Τραγικές και απαράδεκτες δηλώσεις από Έλληνα ευρωβουλευτή που προσβάλουν το κύρος της Π.Α. Κι ολα αυτά τη στιγμή που το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 έχει περάσει από την έγκριση της Ν.Δ και τους υπουργούς άμυνας Δένδια και Αβραμόπουλο. Συγκεκριμένα:

Η ΝΔ έφερε στην βουλή την μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση 56 αεροσκαφών F-16C/D block 52+ και 39 F-16C/D block 50, η οποία εξετάστηκε από την διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στις 19 Ιανουαρίου 2014 υπό τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη νέα αύξηση του ελληνικού χρέους μέσω αμερικανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πληροφορηθήκαμε, με βάση τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, δημιουργώντας, όπως τόνισε ο κ. Τραμπ, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του;

2. Πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;

3. Τέλος, ποιο τμήμα του χρέους θα εξυπηρετηθεί κατά προτεραιότητα, αυτό που αφορά ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις ή αυτό που αφορά τις ΗΠΑ;

 

Σχόλιο defencereview.gr: Ας φροντίζατε εσείς όταν είσασταν κυβέρνηση να κάνατε καλύτερη συμφωνία για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16. Δύο υπουργός άμυνας είχατε, γιατί δεν το υλοποιήσατε τότε με καλύτερους όρους όπως λέτε; Τι περιμένατε; Εκτός και εάν θέλετε αφοπλισμό της χώρας.