Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια περισσότερων φορητών αντιαρματικών συστημάτων FGM-148 Javelin από τις ΗΠΑ, χωρίς να αναφέρει αριθμό. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγγελία, μετά την παραλαβή, τον περασμένο Απρίλιο, 37 εκτοξευτών και 210 βλημάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής σύμβασης ύψους $ 47 εκατομμυρίων.

Το αίτημα της Ουκρανίας για απόκτηση Javelin χρονολογείται από το 2014, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα αρνούνταν να συναινέσει, για πολιτικούς-διπλωματικούς λόγους. Οι Ουκρανοί στράφηκαν στο Javelin μετά την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν, στο πεδίο της μάχης, τα ρωσικά άρματα T-90S.

Κρίθηκε τότε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο φορητό αντιαρματικό σύστημα με διπλή πολεμική κεφαλή σε διάταξη κάθετης σειράς (tandem), ικανό να προσβάλει και να καταστρέψει άρματα μάχης εφοδιασμένα με θωράκιση τύπου ERA (Explosive Reaction Armor).

To Javelin, που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1996, έχει μέγιστο βάρος 22,3 κιλά, υπηρετείται από δύο άτομα και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 2,5 χιλιόμετρα, ενώ, σύμφωνα με την Lockheed Martin, έχει αναπτυχθεί και βλήμα μέγιστου βεληνεκούς 4,75 χιλιομέτρων.