Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα σε συριακό έδαφος και συγκεκριμένα στην επαρχία Ιμπλιντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν πρόκειται για εισβολή μεγάλης κλίμακας, αλλά μιας μικρής, τοπικής επιχείρησης η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας της Τουρκίας.

Η κίνηση των Τούρκων στρατιωτών ξεκίνησε σταδιακά από τις 8 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα. Στον εξοπλισμό των Τούρκων στρατιωτών περιλαμβάνονται και οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών T-122 Sakarya, προφανώς σε ρόλο υποστήριξης Πεζικού.

Η επαρχία Ιμπλιντ βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία. Μετά τη δημοσιοποίηση των τουρκικών κινήσεων το Τουρκικό ΓΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους.

Τουρκικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν ότι 500 Τούρκοι στρατιώτες θα σταθμεύσουν σε 14 φυλάκια παρατήρησης στα δυτικά της συριακής επαρχίας για έξι περίπου μήνες, ενώ ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα σταθμεύσουν στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας.