με τη Γαλλία; Βέβαια, όλα αυτά είναι φαντασιώσεις, όταν καλά καλά δεν έχουμε τορπίλες, δεν έχουμε αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ και πάλι τα NH-90 παίρνουν παράταση. Απλά πιστεύω η λογική θα έλεγε να κάνουμε έναν διεθνή διαγωνισμό για φρεγάτες και κορβέτες και να διαλέξουμε μια πλατφόρμα που να είναι καλή για AAW για Μεσόγειο και κάποιες γενικών καθηκόντων για να έχουμε και περισσότερες μονάδες για ASW. Για AAW καλές θα ήταν μάλλον οι Iver και θα βόλευε να τους βάλουμε γαλλικά όπλα πάνω, να τα συνδυάσουμε και με το SAMP/T και να δώσουμε τα mirage και να πάρουμε 30 με 40 rafale. Γιατί χάνουμε χρόνο με τις [email protected] και δεν κάνουμε διεθνή διαγωνισμό να λάβουμε το μέγιστον δυνατόν; Βέβαια, όλα αυτά θέλουν πολιτική θέληση πρώτα και μετά τα δις. Τα δεύτερα μπορούν να βρεθούν και από εμάς και από χρηματοδότηση αυτών που θα μας τα φτιάξουν. Απλά σκέφτομαι, πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στον οικονομικό αρμαγεδώνα που έρχεται από τον ιό, είναι να επενδύσουμε στην άμυνα και σε τέτοιες βιομηχανίες. Θα ήταν πολύ ελπιδοφόρο, εάν καταφέρναμε να συμμετάσχουμε σε κάποια πράγματα στην παραγωγή (χωρίς συνδικαλιστές και λοιπές ιστορίες), αντί να τα κάνουμε πάλι επιδόματα και παροχές που έτσι κι αλλιώς πάλι δεν θα φτάνουν, αφού ζεις με δανεικά και δεν παράγεις κάτι. Ποια οικονομία θα ξανά ξεκινήσει, η οικονομία τον bar και των καφέ; Τι καλύτερο από μια αμυντική βιομηχανία;

  1. Ένα σχόλιο μόνο σχετικά με την ερώτησή σου «γιατί η Ελλάδα πήρε Patriot και όχι SAMP/T «:
   Η εύκολη απάντηση σε αυτό είναι πως όταν έγινε η παραγγελία (1998) το SAMP/T ήταν ακόμα σε εξέλιξη και όχι σε παραγωγή (2001+), οπότε δεν υπήρχε σαν εναλλακτική εκείνη την εποχή.
   Η πραγματικότητα είναι πάντως πως ακόμα και να ήταν επιχειρησιακό το συγκεκριμένο σύστημα, το πιο πιθανό θα ήταν να παίρναμε και πάλι Patriot για πολιτικους λόγους!

  2. Καλώς ήρθες ANDREAS και μπράβο σου για το ενδιαφέρον. Εγώ στην ηλικία σου μόνο το πανεπιστήμιο, τις πιτσιρίκες και τη μπάλα είχα στο νου μου. Εκτός από κάποια παιδιά εδώ που είναι επαγγελματίες, οι περισσότεροι μαθαίνουμε και κάνουμε διάλογο.

  3. Andreas
   Σε συγχαίρω για τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που διετυπωσες τις απορίες σου και τις σ κέψεις σου.

 3. Όλα καλά, όμως παρ’ ότι ειναι ευρωπαϊκό το σύστημα και μπορεί να λάβει φυσικά Link-16, το τελευταίο είναι πολύ δύσκολα αποδεσμεύσιμο για χώρες εκτός ΝΑΤΟ, πόσω δε μάλλον για την Κύπρο.
  Δεν είναι επομένως τόσο εύκολη η διασύνδεση με τα συστήματα της ΠΑ στον βαθμό που περιγράφεται στο άρθρο.
  Αυτό φυσικά δεν μειώνει την αξία ενός τετοιου συστήματος στο οπλοστάσιο της Μεγαλονήσου, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος πως υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει μια τέτοια παραγγελία, καθώς δεν γίνονται πολύ πιο απλες κινήσεις που θα έδειχναν μια αλλαγή στάσης των κυβερνώντων σε σχέση με την άμυνα της Κύπρου.

 4. «To 2013 η Σιγκαπούρη προχώρησε στην παραγγελία δύο πυροβολαρχιών SAMP/T (12 οκταπλοί εκτοξευτές) με 200 βλήματα Aster-30 μέγιστου βεληνεκούς 120 χιλιομέτρων, προς αντικατάσταση των MIM-23 Improved HAWK, με συνολικό κόστος € 651 εκατομμύρια».
  Αν ισχύουν αυτές οι τιμές απορώ γιατί δεν έχουμε έστω κάνει μια συζήτηση παράλληλα με τις συζητήσεις για τις φρεγάτες.
  Από την στιγμή που θα μπει στο οπλοστάσιο μας ο aster30 με τις φρεγατες Belharra αλλά κ μελλοντικά κ με τις κορβέτες EPC δεν θα ήταν ιδανικό να αγοραστούν κ επίγεια σύστηματα αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιούν αυτά τα βλήματα;;;
  Ούτως ή άλλως η αντιαεροπορικη μας ομπρέλα πρέπει να εκσυγχρονιστεί κ να βελτιωθεί τόσο ποιοτικά (ραντάρ 360° κ μεγαλύτερης εμβέλειας κ σύστηματα διαχείρισης πυρών που μπορούν να εμπλέξουν περισσότερους στόχους) αλλά κ αριθμητικά (περισσότερες πυροβολαρχίες που θα δίνουν την δυνατότητα να έχουμε περισσότερα βλήματα έτοιμα προς πυροδότηση)μια κ οι Τούρκοι ρίχνουν στο παιχνίδι συνεχώς περισσότερα όπλα (αεροπλάνα, UAV’S, UCAV’S, βαλλιστικούς κτλπ).
  Τα I-Hawk μας είναι για να φύγουν όσο πιο άμεσα γίνεται.
  Οι S-300 έχουν τα θέματα τους με την διασύνδεση τους με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας, χρειαζονται αναβάθμιση τα ηλεκτρονικά τους συστήματα κ επαναπιστοποιηση το σύνολο των πυραύλων που έχουμε.
  Κ οι PATRIOT χρειάζονται αναβάθμιση κ περισσότερα βλήματα.
  Μήπως σε ένα πακέτο για νέες φρεγατες (Belharra) , αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 να έμπαινε κ μια πρόταση για όσες πυροβολαρχίες SAMP/T χρειάζονται;;
  Θα είναι τεράστια αναβάθμιση αλλα κ τεράστια οικονομία κλίμακας.

  1. Για μένα, εφ’ όσον έχουμε πλέον Patriot, πρέπει αυτούς να αναβαθμίσουμε σε πρώτη φάση.
   Αν τώρα, το αναπτυσσόμενο νέο SAMP/T, όντως έχει αυτές τις εμβέλειες, σημαίνει ότι θα είναι και σε σχεδόν διαφορετική κατηγορία (ανώτερη) των Patriot. Δηλαδή κάτι σαν S-400. Υπό αυτή την προϋπόθεση εγώ θα έλεγα ναι, πόσο μάλλον όταν η εμβέλεια του νέου SAMP/T θα καλύπτει και ολόκληρη την ΑΟΖ.
   Σε τακτικό επίπεδο, αν πάρουμε και εμείς και οι Κύπριοι το νέο SAMP/T (με τα αναφερόμενα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας) και τα δύο συστήματα διασυνδεθούν, τότε θα επικαλύπτονται και σε μεγάλο μέρος της ΑΟΖ (ακρίβεια) , ενώ η Ελλάδα θα μπορεί να έχει εικόνα μέχρι τη …Συρία. ή το τι γίνεται στο αεροδρόμιο του ….Ινσορλίκ (χονδρικά).
   Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ με τα ποσά που δαπανούμε τώρα για εξοπλιστικά.

    1. Φυσικά δορυφορικά, όπου ήδη Ελλάδα και Κύπρος αλληλεπιδρούν (και μέσω κοινού δορυφόρου). Και εάν θέλουμε να το τραβήξουμε και σύνδεση με καλώδιο είναι εφικτή.

 5. Ωραίο το σύστημα και σίγουρα ενδιαφέρον και για Ελλάδα,.
  Η Τουρκία που δεν ήθελε και πέτυχε να μην εγκατασταθεί ένα S300 στο νησί, θα αφήσει όμως να πάει ένα SAMP που είναι πιο σύγχρονο στην Κύπρο, χωρίς να ξεσηκώσει τους πάντες στον αέρα;

  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι δεν θα έπρεπε να αξιολογηθεί το σύστημα και αν γίνεται και τα βρούνε στο οικονομικό να αποκτηθεί. Αλλά ότι με προηγούμενο παράδειγμα την περίπτωση των S300 θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς της Τουρκίας, που θα δυσκολέψουν το έργο.

  1. Με τους S300 δε νομίζω να ήταν τόσο η Τουρκία που τους μπλόκαρε όσο το Ισραήλ. Πάντως είναι ένα όπλο που δε ξέρουμε αν δουλεύει και αυτή τη στιγμή στην τοποθεσία που βρίσκεται το χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Πολύ καλο σύστημα και συμφωνώ ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα το έχουν ανάγκη καθώς επίσης και το Iron Dome. Φυσικά δε θα πάρουμε τίποτα αμφότεροι. Επίσης καλά τα χαρακτηριστικά αλλά τί γίνεται με τον ηλεκτρονικό πόλεμο που κάνουν οι Τούρκοι. Μήπως μπορούν εύκολα να τα αχρηστεύσουν και αυτά όπως τα αντιεροπορικά στη Συρία μέσω H.Π?

   1. Απο που το ακουσες αυτο οτι το Ισραηλ ειχε προβλημα???? Προκειται για λαθος. Εαν εχεις καποιες πηγες για αυτο τον ισχυρισμο, τοτε να τις βαλεις για να τις διαβασουμε και εμεις.

    Οι Τουρκοι ειχαν ξεσηκωθει τοτε και ελεγαν πως το S-300 ειναι συστημα που μπορει να χρησιμοποιηθει για επιθετικους σκοπους ως βαλλιστικος πυραυλος, και ταυτοχρονα απειλουσαν πως θα τους βομβαρδισουν. Η Κυπρος δεν ειχε ενα συστημα μεσου βεληνεκους οπως τα BUK σημερα, φοβηθηκαν και το συστημα τοποθετηθηκε στην Κρητη.

    1. για τον G_P 29 Απριλίου 2020 στις 21:07

     Με την ανακοινωση αγορας του Ρωσσικου συστηματος S300, το ισραηλ ενεκρινε πωλησεις οπλικων πυραλικων συστηματων, εδαφους-εδαφους στην τουρκια με σκοπο οι κατοχικες τουρκικες δυναμεις στην μεγαλονησο της Κυπρου να καταστρεψουν τις διαφορες συστοιχιες του συστηματος S300.

     Δεν σταματησε εκει η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του ισραηλ με τις τουρκικες δυναμεις.
     Η τουρκια εστειλε μια ομαδα (σμηνος πιθανον) f-16, ωστε να εξασκηθουν (στην περιοχη Νεγκεβ), σε διαφορους σχεδιασμους σε κοινες ασκησεις μαζι με την ισαρηλινη ΠΑ στο πως να καταστρεψουν σε αποστολες, SEAD, το συστημα S300.

     Το βημα το πρωτοδημοσιευσε συν κι ισραηλινη ραδιοφωνικη εκπομπη το αναγγειλε.
     Βεβαια το υπ. εξωτερικων του ισραηλ δεν αποδεχθηκε να κανει καποια δηλωση στο ολο θεμα, ενω η πρεσβεια του ισραηλ στην Αθηνα, απαρνηθηκε τετοιες ειδησεις αποκαλωντας τες «ψευδης».
     www tovima gr/ 2008/11 / 24 / archive / tria-senaria-gia-toys-s-300 /

     Με τετοιου «συμμαχους» ποιος εχει αναγκη τους τουρκους, εε;;;;

     1. Από το ίδιο άρθρο του 2008…
      «Οι σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν (προφανώς σκόπιμα) την περασμένη εβδομάδα στον τουρκικό Τύπο ενώ το Ισραήλ έσπευσε να τις διαψεύσει με ανακοίνωση της πρεσβείας του στην Αθήνα.»
      Γράφει μια μπούρδα ο τουρκικός τύπος, τα αναπαράγουμε και εμείς…
      Γράφουν και κάτι άλλα ωραία για drone-σαλάχια, ταραντούλες, laser weapons και «σούπερ βόμβες»…

      Για πες κανένα πυραυλικό σύστημα, εδάφους – εδάφους που πούλησε στην Τουρκία το Ισραήλ…

     2. προς shadowfax – 30 Απριλίου 2020 στις 14:13

      Εαν εχεις καποιο θεμα ή ερωτησεις με το κειμενο της εφημεριδας σου προτεινω να τους παρεις τηλεφωνο κι να θεσεις τα οποια παραπονα κι τις ανησυχιες σου…….

      Και κατι επιπλεον, ελλειπη ηταν η αναγνωση σου στο αθρο.
      Διοτι εαν το διαβαζες ολο, θα επεφτες πανω στην πιο κατω διευκρινηση που γινεται απο τον αρθρογραφο του αρθρου…..

      « Εν τούτοις, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν σε επαφές που είχαν στην Αθήνα ότι κοινές ασκήσεις Τουρκίας ­ Ισραήλ, με περιεχόμενο την αντιμετώπιση αντιαεροπορικών πυραύλων, έχουν διεξαχθεί αρκετές φορές και συχνά περιλάμβαναν ενέργειες καταστροφής των εκτοξευτήρων. Πάντως, μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχικής διάψευσης μεταδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από το ραδιόφωνο του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία τα τουρκικά αεροπλάνα εκπαιδεύτηκαν μόνο στην «αποφυγή» των S-300 και όχι στην καταστροφή τους. «.

      καλη χωνεψη!

     3. Κοινές ασκήσεις Ελλάδας Ισραήλ γίνονται κατά δεκάδες… Όπως και με άλλες χώρες… Πάντα υπάρχει κάποιο σενάριο σε αυτές… Τι να λέει αυτό?
      Ο καθένας γράφει ότι θέλει… Its a free country άλλωστε…
      Το θέμα είναι να ξέρεις τι διαβάζεις…

      Δεν απάντησες σε αυτό όμως που επίσης γράφει το άρθρο…
      Για πες κανένα πυραυλικό σύστημα, εδάφους – εδάφους που πούλησε στην Τουρκία το Ισραήλ…
      Κανένα φίλε μου…

    2. δυστιχωσ φυλε G P εχει δικοιο ο απο πανο με το ισραηλ.ολο το πεχνιδι πεκτθκε απο το ισραηλ μεσο αμερικισ,γιαυτο και δεν ιρθαν οι σ300 στιν κυπρο..αν μπρορισ να τα βρισ ολα στο ιντερνετ

   2. Οι Γάλλοι, δαπανούν μεγάλα ποσά στον ηλ. πόλεμο. Νομίζω την τελευταία 5ετία, ένα ποσό πάνω από 3,5 δις ευρώ (αν θυμάμαι καλά το δημοσίευμα ή και παραπάνω).

 6. Λεπτομέρειες για την ιστορία δεν γνωρίζω πέρα από αυτά που έχουν επικοινωνεί για την στάση της Τουρκίας, και ομολογώ ότι δεν είχα υπόψην την εμπλοκή του Ισραήλ στο θέμα. Αν μπλόκαρε όμως η ισραηλινή πλευρά την εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο, θα έπρεπε να προβληματίζει την κυπριακή πολιτική ηγεσία που σήμερα συνεργάζεται και θεωρεί το Ισραήλ σύμμαχο και στενό εταίρο στα ενεργειακά θέματα στην περιοχή που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε αν το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί η να λαμβάνει ενημέρωση και στοιχεία από την έκδοση για την ξηρά του ραντάρ Seafire η και από τα πλοία που θα το φέρουν, ειδικά αν αγοραστούν για το ΠΝ.
  Για το σημείο του ηλεκτρονικού πολέμου θέλω να πιστεύω ότι σε ένα σύγχρονο σύστημα όπως το samp θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αντέχει μέχρι ένα σημείο στις παρεμβολές. Δεν γνωρίζω όμως αν οι Τούρκοι διαθέτουν
  Stand off Jammer ώστε να μπορούν να πλησιάσουν τα αεροσκάφη με αποστολή SEAD ένα σύστημα μεγάλης εμβέλειας χωρίς να κινδυνεύουν να καταρριφθούν από την αεράμυνα.

  Σαν ευρωπαϊκό σύστημα προσφέρει όμως στο μέλλον την δυνατότητα να λαμβάνει στοιχεία από ασφαλές επικοινωνίες μέσο λέιζερ που ίσως δεν παρεμβάλλονται εύκολα από τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας.

  1. Οι γείτονες αν είχαν έστω αξιόπιστα stand off μέσα, θα τα δοκίμαζαν στη Συρία, όμως με κλασικό πυροβολικό πήγαν κινέζικής απομίμησης και τα ucav.

   1. Αν είχαν να κάνουν μόνο με την Συρία ίσως να μπορούσαν να δοκιμάσουν κάτι, εφόσον είναι και μια Ρωσία δυναμικά στο παιχνίδι στη Συρία δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τα μέσα που διαθέτουν οι Ρώσοι στην περιοχή χωρίς μα φάνε τα μούτρα τους σε όλα τα επίπεδα.

    Για αεροσκάφη έχουν νομίζω μόνο τα συστήματα αυτοπροστασίας για ηλεκτρονικό πόλεμο, τα stand off Jammer είναι άλλο επίπεδο μέσων ηλεκτρονικού πολέμου με μεγαλύτερες δυνατότητες.

    1. Έχεις δίκιο κατ’ αρχήν γιατί απο τη βιασύνη, δεν πρόσεξα το Jammer και έμεινα στο γνωστό stand off. Το σίγουρο είναι ότι οι Γάλλοι θα έχουν και μάλιστα καλό σύστημα για τις παρεμβολές. Για τους γείτονες, δεν γνωρίζω.

 7. Η Κυπρος εχει αγορασει ΑντιΑεροπορικο συστημα μεγαλου βεληνεκους, τους S-300 που ειναι στην Κρητη. Τωρα που εχουν αποκτηθει τα συστηματα BUK και καλυπτους το μεσαιο βεληνεκες, θα πρεπει να μεταφερουμε τους S-300 στην Κυπρο υπο ακρα μυστικοτητα ωστε να δημιουργηθει τετελεσμενο.

  Οι λογοι για τους οποιους το συστημα S-300 δεν τοποθετηθηκε στην Κυπρο, εχουν πλεον εκλειψει, καθως η Τουρκια εχει προμηθευτει αντιστοιχους πυραυλους (S-400) , οποτε δεν μπορει να ισχυριστει πως οι πυραυλοι αυτοι ειναι επιθετικοι. Επισης η Κυπρος εχει ηδη ενα αξιοπιστο συστημα μεσου βεληνεκους (BUK) , οποτε υπαρχει πολλαπλη ΑντιΑεροπορικη ομπρελα. Η Κυπρος σημερα, σε αντιθεση με τοτε, ειναι χωρα μελος της Ευρωπαικης Ενωσης, οποτε θα υπαρξουν διεθνεις αντιδρασεις εαν οι Τουρκοι επιχειρησουν καποια επιθετικη ενεργεια.

  Τελος, η Ελλαδα ως χωρα μελλος του ΝΑΤΟ δεν μπορει να εχει Ρωσικα ΑντιΑεροπορικα συστηματα οπως το S-300, ειδικα εαν προχωρησει σε αγορα Αμερικανικων αεροσκαφων με τεχνολογια στελθ οπως τα F-35.

  1. » Οι λογοι για τους οποιους το συστημα S-300 δεν τοποθετηθηκε στην Κυπρο, εχουν πλεον εκλειψει»
   Συγνωμη αλλα εισαι λαθος σε αυτον τον ισχυρισμο σου.

   Το επιχειρισιακο ρανταρ του συστηματος S300 PMU2, σαρωνει εκτασεις τοσο μεγαλες που εμπλεκονται στην σφαιρα επιρροης του στρατηγικου αμυντικου χωρου του ισραηλ !

   Που σημαινει πως η ΠΑ του ισραηλ κι μεχρι ενα σημειο η κινησεις των επιγειων μοναδων του ισραηλ κι τα δυο αυτα θα καλυπτονται απο το ρανταρ του S300 PMU2, εαν κι οποτε τοποθετηθει στην μεγαλονησο μας.

   Αρα, το συστημα μακρου βεληνηκους S300 PMU2, ΔΕΝ προκειται να πατησει στην Κυπρο….τουλαχιστον με αυτες τις νεοφιλελευθερες ελληνοφωνες κυβερνησεις.

   1. Έχουν αλλάξει όμως οι σχέσεις και εμάς και της Κύπρου με τοIsrael
    Όπως και έχουν αλλάξει οι σχέσεις του Israel με τη Τουρκια
    Υπενθυμίζω πως κτίζεται κοινός ελληνό ισραηλινός OTH σταθμός στη Κρήτη με για επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου
    Δεν νομίζω πως στους Ισραηλινούς δεν θα τους άρεσε να λαμβάνουν εικόνα από το S300εγκαταστημένο στη Κύπρο!!!

    1. Ασε το τι νομιζεις εσυ κι εγω.

     Για ενα δεδομενο να εισαι βεβαιος.
     Πως κανενα Εθνοκεντρικο κρατος – οπως ειναι το ισραηλ – ΔΕΝ θελει ακομα κι απο τις ΗΠΑ να παρακολουθουν σε απευθειας συνδεση τις κινησεις των ΕΔ του.

     βεβαια εμεις εδω στην Ελλαδα εχουμε συηθισει στον ανθελληνισμο της εκαστης ελληνοφωνης κυβερνησης απο το 1974 κι μετα. Αρα για εμας ειναι δεδομενο οι ΕΔ τους κρατους να ειναι σουρωτηρι.

     1. Ποιο Ισραηλ βρε φιλε, μας δουλευεις τωρα? Απου που ακριβως προηλθε αυτη η ανοησια που γραφετε?? Γνωριζεις οτι οι Ρωσοι εχουν αναπτυξει S-400 στη Συρια???

      Βρες μου εστω και ΜΙΑ δηλωση Ισραηλινου αξιωματουχου που ζηταει να ΜΗΝ εγκατασταθουν ΑντιΑεροπορικοι πυραυλοι και ρανταρ στην Κυπρο. Λες και η Κυπρος θα καταρριψει τα αεροσκαφη των Ισραηλινων δηλαδη. Οι δυο χωρες εχουν αριστες στρατιωτικες σχεσεις, κανουν συχνα συνεκπαιδευση ενοπλων δυναμεων και η Κυπρος αγοραζει Ισραηλινα οπλα.

      https://hellasjournal.com/2020/02/thorakizi-tin-aoz-i-kipros-meli-tis-ethnikis-frouras-sto-israil-gia-ekpedefsi-anazita-exipna-opla/

      Αντιθετως, οι δηλωσεις της Τουρκιας και οι απειλες ειχαν γινει δημοσια.

      Στο κατω κατω ας δωσει εικονα η Κυπρος απο τα ρανταρ της στους Ισραηλινους εαν εχουν προβλημα (που αποκλειεται να εχουν).

    2. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ δεν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία καθώς και οι Η.Π.Α (πλην το Τραμπ που είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ερντογάν) επειδή πίσω από τον Ερντογάν κρύβονται οι αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ο Ερντογάν όμως χάνει σιγά σιγά την εξουσία και όταν έρθει άλλος στα πράγματα η Τουρκία θα αποκτήσει άριστες σχέσεις ξανά με Ισραήλ και Η.Π.Α. Εμείς για άλλη μία φορά χάνουμε το χρόνο και δεν εκμεταλλευόμαστε την κατάσταση. Περαστικά μας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε συμφωνία για τους s300 με το Ισραήλ και με τις Η.Π.Α για αποδέσμευση οπλικών συστημάτων που κάνουν τη διαφορά. Καλό ύπνο Ελλάδα.

     1. Σωστό αυτό. Χάσαμε μια 4ετία από το πραξικόπημα του 2016 χωρίς αν μπορέσουμε να προωθήσουμε επαρκώς τα δικά μας συμφέροντα.

  2. Η Ελλάδα που εκτός από μέλος στο ΝΑΤΟ είναι και μέλος στην ΕΕ, νομίζω ότι έχει ήδη αρκετά αμερικανικά αεροσκάφη σε υπηρεσία ώστε να μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι οι αμερικανοί πολιτικοί. Επομένως θα μπορούσε να επιλέξει και ευρωπαϊκά μαχητικά η και αντιαεροπορικά συστήματα για όλες τις αποστάσεις για το μέλλον, αφού έχει και συμφέροντα αλλά και υποχρεώσεις στην Ευρώπη, όπου μπορεί να συμμετέχει σε διαφορά προγράμματα αν το επιθυμεί και αποφασίζει με προτεραιότητα τα εθνικά συμφέροντα και όχι τα αμερικανικά.

   Γενικά νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να έχει τα συστήματα που χρειάζεται και της προσφέρουν τα μέγιστα οφέλη στο σημείο κόστος-απόδοσης αλλά και έλεγχο όπως και στο σημείο των πολυσυζητημένων αντισταθμιστικών οφελών.
   Οι κοντινές αποστάσεις είναι επίσης ένα σημείο που προσφέρει σημαντικά στην αλυσίδα υποστήριξης και ανεφοδιασμό με ανταλλακτικά, που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψην ώστε να μην συναντάνε εμπόδια που προέρχονται από απεργίες λιμενεργατών που δημιουργούν καθυστερήσεις σε κρίσιμες εποχές, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

  3. Ισως είναι μια λύση και αυτή με μια μερική αναβάθμιση του συστήματος.
   Αν και η Κύπρος χρειάζεται αυτοκινούμενα συστήματα και αφού γνωρίζεις BUK και ΤΟR ας συνεχίζει με αυτά, εμείς μπορούμε να παζαρέψουμε με τις ΗΠΑ τους S-300 μπας και πάρουμε 2-3 μεταχειρισμένες πυροβολαρχίες και αντικαταστήσουμε και τα HAWK.

 8. Να προσθεσω κατι εκτος θεματος – εαν μου επιτρεπεται.

  Ο οπλιτης, εφεδρος των Αιγυπτιακων ΕΔ, ειναι καλυτερα εξοπλισμενος σε υλικο ατομικης προστασιας κι κατεχουν/κουβαλουν πιο φονικη ισχυ πυρος απο τον κυριο κορμο του οπλιτη/εφεδρου των Ελληνικων ΕΔ.

  Ως απαντηση προς τους λατρες του μαλμπορο κι κοκα κολας – ξερετε οι λατρες του 5.56 κι οτι αμερικλανικο !!

 9. Ενδεχομένως και η λύση του ινδο-ισραηλινού Barak-8ER, να είναι μία αξιολογότατη λύση για την αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου κι από τεχνική αλλά και από πολιτική άποψη, με ενδεχομένως χαμηλότερο κόστος.

  1. Πρέπει να ωριμάσει λίγο το Barak σαν σύστημα επίγειο. Η Ινδία δεν ξέρω καν εάν έχει λάβει την πρώτη παραγγελία (εννοώ ένα πρώτο μέρος έστω από τα 5 συντάγματα που έχει παραγγείλει). Βέβαια στους Ισραηλινούς, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στα συστήματα που κατασκευάζουν και πωλούν και σε καλές τιμές. Κάπως άγουρο είναι ακόμα και το David’s Sling.
   Εκείνο που θα έπρεπε να πάρει κατ΄αρχήν η Κύπρος απο τους Ισραηλινούς είναι το Iron Dome και μετά το Lynx με πύραυλο Predator Hawk (επίσης κάπως άγουρο, αλλά κλειδώνει όλα τα παράλια απέναντι.

 10. Αυτό που κατάφεραν με τα BUK ήταν πρωτοφανές για μια χώρα όπως η Κύπρος. Περιοδικά πρότειναν τα BUK M2 για την Κυπριακή Αεράμυνα, άτομα που δεν ήξεραν για την ύπαρξή τους δήλωναν την ανησυχία τους για την έλλειψη αξιόλογης αεραμυνας στην Κύπρο και γενικά είχαν καταφέρει να κρύψουν ένα στρατηγικής σημασίας όπλο από τα μάτια του κόσμου για 18 ολόκληρα χρόνια. Όσον αφορά το περιεχόμενο του άρθρου, πράγματι ένα Ευρωπαϊκής Προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα είναι η καλύτερη λύση, για να κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται τους τόνους και να γίνει χωρίς πολλά δράματα η αγορά και η ενεργοποίηση των συστημάτων.

 11. Χαμηλότερο κόστος και πιο γνωστά και αυτοκινούμενα ειναι τα ρωσικά σύστηματα, εκεί πρέπει να συνεχίζει με αυτά που γνωρίζει

 12. To ASTER – MBDM, θα εχει αξια για την Κυπρο κι την Ελλαδα ως ενα μερος της αεροαμυνας ομπρελας κι στα δυο Ελληνικα κρατη, ΜΟΝΟ κι ΟΤΑΝ εχουμε αξιολογα αντισταθμιστικα οφελη, σε Ελλαδιτικο κρατος κι Κυπρο.

  Αντισταθμιστικα οφελη, εννοειται πως πρεπει να συμπεριλαμβανει τον τομεα της συμπαραγωγης. Μονο τοτε θα αξιζει.

  πραγματι το, ASTER SAMP/T ειναι ποιοτικα καλυτερο απο το Αμερικανικο συστημα Patriot.

 13. «The Aster 30 seems to straddle the capabilities of both the Patriot anti-aircraft PAC-2 and shorter-range missile-defense oriented PAC-3 missiles in one package. According to one survey of contemporary air defense missiles, the SAMP/T is less expensive at $500 million for a battery and $2 million per Aster-30 missile. By comparison, a PAC-2 and PAC-3 reportedly costs around $800 million to $1 billion per battery, and $2 or $3 million per missile.»

  https://nationalinterest.org/blog/buzz/europe-has-its-very-own-missile-defense-system-82486

  1. I read, from various sources the literature as well.

   It does seem, on paper, to be versatile with very good performance anti-aircraft/missile/subsonic system.

   What I like about it mostly is that it is modular, therefore it can be expended or custom build.
   Another plus to this system is the cost. Very approachable.

   But it will only be worth it if Cyprus and/or Hellas become members or some sort of partners with the consortium that makes this fine product.

  2. Ενδιαφέρον αυτό, αν ο ανώτερος πύραυλος ASTER -30 με μόνο μειονέκτημα την μικρότερη εμβέλεια έχει συγκρίσιμη τιμή η επιλογή πρέπει να είναι ο ASTER, πόσο μάλλον ο ASTER 30 block 1 NT! Κρατώ επιφύλαξη βεβαια για την τιμή του ASTER-30 και αν ετσι έχουν τα πράγματα.

   Βέβαια να δοθούν τόσα χρήματα για αντιαεροπορικά δεν το βλέπω ούτε μέσα στην δεκαετία.

 14. Θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για την Κύπρο, εφόσον από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να μεταφερθούν εκεί ποτέ οι S300 (που προτιμότερο μου φαίνεται θα ήταν να πουληθούν σε μια φίλια χώρα όπως Σερβία ή Αρμενία και στη θέση τους να προμηθευτούμε μεταχειρισμένους Patriot).

  Αλλά πρώτα θα ήταν ίσως καλύτερα η Κύπρος να ενισχύσει τα κατώτερα στρώματα της αεράμυνας της. Η αγορά νέων Mistral ήταν καλή κίνηση. Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαμε να τους παραχωρήσουμε τα Crotale μας για την προστασία των βάσεων τους (μιας και εμείς FOS για αυτά δεν…) και αντίστοιχα να παραχωρήσουν σε εμάς τα Skyguard για ομοιοτυπία και να αναβαθμίσουν και ενισχύσουν τους αριθμούς των TOR και BUK τους.

 15. Για να δώσουν 150 εκατομμύρια για mistral και 90 εκατομμύρια για exocet λογικά μπορούν να πάρουν και τους ASTER-30 με δόσεις .
  Αλλά δεν βλέπω την ανάλογη ανταπόκριση .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *