Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική BAE Systems λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης «Medusa» των αρμάτων μάχης Challenger-2 του Βρετανικού Στρατού. Κύριο συστατικό του προγράμματος «Medusa» είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοπροστασίας (Soft-Kill), βασισμένο στο MUSS (Multifunctional Self-Protection System) της Hensolt, το οποίο συνδυάζει σύστημα προειδοποίησης λέιζερ και επερχόμενου βλήματος με σύστημα ηλεκτροπτικών παρεμβολών.

Το πρόγραμμα «Medusa» αποτελεί μέρος του γενικότερου προγράμματος αναβάθμισης των Challenger-2, γνωστό ως Challenger-2 LEP (Life Extension Program). Το συνολικό κόστος του προγράμματος LEP αναμένεται να κινηθεί γύρο στα £ 700.000.000 ($ 1.000.000.000), ενώ η τελική απόφαση έναρξης του προγράμματος προσδιορίζεται για αργότερο το 2019. Στόχος του προγράμματος είναι να παραμείνουν τα άρματα μάχης ικανά και σύγχρονα έως το 2035.

Η απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος LEP επιταχύνθηκε μετά την υιοθέτηση από τη Ρωσία του T-14 Armata, ενός νέου και ικανού άρματος μάχης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 η αναβάθμιση των 227 Challenger-2 του Βρετανικού Στρατού είχε χαρακτηριστεί ως χαμηλής προτεραιότητας πρόγραμμα προκειμένου περισσότερα κονδύλια να επενδυθούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior.

Ωστόσο, από το 2010 έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Σήμερα, ο Στρατός διατηρεί τον έλεγχο του προϋπολογισμού του σε σχέση με τις προτεραιότητες του, άρα μπορεί αυτόνομα να προγραμματίζει τα εξοπλιστικά του προγράμματα σύμφωνα με αμιγώς επιχειρησιακά κριτήρια. Επίσης, σύμφωνα με το Λονδίνο η Ρωσία επενδύει φανερά στην αύξηση της συμβατικής στρατιωτικής της ισχύος, κάτι που το Λονδίνο δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο. Τέλος, η μαζικής πλέον υιοθέτηση ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης κατέστησε τα Challenger-2 «παρωχημένα» το σύγχρονο πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις το πρόγραμμα θα αφορά στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων του άρματος και όχι του πυροβόλου L-30 ή του κινητήρα. Από τη στιγμή της ένταξη του σε υπηρεσία το 1998 ο Βρετανικός Στρατός έχει εξετάσει πολλές επιλογές αναβάθμισης των Challenger-2, κυρίως με την αντικατάσταση του ραβδωτού πυροβόλου με λειόκανο, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί καμία τέτοια επιλογή.

Εκτός από τη BAE Systems, το πρόγραμμα LEP διεκδικεί και η γερμανική Rheinmetall με μια πρόταση η οποία αφορά στην εγκατάσταση νέου πύργου, με πλήρως ψηφιακή ηλεκτρονική αρχιτεκτονική, νέων αισθητήρων, το πυροβόλο L55 των 120 χιλιοστών και ενεργητικό σύστημα προστασίας.