Η αμερικανική Textron παρουσίασε το πρωτότυπο τεθωρακισμένο όχημα ένοπλης αναγνώρισης, το οποίο ονομάζεται Cottonmouth και προορίζεται για την αντικατάσταση των LAV-25 (Light Armored Vehicle) των Αμερικανικών Πεζοναυτών. Το όχημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ARV (Advanced Reconnaissance Vehicle), προμήθειας 500 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης.

Το όχημα συνδυάζει αισθητήρες συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (που θα είναι ο κύριος ρόλος του), αλλά και οπλισμό για την αυτοπροστασία του, την προσβολή ευκαιριακών στόχων ή την παροχή πυρών υποστήριξης. Σύμφωνα με την Textron το Cottonmouth έχει σχεδιαστεί να προσβάλει στόχους πέρα του οπτικού ορίζοντα, ενώ είναι πλήρως αμφίβιο. Το πρωτότυπο είναι εφοδιασμένο με τον τηλεχειριζόμενο πύργο RS4-J της νορβηγικής Kongsberg με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και εκτοξευτή FGM-148 Javelin.

Τα LAV-25 άρχισαν να εντάσσονται σε υπηρεσία το 1983. Τον Ιανουάριο του 2019 η General Dynamics απέσπασε συμβόλαιο ύψους $ 37,2 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση των οχημάτων στο επίπεδο LAV-25A3. Τα LAV-25 υπηρετούν στους Αμερικανούς Πεζοναύτες σε διάφορες εκδόσεις (με αντιαρματικά βλήματα TOW-2, με όλμο M-252 των 81 χιλιοστών, με πολυβόλο Gatling τύπου GAU-12 και δύο τετραπλούς εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων FIM-92 Stinger, περισυλλογής, ανεφοδιασμού και διοίκησης).

Comments

  1. αν μπορέσουμε να τσιμπήσουμε καμιά 500αρια LAV μπορούν να φύγουν κάποια απο τα M-113. Το αυξημένο κόστος και λογιστικό βάρος απο τη μεικτή χρηση τροχοφορων και ερπυστριοφορων θα σντισταθμιστει αππ το πολύ χαμηλότερο κόστος και λογιστικό φόρτο των τροχοφορων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *