Με αμείωτο τρόπο και ένταση συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis και τα τουρκικά πλοία που το συνοδεύουν να φτάνουν πριν από λίγο στα 8,5 ναυτικά μίλια νότια της Μεγίστης. Το τουρκικό ερευνητικό πλέον εκτέλεσε στροφή με ρότα νοτιοδυτική.

Η απόσταση των 8,5 ναυτικών μιλίων με ποντισμένα τα καλώδια σεισμικών ερευνών εντός ζώνης δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας και όχι κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως συμβαίνει με την υφαλοκρηπίδα συνιστά μείζονα ιστορική τουρκική πρόκληση των τελευταίων ετών που δυστυχώς μένει αναπάντητη από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι δεδομένο και καθίσταται σαφές με τον πλέον σαφή και κατηγορητικό τρόπο πως όσο συνεχίζεται η ελληνική πολιτική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας οι τουρκικές προκλήσεις θα κλιμακώνονται και θα διευρύνονται περαιτέρω. Και αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου με διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες.

Comments

  1. Επειδή οι πολεμικές ενέργειες δεν είναι απλές (βυθίστε το) και σε μια πολιτισμένη χώρα είναι το τελευταίο μέσο, θα έπρεπε:

   1) Θα εξαντληθούν όλα τα «ειρηνικά» μέσα, και δεν εννοώ διαπραγματεύσεις αλλά πραγματική πίεση σε όλες τις πλευρές για σοβαρότατες κυρώσεις. Δεν εννοώ επιστολές, αλλά εννοώ βέτο σε όλα μέχρι να έρθουν οι κυρώσεις, και οι κυρώσεις να είναι σοβαρές. Θεωρώ πολύ σωστή εξέλιξη που επιτέλους κάποιος έστω ψέλισε την αναστολή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ Τουρκίας. Ένα θέμα είναι να ανασταλεί, αλλά ένα άλλο θέμα που πρέπει να ψαχτεί είναι μήπως η υφιστάμενη έχει ημερομηνία λήξης. Αν έχει ημερομηνία λήξης, είναι πολύ πιο εύκολο να ακυρωθεί, γιατί αν βάλουμε βέτο σε μια επέκτασή της ή υπογραφή νέας, τότε απλά θα καταργηθεί με μόνη δική μας ενέργεια. Αν δεν έχει ημερομηνία λήξης, τότε δυστυχώς θα πρέπει να αποσπάσουμε την συμφωνία όλων των μελών της ΕΕ. Επίσης θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο σε όλα τα μέλη της ΕΕ, πως ότι συμπεριφορά θα έχουν τώρα που έχουμε εμείς ανάγκη, θα έχουμε και εμείς στην δική τους ανάγκη. Όταν αύριο η Ρουμανία κτλ θα σκούζει για την Υπερδνειστερία και την Ρωσία, και θα θέλει κυρώσεις εμείς θα είμαστε απέναντι, ή καλύτερα, θα τους απαντάμε ότι συμφωνούμε να επιβληθούν οι ίδιες κυρώσεις με αυτές που σήμερα συμφωνούν να επιβληθούν σε Τουρκία.

   2) Στο άνωθεν, το μόνο επιχείρημα των μελών της ΕΕ είναι να κρύβονται πίσω από το ότι η Τουρκία κάνει κάτι προκλητικό αλλά όχι παράνομο, καθώς δεν έχουμε κηρυξει ΑΟΖ και χωρικά ύδατα 12 μίλια. Άρα, για να πάψει το επιχείρημα αυτό, θα πρέπει να κηρύξουμε ΑΟΖ με Κύπρο, με ταυτόχρονη δήλωση ότι όποιος δεν συμφωνεί, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, πάει στο δικαστήριο του Αμβούργου. Αν αυτό δεν αποφασίσει άλλως, θα είναι δικά μας νομικά, αφού νομικά έγινε το αίτημα και δήλωση και νομικά δεν προσβλήθηκε. Και αν έχουν ψηφίσει casus belli για τα 12 μίλια, στα @#$% ας κάνουν τον νόμο τους πράξη και να θεωρηθούν ο επιτιθέμενος, όλοι ξέρουν ότι εκεί πάμε, αλλά το θέμα είναι ποιος θα φανεί ο επιτιθέμενος.

   3) Οι Τούρκοι μας έχουν πάρει τα σώβρακα στα psyops όπου με μαρκετίστικους τρόπους προσπαθούν να πείσουν όλο τον πλανήτη ότι είναι παράλογη η θέση μας αλλά και το δίκαιο. Πρέπει και εμείς να κάνουμε το αντίστοιχο και πιο επιθετικά. Τι θα πει το Καστελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία από την Ελλάδα, το Καστελόριζο είναι Ελλάδα. Και η Ρόδος είναι πιο κοντά, την θέλουν και αυτή? Η Αλάσκα είναι πιο κοντά στον Καναδά από τις ΗΠΑ, να την πάρει ο Καναδάς, ή δεν έχει ΑΟΖ? Η Χαβάη? Η Γροιλανδία είναι πιο κοντά σε άλλες χώρες από ότι στην Δανία, τι θα γίνει με αυτό? Για να μην πούμε για άλλες χώρες που έχουν χιλιάδες νησιά (Ινδονησία κτλ). Και όχι μόνο για το δίκιο μας, αλλά για το ότι εκεί που κάποτε είχαμε το Ιράν, Ιράκ και Βόρεια Κορέα σαν άξονα του κακού, να αναδείξουν έναν σουλτάνο που έχει κάνει μπο…λο την μισή υφήλιο ανοίγοντας 6 μέτωπα ταυτόχρονα. Ενώ η δουλειά μας θα ήταν πολύ εύκολη και θα μπορούσαμε να τους γελοιοποιήσουμε διεθνώς, κάνουμε τα καλά παιδάκια.
   Καιρός είναι να γίνει επιθετικό μάρκετινγκ στο θέμα αυτό και θα είχαμε πολλούς συμμάχους σε αυτό, περιλαμβανομένου τους Αρμένιους, Αιγύπτιους, Άραβες γενικώς, Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες. Οι δηλώσεις του τις προάλλες ότι ο Δυτικός πολιτισμός είναι δηλητήριο, θα έπρεπε να ήταν πρωτοσέλιδα παντού και να το έχουμε και σαν επιχειρηματολογία στην ΕΕ, με αυτό θέλετε να συνεργαστείτε? αφού σαν πολιτισμό σας αναφέρει σαν χολέρα, αυτό θέλετε? Τόσες πάσες μας έκανε και δεν εκμεταλευτήκαμε καμία.

   4) Να εξοπλιζόμαστε, και να ετοιμαζόμαστε, γιατί εξοπλισμός χωρίς να ξέρεις πως θα πολεμήσεις δεν αξίζει. Οι Αρμένιοι πολεμούν όπως γινόταν ο πόλεμος πριν 50 χρόνια, οι Τούρκοι έχουν τακτικές του 2020 και τους καθαρίζουν σαν βίντεο game. Με drones της πλάκας έβγαλαν εκτός ένα σκασμό αντιαεροπορικά των Αρμενίων και 2 συστοιχίες S-300, πολλά άρματα αι ένα σωρό άλλα. Εμείς πως θα πολεμήσουμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε? Το χρονικό διάστημα που διανύουμε μου θυμίζει το διάστημα μεταξύ του τορπιλισμού της Έλλης όπου πλέον καταλάβαμε ότι έρχεται πόλεμος για τα καλά και να το εκμεταλλευτούμε ώστε να δυναμώσουμε μέχρι να γίνει το πρώτο μπαμ.

   5) Με όλα τα άνω έτοιμα και εκτελεσμένα, ναι πλέον θα πρέπει να αναληφθεί πλέον και δράση για κάθε παραβίαση. Στην αρχή με πολιτικό μέσο (πχ πολιτικό πλοίο να πέσει πάνω του) και αν δεν πιάσει με πολεμικό μέσο.

   Θα έχουμε δώσει όλες τις ευκαιρίες ειρηνικής επίλυσης, θα έχουμε πείσει όλους για το ποιος είναι επιτιθέμενος και ποιος αμυνόμενος και ποιος έχει δίκιο, θα έχουμε δυναμώσει και ετοιμασθεί, θα έχουμε αποδυναμώσει τον αντίπαλο (οικονομικά με όλες τις προεκτάσεις), θα έχουμε κάνει συμμαχίες, και μετά θα επιλέξουμε τον τόπο αι χρόνο για την συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα που έλεγε άλλος.

   1. Συμφωνουμε,εχουμε κανει τα καλα παιδια σε βαθμο υπερθετικης βλακειας…..
    Καιρος να παρουμε τις εξελιξεις στα χερια μας και οχι να ακολουθουμε τους τουρκους καθε φορα…..

   2. Συμφωνώ ότι η πρώτη κίνηση ουσίας είναι το αίτημα για άρση της τελωνειακής σύνδεσης. Τα άλλα με τις κυρώσεις ήταν ανέκδοτα.

    Για την τελωνειακή ΕΕ-Τουρκίας:
    α) Ισχύει για τα πάντα πλην αγροτικών προϊόντων.
    β) Ισχύει όσο υπάρχει ισορροπημένο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών.
    γ) Για τα προϊόντα απαιτεί ειδική πλειοψηφία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει 15 από τις 27 χώρες και το 65% του πληθυσμού. Για βέτο σε τέτοια απόφαση χρειάζονται 4 χώρες με το 35% του πληθυσμού.
    δ) Για υπηρεσίες, πνευματικές ιδιοκτησίες κλπ. απαιτείται ομοφωνία.

    Επειδή οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο ΛΑΔΩΝΩΝΤΑΙ (δες το 1,3 ΤΡΙΣ που ξέπλυνε η DeutscheBank) πρέπει να κάνουμε «χαμηλή» πολιτική με ένταση. Να πληρώσουμε π.χ. ένα άρθρο σε μια Ρουμάνικη/Πολωνική/Τσέχικη εφημερίδα που να λέει «Ξέρεις Ρουμάνε πόσα λεφτά και πόσες θέσεις εργασίας χάνεις επειδή η ΜΑΝ φτιάχνει φορτηγά στην Τουρκία και όχι σε εσένα ? ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ στην ΕΕ όλων των βιομηχανιών»

    1. Το σχόλιό σου για το θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ χρήσιμο και περιέχει πράγματα που ΚΑΙ δεν τα ήξερα ΚΑΙ είναι πολύ χρήσιμα:

     1) Δεν ήξερα ότι ισχύει για όσο είναι ισορροπημένο. Εϊχα δει ότι όντως είναι ισσοροπημένο (περίπου 70 δις εξαγωγές και εισαγωγές) αλλά είναι ενδιαφέρον, γιατί οι εξαγωγες τους πολεμάνε τα δικά μας προιόντα (δεν ισχύει για αγροτικά εκτός και αν είναι συσκευασμένα/επεξεργασμένα), ενώ οι εισαγωγές τους είναι από τις βόρειες χώρες (και την Ιταλία)

     2) Δεν ήξερα ότι η διαδικασία δεν θέλει ομοφωνία αλλά ειδική πλειοψηφία, ούτε ότι για ένα βέτο χρειάζονται 4 χώρες και 35% του πληθυσμού της ΕΕ. Αυτό που δεν κατάλαβα από το σχόλιο είναι αν εμείς χρειαζόμαστε να πιάσουμε το 65% και 17 χώρες ή το 35% και 4 χώρες. Αν είναι το δεύτερο, τώρα που μειώνεται ο πληθυσμός με την αποχώρηση της Αγγλίας, οι 4 χώρες θα μπορούσαν να ήταν Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία και θέλουμε άλλη μια μεγάλη σε πληθυσμό χώρα…

     3) Μου άρεσε αυτό με το sponsoring άρθρων σε χώρες της ΕΕ. Στην ουσία πολλά έργοστάσια σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία έκλεισαν γιατί πήγαν Τουρκία, ενώ σε άλλες χώρες δεν επεκτάθηκαν και πάγωσαν εκεί που είναι ή μικραίνουν, πάλι λόγω Τουρκίας και τελωνειακής ένωσης.

     1. 35%, 4 χώρες για βέτο, θέλουμε 150+ εκατομμύρια. Πρέπει να πάρουμε ανατολικές χώρες μαζί μας που έχουν υποδομή για αμάξια και parts. Είναι να γελάς, η έννοια της τελωνειακής ένωσης είχε βγει για Ανδόρρα, Λίχτενσταϊν και κόλλησε αδερφάκι η Τουρκία…δεν το έχουμε με άλλες χώρες.

   3. @agnostosependytis
    Όλα τα αναφερόμενα είναι 100% ορθά, μόνον, μόνον που πλέον έχει εξαντληθεί η άμμος στην κλεψύδρα (και ευτυχώς κάποιες προετοιμασίες έχουν γίνει).

    Ο χρόνος, όντως, ομοιάζει σε πολλά με την περίοδο πριν την ιστορική στιγμή του «ΟΧΙ».

    Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ μπορεί να βρισκόμαστε πάντα σε στάση αναμονής. Δημιουργούνται πολύ σοβαρά τετελεσμένα με την είσοδο μεταξύ 6 ν.μ. – 12 ν.μ. και την μη αντίδρασή μας,

    Το επόμενο βήμα θα είναι να τους επιτρέψουμε χωρίς τουφεκιά να κάνουν έρευνες στα αμμοχάλικα της παραλίας.

    Και για να είμαι ξεκάθαρος, και πάλι, πρέπει ΧΘΕΣ να γίνει ανακήρυξη Κ.Δ. στα 12 ν.μ. (χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο, ως κυρίαρχο κράτος.).

    Και να ετοιμάζονται για υψηλής έντασης αεροναυτικό πόλεμο στο Αιγαίο τα επιτελεία. ΧΘΕΣ!

 1. Προτείνω να το μετονομάσουμε σε «Κόκκινη Γραμμή».

  Πάντως στα λόγια διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης στα 12νμ, απλώς για την ώρα δεν το ασκούμε και αφήνουμε την Τουρκία να ασκεί ανεμπόδιστα εκ των πραγμάτων κυριαρχία στην περιοχή, παρανόμως.
  Τραγέλαφος.

  Δεν θα μας παίρνει σοβαρά κανείς….
  Μηδέ εχθρός, μήτε φίλος.

 2. Θα φθάσει μέχρι τα 6 μίλια και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία δυναμική αντίδραση.
  Επειδή ΩΣ ΤΑ 6 ΜΙΛΙΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΟΜΟ Ή ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!
  Συγγνώμη για τα κεφαλαία, αλλά νομίζω ήταν απαραίτητα για να μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε αν θα πορευόμαστε με το θυμικό ή με τη λογική.

  * Αν σφάλλω, παρακαλώ ας με διορθώσει κάποιος λέγοντας ποιά ακριβώς παρανομία διαπράττει το ερευνητικό.

  1. Αν εμείς πάμε και τρυπήσουμε έξω από Τουρκικά παράλια σε νερά που και νομικά είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μας (ούτε καν αμφισβητούμενα νομικά πάντα και όχι από τους Τούρκους), πχ στα Ίμια, οι εφημερίδες, αναγνώστες, πολιτικός κόσμος και στρατός της Τουρκίας θα πει δεν πειράζει, αφού δεν έχουν συμφωνήσει ούτε αυτοί υφαλοκρηπίδα? Θα πουν αφού δεν είναι παράνομοι δεν τρέχει μία, ή θα το βουλιάξουν εν ριπή οφθαλμού?

   Εμείς δεν την ανακηρύξαμε κάνοντας τα καλά παιδιά έναντί τους και αυτοί το εκμεταλεύονται στο έπακρο.

   1. Προφανώς και εμείς τόσα χρόνια καθόμασταν και παραμυθιάζαμε τον εαυτό μας. Ένας συνδυασμός «φιλειρηνικότητας», υποχωρητικότητας και χρεωκοπίας, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν.
    Μην παρασυρώμαστε όμως. Ο σαχλαμάρ σουλτάν δεν είναι βλάκας. Ξέρει ότι ο χρόνος του τελειώνει και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε πρώτοι μια λάθος κίνηση. Θα πάμε εμείς να τον διευκολύνουμε;
    Το να σουλατσάρει το ερευνητικό στα 6 μίλια και μια ίντσα, δεν συνιστά καμία παρανομία.
    Εκεί που θα αλλάξουν τα πράγματα είναι όταν ακουμπήση τον βυθό. Και επειδή ξέρει πολύ καλά τί τον παίρνει να κάνει και τί όχι, δεν πρόκειται να αρχίσει γεώτρυση. Θα το τραβήξει όμως στα άκρα και πολύ πιθανό να φέρει το Γιαβούζ να κόβει βόλτες χωρίς να κάνει γεωτρύσεις, ελπίζοντας να χάσουμε την ψυχραιμία μας.
    Θα κάνουμε αυτό που θέλει;

 3. Οπως κάθε κυβέρνηση συνεχίσουμε στο ίδιο περίπου μοτίβο…
  Ούτε μια επέκταση σε όλη την Κρήτη στα 12ΝΜ για τα μάτια του κόσμου.
  Βεβαια με στόλο με αρθριτικά θα μπορούσε να πει κανείς, που πας ρε καραμήτρο…

  1. @Q
   Άξιοι συνεχιστές του «Εάν μπουν σπίτι σας και σας … κάντε ότι κοιμάστε!!!».
   Κόκκινος θίασος, Μπλε θίασος μια πόρτα δρόμος…………………….

  2. @Q
   Ούτε καν. Απαντούμε με επικύψεις εις την τετάρτην. Ντροπή! Σε λίγες ημέρες είναι και 28ην… χωρίς παρελάσεις. Βλέπεις, οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν για εμάς δε λέγοντας ΤΖΑΚΙ !

 4. Μέσα στο λιμάνι της Μεγίστης να κάνει γεώτρηση ο Ερντογάν, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κουνηθεί. Το αποκλείουμε ότι δεν θα γίνει και κάτι εντός των 6 νμ;

  Το τσίρκο που μας κυβερνάει δεν έχει κόκκινες γραμμές.

  1. Κόκκινες γραμμές δεν ξέρω, κόκκινες μουτζούρες πάντως είχε η σημαία μας στο Καστελόριζο πριν λίγες μέρες, ίσως κάπου εκεί είναι και οι γραμμές (έτσι πως έσταζε η μπογιά μπορεί να άφησε και καμιά γραμμή).

   Για να δούμε πάντως, νομίζω ότι και οι δικοί μας θα αρχίσουν να ανεβάζουν στροφές.

 5. Η κόκκινη γραμμή σύμφωνα με την κυβέρνηση (δήλωση Γεραπετρίτη) είναι τα έξι μίλια!

  Μέχρι εκεί οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν!

  Μετά παριστάνουν οι υποκριτές της κυβέρνησης πως δήθεν πέφτουν από τα σύννεφα!

  Παραμύθια της χαλιμάς και απλός παίζεται ένα θέατρο κακοστημένο για να πεισθεί η κοινή γνώμη.

  Και αφού μέχρι τα 6 μίλια δεν υπάρχει πρόβλημα (σύμφωνα με την κυβέρνηση πάντα) ποιος ο λόγος να στέλνουμε φρεγάτες και υποβρύχια και να ταλαιπωρείται ο κόσμος τζάμπα;

  Για επικοινωνιακή εκμετάλλευση;

  Κατά τα άλλα Rafale και νέες φρεγάτες πεταμένα λεφτά και στάχτη στα μάτια μας όταν όλα είναι συμφωνημένα εξ αρχής για γενικό ξεπούλημα.

  Κατά τα άλλα κάποιοι μιλάνε υποτιμητικά για φιλανδοποίηση δήθεν της χώρας μας!

  Προσωπικά δεν θυμάμαι ποτέ η Ρωσία να έκανε υπερπτήσεις πάνω από το έδαφος της Φιλανδίας ούτε να την απειλεί με πόλεμο ούτε να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

  Άρα θα μπορούν από εδώ και πέρα οι Φιλανδοί (και όχι μόνο) να μιλάνε για ελληνοποίηση όταν θα θέλουν να περιγράψουν μια χώρα μειωμένης κυριαρχίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *