Η THEON ανακοινώνει ότι έχει παραδώσει ήδη τα πρώτα 2.000 συστήματα νυχτερινής όρασης ARGUS FS Mk2 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Εσθονίας, στο πλαίσιο της πρόσφατα υπογραφείσας συμφωνίας που θα εξοπλίσει έως 10.000 στρατιώτες για ενίσχυση της ικανότητας μάχης τη νύχτα. Η THEON υπήρξε νικήτρια διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 16 εταιρίες. Η εταιρία κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη συνολική βαθμολογία σε κριτήρια αξιολόγησης, όπως τεχνική απόδοση, τιμή και χρόνο παράδοσης, και ως εκ τούτου της ανατέθηκε η σύμβαση προμήθειας, η οποία περιλαμβάνει την ταχεία παράδοση περισσότερων από 8.000 ARGUS FS Mk2, καθώς και δικαίωμα προαίρεσης για την παράδοση επιπλέον χιλιάδων συστημάτων, ύψους €35 εκατ. και άνω των €20 εκατ., αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Εσθονικό Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων (ECDI), το οποίο διαχειρίστηκε τη διαδικασία προμήθειας, η νυχτερινή μαχητική ικανότητα των ΕΔ, αλλά και του Συνδέσμου Άμυνας, ο οποίος είναι ο εθελοντικός στρατιωτικός οργανισμός εθνικής άμυνας της Εσθονίας, θα αυξηθεί εκθετικά με την προμήθεια των συστημάτων νυχτερινής όρασης ARGUS FS Mk2. «Η ταχύτητα παράδοσης ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, ενώ η προσδοκώμενη ικανότητα νυχτερινής μάχης θα επιτευχθεί εγκαίρως» δήλωσε ο Ramil Lipp, Διευθυντής Εξοπλισμών στο Εθνικό Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξεπλάγη από το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα στην αγορά εταιρία που μπορεί πραγματικά να παραδώσει 2.000 συσκευές μέσα σε μία εβδομάδα μετά την υπογραφή της σύμβασης. «Με το THEON Argus FS MK2 υπάρχει σαφές προβάδισμα στη μάχη με περιορισμένο φως. Χάρη στο μικρότερο βάρος του και τις βελτιωμένες δυνατότητες νυχτερινής όρασης, αποτελεί ένα όργανο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις εθνικές μας αμυντικές δυνάμεις» δήλωσε ο Mario Nõlvak, Επιλοχίας του Τάγματος Εξοπλισμού της Διοίκησης Δυνάμεων Αμυντικής Υποστήριξης.

Ο Βασίλειος Σαββαΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της THEON SENSORS SA, σχολίασε: «Είμαστε ευγνώμονες στην ECDI για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη THEON, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αποδείξουμε την ικανότητά μας να παραδώσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου». Με τη συμφωνία αυτή, η THEON αυξάνει την ήδη ισχυρή παρουσία της στις χώρες της Βαλτικής, αφού έχει ήδη προμηθεύσει σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης στη Λετονία, αλλά και στη Λιθουανία. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και των σκανδιναβικών χωρών, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη ισχυρότερη και στενότερη μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η THEON καθίσταται βασικός προμηθευτής νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης σε ολόκληρη την περιοχή.

Το ARGUS της ΤΗΕΟΝ ανήκει στην οικογένεια καινοτόμων, πλήρους MIL-SPEC, πολλαπλών χρήσεων συστημάτων νυχτερινής όρασης ενισχυμένης εικόνας που μπορούν να λειτουργήσουν ως φορητά, τοποθετημένα στο κεφάλι/κράνος ή στον εξοπλισμό του στρατιώτη. Περισσότερα από 75.000 συστήματα ARGUS βρίσκονται υπό σύμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαγωγές ενδεικτικές της εμπιστοσύνης που έχει κερδίσει στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα η THEON ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ παραγγελιών για το οικονομικό έτος 2023. Η εταιρία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ από τις αρχές Φεβρουαρίου, έλαβε πέρυσι παραγγελίες αξίας €506 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 51,7% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2022. Η THEON πέτυχε έσοδα €218,7 εκατ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 53,0%, με προσαρμοσμένο EBIT €56,8 εκατ., που αντιστοιχεί σε περιθώριο κέρδους 26,0%. Τα τελευταία 5 χρόνια η εταιρία αναπτύσσεται κατά μέσο όρο με ρυθμό 50% ετησίως. Για το οικονομικό έτος 2024, η THEON αναμένει ένα ακόμη έτος ανάπτυξης τουλάχιστον 50%, τροφοδοτούμενο από σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών ύψους €540 εκατ. Ο στόχος για τα έσοδα κυμαίνεται μεταξύ €330-350 εκατ., επιτυγχάνοντας περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (ΕΒΙΤ) περίπου 25%. Μεσοπρόθεσμα, η εταιρία αναμένει να συνεχίσει να αναπτύσσεταισύμφωνα με την αγορά στηνοποία απευθύνεται, και να διατηρήσει ένα περιθώριο EBIT στο ίδιο επίπεδο με στόχο τη διανομή μερίσματος 30-40% επί της καθαρής κερδοφορίας.