Τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινακή διένεξη πρόταξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος σηματοδοτώντας την πρώτη καθαρή θέση της κυβέρνησής του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παλαιότερες τοποθετήσεις της κυβέρνησης Τραμπ κινούνταν στη λύση των δύο κρατών, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνούσαν.

«Θέλω μία λύση δύο κρατών. Αυτό νομίζω θα είναι καλύτερο. Αυτή είναι η αίσθησή μου», υπογράμμισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του έχει τονίσει πολλές φορές ότι οποιοδήποτε παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι  αποστρατιωτικοποιημένο και να αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος του εβραϊκού λαού-όροι που σύμφωνα με τους Παλαιστινίους αποδεικνύουν ότι δεν είναι ειλικρινής όσον αφορά την πρόθεση για ειρήνευση.

Αργότερα ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός ακόμη και στη λύση ενός κράτους, εφόσον αυτό ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έδειχνε να τον ενδιαφέρει κυρίως κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Νετανιάχου είναι να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει λύση έως το τέλος της θητείας του. «Είναι ένα όνειρό μου», δήλωσε ο Τραμπ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι τη λύση τη θέλει στην πρώτη και όχι στη δεύτερη θητεία του-την οποία προφανώς θεωρεί βέβαιη. «Δεν θέλω να το κάνω στη δεύτερη θητεία μου. Στη δεύτερη θητεία θέλω να κάνω άλλα. Νομίζω ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», υποστήριξε.

Οι αμφιβολίες ωστόσο είναι πολλές για το κατά πόσον η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να διασφαλίσει τη λεγόμενη «απόλυτη συμφωνία». Ειδικά αφότου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία, πέρσι τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ