Στη τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την διεθνή άσκηση της ΠΑ «ΗΝΙΟΧΟΣ» 2020 που θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Η φετινή άσκηση αναμένεται να διεξαχθεί με συμμετοχές από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ισραήλ καθώς και τη Γαλλία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντα θα πάρει μέρος με αεροσκάφη Rafale.

Οι Γάλλοι στη φετινή άσκηση θα επιχειρήσουν προώθηση των κορυφαίων Rafale για τη ΠΑ όπως είχανε κάνει πέρσι οι Αμερικανοί με τα Ιταλικά F-35. Φέτος όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής δεν θα υπάρχει συμμετοχή των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Τα Ιταλικά Tornado θα πάρουν τη θέση τους για το 2020 ενώ η USAF θα συμμετέχει με F-15, οι Ισπανοί με F-18 και Ισραηλινοί τόσο με F-16 όσο και με F-15.

Eίναι γεγονός πως η στενή σχέση Ελλάδας – Γαλλίας έχει επιφέρει θετικές συνέπειες στον αμυντικό τομέα με πολλαπλές συνεκπαιδεύσεις μεταξύ Ελληνικών και Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη φρεγάτα του ΠΝ συμμετέχει στην ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου  ενώ τα γαλλικά Rafale πραγματοποίησαν σειρά συνεκπαιδεύσεων με την Εθνική Φρουρά.

Φυσικά η συμμετοχή των Rafale είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εμπορική προώθηση του αεροσκάφους στη ΠΑ μέσω αξιολόγησης και παρουσίασης των νέων δυνατοτήτων όπως είχε συμβεί πέρσι με τα Ιταλικά F-35.