Με προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama επιχειρεί να κρατήσει στην επικαιρότητα την εθνικιστική ατζέντα του που στρέφεται κυρίως εναντίον της Ελλάδας και ενώ η Αθήνα με μεγάλο ρίσκο, επιχειρεί να αναζητήσει επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, πριν από την στιγμή όπου η Ε.Ε. θα κληθεί να αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Ο Edi Rama σε ομιλία του στη συνάντηση των Αλβανών διπλωμάτων και εκπροσώπων της Αλβανικής Διασποράς δήλωσε ότι η Αλβανία «έχει κακομάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών».

Όπως είναι γνωστό η Αλβανία θεωρεί τέτοιες εκκρεμότητες το θέμα της Άρσης του Εμπολέμου με τρόπο που να ανοίγει τον δρόμο για την έγερση περιουσιακού ζητήματος στην Ελλάδα, αναγνώριση Τσάμικου Ζητήματος, και βεβαίως ποτέ δεν έχει εγκαταλείψει το αίτημα για αναγνώριση αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Εξάλλου η Αλβανική πλευρά καλλιεργεί τον αλυτρωτισμό εις βάρος της χώρας μας και με την διατήρηση στα Σχολικά βιβλία των χαρτών που εμφανίζουν ως Αλβανικά εδάφη όλη την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα και την Άρτα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός μάλιστα καλλιεργώντας το ανθελληνικό κλίμα, δήλωσε ότι οι επαφές και συζητήσεις αυτές γίνονται αναλόγως των πολιτικών διαθέσεων της Αθήνας και ότι η Ελλάδα εξαπατά εδώ και πολύ καιρό τους Αλβανούς συνομιλητές της οι οποίοι έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν τον εμπαιγμό αυτό.

Αναφερόμενος και πάλι στο στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας της Αλβανίας με την Ελλάδα ο κ. Rama απευθυνόμενος στους Αλβανούς διπλωμάτες τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να διευρυνθούν και να αναπτυχθούν, αλλά προϋπόθεση είναι το ξεπέρασμα των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει. Παραπέμποντας στις συνομιλίες που είχαν στην Κρήτη οι κ. Κοτζιάς και Bushati και τις ομάδες εργασίας που συνέστησαν,ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Αλβανία είναι πρόθυμη να συζητήσει με ειλικρίνεια για το μέλλον, και την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με βάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές.

Πηγή: http://www.liberal.gr