Η Άγκυρα δεν θα στηρίξει τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον ενάντια της Τεχεράνης και θα συνεχίσει το εμπόριο με το Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Δεν θα στηρίξουμε καμία από τις κυρώσεις. Ναι, βεβαίως (θα συνεχίσουμε το εμπόριο) με το Ιράν, με τη Ρωσία και άλλους. Η Τουρκία είναι κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Αν οι κυρώσεις επιβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη-τότε θα συμμετάσχουμε. Διαφορετικά, όχι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε ερώτηση αν η Άγκυρα σχεδιάζει να συμμετάσχει στα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ που έχουν στόχο την αγορά πετρελαίου του Ιράν.

Το Κίεβο επιδιώκει μακροπρόθεσμη εμπορική συνεργασία με την Άγκυρα, σε ορίζοντα 30-50 ετών

Η συμφωνία για ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, για την υπογραφή της οποίας υπάρχει η πολιτική βούληση στις ηγεσίες και των δύο χωρών, θα καθορίσει την στρατηγική της μεταξύ τους συνεργασίας τα επόμενα 30-50 χρόνια. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και Εμπορίου Στεπάν Κουμπίφ κατά τη διάρκεια του ουκρανό-τουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Κουμπίφ σημείωσε ότι η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας «πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ιστορία των σχέσεων Ουκρανίας-Τουρκίας» και «θα συνιστά την στρατηγική συνεργασίας για τα επόμενα 30-50 χρόνια».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες διανύουν το στάδιο των μεταρρυθμίσεων, κάτι το οποίο όπως είπε συνιστά θετικό παράγοντα για την υλοποίηση νέων από κοινού έργων. Επίσης αναφερόμενος στην τρέχουσα εμπορική συνεργασία ανέφερε ότι το 2017 οι ουκρανικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν στην Τουρκία εξαγωγές 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 21% σε σχέση με το 2016.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL