Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής IAI (Israel Aerospace Industries), και σε συνεργασία με τη γαλλική Thales, οι δύο εταιρίες προσφέρουν στη Μεγάλη Βρετανία το βλήμα κατά πλοίων και κατά στόχων εδάφους Sea Serpent, για τον εξοπλισμό των φρεγατών Type-23. Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες φρεγάτες αποτελούν την ενδιάμεση λύση που προσφέρουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα για το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών. Σήμερα οι φρεγάτες Type-23 ενσωματώνουν βλήματα κατά πλοίων RGM-84 Harpoon. Σύμφωνα με την IAI το Sea Serpent έχει μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων.

Ενσωματώνει ερευνητή RF (Radio Frequency, ραδιοσυχνοτήτων) και προηγμένο σύστημα ελέγχου όπλου με δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων ως προς την απόσταση του στόχου, την αναγνώριση και την κατηγοριοποίηση του. Σύμφωνα με τις IAI και Thales το βλήμα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συστήματα αντιμέτρων, τόσο τα κινηματικά-πυροτεχνικά, όσο και τα ηλεκτρονικά και μπορεί να προσβάλει εξίσου αποτελεσματικά στόχους σε παράκτιο, ωκεάνιο ή χερσαίο περιβάλλον. Για την ανανέωση δεδομένων κατά την πτήση το βλήμα ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων, έτσι ώστε να αλλάξει πορεία ή στόχο κατά την πτήση αν αυτό απαιτηθεί.

Περισσότερα για τις φρεγάτες Type-23, τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις τους, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: