Η Γαλλία υιοθέτησε νόμο (Military Programming Law LPM 2019-2025) ο οποίος επισπεύδει την υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας νέων τεθωρακισμένων οχημάτων SCORPION (Synergie du COntact Renforcée par la Polyvalence et l’ InfovalorisatiON). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο νόμο, το 50% των οχημάτων Griffon, Jaguar και Serval θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το έτος 2025. Συγκεκριμένα:

Griffon: Οι παραδόσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019, 936 οχήματα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2025.

Jaguar: Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2020, 150 οχήματα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2025.

Serval: Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2022, 489 οχήματα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2025.

Leclerc: 122 άρματα μάχης Leclerc πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί την περίοδο 2021-2025. Η αναβάθμιση των Leclerc στο επίπεδο XLR δεν αφορά τον οπλισμό ο οποίος θα παραμείνει ως έχει (ένα κύριο πυροβόλο των 120 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, ένα συζυγές πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών επί τηλεχειριζόμενου πύργου). Η κύρια αναβάθμιση θα αφορά στην τοποθέτηση επιπλέον σπονδυλωτής θωράκισης πλευρικά στο όχημα και στον πύργο.

Το πρόγραμμα SCORPION αφορά στην αντικατάσταση ή αναβάθμιση όλων των οχημάτων μάχης του Γαλλικού Στρατού και η διασύνδεση του με το νέο σύστημα επικοινωνιών και διαχείρισης μάχης του Γαλλικού Στρατού. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2000 και χρειάστηκε 15 χρόνια εργασίας και € 200 εκατομμύρια, μόνο για τη χρηματοδότηση εκθέσεων και μελετών, για την ανάπτυξη του.

Σε γαλλική υπηρεσία το Jaguar θα αντικαταστήσει τα οχήματα AMX-10RC, ERC-90 Sagaie και VAB Hot. Ο οπλισμός των Jaguar αποτελείται από ένα πυροβόλο των 40 χιλιοστών με δραστικό βεληνεκές 1.500 μέτρα, από δύο διπλούς εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων MMP (Missile Moyenne Portée) της MBDA, μέγιστου βεληνεκούς 4 χιλιομέτρων και από ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Το όχημα υπηρετείται από τρία άτομα (οδηγός, αρχηγός πληρώματος, πυροβολητής) και έχει επίπεδο προστασίας STANAG 4569 Level 4, δηλαδή προστατεύεται από φυσίγγια διαμετρήματος 14,5 χιλιοστών, από θραύσματα βλημάτων των 155 χιλιοστών και νάρκες με εκρηκτική ύλη ίση με 10 κιλά TNT.

Το Griffon, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 10 άτομα (πλήρωμα και στρατιώτες) θα αντικαταστήσει τα VAB. Ο κύριος εξοπλισμός του αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο εφοδιασμένο πολυβόλο των 12,7 ή 7,62 χιλιοστών ή έναν πολλαπλό εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Comments

 1. Οι Γάλλοι θέλουν να τονώσουν τις εγχώριες Πολεμικές Βιομηχανίες τους. Ευκαιρία να ψωνίσουμε καλά μεταχειρισμένα . Ελπιζω να μάθαμε πως διαπραγμετεύται κανείς αποτελεσματικά με το να έχει καθορίσει τιμές και ποσότητες που θελει να πετύχει, πριν πάει στο τραπέζι.

  1. Εχουν οι Κύπριοι τα EE9 Cascavel . Eαν δεν τα θελουν με μια ανταλλαγή με οπλικό σύστημα που μας περισσευει εμάς και κάποιον εκσυχρονισμό στο ΣΕΠ και στη θέση οδήγησης μια χαρά την κάνουν την δουλειά τους.

 2. »Σε γαλλική υπηρεσία το Jaguar θα αντικαταστήσει τα οχήματα AMX-10RC, ERC-90 Sagaie και VAB Hot»
  Τιποτα απο αυτα δεν μας κανει?
  Με τα τενεκεδια τα Μ-113 χωρις ασπιδια θα παμε πολεμο η οι πολλες δεξιωσεις των μαιντανων του ΥΕΘΑ εχουν αμβλυνει ακομη και την απλη λογικη της αποκτησης σχεδον δωρεαν μεταχειρισμενων?
  Απο την αλλη αν δουμε την αδιαφορια για την αξιοποιηση των KW και το σκανδαλο της μη αποκτησης μεσων αυτοπροστασιας για πενταροδεκαρες επιπλεον για αυτα ,κατανοει κανεις πως »σκεφτονται» οι μονιμως μειδιουντες και επιθεωρουντες φυλακια και μοναδες ανα την Ελλαδα μιλωντας για αξιομαχα και αλλα ανεκδοτα με φοντο μουσειακα συστηματα και ναιλον εξαρτησεις σχεδιασης εποχης Βιετναμ και χαλυβδινα κρανη με μαυρες μποτες εκτος τοπου και χρονου.
  Tην ιδια ωρα το παρτυ συνεχιζεται με το ΠΝ να αγοραζει εξυπνα παγκακια με κοστος 4500 ευρω το ενα ..
  Περιμενετε εσεις κοροιδα μετα να δειτε αγορες η αιτηματα παραχωρησεων με ολο αυτο το κηφηναριο στην εξουσια ..
  Με πλοια και αεροπλανα η οχηματα θα ασχολουνται?

  https://instanews.gr/83957/ellada/pagkaki-axias-4-550-eyro.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *