Στο περίπτερο της ισραηλινής IAI (Israel Aerospace Industries) είδαμε και επιλέξαμε κάποια συστήματα, που, κατά την άποψη μας, έχουν δυνητικό ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη ναυτική έκδοση του μη-επανδρωμένου αεροχήματος Heron, το οποίο έχει επιλεγεί και από την Ελλάδα, το αιωρούμενο πυρομαχικό Mini Harpy και δύο ραντάρ πλοίων τεχνολογίας AESA, το ELM-2248 MF-STAR και το ELM-2258 ALPHA. Ξεκινώντας από το Heron, υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν συμφωνήσει στη μίσθωση τριών ολοκληρωμένων συστημάτων, με συνολικά εννέα αεροχήματα, τα οποία θα επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) σε αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και στοχοποίησης. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα € 44,5 εκατομμύρια, για τρία χρόνια, και περιλαμβάνει πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού.

Το Heron, το οποίο παρουσιάζει στην έκθεση η ΙΑΙ, είναι της έκδοσης θαλάσσιας επιτήρησης με εμβέλεια 350 χιλιόμετρα (σε απευθείας σύνδεση συστήματος και χειριστή) ή 1.000 χιλιομέτρων (με τη χρήση δορυφορικής σύνδεσης). Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στον αέρα είναι οι 45 ώρες, ενώ το ανώτερο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 35.000 πόδια. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι τα 259 χιλιόμετρα την ώρα, με τυπική ταχύτητα πλεύσης τα 111-148 χιλιόμετρα την ώρα. Το άνοιγμα φτερών είναι 16,6 μέτρα, το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι τα 1.270 κιλά, ενώ το ωφέλιμο φορτίο είναι 470 κιλά. Το Heron μπορεί να δεχθεί μια σειρά αισθητήρων, ανάλογα με την αποστολή και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις (υπέρυθρους, ηλεκτροπτικούς, κατάδειξης λέιζερ, συστήματα ELINT και COMINT, επικοινωνιών κ.ά.).

To Mini Harpy είναι ένα αιωρούμενο πυρομαχικό, η χρήση του οποίου επιτρέπει στις φίλιες δυνάμεις να αρνηθούν μια περιοχή στον εχθρό, μέσω της διαρκούς επιτήρησης και της προσβολής στόχων. Το πλεονέκτημα του Mini Harpy είναι η ενσωμάτωση δύο διαφορετικών ερευνητών, ενός ηλεκτροπτικού/υπέρυθρου (EO/IR) και ενός αντί-ραντάρ, που σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλει στόχους που εκπέμπουν ή δεν εκπέμπουν. Επίσης μπορεί να προσβάλει και κινούμενους στόχους. Μπορεί να δρα αυτόματα (έρευνα και προσβολή) ή να ελέγχετε πλήρως από χειριστή. Επίσης μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε τακτικά οχήματα ή σε πλοία. Η χρήση ηλεκτρικού συστήματος κίνησης μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο, άρα το ηχητικό ίχνους του συστήματος.

Το βάρος του Mini Harpy είναι 45 κιλά, το μήκος του 2,5 μέτρα, το άνοιγμα φτερών 2,9 μέτρα, ενώ το βάρος της πολεμικής κεφαλής είναι 8 κιλά, πολλαπλού ρόλου για την προσβολή προσωπικού, οχημάτων και αρμάτων μάχης και συστημάτων ραντάρ. Μπορεί να φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος με μέγιστη ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και να παραμείνει εκεί για δύο ώρες με ταχύτητα πλεύσης 157 χιλιόμετρα την ώρα. Η εμβέλεια του ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα, ενώ το τυπικό επιχειρησιακό ύψος του είναι μεταξύ των 304 και των 1.524 μέτρων. Σύμφωνα με την IAI η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος του Mini Harpy είναι μικρότερη του ενός μέτρου.

Το ELM-2248 MF-STAR (άνω φωτογραφία) είναι ένα ραντάρ AESA, πολλαπλής λειτουργίας για πλοία (έρευνας αέρος και θαλάσσης, έλεγχος πυρός). Χρησιμοποιεί τεχνικές παλμικού ντόπλερ, πολλαπλής δέσμης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Σε πλήρη σύνθεση το MF-STAR ενσωματώνει τέσσερις κεραίες, προσαρμοζόμενες σε μέγεθος και διαμόρφωση. Το ραντάρ είναι ιδανικό για χρήση σε παράκτιες θάλασσες, ενώ μπορεί να υποστηρίξει τη βολή βλημάτων ενεργητικής ή ημι-ενεργητικής καθοδήγησης. Στην τυπική έκδοση η εμβέλεια του ραντάρ είναι τα 250 χιλιόμετρα, ενώ στην έκδοση για φρεγάτες η εμβέλεια του ανέρχεται στα 450 χιλιόμετρα. Το ELM-2258 ALPHA (κάτω φωτογραφία) είναι ραντάρ AESA πολλαπλών λειτουργιών για χρήση σε πλοία επιπέδου φρεγάτας, κορβέτας ή περιπολικών. Όπως και το ELM-2248, έτσι και το ELM-2258 χρησιμοποιεί τεχνικές παλμικού ντόπλερ, πολλαπλής δέσμης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Στην τυπική του έκδοση η μέγιστη εμβέλεια του είναι τα 200 χιλιόμετρα, ενώ στην έκδοση αυξημένου βεληνεκούς είναι τα 400 χιλιόμετρα.