Η επεισοδιακή είσοδος αναρχικών μελών του Ρουβίκωνα στο ΥΕΘΑ την Παρασκευή κατέδειξε δυστυχώς το απολύτως προφανές. Ότι οι εγκαταστάσεις των ΕΔ είναι ευάλωτες από επιθέσεις κακόβουλων που θα θελήσουν να εισέλθουν με σκοπό την πρόκληση ταραχών, κλοπή υλικού η τυχόν δολιοφθορά.

Ακούγεται υπερβολικό όμως είναι μια κατάσταση πέρα για πέρα αληθινή από τη στιγμή που όσοι επιφορτίζονται με την φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση πυρών σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας περιμέτρου από οποιονδήποτε.

Ας αναλογιστεί κανείς τι θα γινόταν αντί για κουκουλοφόρους, το ΥΕΘΑ έμπαινε «στο στόχαστρο» επαγγελματιών δολιοφθορέων ή τρομοκρατών..

Μια απλή σύγκριση με μέτρα ασφαλείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας σε Ανατολή και Δύση η οποία σέβεται τον εαυτό της και τα αυτονόητα, είναι αρκετή για να καταδείξει το μέγεθος της ανεπάρκειας.

Τα βαθύτερα αίτια

Που οφείλεται όμως αυτή η κατάσταση; Τα βαθύτερα αίτια μπορούν να αναζητηθούν στη μαλθακότητα της ελληνικής κοινωνίας η οποία έπειτα από 70 – και πλέον – χρόνια ευμάρειας σε συνθήκες ειρήνης έχει «εμποτιστεί» με την πεποίθηση ότι ουδέποτε δεν θα χρειαστεί να πολεμήσουμε.

Η νοοτροπία αυτή ξεκινάει από τους πολίτες και καταλήγει μέχρι τις ανώτατες κλίμακες της πολιτικής ιεραρχίας, η οποία καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο εντός του οποίου είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τα Σώματα Ασφαλείας (που άλλωστε είναι αποκλειστικά υπεύθυνα  για την τήρηση της δημόσιας Τάξης).

Επιπλέον η χαλάρωση στην τήρηση των νόμων όσο και στα επίπεδα ανοχής (πολιτικής-δικαστικής-κατασταλτικής) έχει ουσιαστικά επιφέρει πλήρη άρση του δικαιώματος αυτοάμυνας όσο και προστασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας – έναντι οποιασδήποτε απειλής από μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες αντιεξουσιαστικές και εγκληματικές οργανώσεις.

Τα αποτελέσματα αυτής της «χαλάρωσης» στο όνομα της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται στην ραγδαία αύξηση των επιπέδων εγκληματικότητας, στην εκ νέου άνθιση της εγχώριας τρομοκρατίας, στο αίσχος του «άβατου» των Εξαρχιών αλλά και στο φαινόμενο κουκουλοφόρων που εισβάλουν σε δημόσια κτήρια και ιδιωτικές επιχειρήσεις εκφράζοντας με λεηλασίες και ρίψη προκηρύξεων τις απόψεις τους για το «σύστημα».

Η κατάλυση δηλαδή κάθε έννοιας κοινής λογικής σε ένα υποτίθεται οργανωμένο κράτος που έχει τη ψευδαίσθηση ότι ανήκει στη Δύση ..

Δημόσια και Εθνική Ασφάλεια = Συγκοινωνούντα δοχεία

Η έννοια της ανοχής όμως εκτός από τη Δημόσια Ασφάλεια έχει ακόμη πιο επικίνδυνες προεκτάσεις και στην Εθνική Ασφάλεια. Μια τραγικά παρεξηγημένη έννοια η οποία έχει γελοιοποιηθεί χάρις την αδικαιολόγητη κατάσταση που έχει λάβει «μόνιμο χαρακτήρα» με τις επεκτατικές ορέξεις της  Άγκυρας στο Αιγαίο. Αποτέλεσμα είναι το πλέον παράδοξο φαινόμενο (σε παγκόσμιο επίπεδο) των χιλιάδων παραβιάσεων κάθε χρόνο του Εθνικού Εναέριου Χώρου και του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά.

Κάτι που συνιστά ωμή και χειροπιαστή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος να ασκήσει έλεγχο επί της επικράτειας της.

Όταν λοιπόν οι πιλότοι μας, δεν έχουν τη δικαιοδοσία να καταρρίψουν τον εκάστοτε εισβολέα, όταν ο στρατιώτης δεν μπορεί να ανοίξει πυρ στον εκάστοτε επίδοξο δολιοφθορέα όπως και ο αστυνομικός απέναντι στον κάθε μορφής παράνομο που αρνείται να συμμορφωθεί με τις εντολές που του δίδονται τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα – υποτίθεται – σοβαρό και οργανωμένο κράτος.

Η μαλθακότητα απέναντι σε όλες αυτές τις απειλές έχει ως αποτέλεσμα τη θρασύτητα και την περιφρόνηση. Και αυτό μοιραία είναι μια κατάσταση που οδηγεί στη σήψη και την παρακμή. Κάτι που όλοι νιώθουν να αιωρείται εδώ και καιρό στην ατμόσφαιρα..

Η «εκδρομή» του Ρουβίκωνα στο ΥΕΘΑ αποκάλυψε απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Είναι αστείο να νομίζουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι ότι με την παραδειγματική τιμωρία των χαμηλόβαθμων στελεχών και στρατιωτών που εκτελούσαν υπηρεσία φύλαξης πύλης, την ώρα της επίθεσης των κουκουλοφόρων θα λυθεί το πρόβλημα.

Δεν πείθουν κανέναν. Αντιθέτως εξαγριώνουν ακόμη περισσότερο προκαλώντας το κοινό αίσθημα λογικής των πολιτών που παρακολουθούν ένα κράτος ανήμπορο να ελέγξει ομάδες κουκουλοφόρων ενώ ταυτοχρόνως χάνεται κάτω από τα λασπόνερα μιας νεροποντής..

Η αποτυχία έρχεται από την ελλιπή προετοιμασία και οργάνωση. Και αυτό είναι ευθύνη της ηγεσίας στρατιωτικής και –ιδίως – πολιτικής. Το κυρίαρχο μίγμα μαλθακής νοοτροπίας και ευθυνοφοβίας είναι πλέον επικίνδυνο για την ομαλή λειτουργία των Θεσμών,  της Δημόσιας και της Εθνικής ασφάλειας.

Ας αποφασίσουν να ξυπνήσουν από το λήθαργο όσοι φέρουν την ευθύνη διακυβέρνησης ενώ οι συγκεβερνούντες και αντιπολίτευση ας απαιτήσουν τα αυτονόητα.

Εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία, τα φαινόμενα περιφρόνησης της Πολιτείας (σε όλες  τις μορφές) θα ενταθούν σε σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή. Μερικοί πιστεύουν ότι ήδη βρισκόμαστε εκεί..

Οι απειλές εξελίσσονται και γιγαντώνονται σε όλα τα επίπεδα. Το μοντέλο της ανοχής απέτυχε παταγωδώς και το μόνο που επιφυλάσσει για το μέλλον είναι «χειρότερες εκπλήξεις» σε όλα τα μέτωπα.