Το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αντικατάσταση του συνόλου των 48 εν υπηρεσία τροχοφόρα αυτοκινούμενα πυροβόλα Dana των 152 χιλιοστών με 52 γαλλικά τροχοφόρα αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR των 155 χιλιοστών. Συνολικά ο Τσεχικός Στρατός διαθέτει στο οπλοστάσιο του 86 Dana, εκ των οποίων 48 είναι στην ενεργό υπηρεσία και 38 βρίσκονται σε αποθήκευση. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Nexter έχουν ξεκινήσει και το σχετικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2020, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία των δύο (2) μερών.

Τα Dana εντάχθηκαν σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το πυροβόλο μεταφέρει 60 πυρομαχικά, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 20 χιλιομέτρων με συμβατικά πυρομαχικά ή 28 χιλιόμετρα με πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τσεχία θέλει τα CAESAR να τοποθετηθούν επί οχημάτων Tatra (8 x 8) ενώ η τελική συναρμολόγηση των πυροβόλων θα πρέπει να γίνει στην Τσεχία. Το CAESAR επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 42-50 χιλιόμετρα, ανάλογα με το βλήμα, μέγιστο ρυθμό βολής έξι (6) βλήματα το λεπτό, ενώ έχει αναχορηγία 30 βλημάτων.

Comments

 1. Ωραίο το εργαλείο και ιδανικό για αντικατάσταση των απαρχαιωμένων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων του ΕΣ που χρειάζονται και πολύ προσωπικό για την λειτουργεία, αλλά θα το παρακολουθούμε απο μακριά με το μακαρόνι -που λέει ο λόγος- περιμένοντας όπως πάντα δωρεάν παραχώρηση Μ-109 απο τον μεγάλο αφέντη.

   1. Οι τσέχοι το αγοράζουν για να αντικαταστήσουν παλιότερο υλικό σοβιετικής προέλευσης και ίσως για να ξεπληρώσουν πολιτικό γραμμάτιο, αλλά προφανώς και επειδή είναι δυνατό εργαλείο.
    Όπως και οι Ούγγροι με τα KF41 Lynx.

    1. Δεν ξερω τι να πω φιλε μου. Το πυροβολο ειναι Τσεχοσλοβακικης ποελευσης και τωρα η εταιρεια ειναι στη Σλοβακια , εχει δε βγαλει και νεο πυροβολο το ΕVA. Γιατι αγοραζουν οι Τσεχοι γαλλικο ειναι μαλλον κατι που πιανως εδω στο Ελλαδα να το ξερουμε καλα( μιζα η πολιτικη των οπλων)

  1. Το εργαλείο είναι καλό, αλλά οι διαδικασίες πια πρέπει να είναι αυτοματοποιημένες.
   Σίγουρα καλύτερο από ότι έχουμε, αλλά σε θεωρητική βάση το aleksandar των Σερβων που ίσως παίζει στην ίδια τιμή, ειναι καλύτερη περίπτωση:
   https://www.yugoimport.com/en/proizvodi/aleksandar-self-propelled-artillery-weapon-cal-155-mm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *