Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», η Ινδία ξανά σκέφτεται την ακύρωση του προγράμματος προμήθειας των αντιαρματικών Spike. Εάν επαληθευτεί η είδηση θα είναι η δεύτερη φορά που η Ινδία υπαναχωρεί έναντι των Spike.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2018 η εφημερίδα «Hindustan Times» είχε δημοσιεύσει την είδηση ότι η Ινδία και το Ισραήλ είχαν συμφωνήσει στην πώληση 4.500 βλημάτων Spike έναντι $ 500 εκατομμυρίων. Η ισραηλινή Rafael και το βλήμα Spike είχε επιλεγεί για το πρόγραμμα προμήθειας 8.000 σύγχρονων αντιαρματικών βλημάτων (3.000 θα πρέπει να κατασκευαστούν στην Ινδία), συνολικού ύψους $ 1 δισεκατομμυρίου.

Είχε προηγηθεί, το Νοέμβριο του 2017 η διακοπή των διαπραγματεύσεων διότι το ινδικό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να δώσει το πρόγραμμα στον κρατικό οργανισμό DRDO (Defence Research and Development Organisation) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κατασκεύασε το στην Ινδία», απεξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό στον τομέα της προμήθειας νέων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τους όρους της ανάθεσης ο οργανισμός DRDO θα πρέπει, έως το 2020-2021 το αργότερο, να έχει αναπτύξει ένα φορητό αντιαρματικό σύστημα 3ης γενιάς, τεχνολογίας fire-and-forget με βεληνεκές 2,5-4 χιλιομέτρων. Ωστόσο, δεδομένων των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών του Ινδικού Στρατού, το πρόγραμμα προμήθεια των Spike αναθεωρήθηκε και τελικά αποφασίστηκε η απευθείας προμήθεια 4.500 βλημάτων, έναντι του ποσού των $ 500 εκατομμυρίων. Απ’ ότι φαίνεται όμως η υλοποίηση του προγράμματος είναι αμφίβολη.