Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι απέστειλε στις ενδιαφερόμενες εταιρίες αίτημα για να καταθέσουν τις τελικές και βέλτιστες προσφορές τους (BAFO : Best And Final Offer) για το πρόγραμμα HX προμήθειας ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Η καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί για τις 30 Απριλίου, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός του 2021. Το αίτημα στάλθηκε στην αμερικανική Boeing για το F/A-18 Super Hornet, στη γαλλική Dassault για το Rafale, στην ευρωπαϊκή Airbus για το Eurofighter Typhoon, στην αμερικανική Lockheed Martin για το F-35 και στη σουηδική Saab για το JAS-39 Gripen.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξεως των € 9,4 δισεκατομμυρίων για 64 νέα μαχητικά αεροσκάφη συν την υποστήριξη, τα όπλα, τις υποδομές και την εκπαίδευση, προς αντικατάσταση των 55 εν υπηρεσία F/A-18C/D Hornet. Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε το 2018. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα νέα αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία από το 2025 και μετά, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να αποσύρονται τα εν υπηρεσία F/A-18 Hornet, και θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι τη δεκαετία του 2060 περίπου.

Comments

  1. Για να δούμε τί θα διαλέξουν οι Φιλανδοί. Έχει ενδιαφέρον η επιλογή και για μας. Αν προστεθούν στους πελάτες των Φ-35 ή όχι. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πάρουν Φ-35Α, αλλά κανονικά, λόγω του δόγματός τους, που δεν απέχει πολύ από το δικό μας, δεν χρειάζονται Α/Φ σαν το Ραφάλ ή το super hornet;

  2. Μετά την πρώτη επίσημη εμπορική επιτυχία του Rafale στην Ευρώπη ίσως να έρθει η ανατροπή στο σκεπτικό των χωρών στην Ευρώπη που μπήκαν σε αξιολόγηση για ΝΜΑ.

  3. οι σχετικές ειδήσεις για το F35 δεν είναι καλές, η τεχνική αξιολόγηση το βρήκε ανεπαρκές από αναφορές που έγιναν στο τύπο, επιπλέον το κόστος είναι ένα άλλο ζήτημα, οι Φιλανδοί θέλουν μια πτέρυγα μάχης και το διαθέσιμο κονδύλι δεν είναι αρκετό , επίσης υπάρχει και το ζήτημα της υποστήριξης, τα αεροσκάφη θα πρέπει να πάνε στην Ιταλία για αναβαθμίσεις και επισκευές, υποθέτω ότι η ζυγαριά κλίνει υπέρ του Gripen καθώς οι Φιλανδοί ποντάρουν και στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αμυντικά, η συμμετοχή του Typhoon και του Rafale είναι τελείως τυπική ενώ το super hornet έχει το ζήτημα της υποστήριξης σε βάθος χρόνου.
    Εντούτοις αν και γίνεται διαγωνισμός η απόφαση θα είναι πολιτική, οι Φιλανδοί έχουν επιλέξει την ουδετερότητα, και αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό είναι το Gripen.

    1. Εντελώς ουδέτερη δεν θα είναι καμία απο τις προτάσεις(απο πολιτική άποψη),συμφωνώ όμως ότι το F-35 θα ήταν η χειρότερη επιλογή και μάλλον η ακριβότερη αν συμπεριληφθούν και τα έξοδα λειτουργείας στην εκτίμηση για το νέο αεροσκάφος της Φινλανδίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *