Αποστολή στο Διδυμότειχο και τη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23», στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο.

Φωτογραφία: Γεώργιος Ψευτάκης για το DefenceReview.gr
Φωτογραφία: Γεώργιος Ψευτάκης για το DefenceReview.gr

Η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» αποτελεί Άσκηση μεσαίας κλίμακας η οποία διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού, με την συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), καθώς και προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ).

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, ο υποτιθέμενος εχθρός κατόπιν επιθετικής ενέργειας εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής εντός της φίλιας αμυντικής τοποθεσίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξη των εχθρικών, εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του και την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στον σχεδιασμό της Άσκησης συμπεριλήφθηκαν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117.

Φωτογραφία: Γεώργιος Ψευτάκης για το DefenceReview.gr
Φωτογραφία: Γεώργιος Ψευτάκης για το DefenceReview.gr

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:

Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.
Εκτέλεση πυρών από Αεροσκάφη της ΠΑ, με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από προσωπικό της ΔΕΠ (Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
Αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Εξάλειψης Αεροπρογεφυρώματος.
Πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV).
Ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Φωτογραφία: Γεώργιος Ψευτάκης για το DefenceReview.gr

Σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην άσκηση ενσωματώθηκαν μεταξύ άλλων και διδάγματα από την αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την άσκηση όπως καταγράφηκε και αποτυπώθηκε στον δημοσιογραφικό φακό του DefenceReview.gr:

Ο Διευθυντής Σύνταξης του DefenceReview.gr εκφράζει τις ευχαριστίες προς στο γραφείο τύπου του ΓΕΕΘΑ και το γραφείο τύπου του ΓΕΕΘΑ για τη χορήγηση των σχετικών αδειών λήψης οπτικοακουστικού υλικού.