Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη για το θέμα απόκτησης των νέων γαλλικών φρεγατών περιλαμβάνει την αναλυτική ενημέρωση αναφορικά τα κόστη και τη διαμόρφωση των πλοίων. Ασφαλώς, τα παρακάτω δείχνουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα πλην όμως η τελική διαμόρφωση είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Το ζήτημα απόκτησης των νέων πλοίων για το ΠΝ το DefenceReview.gr το έχουν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς από τη πρώτη στιγμή με ακρίβεια και αντικειμενικότητα στο σκέλος των πληροφοριών προς τους αναγνώστες μας. Ως εκ τούτων, τα δεδομένα είναι ως εξής.
Το κόστος για δύο πλοία με πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης και όπλων ανέρχεται στα 2 ως το ελάχιστο με μέγιστο τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες αυτό περιλαμβάνει:
Διαμόρφωση 32 βλημάτων εκ των οποίων οι 24 Aster 30 και 8 MdCN. Το κόστος των όπλων ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει ένα φόρτο ανά πλοίο. Στα πλοία δύναται να εγκατασταθεί CIWS (αναφέρεται ευθέως το RAM) με κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή 40 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο. Εδώ το ΠΝ έχει εκφράσει την άποψη για την εγκατάσταση των Phalanx από τις πρώτες φρεγάτες «S» που θα αποσύρει.
Επιπροσθέτως, πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης για 8 έτη με κόστος 110 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το λεγόμενο Follow On Support. Κάποια μικρά κόστη περιλαμβάνουν επίσης και τη διαμόρφωση του ελικοδρομίου των πλοίων ώστε να υποστήριζουν και να δέχονται ελικόπτερα Aegeanhawk.
Στα επιπλέον κόστη περιλαμβάνονται 200 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρονται ως κόστη «Innovation». Στην ουσία πρόκειται για κόστη Research & Development ενώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κόστος της τάξης των 60 εκατομμυρίων για τις αμοιβές της γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών. Ανάλογα υπάρχουν και στα Aμερικανικά FMS με χαρακτηριστικό εκείνο του εκσυγχρονισμού των F-16 όπου η Ελλάδα πληρώνει 530 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερικανική κυβέρνηση που εκτός από ορισμένα υλικά τα υπόλοιπα είναι τα κόστη των υπηρεσιών και των διαδικασιών του FMS.
Υπενθυμίζεται, ότι το κόστος της διακρατικής συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών, που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση καθώς και η Αμερικανική Αεροπορία USAF.
Το κόστος είναι φυσικά συνάρτηση της τελικής διαμόρφωσης των πλοίων καθώς και των λοιπών επιλογών όπως τα χρόνια του FOS ή το συνολικό απόθεμα των όπλων ή άλλες παράμετροι όπως η μείωση του κόστους για το λεγόμενο «Innovation» και φυσικά το απαράδεκτο κόστος της DGA. Προφανώς, εάν οι Γάλλοι αποφασίσουν κοινή διαμόρφωση με 32 κελιά όπως το ΠΝ τότε τα παραπάνω κόστη θα πέσουν στο ένα τρίτο. Οι τελευταίες πληροφορίες μας από τη Γαλλική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν το παραπάνω.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου του νέου έτους με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν αναμένεται να επισφραγίσει το θέμα απόκτησης των νέων γαλλικών πλοίων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ήδη στη ΓΔΑΕΕ υπάρχει έντονη προεργασία σε ανεπίσημο επίπεδο ώστε σταδιακά σε βραχυπρόθεσμο χρόνο να λάβει χώρα η σύναψη της τελικής σύμβασης που θα αναφέρει ακριβώς τα τελικά κόστη και τη τελική διαμόρφωση των δύο πλοίων.
Πηγές του ΓΕΝ επισημαίνουν στον αρθρογράφο πως το ΠΝ είναι ευχαριστημένο από τα πλοία καθώς διασφαλίζεται ικανοποιητική αναχορηγία όπλων, δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με κορυφαία βλήματα, ένα πανίσχυρο και το ικανότερο ραντάρ με δυνατότητα εμπλοκής 16 στόχων έναντι 2 στα σημερινά πλοία σε Ελλάδα και Τουρκία και ύπαρξη ενός σύγχρονου συστήματος όπως το RAM ικανό να παρέχει αυτοπροστασία στο πλοίο. Η φράση που χαρακτηριστικά ειπώθηκε είναι πως τα πλοία είναι customize για τις ελληνικές ανάγκες.
Άποψη μας είναι πως η ελληνική πλευρά πρέπει να πιέσει για τη περαιτέρω μείωση του κόστους και να θέσει θέμα περισσότερων πλοίων και κυρίως κορβετών Gowind (συγκεκριμένα Gowind 3100) μέσα από συμφωνία πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και την εξαγορά ναυπηγείων. Περισσότερα πλοία είτε 4 φρεγάτες και 4 κορβέτες είτε 2 φρεγάτες και 6 κορβέτες θα προσέφεραν καλύτερη διαπραγματευτική θέση για την Ελλάδα, μεταφορά τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία και μια στρατηγική επένδυση των Γάλλων στα ναυπηγεία καθώς και ολική ανανέωση του Στόλου με υπερσύγχρονα πλοία.