Γερμανία Ένοπλες Δυνάμεις

Αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν προκαλέσει τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για προσλήψεις ξένων υπηκόων στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εφόσον αυτοί ζουν αρκετά χρόνια στη Γερμανία και έχουν ικανοποιητική γνώση της γερμανικής γλώσσας.

Χώρες όπως η Πολωνία θεωρούν ότι ο ανταγωνισμός από τη Γερμανία θα «στραγγίξει» τη δεξαμενή επίδοξων επαγγελματιών οπλιτών για τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, τα σχέδια για το άνοιγμα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε ξένους «βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο από ό,τι ήταν γνωστό».

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα προσλαμβάνονται και πολίτες χωρών της Ε.Ε. Στον σχετικό νόμο, θα διευκρινίζεται ότι συγκεκριμένες θέσεις, π.χ. η υπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις ή σε μάχιμες μονάδες, είναι ανοικτές μόνο σε Γερμανούς υπηκόους. Δεν είναι σαφές αν η Γερμανία εξετάζει κάτι ανάλογο της γαλλικής «λεγεώνας των ξένων» ή αν σχεδιάζει να ενσωματώσει τους ξένους στις υπάρχουσες μονάδες.

Εκτός από τη Γαλλία, ξένους στις ένοπλες δυνάμεις προσλαμβάνει και το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, η Δανία και το Λουξεμβούργο. «Δεν θα ήταν καλό να παρουσιάσει η Γερμανία τέτοιο νόμο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Πολωνία. Γιατί φυσικά η Γερμανία έχει περισσότερα να προσφέρει στους εργαζομένους και πιθανώς και στους στρατιώτες», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς. Το ρεπορτάζ του Spiegel αναφέρει και τις έντονες αντιρρήσεις της Βουλγαρίας, η οποία επισήμανε ότι το 20% των θέσεων στις δικές της ένοπλες δυνάμεις παραμένει κενό. «Και η Ελλάδα φοβάται την προσέλκυση νέων ανθρώπων», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πάντως, ο μεγάλος όγκος πιθανών νεοσυλλέκτων που ενδιαφέρει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατάγεται από την Πολωνία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, καθώς στη Γερμανία ζουν 255.000 Πολωνοί, 185.000 Ιταλοί και 155.000 Ρουμάνοι, ηλικίας 18-40 ετών. Το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Spiegel επισημαίνει ότι ακόμη και αν το 10% της ομάδας αυτής ενδιαφερθεί για τις ένοπλες δυνάμεις, προκύπτουν 50.000 νέοι πιθανοί νεοσύλλεκτοι.

Πηγή: Kαθημερινή