Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Balt Military Expo 2018» η κοινοπραξία KTA Naval Systems παρουσίασε ένα σύστημα μάχης που προορίζεται για τον εξοπλισμό των υπό ανάπτυξη υποβρυχίων T-212CD.

Η κοινοπραξία συστάθηκε το Νοέμβριο του 2017 από την γερμανική Atlas Elektronik, θυγατρική της ThyssenKrupp, και τη νορβηγική Kongsberg σε ποσοστό 50%-50% με στόχο τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός νέου συστήματος μάχης συμβατικών υποβρυχίων.

Η ΚΤΑ Naval Systems αναμένεται να αποτελέσει τον αποκλειστικό προμηθευτή συστημάτων μάχης υποβρυχίων της ThyssenKrupp, η οποία αναπτύσσει το T-212CD και κατασκευάζει τα T-212 και φυσικά τα T-214 του ΠΝ.

Η σύσταση της κοινοπραξίας δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που η Γερμανία με τη Νορβηγία εργάζονται πάνω σ’ ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης, ναυπήγησης και τεχνικής υποστήριξης τεσσάρων και δύο υποβρυχίων αντίστοιχα, τα οποία θα βασίζονται στα T-212A.

Τα νέα υποβρύχια T-212CD (Common Design) αναμένεται να ξεκινήσουν τη ναυπήγηση τους το 2019, ενώ οι παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Όπως είναι φυσικό τα υποβρύχια T-212CD θα ενσωματώνουν το νέο σύστημα μάχης της KTA Naval Systems. Μάλιστα, στόχος της νέας κοινοπραξίας είναι η διάθεση του νέου συστήματος μάχης και στα υποβρύχια τύπου T-214, ως πακέτο αναβάθμισης.

Σύμφωνα με την KTA Naval Systems το νέο σύστημα μάχης των T-212CD θα είναι ότι ποιο προηγμένο υπάρχει στον τομέα των συστημάτων μάχης συμβατικών υποβρυχίων. Το σύστημα που παρουσιάστηκε έχει δύο σταθμούς εργασίας, αλλά στελέχη της KTA Naval Systems είπαν ότι η τελική διαμόρφωση του συστήματος θα έχει 10-12 σταθμούς εργασίας. Κάθε σταθμός εργασίας ενσωματώνει μια μεγάλη οθόνη αφής

Το T-212CD αναμένεται να συνδυάζει το χαμηλό ίχνος του T-212A αλλά με αυξημένες επιδόσεις εμβέλειας, ταχύτητας και επιχειρησιακής διάρκειας. Κάθε χειριστής ενός σταθμού εργασίας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε εφαρμογή προσφέρει το σύστημα μάχης. Όλοι οι σταθμοί εργασίας υποστηρίζονται από κοινή υποδομή δικτύου και server. Οι εφαρμογές που μπορεί να εκτελεί το σύστημα μάχης είναι: Επίγνωση της τακτικής καταστάσεων, διαχείριση στόχων, ανάλυση κινήσεων στόχων, έλεγχος όπλων, γενικά στοιχεία και πληροφορίες του υποβρυχίου, καταγραφή ήχου και εικόνας κ.ά.

Το σύστημα μάχης θα διασυνδέεται με τους αισθητήρες του υποβρυχίου, τα συστήματα επικοινωνιών, το σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης, τα συστήματα ζεύξης δεδομένων, τα συστήματα πλοήγησης και τα όπλα του υποβρυχίου.