Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ολοκληρώθηκε, η νατοϊκή άσκηση Dynamic Messenger 22, «An OPEX Exercise Designed for the Future», με αντικειμενικό σκοπό την ενσωμάτωση μη επανδρωμένων ναυτιλιακών συστημάτων στις ομάδες εργασιών του ΝΑΤΟ στη θάλασσα.

Στην άσκηση, η οποία διεξήχθη στο Ναυτικό Επιχειρησιακό Πειραματικό Κέντρο της Πορτογαλίας (CEOM) κοντά στην Τρόια της Πορτογαλίας, συμμετείχαν περισσότερα από 18 πλοία, 48 μη επανδρωμένα συστήματα και 1500 άτομα από 16 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση διεξήχθη από το Headquarter Maritime Command (HQ MARCOM), υπό την αιγίδα του NATO’s Allied Command Transformation (ACT). Από Ελληνικής πλευράς, ενεργό συμμετοχή είχε η MILTECH Hellas AE, με το ναυτιλιακό σύστημα πολλαπλών αισθητήρων MLT-SUR-100RTM, εγκατεστημένο στο USV KALUGA της Ισπανικής UTEK, που επιχειρούσε από το πλοίο OPV (P-45) “AUDAZ” του Ισπανικού Ναυτικού.

Το Η/Ο σύστημα MLT-SUR-100RTM παρείχε, σε «πραγματικό χρόνο» (Real Time), εξαιρετικής ποιότητας και πιστότητας εικόνες, από το θέατρο των επιχειρήσεων στο κέντρο πληροφοριών και μάχης (CIC) του πλοίου αποκτώντας πλήρη πιστοποίηση πραγματικής λειτουργίας σε περιβάλλον νατοϊκών επιχειρήσεων.

Η συνδρομή του συστήματος, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των επιχειρήσεων, απέσπασε συγχαρητήρια και ευμενή σχόλια του Πλοιάρχου του AUDAZ και των παρατηρητών εκπροσώπων του Αρχηγείου του Ισπανικού Ναυτικού. Η επιτυχής έκβαση της συνεργασίας της MILTECH με την UTEK, προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παραγωγή του συστήματος επ’ ωφέλεια των δυνάμεων ασφαλείας Χώρας της Μέσης Ανατολής.

H MILTECH Hellas AE, με την πολυετή εμπειρία της στην σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για ναυτιλιακές εφαρμογές, έχει αναπτύξει ιδικούς αλγορίθμους αυτόματης ανίχνευσης (auto target detection), παρακολούθησης (target tracking) και κατηγοριοποίησης (target classification), στο ιδιαίτερο περιβάλλον των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη από την MILTECH, θερμικών πυρήνων τόσο μη ψυχόμενης (uncooled) όσο και ψυχόμενης (cooled) τεχνολογίας, μας δίνει την δυνατότητα να προσφέρουμε ηλεκτρο-οπτικά συστήματα με σκοπό την βέλτιστη ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων.