Η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει με Εθνικό περίπτερο στη μεγαλύτερη αμυντική έκθεση για ζητήματα Πολεμικού Ναυτικού στον κόσμο, την «Euronaval 2022», που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), που διοργανώνει το Ελληνικό περίπτερο υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα συμμετέχουν 12 εταιρείες. Την προσπάθεια στηρίζουν η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Enterprise Greece, το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και η HEMEXPO.

Εγκαίνια από τον Ν. Χαρδαλιά

Τα εγκαίνια του Ελληνικού περιπτέρου θα γίνουν το απόγευμα της Τρίτης 18 Οκτωβρίου, από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, του Έλληνα πρέσβη στη Γαλλία Δ. Ζεβελάκη, του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ του Enterprise Greece Μπέττυς Αλεξανδροπούλου, του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Α. Αλεξόπουλου.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να υπογραφούν πάνω από 20 συμφωνίες μεταξύ Ελληνικών και Γαλλικών εταιρειών. Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Forum με θέμα την Ελληνογαλλική ναυτική συνεργασία που διοργανώνεται από τον ΣΕΚΠΥ και τον αντίστοιχο Γαλλικό σύνδεσμο GICAN με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Οι ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στη Εuronaval 2022 είναι οι 8 Bells Research, Akmon, Αrpedon, Emmis, Farad, FEAC Engineering, Mevaco, Miltech, Rota, Scytalis, SSmart, Stelma. Η διοργάνωση του Ελληνικού περιπτέρου στην έκθεση, προστίθεται στη ανακοίνωση, έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών Belharra ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και επιπλέον προγράμματα για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού όπως ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ, η προμήθεια νέων κορβετών κ.α.

Οι ελληνικές εταιρείες και φορείς που θα συμμετέχουν στην έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ένα διεθνές ακροατήριο στον Ναυτικό Αμυντικό Τομέα, να αναδείξουν τα προϊόντα και τις δυνατότητές τους και να αναζητήσουν νέες συνεργασίες και ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους, τονίζεται στην ανακοίνωση.