Το G3 και δύο εκδόσεις του G3A3 και G3A4 αποτελεί το θρυλικό τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Όπως πληροφορούμαστε σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του με ένα νεότερο και σύγχρονο όπλο. Οι ενέργειες λαμβάνουν χώρα από τον Γ κλάδο του ΓΕΣ και συγκεκριμένα τη ΔΥΔΜ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή. Τα δεδομένα είναι πως ο στόχος είναι η ολική ανανέωση των G3 του ΕΣ με συμπαραγωγή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελλάδα. Μια τέτοια ενέργεια θα δώσει κατασκευαστικό έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία με δυνατότητα συμπαραγωγής.
Το κόστος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες εκτιμάται περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ και θα επιμεριστεί φυσικά σε βάθος μιας δεκαετίας τουλάχιστον.
Το πρόγραμμα προωθείται με ενέργειες και πρωτοβουλίες του ΥΦΕΘΑ Αλκβιάδη Στεφανή και αφορά τόσο την ανανέωση του φορητού οπλισμού όσο και την ενίσχυση και στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνον η αντικατάσταση του G3 αλλά και της ανανέωσης του συνόλου του φορητού οπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και του Πεζικού. Εκτός της επιλογής του νέου κύριου τυφεκίου μάχης του ΕΣ στα διαμετρήματα των 5,56mm χ 45 και 7,62mm μέριμνα σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ θα υπάρξει για την κάλυψη των αναγκών σε ένα σύγχρονο πιστόλι στο διαμέτρημα των 9mm.
Επίσης, πραγματοποιούνται κινήσεις για τον ολικό και εκ βάθρων εκσυγχρονισμού του Πεζικού με νέα ατομικά υλικά μάχης πρωτίστως και διαβίωσης. Κυρίαρχο ρόλο και σημασία έχει η νέα εξάρτυση (γιλέκο μάχης ή φορέας plate carrier) καθώς και το κράνος.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο να δώσουν έμφαση στο Όπλο του Πεζικού που αποτελεί τον μόνιμο και διαχρονικό ασθενή του ΕΣ. Να δώσουν ψυχολογική έμφαση στο προσωπικό και τα στελέχη του ΕΣ και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Άλλωστε το καλό υλικό είναι αυτό που δίνει την απαραίτητη ψυχολογία και το ηθικό στον μαχητή.
Η επιτροπή της ΔΥΔΜ ήδη επισκέφτηκε κάποιες χώρες όπως το Ισραήλ (IWI) ενώ αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη κινητικότητα και με άλλες όπως το Βέλγιο (FN Herstal), την Ελβετία (SIG )και τις ΗΠΑ(Barrett).
Μια συνολική κριτική επί του θέματος
Οι δικές μας επισημάνσεις εστιάζονται στο θέμα της ιεράρχησης αναγκών και προτεραιοτήτων που κατά την δική μας εκτίμηση υπάρχουν άλλες πολύ σημαντικότερες από την αντικατάσταση των G3. Ειδικά, ο ΕΣ έχει πολλές μα πάρα πολλές ανάγκες για να δώσει έμφαση στον φορητό οπλισμό. Το κόστος των 400 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι μικρό.
Ασφαλώς, αδήριτη ανάγκη είναι η ανανέωση και ο εμπλουτισμός των παρωχημένων υλικών του ΕΣ και εδώ κανείς δεν αναιρεί αυτή την ανάγκη.
Κλείνοντας, εξελίξεις υπάρχουν και σε ένα ακόμα πρόγραμμα αυτό της αντικατάστασης του τροχαίου υλικού του ΕΣ και ειδικότερα των οχημάτων Διοικητικής Μέριμνας μια κυριολεκτικά κατεπείγουσα ανάγκη. Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ολοκληρώθηκε η σχεδίαση του οχήματος της ελληνικής εταιρείας EODH και πλέον βρισκόμαστε στη φάση της κατασκευής του πρωτοτύπου. Το θέμα θα το παρουσιάσουμε αναλυτικώς σε νέο μας άρθρο.