Στις 18 Αυγούστου του 2020 η Ουγγαρία υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx. Η προμήθεια εντάσσεται σ’ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους € 2 δισεκατομμυρίων για συνολικά 218 νέα ΤΟΜΑ Lynx (9,17 εκατομμύρια ευρώ ανά όχημα). Η παραγωγή των Lynx γίνεται στην Ουγγαρία με τη μέθοδο της συμπαραγωγής.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιλέγει το Lynx, το οποίο έλκει την καταγωγή του και αποτελεί εξέλιξη του Puma. Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2018 η Ουγγαρία είχε υπογράψει σύμβαση με τη γερμανική KMW για την προμήθεια 44 νέων αρμάτων μάχης Leopard-2A7+ και 12 μεταχειρισμένων Leopard-2A4 για εκπαιδευτικούς λόγους, καθώς και για 24 νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000.

To Lynx αναπτύχθηκε από την Rheinmetall και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση «Eurosatory 2016», στην έκδοση KF31, ενώ η έκδοση KF41 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην «Eurosatory 2018». Η έκδοση KF31 (Kettenfahrzeug 31) έχει μέγιστο βάρος μάχης 35-38 τόνους και μπορεί να μεταφέρει τρία άτομα πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και εξαμελή ομάδα μάχης. Η έκδοση KF41 έχει μέγιστο βάρος μάχης 50 τόνους και μπορεί να μεταφέρει τρία άτομα πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και οκταμελή ομάδα μάχης. Και τα δύο οχήματα μπορούν να διαμορφωθούν σε εκδόσεις: Μάχης, μεταφοράς προσωπικού, διοίκησης και ελέγχου, αναγνώρισης, διακομιδής τραυματιών και περισυλλογής.

Η εξέλιξη του Lynx βασίστηκε στο Puma, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ανάπτυξης, άρα και του κόστους απόκτησης. Το όχημα είναι σχεδιασμένο με την εξής εργονομία: Το διαμέρισμα του οδηγού είναι εμπρός και αριστερά, ο κινητήρας είναι εμπρός και δεξιά, το διαμέρισμα του πύργου έπεται και ακολουθεί το διαμέρισμα της μεταφερόμενης ομάδας μάχης. Το Lynx συνδυάζει την εργονομία του Puma και την σπονδυλωτή προσέγγιση του τροχοφόρου Boxer: Όλες οι διαμορφώσεις μοιράζονται ένα κοινό όχημα στο οποίο προσθαφαιρούνται τμήματα (δομοστοιχεία), ανάλογα με την έκδοση του οχήματος ή την αποστολή του. Ομοίως, το επίπεδο θωράκισης και του οπλισμού διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής.

Η επίσημη γερμανική πρόταση που παρουσιάστηκε στους επιτελείς του ΓΕΣ περιλαμβάνει συνολικά 205 TOMA Lynx προκειμένου να εξοπλίσουν συνολικά 5 μηχανοκίνητα τάγματα των 3 τεθωρακισμένων και 2 μηχανοκίνητων ταξιαρχιών του Δ Σώματος Στρατού.

Από τη φωτογραφία προκύπτει πως το ΤΟΜΑ είναι εξοπλισμένο με σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας και ADS (active defence system) της Rheinmetall ενώ φέρει τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού των 12.7 χλστ NATTER.