Με ευρεία πλειοψηφία και αποδοχή, τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας, της Βουλής των Ελλήνων, ενέκριναν το πρόγραμμα προμήθειας των ελικοπτέρων, UH-60M Blackhawk για την Αεροπορία Στρατού. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο 1.15 δισεκατομμύρια ευρώ για συνολικά 35 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 4 προορίζονται για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος του προγράμματος περιλαμβάνει διετή τεχνική υποστήριξη και ως εκ τούτων, απαιτείται ξεχωριστή σύναψη σύμβασης τεχνικής υποστήριξης με επιπρόσθετο κόστος για την κάλυψη των σχετικών αναγκών τεχνικής υποστήριξης των 35 νέων ελικοπτέρων σε βάθος πενταετίας.

Εκτός της περικοπής ολοκληρωμένης σύμβασης τεχνικής υποστήριξης, ριζικές είναι και άλλες περικοπές σε επιμέρους συστήματα των ελικοπτέρων, τα οποία εφόσον αποκτηθούν θα πληρωθούν ξεχωριστά και με επιπρόσθετο κόστος. Συγκεκριμένα, η διαμόρφωση για τον Ελληνικό Στρατό και την Αεροπορία Στρατού αναφέρεται από τον Αμερικανικό Στρατό ως «green», ως δηλαδή μια απλή διαμόρφωση μεταφοράς προσωπικού, δίχως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και οπλικά συστήματα. Μόνον τα 4 ελικόπτερα που προορίζονται για τη ΔΕΠ θα διαθέτουν τα παραπάνω συστήματα συμπεριλαμβανόμενης υποδομής για πυροβόλα και ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και θωράκιση.

Πρόκειται για αντίστοιχη τακτική όπως εφαρμόστηκε και στη περίπτωση των 7 νέων ελικοπτέρων MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού, για τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό διαπραγματεύεται κατά τον παρόντα χρόνο, σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ύψους 256 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αρχικό κόστος κτήσης. Το ίδιο ισχύει και για τη περίπτωση των νέων όπλων (εξαίρεση αποτελούν οι ρουκέτες νέας γενιάς APKWS) των ελικοπτέρων MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία επίσης θα αποκτηθούν με ξεχωριστή σύμβαση (αναφερόμαστε στις τορπίλες νέου τύπου ΜΚ54, οι οποίες προγραμματίζεται να αγοραστούν και αυτές με ξεχωριστή σύμβαση). Σημειώνεται, πως το ανώτατο ύψος με βάση την LoA (Letter of Acceptance) την οποία ενέκρινε η αμερικανική κυβέρνηση ανέρχεται σε 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια για 35 ελικόπτερα. Συνεπώς, το τελικό κόστος συμπεριλαμβανομένης της Follow On Support σύμβασης και των όποιων επιπλέον συστημάτων απαιτούνται θα προσεγγίζει τα 1.5 – 1.6 δισεκατομμύρια ευρώ.