Τα δύο θεσμικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών για το ΠΝ επιλέγοντας τη γαλλική ψηφιακή φρεγάτα Belharra. Φυσικά το πρόγραμμα έχει ακόμα δρόμο μπροστά του δεδομένου ότι πλέον ο ΥΕΘΑ πρέπει να πάρει τη τελική έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων και το ΚΥΣΕΑ ώστε να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA).

Η πλέον σημαντική παράμετρος είναι η οικονομική. Το ζήτημα της χρηματοδότησης ακόμα δεν έχει διευθετηθεί σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναμένεται να κυμαίνεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πακέτο φυσικά δεν έχει κλείσει αφού ακόμα διεξάγονται ανεπίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και υπάρχουν εκκρεμή θέματα όπως η διάρκεια της αρχικής τεχνικής υποστήριξης, τα όπλα των πλοίων κτλ.

Πάντως, τη προηγούμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του ΓΕΝ στις 22 Απριλίου το πρόγραμμα πήρε έγκριση. Το ΠΝ και οι επιτελείς έδωσαν το πράσινο φως στη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ συμφωνώντας με τη τεχνική διαμόρφωση και προδιαγραφές του πλοίου. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του όπλου εγγύς άμυνας των πλοίων αν θα είναι το RAM ή το Phalanx.

Συγκεκριμένα, το ΑΝΣ προχώρησε στη λήψη απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματος όπως προβλέπονται από τις διαδικασίες του Νόμου Βενιζέλου. Αντιστοίχως, τη Πέμπτη 30 Απριλίου το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) συμφώνησε ομοφώνως με την απόφαση του ΑΝΣ.

Στον παρόντα χρόνο έχουν εκδηλωθεί δύο βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, της γαλλικής DGA και της ελληνικής ΓΔΑΕΕ. Η πρώτη αφορά την αρχή επίβλεψης του προγράμματος και την επίλυση τυχόν διαφορών που προκύψουν. Οι Γάλλοι επιθυμούν τη διεθνή διαιτησία μέσω του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου.

Η δεύτερη αφορά ποιος εν τέλει θα παραλάβει το πρώτο πλοίο. Θα είναι το ΠΝ ή η κατασκευάστρια εταιρεία δηλαδή η Naval Group; Η ελληνική πλευρά και το ΠΝ να παραλάβει απευθείας το πλοίο από το Γαλλικό Ναυτικό αφού πρώτα το παραδώσει σε αυτό η Naval Group.

Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι κωλύματα ήσσονος σημασίας γραφειοκρατικής φύσης. Το βασικότερο όλων είναι η ελληνική κυβέρνηση να περάσει το πρόγραμμα από τη Βουλή των Ελλήνων και το ΚΥΣΕΑ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και ασφαλώς η εύρεση χρηματοδότησης. Πάντως σε τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα ΥΕΘΑ και της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι προμηθευτεί δύο φρεγάτες Belharra.