Μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκο Δένδια από τους επιτελείς της 350 Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας. Υπενθυμίζεται, πως η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) έχει διαθέσει μια πυροβολαρχία του συστήματος PATRIOT της 350 Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων η οποία διασφαλίζει τη προστασία στρατηγικών ενεργειακών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΥΕΘΑ η πυροβολαρχία θα παραμείνει και για το προσεχές χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceReview.gr και του υπογράφοντα, οι επιτελείς της ΠΑ παρουσίασαν δύο βασικά διδάγματα από τη μέχρι πρότινος επιχειρησιακή εμπειρία δεδομένης της πολεμικής τους ανάπτυξης στη Σαουδική Αραβία. Τα δύο κεντρικά θέματα που παρουσιάστηκαν στον ΥΕΘΑ αφορούσαν την ευρύτερη ανάγκη να αναβαθμιστεί το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της ΠΑ και συνολικά η αεράμυνας της χώρας μας απέναντι στις νέου τύπου απειλές.
Το πρώτο εκ των δυο επιχειρησιακών θεμάτων αφορούσε την ικανότητα αντιμετώπισης αντιβαλλιστικών απειλών ενώ το δεύτερο σχετίζονταν με την επιχειρησιακή δυνατότητα εμπλοκής στόχων μικρού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους (RCS) με κυριότερη απειλή τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους cruise.
Και στις δύο περιπτώσεις όπως τονίστηκε στη παρουσίαση της ΠΑ στον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια, ήταν η έγκαιρη διάγνωση των απειλών και συνεπώς ο εντοπισμός των απειλών από τις κατάλληλες αποστάσεις και με ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σαουδική Αραβία υπήρξαν επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους και UAV των Χούθι από την Υεμένη των οποίων τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικής τεχνογνωσίας και προέλευσης.
Με βάση την πραγματική πολεμική εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι επιτελείς της ΠΑ και συγκεκριμένα της 350 Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων έλαβε χώρα η παρουσίαση στον ΥΕΘΑ η οποία κατέληγε στην ανάγκη να αναβαθμιστεί καθολική η ελληνική αεράμυνα και το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κυριότεροι αντικειμενικοί σκοποί που τέθηκαν επί τάπητος ήταν οι εξής:
Η ανάγκη ριζικού εκσυγχρονισμού του συστήματος PATRIOT της 350 Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων με δυνατότητες που αφορούν τόσο τα μέσα εντοπισμού (ραντάρ, αισθητήρες) όσο και τα διαθέσιμα όπλα προς εμπλοκή των στόχων. Ταυτοχρόνως, τη διασφάλιση πως παρωχημένα οπλικά συστήματα όπως οι ΗΑWK και τα OSA θα αντικατασταθούν.
Η προμήθεια νέων κινητών ραντάρ του Εθνικού Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου ικανών να εντοπίζουν βαλλιστικές απειλές και στόχους μικρού RCS.
Η μαζική δικτύωση (τακτικές ζεύξεις επικοινωνιών) μεταξύ αεροσκαφών, πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και μονάδων αεράμυνας του Στρατού Ξηράς αλλά και της ΠΑ ώστε να γίνεται έγκαιρα η ανάθεση των απειλών στα επιμέρους συστήματα και η κατανομή των εμπλοκών με βάση τα όπλα ώστε να αντιμετωπίζονται επιθέσεις κορεσμού.
Άξιο αναφοράς ήταν πως οι επιτελείς της ΠΑ έκαναν ειδική μνεια στις γαλλικές φρεγάτες FDI HN τις οποίες θα αποκτήσει το ΠΝ ως τα μοναδικά ελληνικά οπλικά συστήματα ικανά να εντοπίζουν και να εμπλέκουν βαλλιστικές απειλές διαθέτοντας όλα τα προαπαιτούμενα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας (συνδυασμό ραντάρ και βλημάτων).
Σε γενικές γραμμές αυτό που κατέστη σαφές από τη παρουσίαση προς τον ΥΕΘΑ ήταν πως για να αντιμετωπίσεις την οποιαδήποτε απειλή πρέπει πρώτα να την εντοπίσεις και ακολούθως να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα προκειμένου να την αναχαιτήσεις.