Εκπαιδευτικός οργασμός για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), αφού σε διάστημα τριών ημερών πραγματοποίησε ισάριθμες ασκήσεις στις ελληνικές και κυπριακές θάλασσες.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 18-22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1/19», στις θάλασσες του Σαρωνικού, του Παγασητικού και του βορειοανατολικού Αιγαίου με τη συμμετοχή αρματαγωγών, κανονιοφόρου, ελικοπτέρων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς. Ο «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ, σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις στις θάλασσες του Σαρωνικού, του Μυρτώου Πελάγους και του κεντρικού Αιγαίου με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, πλοίων γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και σκάφους της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Τέλος, στις 22 Φεβρουαρίου, η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» συμμετείχε στην τριμερή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, με την ονομασία «SAREX CYP-EGY-GRC 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε το ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας ενώ από Αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε το πλοίο διάσωσης «ELARESH». Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα εγγύς πλατφορμών εξόρυξης, Έρευνα και Διάσωση και Αεροδιακομιδές τραυματιών». Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ και το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.