Σε κόκκινο συναγερμό έχουν περιέλθει για τέταρτη φορά από τις αρχές του 2020 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 με τη κρίση στο μεταναστευτικό και έπειτα άλλες δύο φορές με το τουρκικό ερευνητικό, στα τέλη Ιουλίου και στα μέσα Αυγούστου. Σήμερα, το ORUC REIS αποπλέει για τρίτη φορά και έχει ρότα για το σύμπλεγμα της Μεγίστης με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων συνοδευόμενο από ομάδα μάχης πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού. Αναμένεται να είναι εγγύς του νησιού σε μερικές ώρες. Το ΠΝ βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα και επιφυλακή όπως αντίστοιχα η ΠΑ και ο ΕΣ.

Η Τουρκία μετρά, δοκιμάζει και αξιολογεί τις ελληνικές ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και όσο διακρίνει έλλειψη δυναμικής απάντησης τόσο θα προχωρά περισσότερο και εντονότερα αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Τουρκία δεν είναι τυχαίο που φέρνει το ORUC REIS ακόμα εγγύτερα της Μεγίστης θέλοντας να κάνει σεισμικές έρευνες στα 6,5 μίλια από την ακτογραμμή του νησιού. Σκοπός της είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη προοπτική επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη περιοχή που βρίσκεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είναι σίγουρο πως όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά, τόσο η Τουρκία θα κλιμακώνει περαιτέρω. Έχουμε γράψει πως όσο εμείς δεν απαντάμε αρχικώς διπλωματικά με ενέργειες όπως η επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, η Τουρκία θα «γκριζάρει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα αρχικά με ερευνητικά πλοία και ακολούθως με γεωτρύπανα. Συνταγή, που έχει εφαρμόσει επιτυχώς στη κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε, το ίδιο έπραξε και με τις υπερπτήσεις. Αρχικά από βράχους, ακολούθως σε μικρονήσια και πλέον σε μεγάλα νησιά βλέποντας πως δεν υπάρχει ελληνική αντίδραση.

Σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε πόλεμο φθοράς καθώς και ανάλυσης και εκτίμησης των ελληνικών δυνατοτήτων σε αεροναυτικό επίπεδο που συνεπάγονται από τη πλειάδα ανάπτυξης πλοίων και αεροσκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ανάγκη περισσότερο επιβεβλημένη και επιτακτική από κάθε άλλη φορά η ελληνική κυβέρνηση να περάσει το κατάλληλο μήνυμα στην Άγκυρα αντί να αναλώνεται σε φτηνές δικαιολογίες περί θορύβου που εμποδίζουν τις τουρκικές έρευνες αρνούμενη κατάματα να δει και να διαχειριστεί τη σκληρή πραγματικότητα στα ελληνοτουρκικά…