Στο περίπτερο της ισραηλινής IAI (Israel Aerospace Industries) είδαμε και επιλέξαμε κάποια συστήματα, που, κατά την άποψη μας, έχουν δυνητικό ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη ναυτική έκδοση του μη-επανδρωμένου αεροχήματος Heron, το οποίο έχει επιλεγεί και από την Ελλάδα, το αιωρούμενο πυρομαχικό Mini Harpy και δύο (2) ραντάρ πλοίων τεχνολογίας AESA, το ELM-2248 MF-STAR και το ELM-2258 ALPHA. Ξεκινώντας από το Heron, υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν συμφωνήσει στη μίσθωση τριών (3) ολοκληρωμένων συστημάτων, με συνολικά εννέα (9) αεροχήματα, τα οποία θα επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) σε αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και στοχοποίησης. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα € 44,5 εκατομμύρια, για τρία (3) χρόνια, και περιλαμβάνει πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού.

Το Heron, το οποίο παρουσιάζει στην έκθεση η ΙΑΙ, είναι της έκδοσης θαλάσσιας επιτήρησης με εμβέλεια 350 χιλιόμετρα (σε απευθείας σύνδεση συστήματος και χειριστή) ή 1.000 χιλιομέτρων (με τη χρήση δορυφορικής σύνδεσης). Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στον αέρα είναι οι 45 ώρες, ενώ το ανώτερο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 35.000 πόδια. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι τα 259 χιλιόμετρα την ώρα, με τυπική ταχύτητα πλεύσης τα 111-148 χιλιόμετρα την ώρα. Το άνοιγμα φτερών είναι 16,6 μέτρα, το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι τα 1.270 κιλά, ενώ το ωφέλιμο φορτίο είναι 470 κιλά. Το Heron μπορεί να δεχθεί μια σειρά αισθητήρων, ανάλογα με την αποστολή και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις (υπέρυθρους, ηλεκτροπτικούς, κατάδειξης λέιζερ, συστήματα ELINT και COMINT, επικοινωνιών κ.ά.).

To Mini Harpy είναι ένα αιωρούμενο πυρομαχικό, η χρήση του οποίου επιτρέπει στις φίλιες δυνάμεις να αρνηθούν μια περιοχή στον εχθρό, μέσω της διαρκούς επιτήρησης και της προσβολής στόχων. Το πλεονέκτημα του Mini Harpy είναι η ενσωμάτωση δύο (2) διαφορετικών ερευνητών, ενός ηλεκτροπτικού/υπέρυθρου (EO/IR) και ενός αντί-ραντάρ, που σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλει στόχους που εκπέμπουν ή δεν εκπέμπουν. Επίσης μπορεί να προσβάλει και κινούμενους στόχους. Μπορεί να δρα αυτόματα (έρευνα και προσβολή) ή να ελέγχετε πλήρως από χειριστή. Επίσης μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε τακτικά οχήματα ή σε πλοία. Η χρήση ηλεκτρικού συστήματος κίνησης μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο, άρα το ηχητικό ίχνους του συστήματος.

Το βάρος του Mini Harpy είναι 45 κιλά, το μήκος του 2,5 μέτρα, το άνοιγμα φτερών 2,9 μέτρα, ενώ το βάρος της πολεμικής κεφαλής είναι 8 κιλά, πολλαπλού ρόλου για την προσβολή προσωπικού, οχημάτων και αρμάτων μάχης και συστημάτων ραντάρ. Μπορεί να φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος με μέγιστη ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και να παραμείνει εκεί για δύο (2) ώρες με ταχύτητα πλεύσης 157 χιλιόμετρα την ώρα. Η εμβέλεια του ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα, ενώ το τυπικό επιχειρησιακό ύψος του είναι μεταξύ των 304 και των 1.524 μέτρων. Σύμφωνα με την IAI η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος του Mini Harpy είναι μικρότερη του ενός (1) μέτρου.

Το ELM-2248 MF-STAR (άνω φωτογραφία) είναι ένα ραντάρ AESA, πολλαπλής λειτουργίας για πλοία (έρευνας αέρος και θαλάσσης, έλεγχος πυρός). Χρησιμοποιεί τεχνικές παλμικού ντόπλερ, πολλαπλής δέσμης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Σε πλήρη σύνθεση το MF-STAR ενσωματώνει τέσσερις (4) κεραίες, προσαρμοζόμενες σε μέγεθος και διαμόρφωση. Το ραντάρ είναι ιδανικό για χρήση σε παράκτιες θάλασσες, ενώ μπορεί να υποστηρίξει τη βολή βλημάτων ενεργητικής ή ημι-ενεργητικής καθοδήγησης. Στην τυπική έκδοση η εμβέλεια του ραντάρ είναι τα 250 χιλιόμετρα, ενώ στην έκδοση για φρεγάτες η εμβέλεια του ανέρχεται στα 450 χιλιόμετρα. Το ELM-2258 ALPHA (κάτω φωτογραφία) είναι ραντάρ AESA πολλαπλών λειτουργιών για χρήση σε πλοία επιπέδου φρεγάτας, κορβέτας ή περιπολικών. Όπως και το ELM-2248, έτσι και το ELM-2258 χρησιμοποιεί τεχνικές παλμικού ντόπλερ, πολλαπλής δέσμης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Στην τυπική του έκδοση η μέγιστη εμβέλεια του είναι τα 200 χιλιόμετρα, ενώ στην έκδοση αυξημένου βεληνεκούς είναι τα 400 χιλιόμετρα.

Comments

 1. Συστήματα σαν τα HARPY κ mini HARPY είναι πολύ χρήσιμα.
  Το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται να τα αγοράζουμε μιας κ μπορούμε πολύ εύκολα να τα φτιάξουμε.
  Η βάση για την παραγωγή τέτοιων συστημάτων υπάρχει κ είναι στα προϊόντα που παρήγαγε μέχρι λίγα χρόνια πριν η εταιρεία 3ΣΙΓΜΑ.
  Κατευθυνόμενοι στόχοι με χαρακτηριστικά που σου προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες τα οποία με λίγες μετατροπές κ προσθήκες που μπορούσαν να τις κάνουν ελληνικές εταιρείες κ έχεις ετοιμο σύστηματα με μικρό κόστος, κατασκευή στην Ελλάδα κ με πολλές προοπτικές.
  Εταιρείες υπάρχουν, μυαλά στα πανεπιστήμια υπάρχουν, βάση για ένα τέτοιο σύστημα υπάρχει Εθνική συνείδηση κ πολιτική βούληση υπάρχει;;

  1. Ας μην προτρεχουμε οτι ειναι ευκολο να φτιαξουμε δικο μας και να ειναι αποτελεσπατικο και καλο. Η 3σιγμα προτα απο ολα απο το 2002 ανηκε στην EADS 3sigma. Οποτε σε ολα αυτα τα drones που λετε το τι ποσοστο αναπτυχθηκε στην ελλαδα και τι ποσοστο ηρθε αυτουσιο απο την θυγατρικη εταιρια ειναι αγνωστο. Οπως και να εχει εχουν περασει καμια 10αρια χρονια απο το κλεισιμο της εταιριας οποτε το αν οι υπαλλυλοι βρισκονται καν στην ελλαδα η αν εχουν γινει ντελιβεραδες δεν το ξερει κανενας.
   Η πιο σοβαρη κινιση που μπορουμε να κανουμε ειναι διαλεξουμε ενα απο τα καλα ucav που υπαρχουν και loitering amunition και να ζητησουμε παραγωγη και δυνατοτητα πωλησεων ακομα , σε καποια απο τις καλυτερες εταιριες ειτε ειναι intracom, ή σε οποιαδηποτε αλλη.
   Το να περιμενουμε απο ατομα επειδη ειχαν καλους βαθμους στο πανεπιστημιο να σχεδιασουν το Heron απο το μηδεν δεν ειναι σοβαρο. Κι εγω μηχανικος ειμαι και χρονια στη δουλεια ,αλλα μη περιμενεις να σου σχεδιασω τη Sagrada Famillia οταν ολη η εμπειρια μου ειναι σε 2 οροφες πολυκατοικιες.

 2. Οι Ισραηλινοί πάντα είχαν ενδιαφέροντα συστήματα, και ακόμη περισσότερο και ενδιαφέρον είναι η στρατηγικές με τις οποίες χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα για να έχουν επιτυχία (πχ για το σύστημα που παρομοιάζει με το Harpy και χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικό το ότι βγάζουν αεροπλάνα σαν δόλωμα για να ανοίξουν τα πραγματικά ραντάρ, και μετά πέφτει πάνω τους το loitering όχημα/βόμβα)

 3. Χαρταετο που γραφει και αλλος φιλος εδω..
  Εικοσι χρονια μπροστα οι Τουρκοι στα μη επανδρωμενα και εδω ακομη να γινει αγορα οπλισμενου τυπου ..
  Και ουτε προκειται αφου οι διορισμενοι στρατιωτικοι προφανως δεν ανηλθαν λογω καταρτισης η αξιας αλλα κυριως αλλων λογων αρα πια ενημερωση για την συγχρονη μορφη πολεμου να εχουν και το κυριοτερο αν την εχουν πως θα την κατανοησουν η δεχθουν εναντια στις αρτηριοσκληρωτικες τους αντιληψεις ,διαμορφωνοντας και νεα δογματα;
  Αυτα απλαδενγινονται..
  Και η απραξια στον παραμελημενο αυτον τομεα οπου καθε εννοια ισορροπιας εχει χαθει ειναι η αποδειξη
  Τα πλοια μας δε δεν εχουν ουτε ΕΝΑ τετοιο συστημα ειτε μιλαμε για το ΛΣ ειτε για το ΠΝ ..
  Ουτε καν RWS ..
  Αλλα εδω δεν εχουν τα ΤΟΜΠ μας θα εχουν τα πλοια μας;
  Άποτελεσμα;
  Απωλειες προσωπικου και εκειψη τακτικης αντιληψης πεδιου και μειωμενη ικανοτητα πληγματων ..
  Βαλτε μαζι και οτι δεν παραγουμε τιποτα απο οπλα αρα τα αποθεματα θα εξαντληθουν εντος ημερων και βγαλτε συμπερασμα.
  Ο εφιαλτης ειναι ηδη εδω και καποιοι νομιζουν οτι θα καταρριπτουν ΜΕΑ με σφενδονες και πυροβολακια .
  Σε αλλη χωρα θα ειχαν πεσει υπουργοι και παραιτηθει στρατιωτικοι λογω τακτικης υστερησης και υπεροχης του αντιπαλου που αφεθηκε να επικρατησει ενω ηδη απο την δεκαετια του 80 ειχαμε πρωτοι δειγματα ΜΕΑ ..
  Εδω business as usual ..
  Χαλαρα ..
  Μη πολεμος και ‘στρατηγικη’ ψυχραιμια γιατι αν κανουμε κατι «θα μας κουναει η Τουρκια το δαχτυλο κατηγορωντας μας»..
  Ταδε εφη σημερα σε γνωστο διαυλο η Ντορα Μπακογιαννη γνωστη και μη εξαιρετεα ..
  Χρειαζεται να γραψουμε αλλα;

 4. Δεν κερδίζεις πόλεμο με αυτά τα συστήματα, παρά τη θεοποίηση τους αλλά είναι χρησιμότατα και καλό είναι να το εξετάσουν. Να μην πω οτι έπρεπε ήδη να υπήρχαν.

 5. Τι να γράψω πια; Τι να πω και τι να αναφέρω; Να πω για την σχεδίαση οπλικών συστημάτων στην ελλάδα;
  Ποιος ενδιαφέρθηκε και πότε για να γίνει κάτι σε αυτήν την χώρα;
  Θυμάμαι ιστορίες παλιές και δεν της γράφω γιατί βγαίνω εκτός ευατού!
  Οι ισραηλινοί όμως τα κατάφεραν και οι τούρκοι εμείς όμως τι καταφέραμε;
  Που είναι η δική μας πολεμική βιομηχανία; Που είναι τα πρότζεκτ;
  Που είναι οι ειδικοί που πρέπει να υπάρχουν; Που είναι το κράτος;

 6. Drone, UAV, UCAV, UUV, ROV κ.λπ., μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς.
  Να στηριχτούμε σε ελληνικές εταιρείες και να τα φτιάξουμε, Και ακόμα και εάν μας λείπει κάποια τεχνολογία από κάποιο από αυτά να την εισάγουμε. Δεν είναι λύση γι’ αυτά τα συστήματα να εισάγουμε συνεχώς.
  Και το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα ραντάρ. Ήδη έχει φτιάξει ένα η ΕΑΒ νέας τεχνολογίας σε συνεργασία με τη σχολή Ικάρων εμβέλειας 10χλμ. (αν θυμάμαι καλά). Ε, να συνεχιστεί η προσπάθεια, για ένα 50χλμ. κ.λπ.
  Τα ραντάρ δεν είναι κάποια εξωπραγματική ή εξωγήινη τεχνολογία. Ούτε έχουν κάποιο τρελό κόστος ανάπτυξης.

  1. Πρώτοι είχαμε φτιάξει το ΠΗΓΑΣΟΣ αλλά… Μια άλλη φορά που έφτιαχνε ένα πανεπιστήμιο UAV πήγαν οι «αναρχικοί» και διάλυσαν το εργαστήριο.

   1. Έχουμε την τεχνολογία για uav/ucav. Όχι μόνο από τον ΠΗΓΑΣΟ αλλά και από το πολύ πιο απαιτητικό nEUROn (λόγω stealth χαρακτηριστικών κ.λπ). Και ήδη δύο Πανεπιστήμια εάν δεν κάνω λάθος, έχουν κατασκευάσει σύγχρονα uav, πέραν κάποιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά με έτοιμα τέτοια προϊόντα. Επιπλέον πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι ΕΔ θα προμηθευτούν κάποια εγχώρια πολύ μικρά drones.
    Ως προς τα uav/ucav, το μόνο ίσως που δεν κατέχουμε, είναι η δορυφορική τους σύνδεση και έλεγχος, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η παρεμβολή τους και πάντως πάρα πολύ δύσκολη, καθώς τέτοια τεχνολογία παρεμβολής διαθέτουν μόνο 4-5 μεγάλες χώρες.
    Επιπλέον είναι γνωστό ότι το ΠΝ, έκανε ΗΔΗ δοκιμές με ελληνικό μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας θαλάσσης που πήγαν καλά όπως αναφέρθηκε, ενώ τα UUV και ROV δεν είναι καμιά εξωτική τεχνολογία για να αναπτυχθούν ή να συν-αναπτυχθούν με τυχόν άλλε χώρες.
    Η θέληση λείπει, τα κονδύλια για τα παραπάνω δεν είναι μεγάλα, ενώ μπορούμε για πολλά να πάρουμε κονδύλια από την ΕΕ.

 7. Μην τρελενεστε με τα UAV,UCAV κλπ, δεν υπηρχε ουτε υπαρχει βουληση κατασκευης, σαν καποιο αορατο χερι να σταματαει κατι παραγωγικο, και υπηρχαν πολλες προσπαθειες(πηγασος-δεκαετια ογδοντα, αεροπλανακια+ελικοπτερα δεκαετια ενενηντα εκαναν βολτες στο περιπτερο της ΔΕΘ, Αριστοτελειο Πανεπιστημιο και πολλοι ιδιωτες). Ουδεμια χρηματοδοτηση σοβαρη υπηρξε ουτε αναζητηση συγχρονης τεχνολογιας για συμπαραγωγη.
  Στη Φλωρινα ο συνταξιουχος αστυνομικοςπου εκανε μονος του 3 αεροπλανακια για να πουλησει στην Αυστραλια αναγκαστηκε να βγαλει Ιταλικα χαρτια γιατι εδω δεν τον εδιναν αδεια.
  Επρεπε να μας διδαξει το παλαιο παραδειγμα του Μαλκωτση που κατασκευαζε πετρελαιομηχανες και τρακτερ και τον εκλεισε το Κρατος??? Το 1977 πετωντας 3000 ατομα προσωπικο στο δρομο. Πρεπει παντα να θυμιζουμε τον τροπο για να ξερουμε με ποιους εχουμε να κανουμε( εδωσε παραγγελια η ΕΛΒΟ 1000 πετρελαιομηχανες,τις παρεδωσε δεν τον πληρωσε η ΕΛΒΟ και εβαλαν την Κρατικη Εθνικη να τουν κανει κατασχεση).
  Βεβαιως ετσι εκλεισαν και πολλους αλλους κατασκευαστες.

 8. Αυτα τα μινι-Χαρπι με τον εκτοξευτη τους δυναται να τοποθετηθουν και να βληθουν επι πλοιου; Θα ηταν καλη λυση για τις Κ/Φ

 9. Θα πάμε με υλικό του 20 αιώνα να πολεμήσουμε με ανθρώπινο δυναμικό στις πρώτες γραμμές, ενώ οι Τούρκοι θα κάθοντε μακριά και πίσω σπό οθόνες, control και joystick και θα πέζουν playstation.
  Με 5 ή 10 Ηeron, δεν γλητώνετε η κατάσταση, η με drones που μόνο να παρακολουθούν ή να βγάζουν φωτογραφίες. Tέτοια θα βρεις και στον «ο Γερμανός»
  Εδώ χρειαζόμαστε εγχώριες λύσεις και μαζική παραγωγή, καμιά 100αριά ucsv και 1000 καμικάζι drones. Μη επανδρωμένα συστήματα και σε στεριά και θάλασσα. Αντίμετρα, ηλεκτρονικό πόλεμο, θωράκηση, αυτοπρωστασία.
  Πιστεύω μπορούμε και μας βγαίνει οικονομικότερα να φτιάξουμε δικά μας ή ακόμη με συμπαραγωγή.
  Δηλ. ένα Bayraktar τι έχει; Τεχνολογία από Γερμανία, Ν.Βρετανία, Καναδά κτλ.
  Εμείς από το nEuron δε βγάλαμε κανά συμπέρασμα;
  Οι Τούρκοι τα επόμενα 10 χρόνια θα συνεχίσουν, εμείς μόνο θα κληθούμε να τους σταματήσουμε, κανείς άλλος.
  Και αν τυχών τα σπάσουν με τους Ρώσους, μην ακουστεί τσιμουδιά από κανέναν ότι ήμαστε μέλος του Νατο και έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε; Όπως μας συμπαραστέκετε το Νατο τώρα, έτσι και εμείς: κ α θ ό λ ο υ!
  Όλλα να τα περιμένεις.

  1. Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα. Εσύ λες ένα UAV να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απο ένα επιθετικό ελικόπτερο; Συμπληρωματικά είναι τα UAV. Δεν κερδίζεις πολέμους έτσι. Μια μικρή φθορά μπορείς να πετύχεις με μικρό επίσης κόστος.
   Απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα λίγα θα κάνουν. Κυρίως μόνο κορεσμό και στοχοποίηση. Αλλά η συντριπτική πλεοψηφία θα καταρρίπτεται.

   1. Και φυσικά ένα UAV δεν έχει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απο ένα επιθετικό ελικόπτερο, ποιος είπε κάτι τέτοιο; Μπορεί να πετά όμως πιο ψηλά, είναι πιο οικονομικό και δε κινδυνεύουν ζωές.
    «Αλλά η συντριπτική πλεοψηφία θα καταρρίπτεται»…είσαι σίγουρος γι’αυτό;
    Δηλ. έχουμε τα συστήματα που μπορούν να τα βρούνε έγκαιρα, με το μικρό ίχνος που έχουνε και στα ύψη που πετάνε;
    Ή θα απασχολούμε τα φ16 και m2000 που θα έχουν μυριάδες αποστολές στη πλάτη, να βάζουμε σε ρίσκο πιλότους και να σπαταλάμε ακριβά βλήματα, ρουκέτες και α/α για να ρίξουμε UAV που κοστίζουν τα μισά ή και λιγότερα;
    Αν στείλουν και εκατοντάδες μικρά drones kamikaze, θα τα πιάσουμε με το δίχτυ;
    Δεν αρκεί μόνο οργανωμένη αεράμυνα, θέλει και ηλεκτρονικό πόλεμο, αυτοπρωστασία, θωράκηση, αντιdrone συστήματα κτλ.

   2. Κάθε ένα από δεκάδες UAV Aninci μπορεί να πετά για 24ώρες!!! σε ύψος 12km!!! με 1,350kg πυρομαχικών συνδιασμό από 8 τύπους βομβών και 5 τύπους πυραύλων μεταξύ των οποίων ακόμα και Stand-Off Missile. Κάθε ένα από εκατοντάδες Bayraktar TB2 μπορεί να πετά 27ώρες!!! σε ύψος 8,2km!!! με 150kg πυρομαχικών τεσσάρων ειδών βομβών και πυραύλων. Τρομερή ευελιξία που δεν συγκρίνεται με τα ελικόπτερα και αποδεικνύεται τώρα στην Αρμενία και αποδείκτηκε στη Λιβύη και στη Συρία.

    1. Το κυριο πλεονεκτημα ειναι οτι ειναι φτηνα και αναλωσιμα σε αντιθεση με αεροσκαφη και ελικοπτερα. Στη τελικη καθε s400 που χτυπαει uav ειναι ενας λιγοτερος εναντιων μαχητικων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *