Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Balt Military Expo 2018», η ιταλική Leonardo παρουσίασε ένα πρόπλασμα αεροσκάφους MC-27J ISR στην έκδοση ναυτικής συνεργασίας. To MC-27J ISR προέρχεται σχεδιαστικά από το αεροσκάφος μεταφορών C-27J Spartan, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία και από την Ελλάδα. Το πρόπλασμα που παρουσιάστηκε στην έκθεση φέρει δύο βλήματα κατά πλοίων MARTE-ER της MBDA και δύο ελαφρές τορπίλες MU-90 κατά υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Η έκδοση ναυτικής συνεργασίας (MC-27J MPA) αναπτύχθηκε προκειμένου να προσφερθεί στην Πολωνία, η οποία έχει δείξει ενδιαφέρον για ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, μικρό και ευέλικτο, αλλά ικανό, φονικό και οικονομικό, τόσο στην απόκτηση όσο και στην υποστήριξη.

Εκτός από όπλα το MC-27J MPA είναι εφοδιασμένο και με αισθητήρες ναυτικής επιτήρησης όπως ραντάρ Seaspray-7500 (κάτω από την άτρακτο), ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα, συστήματα SIGINT και COMINT (Signal Intelligence and Communication Intelligence), σύστημα εντοπισμού μαγνητικών ανωμαλιών (προέκταση τύπου boom στο ουραίο του αεροσκάφους) και έξι οπές κάτω από της άτρακτο για την εξαπόλυση έως και 60 ήχο-σημαντήρων.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το αεροσκάφος είναι πλήρως εναλλάξιμο μεταξύ των εκδόσεων MC-27J ISR και MC-27J MPA, δεδομένου ότι οι όποιες προσθήκες απαιτούν ελάχιστες δοκιμές αλλαγές και ο εξοπλισμός προσθαφαιρείται σπονδυλωτά με την τεχνική roll-on/roll-off. Σύμφωνα με την εταιρία η εναλλαγή από ένα MC-27J  ISR σε ένα MC-27J MPA και αντίστροφα είναι θέμα ωρών. Υπενθυμίζουμε ότι το MC-27J ISR έχει αναπτυχθεί ως ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, αλλά με δυνατότητες παροχής πυρών υποστήριξης με βλήματα αέρος-εδάφους, κατευθυνόμενες βόμβες και πυροβόλο των 30 χιλιοστών.