Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenceNews», το οποίο επικαλείται τον προϊστάμενο του γραφείου του προγράμματος F-35, Υποπτέραρχου Eric Fick, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας παγώνει το πρόγραμμα αντικατάστασης του προβληματικού συστήματος υποστήριξης ALIS (Autonomic Logistics Information System) του F-35 Lightning II με το ODIN (Operational Data Integrated Network), λόγω μείωσης των κονδυλίων για την ανάπτυξη και δοκιμή του αναγκαίου λογισμικού (δείτε ΕΔΩ). Η ανάπτυξη του ODIN, για την αντικατάσταση του ALIS, ξεκίνησε το 2020 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να είναι έτοιμο το 2022.

Το ODIN θα συνδυάζει συστήματα της Lockheed Martin και λογισμικό που θα αναπτύξει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διατηρεί τον έλεγχο του συστήματος. Ωστόσο, τα κονδύλια ανάπτυξης του ODIN μειώθηκαν κατά 42% για το 2021, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η παύση της διαδικασίας ανάπτυξης του λογισμικού του ODIN. Εδώ και χρόνια το ALIS είναι ένας από τους σημαντικότερους «πονοκέφαλους» του F-35 και η αντικατάσταση του από το ODIN είχε προγραμματιστεί για το 2022, αλλά αυτό είναι πλέον αμφίβολο. Το ALIS ολοκληρώνει διαγνωστικά εργαλεία συντήρησης, διαχειρίζεται την αλυσίδα εφοδιασμού, τη σχεδίαση αποστολής και την ανάλυση των απειλών.

Έχει σχεδιαστεί να συλλέγει δεδομένα υποστήριξης και αποστολής από το αεροσκάφος και μετά να το διαχέει. Για το ALIS το DOT&E αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ALIS παραμένει αναποτελεσματικό και δύσκολο στη χρήση του, ακόμα απαιτεί τη χρήση μεγάλου αριθμού παρακαμπτήριων μεθόδων, έχει προβλήματα με την ακρίβεια και την εγκυρότητα των δεδομένων και απαιτεί μεγάλο χρόνο από το προσωπικό υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα δεν επιτρέπει την αποτελεσματική παραγωγή διαθεσιμότητας όπως είχε σχεδιαστεί. Οι χρήστες συνεχίζουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στη λειτουργικότητα και σταθερότητα του ALIS».

Περισσότερα για το ALIS και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το F-35 Lightning II μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: