Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση «ΙΑΣΩΝ-2020» η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα.

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ και έλαβε χώρα στο FIR της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΙΑΣΩΝ-2020», πραγματοποιήθηκαν κοινές εκπαιδεύσεις του προσωπικού της ΕΦ και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των τακτικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των σεναρίων της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματισμού των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Επιπλέον, η κοινή εκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες είναι μεταξύ των πιο σύγχρονων και καλά εξοπλισμένων στον κόσμο, η υποστήριξη και ο συντονισμός των αεροπορικών επιχειρήσεων από την Αεροπορική Βάση της Πάφου, συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Comments

  1. Αν και τα θεωρώ πολύ καλό σύστημα, ίσως μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να παραχωρήσει τα Tor και τα Crotale στην Κύπρο και σε αντάλλαγμα να πάρουμε τα Skyguard. Έτσι η Κύπρος θα είχε καλή αεράμυνα με φορητά Mistral, Tor, Crotale (για την προστασία βάσεων) και Buk.

    Εμείς πάλι θα μπορούσαμε να πουλήσουμε τους S300 είτε Σερβία είτε Αρμενία και στην θέση τους να προμηθευόμασταν μεταχειρισμένους Patriot. Τα Skyguard μαζί με τα Hawk (και αυτά υπό την ΠΑ) θα τα χρησιμοποιούσαμε για την προστασία αεροδρομίων, ναυτικών βάσεων κ.λπ.

    Τέλος ο ΕΣ θα μπορούσε να προμηθευτεί είτε IRIS Τ SL είτε Iron Dome για αντικατάσταση Tor/Osa που θα τα υνεπικουρούνται από Asrad και φορητούς Stinger. Έτσι και θα υπήρχε πλήρη διασύνδεση στο δίκτυο αεράμυνας με νατοικά συστήματα και σχετική ομοιοτυπία.

    https://defpost.com/swedish-air-defence-regiment-receives-iris-t-sls-firing-units/

    https://www.timesofisrael.com/israel-unveils-portable-iron-dome-at-paris-air-show/#gs.geq6gc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *