Τα δύο θεσμικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών για το ΠΝ επιλέγοντας τη γαλλική ψηφιακή φρεγάτα Belharra. Φυσικά το πρόγραμμα έχει ακόμα δρόμο μπροστά του δεδομένου ότι πλέον ο ΥΕΘΑ πρέπει να πάρει τη τελική έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων και το ΚΥΣΕΑ ώστε να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA).

Η πλέον σημαντική παράμετρος είναι η οικονομική. Το ζήτημα της χρηματοδότησης ακόμα δεν έχει διευθετηθεί σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναμένεται να κυμαίνεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πακέτο φυσικά δεν έχει κλείσει αφού ακόμα διεξάγονται ανεπίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και υπάρχουν εκκρεμή θέματα όπως η διάρκεια της αρχικής τεχνικής υποστήριξης, τα όπλα των πλοίων κτλ.

Πάντως, τη προηγούμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του ΓΕΝ στις 22 Απριλίου το πρόγραμμα πήρε έγκριση. Το ΠΝ και οι επιτελείς έδωσαν το πράσινο φως στη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ συμφωνώντας με τη τεχνική διαμόρφωση και προδιαγραφές του πλοίου. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του όπλου εγγύς άμυνας των πλοίων αν θα είναι το RAM ή το Phalanx.

Συγκεκριμένα, το ΑΝΣ προχώρησε στη λήψη απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματος όπως προβλέπονται από τις διαδικασίες του Νόμου Βενιζέλου. Αντιστοίχως, τη Πέμπτη 30 Απριλίου το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) συμφώνησε ομοφώνως με την απόφαση του ΑΝΣ.

Στον παρόντα χρόνο έχουν εκδηλωθεί δύο βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, της γαλλικής DGA και της ελληνικής ΓΔΑΕΕ. Η πρώτη αφορά την αρχή επίβλεψης του προγράμματος και την επίλυση τυχόν διαφορών που προκύψουν. Οι Γάλλοι επιθυμούν τη διεθνή διαιτησία μέσω του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου.

Η δεύτερη αφορά ποιος εν τέλει θα παραλάβει το πρώτο πλοίο. Θα είναι το ΠΝ ή η κατασκευάστρια εταιρεία δηλαδή η Naval Group; Η ελληνική πλευρά και το ΠΝ να παραλάβει απευθείας το πλοίο από το Γαλλικό Ναυτικό αφού πρώτα το παραδώσει σε αυτό η Naval Group.

Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι κωλύματα ήσσονος σημασίας γραφειοκρατικής φύσης. Το βασικότερο όλων είναι η ελληνική κυβέρνηση να περάσει το πρόγραμμα από τη Βουλή των Ελλήνων και το ΚΥΣΕΑ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και ασφαλώς η εύρεση χρηματοδότησης. Πάντως σε τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα ΥΕΘΑ και της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι προμηθευτεί δύο φρεγάτες Belharra.

Comments

 1. Να δω πως θα πάνε να πουν στην Βουλή ότι θέλουν να δώσουν 2,5 δισ.€ για μόλις 2 πλοία, με μηδενική εγχώρια συμμετοχή, με ύφεση που ξεπερνά το 4%. Ένα θέμα επίσης, είναι αν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει αυτήν την αγορά οι θεσμοί, δλδ οι Γερμανοί, Ολλανδοί και οι λοιπές χώρες που κατασκευάζουν πλοία και δεν προσκλήθηκαν.

  Θυμίζω ότι οι Ευρωπαίοι έβαλαν φρένο στην προμήθεια Μ1Α1, γιατί είχαν απούλητα Leo-2A5/6 και μιλώ για τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς.

  1. Δεν υπάρχουν περιθώρια !!! Οι γερμανοι και οι ολλανδοι δεν μπορούν να λενε για παντα οχι ποσο μαλλον να σταματήσουν τελεσίδικη πώληση της Naval !!!! »Μαχαίρια» θα βγουν …

   Οσο για τα 2,5 δις σε 15 χρονια αποπληρωμη με 200εκ το χρονο κανεις δεν θα πει οχι …Ολοι ξερουν την οριακη κατασταση του ΠΝ .

   1. Ούτε τα 2.5 billion ούτε η αποληρωμή σε 15 xronia είναι σίγουρη!

    Το χρηματοδοτικό είναι στον αέρα

    Κατά το ΒΉΜΑ εμείς θέλουμε Gto G ενώ οι Γάλλοι επιμένουν σε εμπορική συμφωνία με το NAVAL GROUP με εξόφληση κατά τη παραλαβή!!

    Από τα c500 mil διαθέσιμα για εκσοπλισμους τα μισά θα πηγαίνουν στα Viper μέχρι το 030 και βγάλε αλλα c40 mil για την FOS των M2000!!

    Ποσα μένουν και τι ανάγκες υπάρχουν να καλύψουμε??

    Εκτος εάν προβλέπεις αύξηση αμυντικών δαπανών σε περιβάλλον μεγάλης ύφεσης που έρχεται!

     1. @CK
      Να σε διορθώσω και εγώ…
      Αν υπάρξει μια μείωση 15% στον ΑΕΠ, δεδομένου πως δεν θα μειωθεί το προσωπικό (μισθοί+συντάξεις) πάμε σε ένα ποσοστό 85% σε Personnel expenditure includes military and civilian expenditure and pensions… Αρα δεν μιλάμε για 500εκ…

   2. Στα 500εκ εξοπλιστικά 200 για 15 χρόνια σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο στο ΠΝ, θα μείνουν μέχρι να λιώσουν οι λαμαρίνες;

   3. Μπορούν και πολύ εύκολα μάλιστα, ειδικά τώρα που τους χτύπησε και αυτούς η κρίση. Μην σου πω ότι μαζί τους θα συνταχθούν και οι Ιταλοί αλλά και οι Ισπανοί. Κι αυτοί παιδιά είναι, δουλειά θέλουν.

   1. Αυτός πήρε την απόφαση μετά από το χέρι που του έβαλαν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί. Σήμερα, οι Γερμανοί «φίλοι» μας θέλουν να πάρουν τα μισά Leo-2A4 ως πληρωμή για να εκσυγχρονίσουν ελαφρώς (κιβώτια, ΣΕΠ , λοιπές επισκευές, ούτε λόγος για να φτάσουν στο επίπεδο Α7V) τα υπόλοιπα Leo-2A4. Αν και πάλι πούμε κάτι για Μ1Α1 θα γίνει χαλασμός κυρίου από τις αντιδράσεις που θα υποκινηθούν από την Γερμανία.

    1. Οι Γερμανοί κρατάνε στο χέρι ποικιλοτρόπως το υπάρχον πολιτικό προσωπικό για αυτό κάθε φορά που τους πιέζουν οι εδώ «πολιτικοί» κάνουν πίσω.

     Ο Χριστοφοράκος μέσω Siemens λάδωνε όλο το Μητσοτακαίικο και όχι μόνο.
     Στα εξοπλιστικά τα ίδια,στα δημόσια έργα τα ίδια, από τις φαρμακευτικές εταιρίες των Γερμανών τα ίδια.
     Οι Γερμανοί έχουν στο χέρι όλους σχεδόν τους πολιτικούς και τους εκβιάζουν κάθε φορά που δεν τους κάνουν τη δουλειά όποια και αν είναι αυτή.
     Για αυτό βλέπεις και τις εδώ κυβερνήσεις να μην παραλαμβάνουν τα 400 Abrams που εμείς ζητήσαμε από τους Αμερικάνους και όταν οι Αμερικάνοι τα έδωσαν τότε εδώ ξύνανε τα κεφάλια τους όταν τους «μάλωσαν» οι Γερμανοί.
     Για αυτό και με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο οι εδώ φωστήρες δεν τολμάνε να τα ζητήσουν,για αυτό και εκτελούν πιστά το σχέδιο των Γερμανών με τους μπολιαστές και δεν τολμάνε να βγάλουν άχνα.
     Για αυτό και η στάση κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία αφού αυτό τους ζητάνε οι φιλότουρκοι Γερμανοί.
     Όσο υπάρχουν στην εξουσία πολιτικοί εξαρτημένοι και δαγκωμένοι από τους Γερμανούς η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.
     Υπάρχει περίπτωση ο Κούλης τώρα να ζητήσει κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις από τους Γερμανούς;
     Υπάρχει περίπτωση ο Κούλης τώρα να ζητήσει και να απαιτήσει από τους Γερμανούς μια άλλη πολιτική;
     Ούτε μια στο τρισεκατομμύριο.
     Αρκεί μια κουβεντούλα για το πόσα δωράκια του έκανε η Siemens και θα γίνει αρνάκι στο λεπτό.
     Εξάλλου όλους αυτούς τους φυτεύουν εδώ οι Γερμανοί για να τους κάνουν τη δουλειά.
     Πήραν τον ΟΤΕ πήραν τα αεροδρόμια,δημόσια έργα υπερκοστολογημένα,στα εξοπλιστικά τα ίδια,επέβαλαν μέσω των πολιτικών τους αχυρανθρώπων την αποβιομηχάνιση της χώρας ώστε να είμαστε από παντού εξαρτημένοι και τώρα Γερμανικές εταιρίες ετοιμάζονται να φάνε και τη ΔΕΗ.
     Το παραμύθι έτοιμο για τους ιθαγενείς.
     Ναι αλλά η ΔΕΗ είναι μέσα και οι μισθοί τους μεγάλοι.
     Βέβαια κανείς τους ποτέ δεν θα πει πως αυτούς τους μισθούς οι εργαζόμενοι δεν τους πήραν μόνοι τους αλλά οι κυβερνήσεις τις έδωσαν με απώτερο σκοπό να χρεοκοπήσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις.
     Ούτε φυσικά θα πούνε ποτέ πως οι διοικήσεις στη ΔΕΗ ήταν δικές τους κομματικές με σκοπό να απαξιώσουν την εταιρία και να πουληθεί στους Γερμανούς.
     Τελικά η Ελλάδα έχει γίνει επαρχία των Γερμανών,έχουν πάρει όλο τον πλούτο της χώρας στα χέρια τους χωρίς να πέσει τουφεκιά.
     Ουσιαστικά κατέλαβαν τη χώρα.
     Αυτά και στην οικονομία και στους εξοπλισμούς και παντού και σε όλα.

   2. Λάθος έγινε που δεν μαζέψαμε περισσότερα Leo2A4, όταν τα άλλα είναι για περνά ή ώρα…
    Ότι θα έρχονταν 400 Μ1 και θα λειτουργούσαν τα 100 στο τέλος.

  2. 158 εχει η κυβερνηση τελιωνει το ζητημα βουλη, οσο για τους ευρωπαιους απο την στιγμη που δεν ερχεται μεχρι το 22 δεν τους απασχολει κ τοσο μην ξεχναμε οτι μεχρι το 22 πρεπει να βγαουμε πλεονασμα 3,5 κ απο εκει κ υστερα κοντα στο 2,5 κ φυσικα ολα ισοσκελισμενα,αν το καταφερνεις αυτο καρφι δεν τους καιγεται αν παρεις κ 10 μπελαρες.
   ΥΓ. για τα αμπραμς δεν ξερω τι ισχυει ακριβως παντως οι ευρωπαιοι ειχαν πει καποια στιγμη δεν μπορεις να παιρνεις δανεικα απο εμας κ να ψωνιζεις απο τον ανταγωνιστη αμερικανο.

  3. Εγώ πάλι βλέπω ότι με τα ίδια χρήματα παίζει να αγοράζεις καμιά 10αριά SAAR 72 βγαλμένες από τη Σύρο…

   1. Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης. Γιατί εάν εξαιρέσεις 1-2 χρόνια τώρα που η οικονομία θα είναι κάπως, μετά η χώρα θα γυρίσει στα υπερπλεονάσματα, Άρα και χρηματοδότηση πάνω από τον κάθε προϋπολογισμό. Δεν σημαίνει ότι ένας προϋπολογισμός για τις Ε.Σ. α’ ποσού, δεν υπάρχουν τρόποι αύξησής του. Ακόμα και με έκτακτα κονδύλια γίνεται υπερχρηματοδότηση εάν θέλουμε.
    Άλλα είναι τα θέματα με τις Bel. Π.χ. ο τελικός οπλισμός, η μικρή παραγγελία, η αλμυρή τιμή κ.λπ.

    1. Ενώ τώρα θα βάλεις 2 Φρεγάτες με εξοπλισμό κορβετας, χωρίς να ξέρεις αν θα έχει σύγχρονο CWS, και θα είσαι κομπλέ.

     1. Ξέρεις πολλές κορβέτeς με aster30 &scarp?oσο για cws σίγουρα θα φέρουν αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποιο.

     2. Για να είμαστε δίκαιοι, οι FDI έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα όπλα τους σε κατάσταση θάλασσας 5-6. Οι κορβέτες όπως η SAAR 72 δεν έχουν ανάλογες δυνατότητες.

    2. Κατσε λιγο

     ΤΠΚ SV, Cb 3, S148:
     RAM
     MM40
     RGM-84
     Φ/Γ S, MEKO:
     RIM-7
     ESSM
     RGM-84
     MK15

     Και σε αυτές προσθέτουμε τις Φ/Γ FDI
     MM40
     ASTER30
     Και τις saar72 με:
     RGM-84 ή οτιδήποτε άλλο μας πλασάρουν, πιθανόν τους Gabriel IV
     και τους ΑΑ πυραύλους Barak 8
     Και από ότι ακούγεται μας γυαλίζουν και οι NSM
     Σαν πολλά διαφορετικά πυραυλικά όπλα δεν μαζεύονται για έναν τόσο μικρο προϋπολογισμό και ένα τόσο μικρο ΠΝ όπως το δικό μας;

     1. καθιστός είμαι…

      Λέω αντί για Belharra πιθανό να παίζει αντιστοιχία με 10 SAAR 72…
      Προφανώς μιλάμε ή για την μία περίπτωση ή για την άλλη.

      Καθένας διαλέγει και παίρνει…

   2. Κ θα τις κάνεις τι;;
    Σκάφη 72 μέτρων κ 800 τόνων δεν βγαίνουν έξω από το Αιγαίο, πόσο μάλλον να πάνε κάτω από την Κρήτη κ ανάμεσα από Ελλάδα κ Κύπρο στα όρια της ΑΟΖ που κάποια στιγμή θα ανακηρυχθεί.
    Τα πλοία που αναφέρεις είναι καλά για αντικατάσταση τον κανονιοφόρων κ των παλιών ΤΠΚ (εκτός των S.V ) δεν είναι για να αντικαταστήσουν τις 9 Φρεγάτες S 130-140 μέτρων.

    1. Τι εννοείς τι να τις κάνω, 15 και βάλε ΤΠΚ τι τις κάνουμε που ειναι κάτω από 62 μέτρα;

     Εγώ αυτό που λέω τι παίρνεις σε μια αντιστοιχία, τώρα αν θα αντικαταστήσεις παλιές ΤΠΚ ή φρεγάτες είναι άλλη κουβέντα.

     Αυτό που εν ολίγοις αναφέρω είναι σε μια Χ δαπάνη τι ισχύ αντίστοιχα αγοράζω, είτε την πεις SAAR 72 ή είτε την πεις Rafale.

     1. @ΑΙΜ
      Αδερφέ συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.θελουμε φρεγάτες αεραμυνας γιατί θα χρειαστούμε να υπερασπιστούμε το τρίγωνο:Κρήτης,Ρόδου,Κύπρου,δηλαδή το πιο χρυσοφόρο οικόπεδο της Ευρώπης.εκει οι saar72 δεν μπορούν να επιχειρήσουν γιατί δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους από την ΤΗΚ(ΜΗ ξεχνάς παράγουν δικούς τους α/ε ΑΤΜΑΚΑ).o φίλος eman202,προσπαθεί να σου πει ακριβως αυτό.απο τις πυραυλακατους που έχουμε ΜΟΝΟ οι s.v.μπορουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από αεροπορική επίθεση και από πυραύλ. επίθεση.
      Τέλος βλέπω πολλούς φίλους να λένε αντί για τις [email protected],η άλλη φρεγάτα να αγοράσουμε αεροπλάνα.το ναυτικό δεν αντικαθίσταται.γιατι οι αμερικανοί αγοράζουν πολεμικα,μήπως τους τελείωσαν τα αεροπλάνα??μη ξεχνaται ότι η βυζαντινή αυτοκρατορία εξαφανίστηκε γιατί κατήργησε για λόγους οικονομίας το ναυτικό της.τωρα αναφορικά με τα rafale,υπέροχα είναι,αλλά αυτή η έκδοση που μας έδιναν οι γάλλοι και ζήτησαν +2-3δις με ανταλλαγή Μιράζ θα χρειαζόμασταν στην επόμενη πενταετία να τα εκσυγχρονισμόυ με,δηλαδή αλλά 2-3δις.ρε παιδιά εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλέψουμε,όχι αλλά δις,σας παρακαλώ.το μόνο εφικτό θα ήταν να ανταλλάξουμε τα M2000egm,με ισάριθμα Μ2000-5 f,χωρίς κόστος στα πλαίσια των α/Ο,αλλά και εδώ θέλει μια Fos συν κόστος πιστοποίησης ε ξοσετ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΦΤΩΧΙΑ!

     2. Αδερφέ στο αρχικό κείμενο είπες να πάρουμε 10 SAAR72 αντί των δύο Belharra.
      Δεν είπες να πάρουν 10 SAAR72 ανεξάρτητα του τι θα γίνει με τις φρεγάτες.
      Όπως είπα οι SAAR72 για αντικατάσταση των Κανονιοφόρων κ των παλιών ΤΠΚ είναι τεράστια αναβάθμιση κ από τη στιγμή που μιλάμε για κατασκευή στην Σύρο θα ήταν ιδανική αν κ θα υπάρξει τεράστιο θέμα με την εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων συστημάτων , Ισραηλινών ηλεκτρονικών κ Ραντάρ στην αλυσίδα υποστήριξης του Π.Ν.
      Το θέμα είναι ότι τώρα προτεραιότητα έχει η απόκτηση κύριων μονάδων με AAW αλλά κ ASW διαμόρφωση κ σε σωστούς αριθμούς που θα μας δώσουν την δυνατότητα να αποσυρθούν οι 9 S.
      Η αντικατάσταση των μικρότερων μονάδων μπορεί να περιμένει (βασικά δεν μπορεί ,αλλά δεν γίνεται να γίνει ταυτόχρονα δυστυχώς).
      Το θέμα είναι ότι από την στιγμή που σε βάθος 15ετιας χρειάζομαστε τουλάχιστον 25 πλοία (8-10 κύριες μονάδες κ 15-17 σκάφη που θα αντικαταστήσουν τις Κανονιοφόρους κ τις ΤΠΚ) χωρίς να βάζω μέσα κ τα 6 υποβρύχια που πρέπει να αντικατασταθούν θα πρέπει να σκεφτούμε την οικονομία κλίμακας κατά την επιλογή των πλοίων.
      Δεν μπορούμε να κάνουμε πάλι αγορές από διαφορετικούς προμηθευτές.
      Όχι με ανάγκες για τουλάχιστον 25 πλοία κ 6 υποβρύχια.
      Αν πας σε Φρεγάτες με aster30,aster15,mica vl camm-er, scalp naval , exocet MM40 Block 3C πας σε έναν συνδυασμό πλοίων διαλέγοντας ανάμεσα σε Belharra, Gowind 3100, EPC Combattante FS65.
      Αν πας σε πλοία με όπλα τους ESSM BLOCK 2, NSM, SM-2, RAM κτλπ έχεις περισσότερες επιλογές για πλοία μιας κ τα όπλα ΑΥΤΆ είναι πιστοποιημένα σε πλοία διαφόρων κατασκευαστών.

     3. @ C.p.
      4 Μαΐου 2020 στις 17:36

      Όταν ο στόλος ειναι σε αυτή την κατάσταση, γνώμη μου αλλά καμιά προτεραιότητα δεν ειναι οι φρεγάτες AAW.

      Τώρα το θα μπορούν να επιχειρήσουν στην Κύπρο για μένα και αυτό ειναι δευτερεύουσας σημασίας αν δεν μπορώ να διασφαλίσω το Αιγαίο.

      Η αυταπάτη ότι με 48 Aster-30 θα καλύψουμε τις ανάγκες του στόλου στην αεράμυνα περιοχής μπορεί να υπάρχει, αλλά όσοι θέλουν την συμμερίζονται. Επίσης να επισημάνουμε ότι μόνο του ναυτικό δεν μπορεί να σταθεί σε αυτή την περιοχή.

      Για μένα ένας είναι ο κανόνας δεδομένης και της οικονομικής στενότητες τι ισχύ αγοράζω ανά ευρώ που σπαταλώ…

    2. Το Ισραηλ τωρα ναυπηγει στην Γερμανια 4 κορβετες SA’AR 6 με μηκος 90 μετρων/1900 τοννων, φορτωμενες με ενα κανονι Oto Melara 76mm, 64 κελια καθετου εκτοξευσης (48 Barak 8 SAM-100km και 16 C-Dome-70km), 16 πυραυλους αντι πλοιων, ΑΕSA radar EL/M-2248 MF-STAR, 2x322mm εκτοξευτες τορπιλων και ενα ανθυποβρυχιακο ελικοπτερο SH-60 Sea Hawk με υποστεγο. Ενα τετοιο σκαφος 1900 τοννων δεν θα εχει προβλημα ακομη και με 8 μποφορ μεσα και εξω απο το Αιγαιο στην ανατολικη Μεσογειο. Κοστος 430 μυρια ευρω απο τα οποια το Ισραηλ πληρωνει 2/3 και το 1/3 η Γερμανικη κυβερνηση. Θα μπορουσε να μπει και η Ελλαδα μεσα σ’αυτο το προγραμμα για αλλες 4 κορβετες. Μεγαλη αντι-αεροπορικη ισχυς με ενα σκαφος ανοιχτα του Καστελοριζου, ενα αλλο νοτια της Κρητης και τα αλλα δυο μεσα στο Αιγαιο θα παρειχαν την αντιαεροπορικη ομπρελα προστασιας στις πυραυλακατους και φρεγατες ολοκληρη την επιμαχο περιοχη, με λιγοτερο κοστος των δυο Μπελαρα.

     1. Αν αγοραζαμε μια απο τις τρεις κορβετες η ONEX θα μπορουσε να ναυπηγηση τις αλλες τρεις. Μια αλλη εκδοχη για αντιμετρα.

   3. Σε τι κατάσταση θάλασσας πλέουν οι SAAR και τι οι Bel?
    Για πόσο καιρό μπορούν να μείνουν χωρίς ανεφοδιασμό τρόφιμα/καύσιμα οι SAAR και πόσο οι Bel?
    Range [email protected] 9,300 km vs saar 5,500km
    Aster30 4.5mach 120km vs Barak8 2mach 70km kill propability ???
    Και πάρα πολλοί παράμετροι που δεν ξέρουμε και δεν πρόκειται να γίνουν γνωστοί αφού αφορούν ευαίσθητα δεδομένα…

    1. Οι κορβετες SA’AR6 ειναι στο βασισμενες στο σχεδιασμο των Braunschweig αλλα ανανεωμενες που να δεχωνται καθετου εκτοξευσης κελια. Aυτονομια 7400 χλμ με 15 ναυτικα μιλια και 28 μεγιστη ταχυτητα, οπως και με τις Μπελ. .
     Barak 8 missiles εχουν 100 χλμ βεληνεκες με στοχευsη 2 μετρα CEM και η καινουργια γεννια Barak 8 LRSM-ER 150 χλμ που ειναι στο σταδιο δοκιμων ακομη.
     Δεν εχουν γινει δημοσιες αναρτησεις για τις SA’AR6 ποσο καιρο μπορουν να μεινουν χωρις ανεφοδιασμο, ομως οι Braunschweig αναφερουν για 7 ημερες (7 days; 21 days with tender).
     Μη συγκρινεις τις Μπελ με τις SA’AR6 γιατι οι δυο Μπελ δεν μπορουν να βρισκονται σε τεσσερα διαφορετικα σημεια στο Αιγαιο, την ανατολικη Μεσογειο και Κρητη ταυτοχρονως, οπως οι τεσσερεις SA’AR6 και αυτα για λιγωτερο απο 2 δις.

  4. Με τον ίδιο τρόπο που έδωσαν 3 + δις σε 600αρια και 800άρια για να μην φωνάζει ο κάθε φοροφυγάς ότι δεν βγαίνει και έχει πρόβλημα…..

   1. Οταν σε κλεινει υποχρεωτικα το κράτος, οφειλει να αναλάβει και το βάρος των ενεργειών του. Οσο για το «φοροφυγας» σου απαντω με το «φωναζει ο κλέφτης να φοβηθει ο νοικοκύρης» υποννοωντας ευθέως οτι το κράτος ειναι μέτοχος με το ζόρι στην επιχειρηση του καθένα και εισπράττει προστασία ως αλλος μπραβος της νυχτας.

    ps: οχι δεν ειμαι ελευθερος επαγγελματίας, εχω απολυτη γνώση ομως οτι το νόμισμα εχει 2 οψεις.

  5. Δεν είναι μόνο το κόστος. Ακόμη δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα και συμπληρώνουν σχεδόν δύο χρόνια συνομιλιών: δεν έχει λυθεί το χρηματοδοτικό, το ζήτημα του CIWS, το καθεστώς ιδιοκτησίας των πλοίων, ακόμη και θέματα οπλισμού. Με την ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία, μάλλον θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, ιδίως στην περίπτωση που επανέλθει η αμερικανική πλευρά με πρόταση χρηματοδότησης & εγχώρια ναυπήγηση για τα MMSC ή -ακόμη καλύτερα- για ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα των νέων φρεγάτες FFG(X).

  6. Παρε τον ενα, βλπ, ευρωπαιους «συμμαχους» κι χτυπα τον αλλο, βλπ, αμερικανους «συμμαχους».

   Δηλαδη, σκουπιδια κι οι δυο !

 2. Επιτελους μπας και αποκτήσουμε κάνα πλοίο με πραγματικές αντιεροπορικες δυνατότητες…Όσο για το κόστος…θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα με έναν υποτυπώδη διαγωνισμό ή και για περισσότερα πλοία ..
  αλλα για scalp,aster30 ,νεα aster 30 με αντιβαλλιστικες δυνατοτητες ,ram ,κορυφαια σοναρ κλπ κλπ τουλαχιστον θα χουμε την πιο συγχρονη φρεγατα παγκοσμίως που θα κάνει τη διαφορά όπως κάποτε το Αβέρωφ …που μόνο του προκαλούσε πανικό στους απέναντι.( θα πουν πολλοί και οι μπουρλοτιερηδες προκαλούσαν πανικό αλλα αν νομίζουν τα αντίστοιχα σκάφη η τα ταχύπλοα του Ιράν είναι απειλή θα πω απλα οτι οι δυτικοι απλα γελανε με αυτα…και δεν θέλουν να τα αντιμετωπίσουν για τους βαλλιστικους πυραύλους του Ιράν όχι για αυτά καθαυτά τα σκάφη)
  Διαβάζω για κόστος…ας πάρουμε την αμερικάνικη να βάλουμε ένα καλύτερο πυροβόλο που λένε πολλοί,χρειαζεται μεταξυ μας, ας γεμίσουμε τα κελιά με 64essm και 16 sm-2 ,16 αντιπλοικους κλπ κλπ θα δείτε που θα πάει και το κόστος και σε αυτή …Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί πολλοί παίρνουν σαν βάση την τιμή που πήρε την φρεγατα το αμερικανικό ναυτικό.
  Εγώ ελεύθερος επαγγελματίας είμαι. προφανώς και δε θα δώσω ίδια τιμή σε κάποιον που θα έρθει να μου αγοράσει ένα προϊόν x20φορες με μια φερεγγυοτητα φοβερη για πληρωμές δανεισμό κλπ απο κάποιον που θα έρθει να μου παραγγείλει ένα προϊόν x2 ή x4 κομμάτια και δεν φημίζεται για την πιστοληπτική του κατάσταση …
  Παιδιά προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε ίδια τιμή τις ffg με τους αμερικανούς.
  Επίσης ποια εταιρία πουλάει ίδια τιμή στην χώρα παραγωγής προϊόν με όλες τις αλλες??
  Και μην πείτε ότι το πλοίο είναι ιταλικό όταν κάθε σύστημα πανω του άρα και πάνω από το μισό κόστος είναι αμερικανικο…
  Μακάρι να ρθουν οι belharra και μετά ας συμπληρώσουμε αριθμούς με μια κατηγορία ελαφρών φρεγατών όπως οι eurocorvette
  για αντικατάσταση ολων των S…eurocorvette είναι από ότι φαίνεται παραγωγό της κλάσης doha class του Κατάρ…απίστευτη κορβέτα και πλεον υπαρχον πλοιο και οχι σχέδιο αν εμείς βάλουμε ένα σοναρ και camm er πυραύλους μας χαλαει??
  Ή αν δημιουργήσουμε- ζητησουμε εμείς ένα φουλ απο οπλισμο πρότυπο της eurocorvette(Γιατί εμείς θέλουμε να αντικαταστήσουμε φρεγάτες και όχι περιπολικά οπως οι γάλλοι και οι ιταλοι) άρα πιο πολύπλοκο πλοιο και παραγγείλουμε πχ 4-6 νομίζετε δε μπορούμε να πάρουμε και το μεγαλύτερο μερίδιο κατασκευής από τα πλοία που θα παραγγείλουν τα παραπάνω ναυτικά??(αυτό προϋποθέτει να έχει λυθεί το θέμα των ναυπηγείων μέχρι τοτε)
  Εκεί που πρέπει να σταθούμε όλοι είναι στον εκσυγχρονισμό των meko ..τα πλοία όταν κατασκευάστηκαν ήταν οι πιο σύγχρονες φρεγάτες γενικής χρήσης και μπορούν να γίνουν και τώρα…βλέπω όχι τις anzac που χρειάστηκαν έρμα κλπ κλπ για να αντισταθμισουν αυτή την αναβαθμιση αλλα τις φρεγατες της Νέας Ζηλανδίας…απλα κλαίω όταν σκέφτομαι ότι εμείς στην ουσία δεν θα κάνουμε τίποτα για τέτοια σκάφη που θα πήγαιναν άνετα και με αξιώσεις μέχρι το 2035-2040…Δείτε εδώ μέχρι και τον ιστό διορθωσαν
  https://www.navalanalyses.com/2019/11/meko-200-ffg-mild-life-upgrade-mlu.html?m=1

  1. Για ότι λες συμφωνώ απόλυτα μαζί σου…μόνο κάπου στις meko στραβώνει το πραγμα.Οι πρώτη meko κληνει σχεδόν 30 χρόνια …δεν είναι και πολύ νέες…και όπλα καινούρια να πληρώσουμε και να παίρνει 32 ssm τι να τους κάνεις….αχτιατη είναι αφού μπορεί να σηκώνει μόνο 2 ssm1…τώρα για να βάλουμε ssm2 με αυτόνομη καθοδήγηση το κόστος για 4 φρεγάτες θα κοστηζει σχεδων όσο δύο κορβέτες gowind 3100 με ssm ….άσε που το σειρομενο σόναρ και τροπιδας είναι της δεκαετίας του 1990…στην ηλικία τους θα γίνει ένα καλο σιμαζεμα στα ηλεκτρονικά …στο ραντάρ…μια γενική συντήρηση ή αλλαγή ενός μέρους των μηχανών τα οποία θα διατεθούν τα χριματα ξεχωριστά και περισσέψουν χριματα το πολεμικό ναυτικό αναμένει να ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΕΙ τα phalanx και το κύριο κανόνι των meko….με 120 με 150 εκατομμύρια θα γίνει καλητερη δουλειά από την αναβάθμιση 6 S που την αναβάθμιση την πληρώσαμε 500-600 εκατομιτια…γιατί???για να αναβαθμησουμε μόνο τα ηλεκτρονικά τους…ούτε καν ραντάρ….

  2. Μην είσαι κ τόσο σίγουρος για την καταλληλότητα των πλοίων. Από την αρχή ήμουν της άποψης περιμένουμε και βλέπουμε το τελικό σχέδιο. Οι τιμές λένε από 2-3 δις που είναι διαφορά και για μόλις 2 πλοία, χωρίς να υπάρχει αναφορά για συμμετοχή στο πλοίο ή στα όπλα του αστερ ή τον υπερηχητικό Περσέα. + Ότι θέλεις σύντομα 6 ελ. φρεγατες για να αντικαταστήσεις τις s, που με 2-3 δις γίνετε.
   Το ναυτικό δείχνει πάντως ότι θέλει απεγνωσμένα άμυνα περιοχής. Τώρα γτ θέλουμε τόσο σκαλπ ενώ μπορούμε σχετικά φτηνά να αποκτηθούν βαλλιστικά συστήματα πάλι δεν το καταλαβαίνω.

   Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις, αφού πας σε ευρωπαϊκούς πυραύλους θα είναι τσάμπα επένδυση.

 3. Το ΣΑΓΕ και το ΑΝΣ επέλεξαν τις αγνώστου διαμορφώσεως Μπελαλά, με τα οικονομοτεχνικά ακόμη σε διαπραγμάτευση . Αφού….. Ζούμε μεγάλες στιγμές. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του USN περί FFGx και τους εύλογους προβληματισμούς που ανακύπτουν σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές και τη βέλτιστη λύση.

  1. Στο ΣΑΓΕ και το ΑΝΣ είναι διορισμένοι κάτι κομματικοί γενίτσαροι για να λένε ναι σε όλα κάθε φορά που τους το ζητάει η κυβέρνηση.

 4. Εάν σύμφωνα με τις αναφορές με αυτό το κόστος καλύπτονται όλα τα πρωαπετουμενα από phalanx,ταχύτητα,πιστοποίηση scalp και πιστοποίηση camm-er…και ίσος εάν γίνετε και κάτι με τους κόμβους πλεύσης….ίσως να έπρεπε να πιέσουμε για μια πτώση ακόμα 300 με 200 εκατομιτια ακόμα…..πιέστε λίγο ακόμα αγαπητοί μου διαπραγματευτές…ααα και με τέτοιο κόστος διεκδικήστε και κάτι μεταχειρισμένο για την Π.Α. ,καμία 10 Ρία μεταχρισμενα mirage 2005…

 5. Αφού από ότι φενετε κλείνει η αγορά των αρχικά 2 belharra με όποιον άλλες 2 το 2027 και μετά που θα ξανα εχουμαι λεϋτα ας κλείσουμε και μια παραγκελια 3+3 κορβέτες….ή gowind με ssm ή τις ιταλικές που παίρνει το Κατάρ….ή την ευροκορβετα

 6. Κυριοι, αληθειες να λεμε.
  ΑΝΣ και ΣΑΓΕ «αποφασισαν» ο,τι τους υπαγορευσε ο Κουλός.

  Ομοιως το ΚΥΣΕΑ, ενα απολιθωμα της παπανδρεϊκης περιοδου της δεκαετιας του ’80, το οποιο «συνεδριαζει» παντα τυπικα, για να επικυρωσει προειλημμενες αποφασεις. Ειναι χατακτηριστικο οτι συνηθως ειτε «συνεδριαζει» για μιση ωρα, ειτε δεν συνερχεται καν, και τα εγγραφα υπογραφονται δια περιφορας.

  Οι δε βουλευτες-προβατα, αυτοι και αν ψηφιζουν οτι τους πει ο Αρχηγος-τσομπάνης.

  Συνεπως ολα αυτα ειναι τυπικοτητες, που μπορουν να ολοκληρωθουν σε λιγες ημερες.

  Ο δε Νομος Βενιζελου ειναι για να δινει μια επιφαση διαφανειας, για να καθυστερει σκοπιμως τις διαδικασιες, (οποιος δε θελει να ζυμωσει…..) και κυριως για να κανει δημιουργει διαχυση ευθυνων και ποινικό αλλοθι οπου χρειαζεται.

  Πρεπει να καταλαβουμε οτι λογω πρωθυπουργοκεντρικου Συνταγματος και αρχηγικης δομης των κομματων, ο Κουλός ειναι κοινοβουλευτικος Δικτάτωρ και παντοδυναμος Αρχοντας της Πολιτείας.

  Το ποιος θα παραλαβει τις φρεγατες δεν ειναι καθολου γραφειοκρατικο ζητημα ησσονος σημασιας, αλλα μια πολυ σημαντικη δικλειδα ασφαλειας. Αν παραλαβει το γαλλικο ναυτικο, η γαλλική κυβερνηση καθισταται υπευθυνη εναντι της Ελλαδας για την αρτια λειτουργια τους. Αυτος ειναι ο λογος που γινονται διακρατικες συμφωνιες σε στρατιωτικα συμβολαια. Αν η κουλοκυβέρνηση δεν μπορει να εξασφαλισει ουτε καν αυτο, γιατι να γινει διακρατικη συμφωνία, και τι ρολο βαραει η κυβερνηση του μεσιέ Μακρόν; Του νταβατζή που σπρώχνει τις φρεγατες στον Κουλό, με ανταλλαγμα δηθεν την παροχή προστασίας;

  Και προφανως η απευθείας αναθεση συνιστα θηριωδες σκανδαλο, και ειναι ενας πολυ βασικος λογος που μας σπρωχνουν ακρως υπερκοστολογημενες φρεγατες, διαφορετικων προδιαγραφων απο αυτες που θα ηθελε το Ναυτικο.

  Τελος παντων η ουσια ειναι μία. Το προγραμμα δεν προχωρα και δεν θα προχωρησει διοτι ο Κουλός δεν βρισκει «χρηματοδοτηση» (=δάνειο). Αν αυτο ηταν ουτως ή αλλως εξαιρετικα δυσκολο πριν την επιδημια, ειναι εντελως αδυνατον τωρα.

  Ευτυχως φαινεται οτι θα αναβληθει επ’ αοριστον αυτη η σκανδαλωδης προμηθεια .

  Το Ναυτικό να πει στον Κουλό να σταματησει να εμπαιζει τους παντες με αυτο το φαραωνικο προγραμμα που ολοι ξερουμε οτι δεν προκειται να προχωρησει, και να δωσει λεφτα για τις αμεσες επειγουσες αναγκες, οπως η συντηρηση μεσων και οπλων, η αγορα πληρους αποθεματος νεων τορπιλλων και η ταχεια ολοκληρωση των ΤΠΚ.

   1. Πραγματι ειχε ξεκινησει επι Τσίπρα, και οι ευθυνες ειναι διακομματικες.
    Δυστυχως ο Κουλός ειναι αυτος που μας παγιδευσε οριστικως σε αυτην την ιστορια, δεσμευόμενος προφορικως στον μεσιέ Μακρόν. Και οπως συνεβη και με τα ΑΦΝΣ, την κυρια πολιτικη ευθυνη, και την αποκλειστικη νομικη ευθυνη, την εχει τελικα αυτος που ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ.

    1. Εγώ λέω ότι οι πιθανότητες ειναι να μην γίνει τίποτα.
     Συμφωνώ βέβαια ότι είναι ένα ακόμα εξοπλιστικό λάθος, ιδίως όπως πάει να γίνει.

     Αν δούμε κάτι θα ειναι από 2023 που σταματά η καταβολή των 200εκ. των F-16, που και εκεί πάλι να δούμε πότε θα παραδοθούν και τι μισοδουλειές έγιναν…

     1. Για κοίτα ξανά το χρόνο διάγραμμα πληρωμών που δίνω παραπάνω
      Από το 27 και βλέπουμε!!

      Εάν δεν περικοπεί το πρόγραμμα λόγο covid19

     2. Κοίτα το καλύτερα πως πάνε οι ετήσιες πληρωμές, όπως το λέω ειναι.

  1. Και θα πολεμισουμε με ΤΠΚ,τορπιλες και φρεγατες S τη στιγμη που οι γειτονες θα παραλαμβανουν φρεγατες TF100 και αντιτορπιλικα TF200?η οικονομικη κριση θα ειναι παροδικη,επισημα αναφερεται οτι θα ρεφαρουμε το 21,ομως η εξ ανατολων απειλη ειναι διαρκης και πολυ πιο επικινδυνη,οπως βρηκαμε ενα σωρο δισεκατομμυρια για να στηριξουμε τωρα την οικονομια ετσι πρεπει να βρουμε και τα απαραιτητα ποσα για να στηριξουμε τις ΕΔ..και οσον αφορα τις μπελαρα,απ το τιποτα χιλιες φορες καλυτερες θα ειναι,θα πρεπει ομως να εχουν και τον σωστο εξ-οπλισμο..

  2. Ο «Κουλός» που λες είναι αυτός που γονάτισε τον Ερντογάν στον Έβρο και στα νησιά. Ο μπαμπα_Κούλης τους έγινε (των Τούρκων). Θα μου πεις θα το έκαναν και οι ζαίοι, αλλά δεν πρόλαβαν 4.5 χρόνια… 🙂
   Καλή χώνεψη τώρα.

   1. Fingolfin

    Ο καθένας με τον πόνο του και το κομματικό παπαγαλάκι με το δικό του.
    Άραξε εκεί στη Π&Δ καραμήτρο να λιβανίζεις τον Κούλη σου και να βλέπεις «επιτυχίες» στη φαντασία σου.
    Όχι πως οι προηγούμενη ήταν καλύτερη αλλά να μας μιλάτε και εσείς οι νέοι υπέρμαχοι των μπολιαστών και τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που είπε ο Κουλό σας πάει πολύ.
    Πάει και η εθνικά επιζήμια συμφωνία που θα σεβαστούν και θα τιμήσουν πάνε και οι αξιοκρατίες και η αριστεία.
    Τα σύνορα παραμένουν ορθάνοιχτα και οι μπολιαστές ετοιμάζονται τώρα και για Κρήτη.
    Πρόσθεσε και του λαγούς του Κούλη που μιλάνε για συνεκμετάλλευση και Χάγη όπως και τη Ντόρα που λέει μπορεί να χαθεί το Καστελόριζο αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα.
    Που πας ρε καραμήτρο χαλάρωσε λίγο και ζήτα ένα μεγάλο συγνώμη για τα ψέματα που είπε ο Κουλό σας στους Έλληνες.

    1. Στη δημοκρατία ο καθένας λιβανίζει όποιον θέλει. Εγώ είχα να δω πυγμή από πολιτικό για χρόνια. Συγνώμη αν σε τάραξα Μιχαλιό.

     1. Δεν ταράζομαι απλά αναρωτιέμαι μέχρι που μπορεί να φτάσει το γλύψιμο σε κυβερνητικούς από κάτι βολεμένους επάγγελμα το κόμμα.
      Πράγματι στη δημοκρατία ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη μόνο που η δική σας «άποψη» κρύβει υστεροβουλία όπως όλων των κομματικών επάγγελμα το κόμμα.
      Καλά θα μας τρελάνεις τελείως πια πυγμή είδες;
      Βγάλε λίγο τα κομματικά γυαλιά να δεις καλύτερα.
      Αφού έδειξε πυγμή όπως λες γιατί επιτρέπει τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο;
      Και αφού εσύ με τα κομματικά γυαλιά που φοράς βλέπεις πυγμή εκ μέρους του Κούλη γιατί επιτρέπει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ;
      Να σου θυμίσω πως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και έχει κάθε συμφέρον και υποχρέωση να προστατέψει την Κύπρο.
      Και μιας και εσύ με τα κομματικά γυαλιά βλέπεις πυγμή εκ μέρους του Κούλη πες μας το τουρκικό ερευνητικό τελικά το «παρέσυρε» το κύμα μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα κάτω από την Κρήτη όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
      Και μια που εσύ βλέπεις πυγμή που είχες χρόνια να δεις τι θα κάνει ο Κούλης όταν το Ερντογάν θα στείλει ερευνητικά και γεωτρύπανα όπως έχει προαναγγείλει τους επόμενους μήνες μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα;
      Και μιας και εσύ βλέπεις πυγμή και αποφασιστικότητα από τον Κούλη πες ποια εξοπλιστικά προγράμματα προχώρησαν εδώ και εννιά μήνες;
      Ούτε καν ο FOS δεν προχώρησαν ούτε καν ώριμα προγράμματα.
      Σοβαρέψου λοιπόν και προσπάθησε να είσαι αντικειμενικός.
      Οι κυβερνήσεις και τα πρόσωπα έρχονται και φεύγουν αφού και σκ..τά να τα κάνουν αναλαμβάνουν την «πολιτική ευθύνη¨ δηλαδή τρίχες κατσαρές.
      Μόνο που από τα δικά τους λάθη χάνει η Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα πληρώνουμε όλοι μας.
      Για αυτό λοιπόν κόψε την υπεροψία χαμηλά τους τόνους και δουλέψτε σωστά.
      Πάντως μέχρι στιγμής τα έχετε κάνει μαντάρα σε όλους τους τομείς με ελάχιστες εξαιρέσεις.

    2. Τα πράγματα στο μεταναστευτικό πάνε καλύτερα από πολλά χρόνια και κυβερνήσεις… έκλεισε σε μεγάλο βαθμό ο Εβρος και επεκτείνονται οι φράχτες που μετά τον Σαμαρά δεν είχε σηκωθεί ούτε μπουγάδα δεκαετίες. Στα νησιά εχουν σχεδόν μηδενιστεί οι ροές. Για πόσο θα δούμε βεβαια. Σίγουρα δεν ειναι όλα τέλεια και σωστά, αλλά να αναγνωρίζουμε και δυο θετικά που γίνονται…
     Εσύ ρε φίλε είσαι σε άλλο επίπεδο ειλικρινά εχεις ξεπεράει και Κασιδιάρηδες με όλο το στυλ κάθε δεύτερο ποστ σου.

     1. AIM

      Οι ροές έχουν μειωθεί λόγω του κορονοιού.
      Μήπως θυμάσαι τι γινότανε πριν τον κορονοιοό με τις καθημερινές αφίξεις νέων μπολιαστών;
      Περίμενε να τελειώσει λίγο αυτό με τον ιό και αμέσως μετά τα ξαναλέμε.
      Δεν ξέρω αν το έμαθες αλλά τώρα συζητάνε όσους «πρόσφυγες» έρχονται από Λιβύη και Συρία να τους στέλνουν κατευθείαν στην Κρήτη.
      Αυτό δεν το λες και «άλλη πολιτική» σε σχέση με το πριν.
      Ούτε και προεκλογικά είχε μιλήσει ο Μητσοτάκης για μπολιάσματα και πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
      Να πούμε και για την εξωτερική πολιτική;
      Σκέτος τραγέλαφος.
      Με τους λαγούς να μιλάνε για Χάγη,συνεκμετάλλευση και μπορεί να χαθεί το Καστελόριζο αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα.
      Υπερπτήσεις καθημερινά,παραβιάσεις ενώ ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει έρευνες και γεωτρήσεις μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα τους επόμενους μήνες.
      Καλά στην Κύπρο γίνετε πάρτι από τους Τούρκους και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απολύτως.
      Έχουμε ξανά το η Κύπρος κείτε μακράν για δεύτερη φορά.
      Στα εξοπλιστικά μιας και τα παρακολουθείς και εσύ στενά βλέπεις δεν κινείται τίποτα ούτε καν οι FOS.
      Εδώ και εννιά δεν έχει γίνει το παραμικρό.
      Άρα δεν είμαι εγώ ο υπερβολικός.

   2. Fingolfin

    Ο Κούλης γονάτισε τον Ερντογάν;;
    Που ρε καραμήτρο στη φαντασία σου;
    Έχετε πολύ πλάκα όλοι εσείς οι κομματικοί ταλιμπάν όλων των χρωμάτων.
    Κάθε μέρα οι Τούρκοι κάνουν υπερπτήσεις σε νησιά το πήρες χαμπάρι ή μήπως τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια που διαβάζεις δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες;
    Ο Ερντογάν που λες καραμήτρο έχει προαναγγείλει έρευνες και γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα,το άκουσες ή μήπως στα φιλοκυβερνητικά λιβανιστήρια που διαβάζεις δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες;
    Όταν οι Τούρκοι τρυπούσαν την Κυπριακή ΑΟΖ (ουσιαστικά έχουμε Αττίλα 3) ο Δένδιας χαζογελούσε και έλεγε στα κανάλια πως τζάμπα τρυπάνε τις λάσπες οι Τούρκοι και δεν θα βρούνε τίποτα.
    Πια καλή χώνεψη ρε κακομοίρη κομματικέ άρπαξε την εξουσία ο Κουλός με ψέματα και τώρα βγάζετε και υπεροψία;
    Τι σημαίνει το καλή χώνεψη ρε τρολάκι του Κουλού;

    Καλή χώνεψη σε όσους έχουν αγωνία για το αβέβαιο μέλλον τις Ελλάδας με όσα συμβαίνουν και στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα;

    Θα έπρεπε να ντρέπεσαι κανονικά.

    Αλλά που να την βρούνε την ντροπή οι κομματικοί γενίτσαροι.

    Υ.Σ Τα χαιρετίσματα μου και στον άλλο κομματικό γενίτσαρο εκεί στην Π&Δ τον Athan «ξέρω από μέσα» και ρώτα των αν έχει πληροφορίες από «μέσα» πότε φτάνουν τα Arleigh Burke τώρα που μπήκε και ο Μάιος.

    1. Θα σε απογοητεύσω αλλά δεν είμαι κανενός κόμματος και ταμπέλα να βάλεις στο δικό σου κεφάλι όχι στο δικό μου. Την άποψή μας εκφράζουμε εδώ μέσα και αν μπορείς κράτα ένα επίπεδο, όχι για μένα αλλά για το site που φιλοξενεί την άποψή σου.

     1. Κοίτα το ότι δεν είσαι κανενός κόμματος αυτό φαίνεται από ένα χιλιόμετρο μακριά.
      Μην κρύβεσαι λοιπόν πίσω από το δάκτυλό σου και γελοιοποιείσαι ακόμα περισσότερο.
      Το επίπεδο το χαλάτε όλοι εσείς οι κομματικοί γενίτσαροι που αισθάνεστε την ανάγκη να λιβανίζετε κυβερνήσεις γιατί ζείτε από τα κόμματα.
      Το δικό σας κομματικό παρεάκι και η κομματική αγέλη σας διέλυσε την Π&Δ αφού σας ανέχτηκε και έπαιξε το παιχνίδι σας καλά να πάθει.
      Άρα ειδικά εσύ να μην μιλάς για επίπεδο και σεβασμό προς τους άλλους.
      Έχασε πάνω από εκατό σχολιαστές και ξέμεινε με εσάς τους Κουλομάχους να λιβανίζετε μεταξύ σας τις «επιτυχίες» του Κούλη.
      Το site αυτό δεν είναι κομματικό φερέφωνο όπως η αγαπημένη σου Π&Δ όπως δυστυχώς κατάλαβες.
      Οπότε άσε τα δήθεν «κλαψουρίσματα» περί σεβασμού και επιπέδου.
      Αυτά να τα πεις αλλού εκεί που δεν σας ξέρουν κομματικέ γενίτσαρε.
      Μην ξεχάσεις να δώσεις τα χαιρετίσματα μου στον άλλο κομματικό γενίτσαρο στην Π&Δ τον «ξέρω από μέσα» Athan.
      Και ρώτησε των πότε φτάνουν τα Arleigh Burke μιας και γνωρίζει από «μέσα» γιατί μπήκαμε στο Μάιο.

     2. Δεν είσαι κομματικός αλλά κάθε δεύτερη παράγραφο μιλάς για κουλούς και κουλομάχους, ειλικρινά δεν νομίζεις ότι κάπου το έχεις χάσει;

      Ακόμα και εγώ που είχα ασκήσει σκληρή κρητική στην προηγούμενη κυβέρνηση σε έγραφα ποτέ πάρτε όπλα δισεκατομμυρίων, αντίθετα προσπάθησα να κάνω κρητική με ρεαλιστικές προτάσεις.

     3. AIM

      Η κριτική γίνετε σε αυτόν που κυβερνάει και όταν δεν κάνει τα αυτονόητα.
      Σε ποιον να κάνουμε κριτική στον Β. Λεβέντη ή στον Κουτσούμπα;
      Ρεαλιστικές προτάσεις κάνω κι εγώ.
      Δεν ήταν ρεαλιστική πρόταση η αγορά των δύο Αυστραλιανών φρεγατών που πήρε η Χιλή;
      Οι δύο Ιταλικές φρεγάτες;
      Τα μεταχειρισμένα υποβρύχια όπως πολύ σωστά ανέφερες σε άλλο ποστ;
      Δεν είναι ρεαλιστική πρόταση ο ανοιχτός διαγωνισμός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών;
      Σε ποιο ακριβώς σχόλιο μίλησα για αγορές δισεκατομμυρίων;
      Μίλησα για τα Rafale υπό προυποθέσεις.

    2. Εντάξει και στον Έβρο χάσαμε και στα νησιά τους αφήνουμε να περνάνε και με την υγειονομική κρίση δεν τα πήγε καλά η κυβέρνηση. Ευχαριστημένος τώρα? Σου τονώθηκε λίγο η μιζέρια?

   3. Fingolfin καλησπέρα. Έχω αφήσει ένα σχόλιο σχετικά με τον οπλισμό των bel και έχω κάτι απορίες σχετικά με ένα παλαιότερο σου σχόλιο. Εάν ξέρεις με σιγουριά εσύ ή κάποιος άλλος απαντήστε μου εάν μπορείτε.
    Ευχαριστώ

 7. Με διαφωνία στο χρηματοδοτικό, τη διαμόρφωση, το κόστος, την αρχή επίβλεψης και τον τρόπο παράδοσης, μιλάτε για λεπτομέρειες; Σε τι υπάρχει συμφωνία δηλαδή; Ότι θέλουν να μας πουλήσουν πλοία και εμείς θέλουμε να τα αγοράσουμε; Και ότι θα ονομάζονται [email protected]; Γιατί σε όλα τα άλλα φαίνεται να υπάρχει διαφωνία.

  1. Η διαμόρφωση έχει κλειδώσει στους 4 Sylver A50+1 Sylver A70. Τώρα για το CIWS παίζουν τα γνωστά Ram,Phalang,millennium.

   1. Με 4sylver εχουμε δεί μακέτες με 5 sylver δεν νομίζω.
    Αν παίζει Belharra με διαμόρφωση 1 OTO-76(ιδανικά με STRALES), 5 sylver( 4 Sylver A50+1 Sylver A70),2 τετραπλους εκτοξευτές για exocet MM40 Block 3C, 2 τριπλούς εκτοξευτές για Τορπίλες , 1 CIWS (όποιο κ αν είναι αυτό)
    νομίζω κανένας δεν θα είχε πρόβλημα ακόμα κ αν το κόστος για δύο πλοία ήταν 3 δις.
    Αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο δεν παίζει.

 8. Μάλιστα, σε πλοίο του 21ου αιώνα Phalanx…………. και ένα μόνον! Χαχαχα! Κλάφτα Χαράλαμπε! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Κουντουριώτη!

  1. Τι κακο εχει το Phalanx ? … Μια χαρα ειναι αν το αναβαθμίσουν κιόλας σε 1Β .100% αξιοπιστία σε όλες τις καιρικές συνθήκες .Προφανώς θα εχει και αλλο σύστημα άμυνας από επιθέσεις κορεσμού πχ camm,mica.Τα Ciws θα ειναι για πολυ τελικη φαση μεχρι 2 πυραυλους αν καταφέρουν να περάσουν !!! …

   1. camm και mica???
    Που τα είδες? Έχει τελειώσει η ιστορία με δαύτα που τα ξεθάβεις!!!???
    Επαναλαμβάνω:
    Εάν ζητάμε να παραλάβει το ploio το Γαλλικό Ναυτικό για μας κοιτάμε την ίδια διαμόρφωση άντε να μας αφήσουν να βάλουμε τα phalanx!!

    1. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεν έχει »μικρούς» εχτρα πυραύλους φορτωμένους .Κάτι θα έχει ,Camm,mica,Ram .Κατι θα εχει .

  2. Πραγματι,δεν πρεπει να μπει το phalanx,πρωτον γιατι ειναι παλιο συστημα και δετερον χαλαει τη στελθ σχεδιαση του πλοιου..

   1. Πόση διαφορά υπάρχει στο ίχνος που δίνει ένα Phalanx τοποθετημένο πάνω στο υπόστεγο από μια RAM;
    Δεν νομίζω να είναι μεγάλη η διαφορά στο ίχνος.
    Η προτίμηση του Π.Ν στο Phalanx είναι για δύο λόγους:
    1) Ότι είναι ένα σύστημα που δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες κ ουσιαστικά δουλεύει σχεδόν αυτόνομα όσον αφορά την στόχευση.
    2)Το κόστος είναι ελάχιστο αν μπει Phalanx μιας κ θα τοποθετηθούν τα συστήματα από τις S που θα αποσυρθούν.
    Λογικά θα κάνουν μόνο μια αναβάθμιση σε επίπεδο 1Β κ είσαι οκ ειδικά αν μπει κ STRALES στο OTO-76

 9. EΡΩΤΗΣΗ,ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥ ΕΧΟΥΝ 2 ΜΠΕΛ Η 28 RAFALE F4??Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει 28 αεροσκάφη, την περίοδο 2023-2026, έναντι του ποσού των € 2 δισεκατομμυρίων (κόστος ανά αεροσκάφος: € 71,5 εκατομμύρια, πιθανότατα Fly-Away τιμή, δηλαδή χωρίς όπλα και υλικά-υπηρεσίες υποστήριξης). Την περίοδο 2027-2030 η Γαλλία έχει προγραμματίσει την προμήθεια άλλων 30 αεροσκαφών της συγκεκριμένης έκδοσης.H TIMH EXEI EIΠΩΘΕΙ ΑΠΟ ΒΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΤ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 19

  1. Δεν εισαι καλως πληροφορημενος. Τα 36 Rafale της Ινδιας κανουν 7.4 δισ. , τα 24 Rafale του Καταρ κανουν 6,3 δισ.
   Και εμενα μου αρεσει πολυ το γαλλικο μαχητικο, αλλα………………

   ΥΓ: Το 2007 οι Γαλλοι μας ειχαν πει το εξης: «Δωστε μας πισω ολα τα Μirage 2000, δωστε μας και 3 δισ. ευρω, και σας δινουμε 40 ολοκαινουρια Rafale. Τα οπλα τους τα εχετε ηδη.»

   Αφου δεν τα πηραμε τοτε που ηταν φθηνα, δεν θα τα παρουμε ΠΟΤΕ.

   1. Τα συμβόλαια που αναφέρεις εμπεριέχουν πολλά πράγματα εντός και κυρίως μακροχρόνιες FOS….

    Πάντως και εγώ προτιμώ μαχητικά να πάνε αυτά τα χρήματα με παράλληλη απόσυρση Mirage και F-4.

    1. «Αυτα τα χρηματα» απλως δεν υπαρχουν για την ωρα. Ο Κουλός ονειρευεται οτι ο μεσιέ Μακρόν να μσολαβησει στις γαλλικες τραπεζες να του δωσουν 2 δισ. δανειο να παρει τις Μπελχαρες. Εκτος τοπου και χρονου.

     Αν τυχον βρεθουν λεφτα, αυτα πρεπει να διατεθουν κατ΄ αρχην για τη συντηρηση, την αποκατασταση της διαθεσιμοτητας και την πληρη αξιοποιηση του υπαρχοντος υλικου.
     Δε γινεται να μιλαμε για νεες πλατφορμες δισεκατομμυριων,(αεροπλανα ή πλοια) οταν τα Υ/Β 214 δεν εχουν συγχρονες τορπιλλες.

   2. ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΒΓΑΛΑ ΕΓΩ,ΕΔΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΞΩ,ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΙ ΤΟΣΑ ΙΣΩΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ….

   3. NF

    Στην περίπτωση της Ινδίας και του Κατάρ περιλαμβάνονται και πολύ μεγάλες ποσότητες όπλων,ανταλλακτικών και υποδομές.
    Υποθετικά στη δική μας περίπτωση δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται τέτοιες ποσότητες, άλλες οι ανάγκες της Ινδίας που είναι πολύ μεγαλύτερες και άλλες οι δικές μας.
    Σε ένα υποθετικό σενάριο αγοράς των Rafale από εμάς για όπλα σε πρώτη φάση δεν χρειαζόμαστε ούτε ένα ευρώ μιας και τα όπλα των Mirage είναι πιστοποιημένα στα Rafale.
    Σε δεύτερο χρόνο μια αγορά 100 πυραύλων Meteor και ένα συμπλήρωμα στους Scalp-eg.
    Με βάση τα στοιχεία που είναι γνωστά το κόστος για κάθε Rafale είναι περίπου 70 εκατ. ευρώ.
    Υποθετικά πάντα για αγορά π.χ 36 Rafale χρειαζόμαστε περίπου 2,5 δις ευρώ.
    Ενδεικτικά αν προσθέσουμε και 1 δις ευρώ για υποδομές,ανταλλακτικά,εκπαίδευση και μερικά όπλα στην αρχή νομίζω πως βγαίνει ο λογαριασμός.
    Ειδικά στην περίπτωση που κάνουμε δεκτή την προσφορά των Γάλλων για ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν ένα επιπλέον κόστος ενδεικτικό 2,5 δις ευρώ περίπου.

    1. Σύμφωνα με την Dassault η fly away τιμή είναι 78εκ άρα 2,8δις ευρώ…
     10 ετής υποστήριξη 1,7δις ευρώ…
     Εκτός από αυτά…
     – Ειδικός εξοπλισμός υποστήριξης 1ου βαθμού συντήρησης: παροχή ηλεκτρικής ισχύος, παροχή υδραυλικής ισχύος, συσκευή air-condition για λειτουργία συστημάτων στο έδαφος κλπ
     – Ειδικός εξοπλισμός υποστήριξης 2ου βαθμού συντήρησης: δοκιμαστήριο κινητήρων (ίσως το πιο σημαντικό για την υποστήριξη των Α/Φ), σταθμοί ελέγχου ηλεκτρονικών κλπ
     – Προσομοιωτής Πτήσεων
     – Εκπαίδευση Ιπταμένων
     – Εκπαίδευση Τεχνικού προσωπικού (διαφόρων ειδικοτήτων)
     – Ανάπτυξη εργοστασιακής υποστήριξης, όπου απαιτείται, π.χ. για τους κινητήρες.
     – Επαναπιστοποίηση των όπλων των Μιράζ…

     και ότι άλλο μπορεί να ξέχασα…

     1. Οι Γάλλοι δίνουν και 3ο βαθμό υποστήριξης και νομίζω σε κάποιες περιπτώσεις και 4ο, αντίθετα με τους Αμερικανούς που δίνουν γενικά μέχρι πρώτο βαθμό (οπότε και μια πλακέτα να σου χαλάσει στα ηλεκτρονικά, πρέπει να πάει στην ουσα να επισκευαστεί και να σου έρθει πίσω μετά από μήνες).

     2. Άλλες πληροφορίες μιλάνε για 70 εκατ. ανά μονάδα.

      Ας πάρουμε ως δεδομένο το δικό σου σενάριο 78 εκ.

      Με διαπραγμάτευση θα πέσει στα 70 ανά μονάδα ίσως και λιγότερο.

      Η υποστήριξη (FOS) δεν χρειάζεται αρχικά να είναι δεκαετής αλλά π.χ πενταετή προκειμένου να μειωθεί το αρχικό κόστος, σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει βελτιωθεί η οικονομία υπογράφεις επέκταση στην υποστήριξη.

      Αν το οπλοστάσιο των Mirage χρειάζεται επαναπιστοποίηση (λόγω όριο λήξης) θα γίνει είτε με Mirage είτε με Rafale οπότε το κόστος αυτό ούτως εις άλλος θα υπάρξει.

      Ακόμα και αν το κόστος που έδωσα ενδεικτικά είναι λίγο παραπάνω αξίζει να επενδύσουμε στο Rafale που αντιπροσωπεύει το μέλλον.

     3. Σίγουρα παραπάνω στην 3R το fly away ειναι 92-95εκ. σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το κόστος ανάπτυξης…
      Πρέπει να υπολογίσουμε κανένα 120εκ. μ.ο. το μαχητικό γνώμη μου

     4. Δεν υπάρχει καμία επίσημη πηγή που να αναφέρει Fly away 70εκ ευρώ…
      Η τιμή αυτή είναι φιξ και μη διαπραγματεύσιμη…
      Μπορείς να διαπραγματευτείς άλλα που περιλαμβάνονται…

      Για τα όπλα από άρθρο της ιστοσελίδας που μας φιλοξενεί …
      «Σε πρώτη φάση προβλέπεται δαπάνη περί το 1 εκατομμύριο ευρώ ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργική κατάσταση των βλημάτων.
      Ειδικότερα, το κόστος ανέρχεται στα 330.000 ευρώ για τα MICA ενώ άλλες 800 με 900 χιλιάδες ευρώ απαιτούνται για τα πολύτιμα στρατηγικά βλήματα SCALP EG…
      […]
      Ακολούθως, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης συντήρησης των όπλων με κόστος προϋπολογισμού περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ ώστε τα βλήματα να είναι πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά για τα επόμενα 5 έτη…»

      Το ποιος θα τα χρησιμοποιεί μου είναι αδιάφορο, εξάλλου δεν θα υπάρχουν μιράζ στο σενάριο σου… Οτι πρέπει να πληρωθούν είναι το θέμα…
      Αν τα είχαμε πληρώσει ΤΟΤΕ θα ίσχυε αυτό που λές… Οτι δηλαδή
      «…σε πρώτη φάση δεν χρειαζόμαστε ούτε ένα ευρώ μιας και τα όπλα των Mirage είναι πιστοποιημένα στα Rafale.»
      Αν τώρα θές και 100 μετεορ άλλα 200εκ €…

      Οι σοβαρές χώρες υπογράφουν τουλάχιστον 10ετής συμβάσεις ώστε να εκμεταλλευτούν την αγορά και να μην τους βγει ο κούκος αηδόνι σε ξεχωριστές συμβάσεις (Ελλάδα πχ)…
      Άλλο το κόστος υποστήριξης σήμερα (με αγορά του αεροσκάφους) άλλη σε 5,10,15 χρόνια…

      Long story short, θές 5-6δις για 36 ραφάλ… Υπόψιν ότι δεν μιλάμε για F4 όπου θα χρεωθείς και κατιτις για R&D, και δεν θα κάνει 78εκ ούτε για αστείο…
      Σε όλα αυτά δεν έβαλα και τόκους μια και μιλάμε για δάνειο καθότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»… σωστα?

     5. Shadowfax

      Τίποτα δεν είναι φιξ και μη διαπραγματεύσιμο ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη αγορά και με πολλές προεκτάσεις.
      Το wiki μιλάει για 68 εκατ. αν δεν κάνω λάθος.
      Σε ένα πρόσφατο σχόλιο σχετικό του Ζηκίδη είχε υπολογίσει 2 δις ευρώ για 20 νέα Rafale λέγοντας πως το κόστος είναι χαμηλότερο κατά πολύ.
      Εγώ είπα ενδεικτικά 2,5 δις ευρώ συν ανταλλαγή όλων των Mirage (πρόταση των Γάλλων) για μέχρι 36 Rafale.

      Το κόστος επαναπιστοποίησης των όπλων των Mirage μην το προσθέτεις στα Rafale γιατί είναι ένα κόστος που ούτως η άλλως και με Mirage θα πληρώσεις.

      Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις όλο το οπλοστάσιο έτοιμο στα Rafale με ένα κόστος 200 εκατ. που κοστίζει η επαναπιστοποίηση κάτι σε περίπτωση που δεν είχες αυτό το οπλοστάσιο θα έπρεπε να αγοράσεις εξ αρχής με κόστος πολλαπλάσιο.

      Τους 100 Meteor δεν θα τους πάρουμε άμεσα αλλά σε δεύτερο χρόνο καθώς θα βελτιώνετε η οικονομία σταδιακά.

      Τα Mirage σε μια δεκαετία από σήμερα θα έχουν απαξιωθεί εν αντιθέσει με τα Rafale που θα έχουν τουλάχιστο άλλα 20+ χρόνια ακόμα μπροστά τους και πάνω από 30+ χρόνια συνολικά που θα μπορούν να αξιοποιηθούν με αξιώσεις.

      Σκέψου τι δυνατότητες επιχειρησιακές έχουμε σήμερα με τα Mirage και τι δυνατότητες θα έχουμε με 36 Rafale.

      Άρα κατά τη γνώμη μου αξίζει να επενδύσουμε στο Rafale έστω και με κάποιο επιπλέον κόστος.

     6. AIM
      Δεν χρειάζεται να πάμε στην τελευταία έκδοση F3R.
      Μας κάνουν και με το παραπάνω οι προηγούμενες εκδόσεις.

     7. Shadowfax

      https://defencereview.gr/to-kostos-enos-neoy-machitikoy-aeroska/

      Και εδώ σύμφωνα με το συμβόλαιο της Ινδίας 85 εκατ. δολάρια ανά μονάδα.
      Το τι περιλαμβάνει το συνολικό συμβόλαιο των 8,8 δις δολάρια για 36 Rafale τα έχει μέσα στο άρθρο αναλυτικά.
      Όπως θα δεις το μεγαλύτερο κόστος είναι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας αλλά και η γραμμή παραγωγής στην Ινδία.
      Κάτι που στη δική μας περίπτωση δεν θα συμβεί και θα τα πάρουμε απευθείας από τη Γαλλία για να συμπιεστεί το συνολικό κόστος.

    2. Μιχάλη μου αρέσει που σου τα έγραψα και στο τότε άρθρο…
     Θες Γαλλικές τιμές…
     Πάμε Γαλλικές τιμές… σε ευρώ
     2δις για 28 αεροπλάνα…
     750εκ 5χρονια υποστηριξη (τόσα δεν θες? Τελικά δεν θα βάλουμε μυαλό…)
     1-1,5δις για υποδομές, ειδικό εξοπλισμό υποστήριξης 1ου/2ου βαθμού συντήρησης
     και σε όλα αυτά πρόσθεσε εξομοιωτές, εκπαίδευση ιπταμένων, εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού (διαφόρων ειδικοτήτων), ανάπτυξη εργοστασιακής υποστήριξης
     200εκ Επαναπιστοποίηση των όπλων

     σύνολο 4-4,5 δις ευρώ για 28 ραφάλ (!)… Υπόψιν οι Ινδοί τα πήραν 78εκ ευρώ (85εκ$)… Όσα σου γράφω δηλαδή…
     Πόσο θα πιάσουν τα δίλιτρα στην κατάσταση που τα έχουμε? Ειδικά τα παλιά…
     Στο ξαναγράφω γιατί δεν το κατάλαβες…
     Η Fly away τιμή είναι ΜΗ διαπραγματεύσιμη…
     Όπως ΜΗ διαπραγματεύσιμη ήταν για όλους ΚΑΙ τους Ινδούς που πήγαν και σε διαγωνισμό και θα δώσουν και έναν σκασμό λεφτά στους Γάλλους… Ομοίως Αίγυπτος, Κατάρ και ΟΠΟΙΟΣ άλλος…

     Οπότε θα έχουμε ραφάλ (βάλε πόσα θές), 84 βάιπερ + όσα άλλα F16 αναβαθμιστούν…
     Και πεθαίνει το ΝΜΑ για τα επόμενα 10-15 χρόνια…

     Τα Mirage έχουν ήδη απαξιωθεί σήμερα, ποια 10 χρόνια μιλάς?
     Φυσικά θα έχουμε τα ραφάλ, αλλά δεν μου λές σε τι κατάσταση θα είναι τότε… Αν θα έχουν FOS, ή θα γίνει μια από τα ίδια με τα μιράζ? Και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος χρήσης…

     1. Το τιμή φιξ και μη διαπραγματεύσιμο το λες εσύ, προσωπικά πιστεύω πως σε ένα τέτοιο συμβόλαιο όλα είναι διαπραγματεύσιμα.
      Και τα κόστη που παρουσιάζεις τα θεωρώ παραφουσκωμένα.
      Ξεκινάμε με ένα δεδομένο που είναι η τιμή του Rafale με βάση το νέο συμβόλαιο της Γαλλίας όπου είναι 71,5 εκατ. ευρώ ανά αεροσκάφος fly away και 2 δις για 28 Rafale.
      https://defencereview.gr/rafale-f4-oi-aisthitires-kai-oi-dynatotites-po/
      Από εκεί και πέρα σίγουρα όταν πας σε νέο τύπο μαχητικού υπάρχει και ένα κόστος υποδομής και υποστήριξης που στη δική μας περίπτωση μπορεί να γίνει σταδιακά και να επεκταθεί με τη βελτίωση της οικονομίας.
      Κλείνοντας θεωρώ ποιο αποδοτικό να πάμε στα Rafale έστω και με ένα επιπλέον κόστος παρά στη Belharra.

  2. fly away λες αρα το ξεχνας για εμας που πρεπει να πληρωσουμε κοστη εκπαιδευσης νεες βασεις ηλεκτρονικα κλπ η τιμη ραφαλ παει οσο το φ35.

   1. ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΡΑΦΑΛ ΑΠΟ Φ35 ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΜΟΤΗΤΕΣ

     1. Δεν ξέρω τι πιάνει μπροστά στο F-35, αλλά μπροστά σε αυτά που έχουμε και τα V που ετοιμάζουμε, είναι πολύ μπροστά, χώρια τα όπλα.

     2. Το f35 έχει τεράστια προβλήματα ακόμα.
      Θες στο πυροβόλο που βαράει άλλου για άλλου κ η χρήση του δημιουργεί ρωγμές στο αεροπλάνο;
      Θες τα προβλήματα του ALIS που μπορεί να καθηλώσει το αεροπλάνο για μέρες για το παραμικρό ;;
      Θέλεις για τα προβλήματα που υπάρχουν από κυβερνοεπιθεσεις λόγο του λογισμικού τους.
      Μην πιάσουμε ότι αυτήν την στιγμή κ με ουσιαστικά άχρηστο το πυροβόλο μπορεί να φέρει μόνο 4 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εσωτερικά.
      Τι θα κάνει όταν αυτοί τελειώσουν;;;
      Κ ναι είναι stealth (το ποσό δεν το ξέρουμε γιατί αλλά τα στοιχεία που δίνουν οι Αμερικάνοι κ αλλά τα στοιχεία που δίνουν οι Ρώσοι κ οι Κινέζοι)μόνο όταν μεταφέρει το τεράστιο οπλικό φορτίο των 4 AIM-120.
      Αλήθεια πιστεύεις ότι φτάνουν 4 βλήματα;

 10. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι την οριστικοποίηση. Μένει να δούμε την τελική διαμόρφωση τvν πλοίων(πιστευω πως δεν πρεπει να φερουν scarp,αλλα περισσοτερα α/α οπλα.καλυτερα να αγοραστούν scarp για τα Μ2000-5).ως αναφορά με αυτό που λέει ο φίλος Gunner,από τη Βουλή θα το περάσουν γιατί χρειάζονται 151 και έχουν 158,τις τρικλοποδιές των γερμανών φοβάμαι.
  Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω το θέμα με την επιστροφή από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι τι γίνεται?Επίσης οι Γάλλοι πρέπει να δώσουν σοβαρά α/Ο και όχι φύκια και χαντρες

   1. Συμφωνώ, είναι παρά πολλά,άλλα ας περιμένουμε να δούμε την τελική τιμή και διαμόρφωση. Σε κάθε περίπτωση τα α/Ο πρέπει να είναι σοβαρά,γιατί μιας και θα πιέσουν οι αμερικανοί με την δική τους fremm,θα υπάρχει τόπος για καλό παζάρι.

 11. Μέχρι που να έρθουν οι μπελάρες πρέπει να συνδιαπραγματευτούμε καμιά έκπτωση/ενοίκιαση άλλων πλοίων ως ενδιάμεση λύση και κανένα άλλο όπλο καλό θα ήταν.
  Πρέπει να έρθουν τώρα κάποια πλοία, γιατί οι μπελάρες θα αργίσουν πολύ.

 12. Ούτε τη διαμόρφωση ξέρουμε ούτε έχει βρεθεί χρηματοδοτική λύση για το.. άγνωστο κόστος ούτε υπάρχει συμφωνία για το πως θα παραληφθεί το πλοίο!

  τι ακριβώς εγκρίναν δηλαδή το ΑΝΣ και το ΣΑΓΕ?

  ΑΈΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΌ???

  Και βεβαια εάν ζητάμε από το Γαλλικό Ναυτικό να παραλάβει το πλοίο για μας τότε μιλάμε για πλοίο με την ίδια διαμόρφωση με το Γαλλικό!!!

  Μας δουλεύουν κανονικότατα

  1. Έχω μεγάλη απορία . Απο όλο αυτό που διάβασες αυτό κατάλαβες εσύ ?

   Προφανώς τα χαρακτηριστικα του πλοιου ,τα περισσότερα ηλεκτρονικα ,τα περισσοτερα οπλα και γενικα οι δυνατοτητες και η διαμορφωση του πλοιου εχει κλείσει και τα ενέκριναν στο ΑΝΣ .Για αυτό συνεδρίασε . Εχουν μείνει κάποιες λεπτομέρειες που απλα θα γινουν προσθήκες στο εκάστοτε φάκελο διαβίβασης ,οπως το Ciws .

   Το χρηματοδοτικο ,το πως θα παραληφθεί το πλοίο , η γραφειοκρατία γενικά δεν ειναι δουλειά του ΑΝΣ . Η σκυτάλη περνάει απο τους Ναυτεους στη ΓΔΑΕΕ στο ΚΥΣΕΑ και την ΒΟΥΛΗ .

   1. Όλα αυτά ξέρεις επηρεάζουν κάτι που λέγεται… κόστος
    Εάν δεν υπάρχει συμφωνία στο κόστος και στο τρόπο αποπληρωμής τότε όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος όπως η διαμόρφωση τα μεταφερόμενα όπλα και συστήματα είναι στον ΑΈΡΑ!!

  2. @CK

   Ω, μην ανησυχεις καθολου φιλε μου. ΔΕΝ προκειται να παρουμε τις Μπελχαρες στο ορατο μελλον. Διοτι για να τις παρουμε πρεπει να εξευρεθει «χρηματοδότηση» (=δάνειο) και μεχρι στιγμης οι σχετικες προσπαθειες εχουν στεφθει με πλήρη……αποτυχία. Αν η ιστορια αυτη ηταν ουτως ή αλλως απίθανο να προχωρησει πριν την επιδημια, τωρα ειναι απλως σεναριο επιστημονικης φαντασίας.

   Δε εχουμε λοιπον παρα να εκμεταλλευτουμε αυτην την ευκαιρια ψυχαγωγίας, παρακολουθούντες αυτην την διασκεδαστικη κωμωδία.

 13. Πρόγραμμα με 2 μόλις πλοία δεν υπάρχει. Μια αγορά σκέτη υπάρχει.
  Όπως δεν υπάρχει και τσοπάνος ενός προβάτου (άντε δύο εν προκειμένω).

 14. Πιόνια ΑΝΣ ΣΑΓΕ. Κατάλοιπα μιας περιόδου που ακομα και σήμερα ταλαιπωρεί όλη την Ελλάδα όχι μόνο τις ένοπλες δυνάμεις. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε κάποια στιγμή μπροστά πρέπει να απαλλαγούμε απο την εργαλειοποιηση των ανωτάτων οργάνων των ΕΔ και να τις αφήσουμε να επιλεξουν τα μέσα που θα πορευθούν. Πραγματικα απογοητευτικες αποφασεις που σαν αποτελεσμα εχουν την κατασπαταληση δημοσίου χρήματος σε καιρούς χαλεπους. Αξιωματικοί που δεν εχουν το σθένος να υποστηρίξουν τα θέλω τους. Απογοήτευση

 15. Αφού πάμε για Μπελχαρρα λόγω πολιτικής απόφασης κ όχι για Iver Huitfeld ή. ΜεκοΑ200… Ας έρθουν με το καλό.
  Κ ας έρθουν με 2 φρεμμ μαζί κ νέα βαριά οπλικά συστήματα

 16. Έχω μεγάλη μεγάλη μεγάλη ανάγκη να κρυφακούσω τι λέγαν οι Ναύαρχοι στο ΣΑΓΕ και ΑΝΣ για τον οπλισμό των Bel . Ατελείωτη περιέργεια

 17. Πραγματικά δεν ξέρω.

  Σαν να είναι πολλά λεφτά για μικρό αποτέλεσμα. Δύο μόνο πλοία μεμονωμένα κοστίζουν.

  Όπως λέει κι ο ΒΑΣΙΛΗΣΚ μ’αυτά τα λεφτά αγοράζουμε μια μίνι μοίρα (δωδεκάδα?) F16 Viper μερικούς AGM-84 Harpoon, δύο ιπτάμενα τανκάρια κι αναβαθμίζουμε τα Erieye. Τα βαφτίζουμε Ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) και να η αεράμυνα περιοχής.

  1. Θα σου δώσει Harpoon o Τραμπ ??? είδες τι έγινε με μαρόκο??? άμα φωνάξει ο ερντυ απο απέναντι.. σουζα θα κάτσει ο αδερφος του τραμπ…

 18. Συζητήσεις να γίνονται. Ξεχάστε και Μπελαρα και αναβαθμιση ΜΕΚΟ και τορπίλες. Μόνο συζητήσεις θα γίνονται. Εμείς φυσικά εδώ θα γράφουμε ότι το πρόβλημα είναι πόσα κελιά ΘΑ έχουν.

  1. Έτσι ακριβώς.
   Χάθηκαν οι δύο Ιταλικές FREMM λόγω ανικανότητας από τους εδώ φωστήρες,χάθηκαν οι δύο Αυστραλιανές φρεγάτες που πήρε η Χιλή τώρα βρήκανε νέο αφήγημα.
   Θα αρχίσουν τώρα οι επιτροπές των επιτροπών και θα συζητάνε μέχρι δευτέρας παρουσίας μέχρι να πάει και αυτό στις Καλένδες.
   Τώρα θα τους μάθουμε!

 19. ΑΤο γενικό επιτελείο δεν είναι χαζό….δείνει το πράσινο φως …αλλά όσο δεν μας δανείζουν οι Γάλλοι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες…οι στρατιωτική στα παπ#@@ τους ….γιατί γνωρίζουν ότι οσω δεν έρχεται γαλλικό χρήμα δεν προχωράει τύπους γιατί η ελλαδιτσα δεν έχει 2,5 δις να τα πληρώσει και έτσι γιατί σκατε…. ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΛΟΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΙΣ ΜΈΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ SΚΑΙ ΩΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΘΑ ΠΛΕΟΥΝ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΓΟΡΑ 4 ΦΡΕΓΑΤΟΚΟΡΒΕΤΩΝ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 2 Βelharra…ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΟΣ ΜΗΝ ΝΕΥΡΙΑΖΕΣΤΕ…..ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΜΑΣ ΔΑΝΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΆΡΟΥΜΕ…ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΑ ΜΑΣ ΔΑΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΠΛΑ…..ΟΧΙ…..ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ…..ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΡΑΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΑ ΘΑ ΣΟΥ ΕΡΘΟΥΝ ….ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ….ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΑΝΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΑΜΥΝΗΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΡΑΓΚΕΛΙΑ…ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΠΕΙΓΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΟΙΚΠΝΟΜΙΚΩΝ ΛΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΧΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΛΕΥΤΑ ΚΑΤΑ ΈΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΥΤΟΙΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΕΙΝΟΥΜΕ ΛΕΥΤΑ…ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΔΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΗΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΑΙ…ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ…ΑΜΕΡΙΚΗ, ΓΑΛΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟ

  1. Φίλε μας βγάζεις τα μάτια με τα κεφαλαία και την ορθογραφία.
   Η απαγόρευση των κεφαλαίων υπάρχει για κάποιον λόγο.
   ΕΛΕΟΣ!

 20. Καλησπέρα από Γερμανία

  Προσωπικά θα χαρώ με μια τέτοια αγορά από άποψης τεχνολογίας τεχνογνωσίας. Είναι καλό να μην είμαστε πάντα σε ρόλο reaction αλλά δημιουργοί. Εάν ΔΕΝ τα κάνουμε πάλι θάλασσα τότε σίγουρα μπορεί η Μπελ να σηματοδοτήσει την αλλαγή προς των 21ο αιώνα για της ΕΔ.

  Η μεγάλη μου απορία πάντα είναι, πως εμείς, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, έχουμε απόψεις για το τι είναι σωστό και τι λάθος και συνήθος την οποία απόφαση των ΕΔ των κατακρίνουμε μην πω των θαβουμε.
  Μήπως είμαστε εμείς τελικά πολύ ποιό λάθος απ ότι πιστεύουμε;

  1. Που την ειδες τη δημιουργια φιλε, προκειται για αγορα πλοιου κατευθειαν απο το εξωτερικο. Ουτε βιδα δεν θα παραχθει στην Ελλαδα, ουτε τεχνογνωσια θα αποκτησουμε. Οι χωρες που θελουν να αποκτησουν τεχνογνωσια κατασκευαζουν τα πλοια εγχωρια.

   Και ναι θα κατακρινουμε τις ΕΔ οταν οι αποφασεις τους ειναι εντελως λανθασμενες.

   1. Η NAVAL, θα συνεργαστεί και με διάφορες ελληνικές εταιρείες από διάφορους κλάδους, ακόμα και εάν δεν ναυπηγηθεί καμία Bel εδώ. Είναι γνωστό αυτό και υπάρχει προ λίγων μηνών και ρεπορτάζ.

    1. Αυτες ειναι τριτοκοσμικες πρακτικες ιθαγενων, και οχι συγχρονης χωρας που σεβεται τον εαυτο της. Ακου εκει πλοια του 1 δις το ενα και ναυπηγημενα σε Γαλλικα ναυπηγεια…. Ειναι σοκαριστικο, και για να ισχυριζεσαι κατι τετοιο προφανως δεν γνωριζεις τι ισχυει διεθνως.

     Ας επιλεγει μια ξενη σχεδιαση για 5-6 πλοια με το ιδιο συνολικο κοστος και ας κατασκευαστει εγχωρια σε καποιο ναυπηγειο. Το Ελευσινας εχει χρεοκοπησει, οποτε το κρατος μπορει να επιδιωξει λυση στρατηγικου επενδυτη που θα αποκτησει το ναυπηγειο και θα κανει τη ναυπηγηση των πλοιων.

 21. Το πράσινο φως είναι το ίδιο που είχαν ανάψει οι συγκεκριμένοι το 2009 για τις Fremm?
  Για να ξέρω δηλαδή, να κοιμάμαι ήσυχος.

 22. ο διαολος κρυβεται στις λεπτομερειες….λεει ο σοφος λαος
  Βεβαια λεει και το αλλο πολυ πετυχιμενο..οποιος δε θελει να ζυμωσει 30 μερες κοσκινιζουνε,,ο κουλης αλλα εχει στο μυαλο του ,οχι αγορα φρεγατων ουτε απο αμερικη ουτε γαλλια ,,μια «εντιμη» συμφωνια με καποιον ποιο διαλακτικο διαδοχο του ερντογαν,,ισως τον νυν δημαρχο της κω/πολης με εγγυηση αερικανικη win-win που λενε,,,βεβαια υπαρχει παντα η ελπιδα αυτα που λενε για τον κυριακο και τη σιμενς να χουνε μια καποια βαση,οποτε τη δουλεια την περνει οποιος εχειτο καταλληλο πακετο…υπαρχει και το,,,τα εξοπλιστικα ειναι ενα αγωνισμα που κερδιζουνε παντα η αμερικη,,,ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ,,,θα δειξει ο σεπτεβρης

 23. Eμεις ειμαστε σαν τον τυπο που δεν εχει ουτε χρηματα ουτε για να βαλει βενζινη στο Fiat που αγορασε πριν απο 40 χρονια , αλλα πηγαινει την αντιπροσωπεια με τις BMW και σκεφτεται και ξανασκεφτεται πως να αγορασει την Μ8 καμπριο, τι θα βαλει πανω, και πως θα βρει δανειο για να την αγορασει !!!

  Εχουμε 9 φρεγατες 40 ετων και 4 φρεγατες 25-30 ετων με ελαχιστες ικανοτητες στο σημερινο πεδιο μαχης. Και αντι να ψαξουμε να βρουμε πλοια για να γινει ανανεωση και αυξηση των δυνατοτητων, κοιταζουμε φρεγατες με μεγαλυτερο κοστος απο οποιαδηποτε αλλη φρεγατα/αντιτορπιλικο Αντι-Αεροπορικου πολεμου σε υπηρεσια σημερα σε Ευρωπαικο ναυτικο. Τα Αγγλικα αντιτορπιλικα Type-45 που εχουν εκτοπισμα 9000 τονους και φερουν Sylver A50 VLS με 48 πυραυλους Αστερ κοστιζουν 1 δις λιρες τον ενα, οι Γερμανικες F124 κοστιζουν 700 εκ. η μια, οι Ολλανδικες De Zeven Provinciën κοστιζουν 600 εκ. ευρω. Και εμεις κοιταζουμε πλοιο με 1,25 δις λες και ειμαστε οι πετρελαιαδες Σαουδαραβες και μας περισσευουν δισεκατομμυρια.

  Προφανως καποιοι ειναι εντελως εκτος πραγματικοτητας εκει στο Π.Ν. , εχουν χασει τα μυαλα τους πλεον και ΔΕΝ αντιλλαμβανονται πως με αυτα τα 2 πλοια θα παμε μεχρι το 2030, ισως και μεχρι το 2035. Θα εχουμε δηλαδη 2 καινουριες φρεγατες και ενα στολο απο παλιατζουρες που ζητημα ειναι να μπορουν εστω και οι μισες να βγουν στο Αιγαιο και θα ειναι απλα στοχοι για την Τουρκικη αεροπορια, το Τουρκικο ναυτικο και τα υποβρυχια τους.

  Προκειται για εγκλημα τεραστιων διαστασεων εαν αυτο υλοποιηθει, και εαν υπαρξει εθνικη τραγωδια τοτε κανενας δεν θα πρεπει να ειναι κανενας σιγουρος πως οι υπευθυνοι θα τη γλιτωσουν με νομικισμους, καθως ο λαος θα ζητα αποδοση ευθυνων και παραδειγματικη τιμωρια των υπευθυνων.

 24. Νιώθω ότι μας τρολάρουν με την είδηση (όχι το σαιτ αλλά άλλοι). Πάνω που ξέρουμε ότι για το πλοίο των επόμενων 50 ετών οι ΗΠΑ διάλεξαν Fremm με 800 εκατ το κομμάτι φουλ κομπλέ και 7.000τν εκτόπισμα, εμείς λέει πήραν απόφαση να πάμε μπροστά με 1,25 δις με 2 πλοία για τα οποία δεν ξέρουμε διαμόρφωση, οπλισμό κτλ, μόνο ότι το τοννάζ θα είναι περίπου 4.000.

  Επίσης πάντα γελάω όταν ακούω το ψηφιακή φρεγάτα, λες και η Fremm των Αμερικανών δεν θα είναι ψηφιακό, μέχρι λέηζερ θα έχει, ενώ η δική μας μάλλον θα εκτοξευει bits and megabytes εναντίον των εχθρών. Αν η Μπελάρα είναι ψηφιακή, η Fremm θα είναι κβαντική.

  Τελος πάντων, ευελπιστώ ότι θα μας πούνε ένα τίμημα 650 ανά κομάτι και θα βγουν και οι δύο στο 1,3 δις και ότι όλα τα άλλα ήταν απλά να καλλιεργήσουν προσδοκίες για να δείξουν μετά τι καλά που διαπραγματεύτηκαν, στην οποία περίπτωση δεν θα γκρινιάξω καθώς τέτοιο τίμημα αν και αλμυρό θα το αντέξουμε.

  1. 1)Δεν γνωρίζουμε σε καμία περίπτωση το τελικό κόστος των FFGX…
   2) Η διαμόρφωση έχει βγει για 3Α50 και 1 Α70 και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι το CIWS
   3)Ψηφακή φρεγάτα λέγεται γιατί χρησιμοποιεί 2 redundant Server Rooms με Virtual Servers που θα είναι εγκατεστημένο το Setis. Το Setis ενσωματώνει πληροφορίες από όλες τις συσκευές του πλοίου και θα βοηθάει τους χρήστες να έχουν πλήρη και άμεση επίγνωση σε τι κατάσταση βρίσκεται ο εξοπλισμός (radar/ηλεκτρονικά/σόναρ/μηχανές)… Μέχρι και οι ασυρματοι του προσωπικού θα ειναι ενσωματωμένοι στο setis.
   https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/setis-integrated-combat-system-for-naval-supremacy.pdf
   https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2010/10/6120.pdf
   4)Σίγουρα θα είναι παραπάνω από 1,3 δις αφού θα συμπεριληφθούν όπλα και αρκετά χρόνια FOS αν θυμάμαι καλά 8
   Στην FFGX θα μπουν αμερικανικά όπλα και cms οπότε δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέριες…

   1. Για την FFGX όχι απλά ξερουμε λεπτομέρειες αλλά ξέρουμε πλήρως όλη την κοστολογική ανάλυση. Η προσφορά είναι για 5,6 δις για 10 σκαριά που θα πάρει το ναυπηγείο και τα οποία ορίζονται σε 795 για το πρώτο πλοίο (250 είναι R&D), χαμηλότερα το δεύτερο πλοίο (το R&D μειώνεται) και μετά 550 ανα κομμάτι.

    Για τα υποσυστήματα περίπου 500 για το πρώτο πλοίο όπου τα 250 είναι R&D (άρα το πρώτο πλοίο θα φαίνεται να κοστιζει 1,3 δις λόγω μισού δις R&D) και από τα επόμενα πέφτει σταδιακά και γίνεται 231 εκατ ανά πλοίο.
    Φουλ ανάλυση εξοπλισμού που παραδίδει το ναυτικό των ΗΠΑ και κόστος για το 2020 και 2021 είναι στο σαιτ εδώ:
    https://pbs.twimg.com/media/EW7mRpsWAAAVb3A?format=jpg&name=medium

    Με βάση αυτά, από το 4ο πλοίο και μετά το κόστος είναι 550+231=781 εκατ δολάρια ή 720 σε ευρώ, βάλε και τους πυραύλους, 32Χ2,5 εφτασες τα 800 εκατ ευρώ με το κλειδί στο χέρι και αναχώρηση για αποστολή. Με τεράστια παραγωγή ενέρηειας και υποδομή λέηζερ. Πόσο κάνει η Μπελάρα?

    Δώσε μου τώρα κάτι αντίστοιχο για την Μπελάρα. Η FFG είναι 50% πιο φτηνή από την Μπελάρα, 50% πιο μεγάλη και 100% πιο μάχιμη

   2. Τι ακριβως κανει το Setis παραπανω απο το TACTICOS που υπαρχει ηδη στο Π.Ν. στις Super Vita και το οποιο εχει υιοθετηθει απο τα περισσοτερα ναυτικα της Ευρωπης??? Αντι να εχουμε ενα συστημα μαχης πανω στο οποιο θα εκπαιδευεται και θα γνωριζει το προσωπικο, εμεις θα παμε σε 2 εντελως διαφορετικα συστηματα??? Αυτο δεν εχει απολυτως καμια λογικη.

    Τα ΗΑΕ δεν ηθελαν το Setis για τις Gowind και εβαλαν το TACTICOS πανω . Σιγα την τεχνολογια που εχει η δηθεν ψηφιακη φρεγατα, οι Δανοι εχουν αυτες τις τεχνολογιες εχουν παντου οπτικη ινα στις φρεγατες Iver Huitfeldt εδω και μια δεκαετια και σου δινουν και το αντιστοιχο συστημα μαχης δωρεαν, και με κοστος 360-400 εκ. ευρω και με διπλασιους εως και τριπλασιους πυραυλους σε σχεση με τις Belhara.

  2. Και εγώ μια τέτοια αντίληψη έχω..τα 2,5 και 3. ΔΙΣ που ακούγονται εάν είναι είναι σίγουρα για τρεις …μην σου πω για τέσσερεις φρεγάτες….δεν γίνετε να μου λες επιδει βάζουμε 16 aster 30 αλά δηλαδή 3*16 =45 εκατομιρια και 8 scalp με πιστοποίηση πόσο να πάει 5*8=40 εκατομιρια επιπλέον….και καμία το εκατομιρια να μας κωστησει αλλά 40.. ,πολλά είπα,εκατομιρια…ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

  3. Δεν υπάρχουν αυτοί οι αριθμοί για εμάς, ασε που δεν εμπεριέχουν οπλισμό, εκπαίδευση, υποστήριξη, άσε που θα αναθεωρήσουν στο διάβα της κατασκευής των φρεγατών, τα πλέον βασικά είναι ότι στις τιμές που αγοράζουν οι αμερικανικοί ούτε στον ύπνο μας δεν θα τις δούμε και τέλος βάλε και ένα κόστος χρηματοδότησης.
   Αυτά τα λίγα, και μια εκτίμηση κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα πλήρες πακέτο.

 25. Ίσως η Naval τα είδε όλα με τις τιμές των Ιταλικών Fremm και με την Fremm των ΗΠΑ, και πίεσε να κλείσει το ντηλ άμεσα γιατί αλλιώς θα ξυπνήσουν ι Έλληνες και δεν θα αφήσουν μια τέτοια αγορά να γίνει στον αιώνα τον άπαντα

  1. ¨γιατί αλλιώς θα ξυπνήσουν ι Έλληνες και δεν θα αφήσουν μια τέτοια αγορά να γίνει στον αιώνα τον άπαντα¨

   Tί θα κάνουν οι Ελληνες αν πάρουμε τις Belharra? θα διαδηλώνουν στο Σύνταγμα κάθε μέρα, η θα βγούνε με τα όπλα στα βουνα?
   Βλέπω από πολλούς εδώ μέσα έναν απίστευτο παραλογισμό -οπαδισμό
   δεν παίρνουμε τίποτα φωνάζαν όλη την ώρα, τώρα που παίρνουμε
   ένα πολύ καλό πλοίο, πάλι γκρινιάζουν, προδικάζοντας και το κόστος και τον εξοπλισμό.

   1. Το πλοίο είναι πολύ καλό αλλά αν το πάρουμε σε τιμή αστρόπλοιου, υπάρχει θέμα. Αν μου γκρίνιαζε η γυναίκα μου ότι δεν έχουμε αμάξι, και εγώ πήγαινα να πάρω ένα γκόλφ, πληρώνοντας 200 χιλ ευρώ όλα τα λεφτά που θα μαζεύαμε για ένα σπίτι, όταν της έλεγα ότι πήραμε γκολφ με 200 χιλιάρικα και μου ξύνιζε, θα τις έλεγα είσαι περίεργη, τόσο καιρό λες δεν παίρνουμε αμάξι και τώρα που πήρα γκρινιάζεις?

    Δεν βλέπεις το πρόβλημα? Το πλοίο είναι πολύ καλό και μου αρέσει, αλλά είναι 650 εκατ καλό όχι 1,2 δις καλό.

  2. Akribws auto h kati allo ginete. Mporei kati na exoun yposxe0ei oi Galloi stous dikous mas Poios 3erei giati pernoume thn pio akribh Fregata ston kosmo, enw mporoune na paroume treis (3) FREMM me ta idia xrimata. Kati ginetai edw pou den 3eroume… Einai trella omws na min paroume thn Fregata pou exei diale3ei h Amerikh, Egyptos kai alles xwres. Emeis 3eroume kalitera apo autous? Paparia. Kati exoun symfonisei o Makron kai Mitsotakis, alla telika oi dikoi mas ton pernoun…

 26. Ναι μεν θετικό ότι κάτι κινείται έστω και θεωρητικά αλλά από την άλλη δύο φρεγάτες είναι πολύ λίγες.

  Το να δημιουργήσεις υποδομές από το μηδέν (που όλοι γνωρίζουμε τι κόστος έχουν) για δύο μόνο φρεγάτες δεν είναι λογικό.
  Θα είχε λογική αν αφορούσε τουλάχιστο τέσσερα πλοία.
  Θεωρώ δεδομένο πως θα υπάρχει είτε RAM είτε CIWS και τουλάχιστον 32 κελιά γιατί γνωρίζουμε πως η νέα φρεγάτα σε περιόδους κρίσεις θα αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές και κορεσμό επιθέσεων.
  Δεν υπάρχει διευκρίνηση για το αν πέρα από τους Aster30 θα περιλαμβάνει και camm-er γνωρίζοντας πως μπαίνουν ανά τετράδες σε κάθε κελί και άρα θα υπάρχει σχετικά μεγάλο απόθεμα πυραύλων αλλά και επιλογών στην αντιμετώπιση των απειλών.
  Γενικώς επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι σχετικά με τη Belharra.
  Θεωρώ καλύτερη λύση να μπούμε στο πρόγραμμα FFGX με ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για 4+4 νέες φρεγάτες και βασικούς όρους την ευνοική χρηματοδότηση του προγράμματος σε βάθος χρόνου όπως επίσης και την ενδιάμεση λύση με παραχώρηση δύο Arleigh Burke.
  Στην περίπτωση που δεν το δεχθούν οι Αμερικάνοι (που θεωρώ απίθανο) να προκηρύξουμε ανοιχτό διαγωνισμό με βασικούς όρους την ευνοική χρηματοδότηση του προγράμματος σε βάθος χρόνου και την ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών.
  Θεωρώ πως πολλοί θα έμπαιναν σε πειρασμό και με το δέλεαρ να κερδίσουν το συμβόλαιο θα είχαμε πολλές προτάσεις.
  Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και οι Ολλανδοί θα μπορούσαν να προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση δύο LCF.
  Η Γερμανία ίσως F124.
  Και Γαλλία και Ιταλία είτε FREMM είτε Horizon.
  Αυτά που περιγράφω μπορεί να είναι θεωρητικά αλλά μόνο αν κάνουμε ανοιχτό διαγωνισμό με τους παραπάνω όρους,τότε και μόνο τότε θα ξέρουμε με βεβαιότητα τις προτάσεις που θα δεχθούμε λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που θα προκύψει.
  Από τη Γαλλία θα μπορούσαμε να κάνουμε δεκτή την πρόταση σου για ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος.
  Θεωρώ πως με την ανταλλαγή όλων των Mirage και με ένα ενδεικτικό κόστος 2-2,5 δις ευρώ μπορούμε να πάρουμε μέχρι 36 Rafale.
  Για όπλα σε πρώτη φάση δεν χρειαζόμαστε ούτε ένα ευρώ μιας και ολόκληρο το οπλοστάσιο των Mirage είναι πιστοποιημένο στα Rafale.
  Στο άμεσο μέλλον μια αγορά 100 πυραύλων Meteor και ένα συμπλήρωμα στους Scalp-eg.
  Τα χρήματα θα βρεθούν από τη χρηματοδότηση της Belharra που θα ακυρωθεί και η όποια χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στην αγορά των Rafale.
  Εναλλακτικά και αν έχει αποφασιστεί η αγορά των Belharra (παίρνω ως δεδομένο πως οι φρεγάτες θα καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του ΠΝ) σε μια γενικότερη συμφωνία να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την αγορά άλλων δύο Belharra, ώστε και το κόστος τους ως μονάδα να πέσει και άλλο και να έχει νόημα η δημιουργία υποδομής εκ του μηδενός.
  Θα ήταν ευχής έργο να προχωρήσει και η πρόταση των Γάλλων με την ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος.
  Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν οικονομίες κλίμακας και δέλεαρ των Γάλλων να προβούν στις αναγκαίες εκπτώσεις στο συνολικό πρόγραμμα.
  Γενικά με φοβίζει η απευθείας ανάθεση δύο φρεγατών μόνο και δεν ξέρω αν αυτό μας δίνει δυνατότητες διαπραγμάτευσης γενικότερα ώστε να κερδίσουμε και στην τιμή και στα προσφερόμενα.
  Γενικά χωρίς ανταγωνισμό ο πωλητής παίζει μπάλα μόνος του και δεν έχει κανένα λόγο να πιεστεί και να προσφέρει το βέλτιστο.

  1. Να θυμίσω παλαιότερη πρόταση των Γάλλων για 40 μεταχειρισμένα Rafele για 2 δις? ή θα συγχιστούμε ακόμα πιο πολύ? Πόσα εγκλήματα να αντέξουν και αυτές οι έρμες οι Ε.Δ.?

   1. Θα συγχυστούμε πάλι!
    Λουκούμι θα ήταν τα 40 μεταχειρισμένα Rafale με κόστος 2 δις και στο άμεσο μέλλον όταν βελτιωθεί η οικονομία τα εκσυγχρονίζεις στην τελευταία έκδοση F3-F4.

  2. Άντε μπράβο, καλά τα λες. Μπορείς να γράφεις μόνο τέτοιου είδους σχόλια, και να αφήσεις τον Κούλη και την Π&Δ στην άκρη?
   Σε θερμοπαρακαλώ, μην μου απαντήσεις.

 27. Thn xeiroterh kai pio akribh Fregata sto kosmo pernoune? Kala trelloi einai? Den blepoun thn Egypto pou agorase 3 FREMM gia $2.3B? Kai pernoun kai alles FREMM oi Egyptioi. Toso anideoi einai oi dikoi mas? Pane kai briskoun thn pio akribh, thn pio mikrh, thn pio argh Fregata me ton pio mikro oplismo. Axristoi.

 28. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμα υπάρχουν «εκκρεμή θέματα» όπως διάρκεια υποστήριξης,όπλα κτλ.κτλ.
  Και τόσο καιρό τόσες επισκέψεις και συζητήσεις των συζητήσεων τι ακριβώς συζητάνε;
  Τι όνομα θα δώσουν στη νέα φρεγάτα εάν και εφόσον;
  Γενικά υπάρχει πλήρη συσκότιση για το θέμα Belharra.
  Και εδώ την ευθύνη φέρει καθαρά το υπουργείο άμυνας που διαρρέει αυτά που διαρρέει προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.

   1. Τίποτα μαύρο σκοτάδι σε όλα.
    Τέτοια μυστικοπάθεια δεν μπορώ να την καταλάβω.
    Με διαρροές και εικασίες τι να σχολιάσουμε και τι να πούμε λόγια του αέρα;
    Εν αντιθέσει με τη Belharra με την FFGX τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
    Και δεν φταίνε εδώ ούτε τα αμυντικά site ούτε όσοι ασχολούνται με το αμυντικό ρεπορτάζ,αλλά η κυβερνητικές διαρροές που δημιουργούν όλο αυτό το μπάχαλο.

 29. Σε γενικές γραμμές άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επιλογή των belhara ως ένα σκαλί για τη μετεξέλιξη του ΠΝ. Κάθε ουσιαστική αλλαγή είναι κοστοβόρα και οφείλει να έχει συνέχεια με σκοπό η επένδυση να καρποφορήσει.

 30. Μοιράσατε πάλι ορισμένοι δισεκατομμύρια σε dt…
  Δίκιο είχε ο λεβέντης που έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν.

  Με αυτά την λογική χρόνια τώρα χάθηκαν αξιόλογα συστήματα, που ήταν λίγα κάποιους, άλλα δεν μας έκαναν γιατί ΘΑ αγοράζαμε καινούργια και που φτάσαμε σήμερα… και μυαλό ακόμα δεν βάλαμε.

 31. Ας ελπίσουμε η πανδημία να βάλει μια οριστική ταφόπλακα στις [email protected] Ειναι πολύ ακριβές και υπάρχει και αμφιβολία αν μας εξυπηρετουν πραγματικά. Επιπρόσθετα, μιλάμε για μόλις 2 πλοία ενώ οι ανάγκες μας ανέρχονται σε τουλάχιστον 10. Έχουμε φαγωθεί να αποκτήσουμε δυνατότητες AAW σε αποστάσεις τεράστιες ενώ και τα 50χλμ ενός ESSM θα μας εξυπηρετούσαν μια χαρά (λες και δεν έχουμε αεροπορία ή πυροβολικο Patriot).

  Κινδυνευουμε να αποκτήσουμε 2 φρεγάτες και να χάσουμε 12 στην πορεία. Με τοσο μεγάλες ανάγκες θα επρεπε να υπάρχει μακροπνοο ναυπηγικό προγραμμα και οχι ξεπληρωμα πολιτικής χάρης.

  Τα λεφτά αυτά ειναι των ελληνων πολιτών και οφείλουν να τυχουν χρηστής διαχείρισης.

  1. Καλές οι δυνατότητες αεράμυνας περιοχής κανείς δεν αντιλέγει, αλλά να έχεις φτιάξει το στόλο σου και έπειτα κάνεις το παραπάνω βήμα

   – Είναι στα σοβαρά το πρώτο μέλημα του ΠΝ αυτή την στιγμή είναι τα πλοία άμυνας περιοχής;
   – Δύο πλοία όλα και όλα που θα δεσμεύσουν προϋπολογισμούς για χρόνια… και στην καλύτερη θα μιλάμε για 64 ASTER 30 και ρεαλιστικό φορτίο 48 ASTER 30!!!
   – Και όλα αυτά κοστολογούνται 2,5-3 δισ. ειλικρινά η προτεραιότητα μας;;;
   – Αν με τα ίδια χρήματα και την αποδέσμευση Mirage μπορούμε να αποκτήσουμε 30+10 Rafale, μιας και πρέπει να πάρουν οι Γάλλοι το συμβόλαιο τι να διαλέγουμε ανάλογα την ισχύ της κάθε επιλογής;

   1. Συμφωνώ και επαυξάνω με την ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν ένα επιπλέον κόστος.

    Η αγορά δύο Belharra δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό και δεσμεύουν το Πολεμικό Ναυτικό σε υποδομές και κόστη που δεν αξίζει για δύο φρεγάτες μόνο.

    Ακόμα και η Δανέζικη φρεγάτα θα ήταν απείρως καλύτερη επιλογή και σε μεγαλύτερους αριθμούς σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό μιας και χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε 9 φρεγάτες S.

    Άρα ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale και το επιπλέον κόστος τη χρηματοδότηση που μας έχουν υποσχεθεί οι Γάλλοι για τη Belharra που θα ακυρωθεί και τα χρήματα να πάνε για μέχρι 36 Rafale.

    Για το ναυτικό ανοιχτός διαγωνισμό με βασικούς όρους τη χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου για 4+4 νέες φρεγάτες με μακροχρόνιο σχεδιασμό και ως ενδιάμεση λύση δύο φρεγάτες.

    Ιδανική λύση και προσιτή από πολλές απόψεις θα ήταν να επιλεγεί η Δανέζικη φρεγάτα.

    Καμία σχέση με τη Belharra και άπειρους χώρους για να βάλεις πάνω ότι θέλεις είτε τώρα είτε μελλοντικά.

    Μπορούν να υπάρξουν και οικονομίες κλίμακας από τα οπλικά συστήματα των S που θα αναβαθμιστούν και θα μπούνε στις νέες Δανέζικες φρεγάτες όπως τα CIWS,τα πυροβόλα Harpoon κτλ.

    Λύσεις υπάρχουν και απορώ με τη λογική τους.

 32. ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΕΑΝ ΟΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ SYLVER ΔΕΧΟΝΤΑΙ ESSM Ή ΕΑΝ ΟΙ BELHARRA ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ SYLVER ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΚ41 ΕΚΤΟΞΕΥΤΗ? ΡΩΤΑΩ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ( https://defencereview.gr/fregates-belharra-gia-to-pn-oi-treis-kyries-ex/ )ΤΟΥ 2019, ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ Ο FINGOLFIN ΕΙΧΕ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΕΠΙ ΛΕΞΗ «Η Belharra είναι πλοίο πολλαπλών ρόλων (και όχι γενικών καθηκόντων) με δυνατότητες AAW και σε προσιτή τιμή. Επίσης το οτι το Proponews γράφει για 1 δις σημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει… Δλδ το Proponews το γράφει.. Έλεος.. Το οτι ανακοινώθηκε πως θα έχει 16 aster30 και 8 NCM σημαίνει πως δεν έχουν καταλήξει ακόμα τί θα έχουν τα υπόλοιπα 8 κελιά (4αδες essm, mica, aster 30, IRIS-T SL, Crotale NG, κτλ) καθώς και ποιό CIWS θα επιλεχθεί.. Ας περιμένουμε..» ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ? ΑΜΑ ΙΣΧΥΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ 4 (ESSM) Χ 8 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ SYLVER A50 (16 ASTER 30) ΚΑΙ ΣΤΟΝ SYLVER A70 ΕΙΤΕ 8 SCALP, ΕΙΤΕ 8 ASTER 30. ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ESSM, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ CAMM ER ΣΕ ΤΕΤΡΑΔΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΚΕΛΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  1. ESSM στους SYLVER???

   Πάνω από τα dead bodies των Γάλλων!!

   Ακόμα μερικοί δεν το έχουν καταλάβει πως παίρνουμε πλοίο ίδιο με το Γαλλικό Ναυτικό και άντε να μας κοτσάρουν κάνα phalanx!!

   Το Γαλλικό Ναυτικό ΔΕΝ ενδιαφέρεται για MICA,CAMM, Laserguns, klpes φαντασιώσεις στα πλοία του! ASTER 15/ 30 Only άντε και SADRAL στις Lafayette πατάτες προς αντικατάσταση των CROTAL!!

   Δεν μπορεί να παρακαλάμε από το «γαλικο Ναυτικό να παραλάβει το πλοίο για εμάς και να έχει διαφορετική διαμόρφωση και όπλα από τα δικά τους!

   1. Άμα είναι έτσι τον ήπιαμε και πέσαμε για ύπνο. Μπορεί να είναι με διαφορά πιο σύγχρονο απ’ ότι έχουμε δεν παύει όμως για AAW που τα θέλουμε να έχουν λίγα βλήματα. Δηλαδή, στη καλύτερη των περιπτώσεων αν μιλάμε μόνο για aster, άντε να έχουν 24 aster. Το πολύ 32, εάν στους Α70 βάλουμε aster, όποτε γουστάρουμε. Ώρες ώρες απορώ πως υπάρχουμε ακόμα…..

    1. Oi SILVER δεν είναι συμβατοί με ESSM.
     Μπορείς να βάλεις Mk για να ESSM που να μπαίνει και σε 4αδες, αλλά ο Mk θέλει ολοκλήρωση και στο SETIS και στο Sea Fire και ποιός πληρώνει το κόστος είναι το θέμα.

     1. Εναλλακτικά αλλάζεις το Sea Fire και βάζεις το dual x/s της thales, χωρίς να πληρώσεις τίποτα. Αλλά μετά δεν θα είναι γαλλική διαμόρφωση και εκεί θα πληρώσεις το κόστος.

    2. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου και για ένα kit για συμβατότητα, αλλά δεν έδωσα μεγάλη σημασία τότε και δεν θυμάμαι που το βρήκα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ολοκλήρωση και στο SF και στο ΣΔΜ.

   2. Και αυτά τα 2,5δις πως τα δικαιολογείς…οι Γάλλοι πρωτον έχουν παραγκήλει 5 ολάκερα πλοία με ΣΥΜΒΟΛΕΟ 3,8 δις…πως δικαιολογείται ότι 2 δικές μας θα κοστησουν όσο 3 του γαλλικού ναυτικού….???και δεύτερον με την παραλάβει τον πλοίων από το γαλλικό Ναυτικό για λογαριασμο μας ζητανε από τους Γάλλους να εγκειηθουν ότι τα πλοία θα είναι 100 % λειτουργικά και ολοκληρομενα….και αν έχει γίνει καμία στραβη και γέρνουν ή κάτι δεν είναι λειτουργικό να το πληρώσουν και να διορθωθεί….αυτήν την δέσμευση έχει ο όρος της διακρατικής συμφωνίας…

    1. Η τιμή των Γαλλικών έχει αναπροσαρμοσθεί λόγω πληθωρισμού στα 800mil Euros το πλοίο!

     Αυτά είναι ΧΩΡΊΣ όπλα και ΧΩΡΊΣ υποστήριξη /υποδομες διότι το Γαλλικό ναυτικό τα έχει ήδη

     Τα όπλα για τα 2 πλοία είναι στα c 500 mil

     Aμα βάλεις νέες υποδομές ,αποθέματα ανταλλακτικών, εργαλεία χρηματοοικονομικά κόστη εκπαίδευση υποστήριξh φτάνεις άνετα στα 2.5 billion!!!

  2. Τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό. Όλα είναι εικασίες. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για να ξέρουμε αν θα πούμε μπράβο ή αν θα κράξουμε. Τώρα ένα συμβόλαιο 2,5 δις για 2 πλοία δύσκολα χωνεύεται, εκτός και αν…

   1. Ευχαριστώ για την απάντηση και ελπίζω να πέσεις μέσα, γιατί αλλιώς σε καμιά 25 χρόνια (μην είναι και νωρίτερα φοβάμαι) θα συζητάμε για το πόσο κακή επιλογή ήταν και το ότι δεν έχουμε ανταλλακτικά και σαπίζουν.

   2. Από την αρχή μιλάγαμε για πλοίο ίδιο με το Γαλλικό για λόγους κόστους, χρόνου παράδοσης και ρίσκου
    Μιλάγαμε συγκεκριμένα για το 2 και το 4 από τα 5 που έοχυν παραγγείλει οι Γάλλοι
    Οι Γάλλοι ξεκίνησαν από 2 A50 VLS και τελικά δέχτηκαν να πάμε σε 3 A50 και έναν A70
    με κάποια αμφιβολία για αυτόν
    Όπως γραφει και το παραπάνω άρθρο εμείς ζητάμε το πλοίο να παραληφθεί από το Γαλλικό Ναυτικό και μετά να το πάρουμε εμείς

    Υπάρχει περίπτωση να παραλάβει το Γαλλικό Ναυτικό πλοίο με διαφορετικά όπλα και συστήματα από ότι έχει στα δικά του?Θα εκπαιδεύσει το προσωπικό του για διαφορετικά συστήματα μονο για τη παραλαβή?
    Δεν νομίζω
    Οποτε πάμε για ίδιο με τους Γάλλους και με κάνα κοτσαρισμένο PHALANXS

     1. Μάλλον το αντίθετο είναι σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα
      Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει το RAM λόγου κόστους
      Μακάρι να διαψευστώ αλλα αυτή είναι η αντίληψη μου
      Ένα RAM με τους πυραυλους πάει στα 30mil συν βεβαια τι θα ζητήσουν οι γάλλοι για διασύνδεση με το cms
      Τα PHALANX s υπάρχουν ήδη στις S

     2. Τώρα να βάλεις PHALANX 20ετίας, πάνω στην ναυαρχίδα κόστους άνω του δισεκατομμυρίου, είναι κάπως

     3. Δεν έχει λογική το κόστος για το RAM. Δηλαδή θα δώσουμε 2,5+ δις ξέρω γω για 2 πλοία και το πρόβλημα είναι το RAM που είναι υπεραπαραίτητο αφού δεν θα έχουμε ούτε ESSM, ούτε Aster 15? Παράλογο δεν είναι? Το phalanx δεν το ήθελαν στην αρχή (αν άλλαξε κάτι οκ), γιατί τους χάλαγε το stealth.
      Όταν παίρνεις πλοίο για τα επόμενα 40 χρόνια, δεν βάζεις phalanx, τέλος. Δηλαδή θα πάρεις Porsche και θα πας να βάλεις κινέζικα λάστιχα για να κάνεις οικονομία?
      Αφού θα μας πάρει που θα μας σηκώσει, ας έχουμε τότε κάτι που αξίζει.

     4. @gdmast
      ASTER15+30 θα έχει το πλοίο
      Οι Γάλλοι δεν θέλουν κανένα μη γαλλικό όπλο στο πλοίο
      Αντί RAM έχουν προτείνει SADRAL

      Τα περί STEALTH είναι κουραφέξαλα
      Έτσι και ανοίξει το RADAR θα ανιχνεύεται από μεγάλες αποστασίες από τα συστήματα
      RWR/ESM/COMINT
      Εκτος και εάν κρατάμε το SEA FIRE κλειστό οποτε δε έχει νόημα να πάρουμε τέτοιο πλοίο!

     5. CK
      Με 32 κελιά και επειδή το ΠΝ θέλει ντε και καλά Scalp, απομένουν μόλις 24 κελιά. Αν θέλεις α/α άμυνα, πρέπει να βάλεις 24 Aster 30. Δεν γίνεται αλλιώς,
      ΑΝ τώρα καταφέρουν να δουν τα ματάκια μας α/α πλοίο με 16 μόλις πυραύλους άμυνας περιοχής, τότε θα τα έχουμε δει όλα (πρώτον) και ΔΕΝ θα είναι πλέον πλοίο α/α (κατά δεύτερον).
      Αν θέλουν α/α φ/γ, να κόψουν το λαιμό τους και να βάλουν RAM και να αφήσουν τα λίγα έτσι και αλλιώς κελιά στους Aster 30. Αλλιώς κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.
      Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει το πόσο κοστίζει η ολοκλήρωση του Μκ στο SF και το SETIS? Γιατί με ESSM (τετράδες) (+ RAM), άλλαζε όλο το πλοίο θεαματικά (και εγώ τουλάχιστον θα το κατάπινα το κόστος και θα ήμουν και ευχαριστημένος).

     6. @gdmast
      Συμφωνούμε: Χωρίς RAM το πλοίο είναι για κλάματα
      Με τόσους λίγους ASTER και χωρίς RAM+ CIWS θα έχει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης
      ως high value target

      Οι Γάλλοι δεν θέλουν να ακούσουν για αμερικανικα όπλα και συστήματα στα δικά τους πλοία
      Εάν βάζαν τους mk41 τότε και με το δίκιο τους θα ανησυχούσαν πως θα μέναμε με τα
      ESSM/SM2!!
      τα είχε γράψει αναλυτικά το meta-defence.fr πέρσι το Νοέμβριο

      Δίνω το απόσπασμα αφού το άρθρο είναι ανοικτό μονο για συνδρομητές:

      L’une d’elles serait d’intégrer aux FDI grecques un lanceur octuple américain Mk 41 aux côtés de trois SYLVER (1 x A70, 2 x A50). Cela ouvrirait la possibilité d’ensiloter des ESSM par quatre (Mk 25 Quad Pack Canister) dans chacun des huit tubes : soit 32 ESSM en plus de 16 ASTER 15/30 et 8 MdCN.
      Il peu probable que MBDA et Naval group acceptent l’intrusion d’un élément du système de lanceurs vertical à bord des FDI puisque cela ouvrirait politiquement la voie à l’intégration d’autres missiles, comme par exemple des SM-2 MR que la Grèce désirait jusqu’à récemment.
      Le risque suprême étant de voire les SYLVER remplacés par les Mk 41, sauf pour
      l’embarquement de MdCN

    1. Εάν υποθέσουμε οτι πάμε για το πρώτο πλοίο όπως αναφέρει το άρθρο, να το καταλάβω γιατί ζητάμε την κάλυψη του γαλλικού ναυτικού. Αν πάμε για το 3 σκάφος αφού σωστά αναφέρεις οτι έχουμε χάσει τα deadlines, γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε την εγγύηση του γαλλικού ναυτικού; Θα υπάρχουν στοιχεία του 1ου και του 2ου πλοίου, που θα προσφέρουν στοιχεία για το πως εξελίσσεται το πρόγραμμα

    2. Ναι αλλά οι Γάλλοι απο τα 16 κελιά που έιχαν προγραμαμτίσει αρχικά, πλέον έχουν δεχθεί και για τα δικά τους πλοία τα 32 κελιά και το strales. Άρα όταν λέμε πλοίο ίδιο με το γαλλικό, εννοούμε το προσαρμοσμένο (εν μέρει) στο ελληνικό, ώστε να υπάρξει μια κοινή διαμόφωση. Μόνη διαφορά ελληνικού-γαλλικού πλοίου θα είναι η ύπαρξη ciws στα ελληνικά πλοία – δε νομίζω να βάλλουν ciws και οι Γάλλοι.

     1. Το πλοίο έχει σχεδιαστεί για 32 κελιά, δηλαδή έχει προβλεφθεί και ο χώρος και οι καλωδιώσεις για να μπουν 4Χ8 vls, χωρίς άλλο κόστος εκτός της αγοράς των Silver.
      Απλά θυμίζω ότι, οι απαιτήσεις του Π.Ν. για τις Fremm πριν από περίπου 10 χρόνια ήταν για 48 κελιά.

 33. διαβάζοντας τα περί πρότασης για SADRAL σε πλοιο που φιλοδοξει να ειναι πλοιο αεραμυνας περιοχης, καταλαβαινετε τι ΠΑΤΑΤΑ προσπαθουν να μας πωλησουν.

  Οι αχυράνθρωποι των ΚΥΣΕΑ/ΣΑΓΕ κλπ δεν μπορούν να εκφέρουν αντίλογο, ας μην γελιόμαστε.

  Εάν όντως πάμε για την πανάκριβη, περιορισμένων όπλων, νέων-αγνωστων συστημάτων Μπελαρα, τη στιγμή που μπορούμε τις οικονομιες κλίμακας που προκύπτουν από την αμερικανική προμήθεια, θα είναι μια ακόμα παράγραφος στο βιβλίο των αποτυχημένων (και για σκιώδεις αιτιολογίες) προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων που ξεκίνησαν με το ΠΑΣΟΚ του 80 και συνέχισαν οι διάδοχες κυβερνήσεις

 34. Τρομάξανε με την FFG Και πάνε να κλείσουν άμεσα και όπως όπως την αγορά. Ευκαιρία να πιέσουμε για τιμή και συστήματα, ελπίζω να τις πάρουμε 600 στην Γαλλική διαμόρφωση ή 700-750 έχοντας πάνω τουλάχιστον 24 Aster 30 και 32 μικρού/μέσου βεληνεκούς πυραύλους (CAMM-ER?) και Millenium. Περαιτέρω αν είχαν και υποδομή για λέηζερ κακό δεν κάνει έτι και αλλιώς θα τα πάρουμε 2026 και θα τα έχουμε έως 2066. Αν τα πάρουμε πιο ακριβά, κατ’ουσία η τιμή να έχει άλλα, πχ δωρεάν αναβαθμισμένες Λαφαγιέτ, ΜΕΚΟ up και τορπίλες.

  Έτσι ίσως δικαιολογόνταν τίμημα 2,5 δις. 750Χ2 καράβια=1,5 δις, συν 3Χ200 για τις Λαφαγιέτ (οπλισμένες/αναβαθμισμένες), συν 300 για ΜΕΚΟ up και 100 για τορπίλλες, ναι έτσι πάει στα 2,5 δις και ψιλοφτιαχνει το ναυτικό. Εναλλακτικά τα 2,5 δις μπορούν να είναι 1,5 για τις Μπελάρες και 1 δις για 2 μεταχειρισμένες Fremm (οι Ιταλοί έδωσαν 1,2 δις 2 καινούργιες)

   1. Είναι προφανές ότι το ξέρω, αλλά είναι και προφανές ότι μόνο με κάτι τέτοιο θα δικαιολογούνταν τέτοια τιμή που συζητιέται, αυτό θέλω να δείξω.

  1. Μακάρι, αλλιώς δε χωνεύεται το ποσό. Lease2buy 2 Fremm θα μας καθόταν καλά, μιάς και θέλουμε 2 μεγάλα πλοία για ΝΑ Μεσόγειο. Οι Γάλλοι 2021,2022 θα παραλάβουν και 2 Freda, άρα ίσως δε γκρινιάξουν πολύ λόγω μείωσης των διαθέσιμων φρεγατών τους. Λεφτά έχουμε εμείς για όλα αυτά;

   1. Με 2 δις παίρνεις καινούργιο Arleigh Burke μην λέμε και ότι θέλουμε τώρα.

    Το κόστος της FFGX είναι πλέον γνωστό όπως και η διαμόρφωση.
    Αυτό που δεν είναι γνωστό και υπάρχει πλήρη συσκότιση είναι σε ότι έχει να κάνει με τη Belharra και παρότι υποτίθεται διαπραγματεύονται τόσο καιρό.

    1. Δεν ειναι καθόλου γνωστό, με την ίδια λογική και το συμβόλαιο των Γαλλων για 5 φρεγάτες, γνωστό ειναι. Ενδεικτικό μόνο θα ήταν αν είχαμε συμβόλαιο για χώρα εκτός ΗΠΑ ,με ότι από αυτά που θα εξοπλιστούν οι ΗΠΑ θα το αποδεσμεύσουν κιόλας…

     1. Ακόμα και έτσι οι πληροφορίες που έχουμε για την FFGX είναι περισσότερες σε σχέση με τη Belharra που δεν γνωρίζουμε ούτε καν τι οπλισμό θα έχει.
      Και υποτίθεται κάνουμε διαπραγματεύσεις εδώ και δύο χρόνια.
      Ένα χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση και εννιά μήνες η τωρινή.
      Αποτέλεσμα μαύρο σκοτάδι και πλήρη συσκότιση.

 35. Πάλι τα τρόλια του Κούλη νεοδημοκρατήσανε τη συζήτηση. Ένα site (το παρόν) δημοσιεύει μη κατευθυνόμενα σχόλια και πάλι το bullying πάει σύννεφο. Άντε και νεοδημοκρατηθείτε τρόλια.

 36. Δεν υπάρχει λογική να πάμε στην ακριβή Belharra και να δημιουργήσουμε υποδομή εκατομμυρίων για δύο μόνο φρεγάτες.
  Τι ακριβώς θα καλύψουμε με δύο φρεγάτες μόνο;
  Έχουμε να αντικαταστήσουμε 9 φρεγάτες S στα επόμενα χρόνια.
  Τραγικό πως μετά από τόσο καιρό δεν έχουμε κανένα δεδομένο για τη Belharra ούτε για το ακριβές κόστος τι θα περιλαμβάνει από όπλα και αν στο πακέτο π.χ περιλαμβάνει και ενδιάμεση λύση π.χ δύο FREMM.
  Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο με ενδιάμεση λύση εκ μέρους των Γάλλων δύο FREMM τότε αλλάζουν όλα.
  Σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν ισχύει η ενδιάμεση λύση με δύο FREMM π.χ τότε η αγορά είναι σκέτη αποτυχία.
  Το λογικό είναι να πάμε σε ανοιχτό διαγωνισμό με μακροχρόνιο σχεδιασμό για 4+4 νέες φρεγάτες και βασικούς όρους του προγράμματος την ευνοική χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου και την ενδιάμεση λύση με δύο φρεγάτες.
  Σε μια τέτοια περίπτωση πολλές χώρες με το δέλεαρ να κερδίσουν το συμβόλαιο θα μπορούσαν να δώσουν δύο φρεγάτες ως ενδιάμεση λύση π.χ η Ολλανδία να προσφέρει δύο LCF η Γαλλία-Ιταλία FREMM ή Horizon και η Γερμανία F124.
  Και η Δανέζικη φρεγάτα είναι μια πολύ καλή λύση και προσιτή για να αντικατασταθούν όλες οι S.
  Σε μια τέτοια περίπτωση κάνουμε δεκτή την πρόταση των Γάλλων για ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος που το υπολογίζω ενδεικτικά σε 2,5 δις ευρώ για μέχρι 36 Rafale.

  Αυτή θεωρώ πως είναι η καλύτερη και η πιο βέλτιστη λύση.

  Με 2,5 δις παίρνουμε δύο Belharra με το ίδιο ποσό παίρνουμε μέχρι 36 νέα Rafale συν την ανταλλαγή όλων των Mirage.
  Πόση αποτροπή μας δίνουν οι δύο φρεγάτες Belharra με 2,5 δις ευρώ και πόση 36 Rafale με το ίδιο ποσό;
  Είναι προφανές πως με τα 36 Rafale αγοράζουμε περισσότερη αποτροπή και δυνατότητες.

  Άλλη εναλλακτική να μπούμε στο πρόγραμμα FFGX για 4+4 φρεγάτες σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα και σχεδιασμό και να ζητήσουμε από τους Αμερικάνους ευνοική χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου για το πρόγραμμα και ενδιάμεση λύση δύο μεταχειρισμένα Arleigh Burke.
  Στην περίπτωση που δεν δεχθούν οι Αμερικάνοι (που το θεωρώ απίθανο) ανοιχτό διαγωνισμό όπως περιγράφω λίγο παραπάνω.

  Η αγορά Belharra και η δημιουργία υποδομής εκ του μηδενός, κόστους εκατομμυρίων για δύο μόνο φρεγάτες είναι κακή λύση και πράξη απελπισίας χωρίς καμία λογική.

 37. Υπόψιν ότι οι μπουνταλάδες γείτονες ετοιμάζουν railgun
  Αν…αν το χουν έτοιμο, ΌΠΟΤΕ…
  έστω το 2030,…ελληνικό ναυτικό πάπαλα σε συνδυασμό με τους επάκτιους ατμάκα και αν εκσυγχρονισουν το μεγάλης ακτίνας αντιαεροπορικό τους ή όντως έχουν πραγματικά σε επιχειρησιακό καθεστώς τους s400.

 38. Να προσθέσω κάτι και παρακαλώ όποιος γνωρίζει κάτι ας σχολιάσει.

  1) Εδώ αναφέρει το εξής: «MBDA is working on a new launch system to accommodate both A-50 Aster and A-70 naval cruise missile. There is no cruise missile for the French navy FDI.» Αν ισχύει θα μας βόλευε τρομερά.

  https://sldinfo.com/2019/10/french-naval-group-and-the-greek-navy-building-out-the-fdi-frigate/

  2) Επίσης στο παρακάτω βίντεο αναφέρει πως λόγω της πρόωσης των Belharra υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση κατανάλωσης, για φρεγάτα του μεγέθους της.

  https://www.youtube.com/watch?v=KiRqNJCCBys

  1. 1) Επειδή η βασική διαφορά των δύο πυραύλων είναι το μήκος/ύψος τους, ο Α-50 δεν χωράει τον NCM (θα περίσσευε από πάνω), ενώ ο Α-70 για να τον χωράει είναι πιο μακρύς/ψηλός, με συνέπεια να θέλει χώρο (σε ύψος) στο πλοίο. Οπότε είτε υπάρχει η εύκολη λύση (παίρνεις τον Α-70 και βάζεις ότι θέλεις από Aster 30 ή NCM, αρκεί να χωράει το ύψος του στο σκαρί του πλοίου), είτε πας σε μια πιο ζόρικη λύση κάνοντας τον NCM είτε λίγο πιο κοντό και βγάζεις νέο launch system, πχ Α-60, είτε τον κάνεις πολύ πιο κοντό και χωράει στο Α-50.

   2) Αυτό προφανώς είναι πραγματικό, όπως έχω πει και άλλες φορές, γενικά η Μπελάρα είναι πολύ καλό πλοίο, το ελάττωμά του είναι όπως είπα πριν ότι είναι πλοίο για 650 εκατομμύρια likes, αλλά όχι για 1,2 δις likes. Οπότε we like the ship, we don’t like the rumored price. Με 2,5 δις παίρνεις είτε 5-6 φτηνές φρεγάτες, που είναι υποδεέστερες μεν, πολύ περισσότερες δε, είτε παίρνεις 3 Fremm USA, που είναι πολύ καλύτερες από την Μπελάρα, και πολύ πιο κατάλληλες για αυτό που θέλουμε τώρα (τουλάχιστον 2 πλοία για ανοιχτή θάλασσα).

   Επίσης με πλοίο από Γαλλία δεν παίρνεις ενδιάμεση λύση για άμεσο μπάλωμα, ενώ με πλοίο από Αμερική όλο και κάτι θα παίξει σαν ενδιάμεση λύση, 350 καράβια έχουν.

 39. Εκτος πραγματικοτητας τοσο οι Belhara οσο και οι FREMM USN . Το ΠΝ χτιζεται οπως απο κατω προς τα πανω και οχι το αντιστροφο. Υπαρχουν τραγικες ελλειψεις και τρυπες στα «χαμηλα» για να κοιταζουμε φρεγατες AAW

 40. Μακάρι μαζί με τις Belharra να μας παραχωρηθεί και καμια Lafayette .

  Να πάμε σε ένα ολοκληρωτικό εκσυγχρονισμό Lahayette και MEKO με Sylver A50 που είναι μισός σε βάρος από τον MK – 41 οπότε μπαίνει εύκολα ,
  με Aster 30 για αρχή και Camm-ER μελλοντικά και όλα καλά .

  Θα έχει συμμαζευτεί το ΠΝ !

   1. Για πες μου ένα τρόπο με τον οποίο μπορούν να αυξηθούν οι Α/Α δυνατότητες των ΜΕΚΟ και ταυτόχρονα να ομογεννοποιηθεί το οπλοστάσιο ;

    ΜΚ41 δεν μπαίνει λόγω βάρους . Ας μπει λοιπόν A50 με το μισό για να ομογεννοποιηθούν τα Α/Α του ΠΝ.

    Οι ESSM μπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν στις αναβαθμισμένες Standard .

    1. Για ποια ομογενοποιηση μιλας απο την στιγμη που προτεινεις αγορα Α50,lafayete,ASTER-30,CAMM ,SETIS ?
     Δεν υπαρχει ολοκληρωτικος εκσυγχρονισμος στις ΜΕΚΟ περασε το χρονικο οριο.Εξαλλου ενα πλοιο ειναι πολυ περισσοτερα απο τους εκτοξευτες και τους πυραυλους.
     Οι Lafayete επισης δεν ειναι το σκαρι που θα ριξεις τοσο χρημα που αναφερεις και θα *αποδωσει*

     Οι ESSM των ΜΕΚΟ ειναι οι RIM-162C και η εκδοση που φερει ο ΜΚ29 των S ειναι ο RIM-162D

  1. ολοκληρωτικό εκσυγχρονισμό Lahayette θέλει καμιά 500άρα και πάλι το μηχανοστάσιο είναι ασθενικό για πολεμικό πλοιο.

  2. Πως θα έχει συμμαζευτεί το Ναυτικό???

   Οι Lafayette είναι για το Λιμενικό έτσι όπως είναι οπλισμένες και εξοπλισμένες
   Γιατί να αλλάξουμε τον mk48 σε SYLVER?
   Γιατί να ξεφορτωθούμε τους ESSM και να πάμε σε Γαλλικά όπλα
   Μας περισσεύουν και δεν το ξέραμε?
   Εδώ δεν υπογράψαμε FOS των 5mil για τα NH90 με αποτέλεσμα να πετάει 1? για VIP!!
   Ξέρεις ποσο πάει ο ένας ASTER

   1. Αν μιλάμε για 20-30εκ το σκαφος σιγουρα αξιζει να τις παρουμε .Με lafay και τις bel πάνε παρακάτω !!! Μπορει να μην ειναι καλα εξοπλισμενες αλλα σιγουρα ειναι μακραν καλύτερες απο τις μη αναβαθμισμένες S και δεν θα πληρώσουμε παραπάνω για να εντάξουμε νεο οπλο οπως θελαν Sm2 οι adele . Απλα τις εντάσσουμε στο στόλο για 10 χρονακια μεχρι να φτιαχτούν τα νεα πλοια για μαζική παραγγελιά .

    1. Με τι οπλισμό και εξοπλισμό?
     Με CROTALE που το αποσύρουν οι ίδιοι οι Γάλλοι? Me SADRAL?
     Με πυροβόλο 100mm?
     Χωρίς CIW?Αλλα ξέχασα οι Γάλλοι δεν έχουν CIWS στα δικά τους πλοία
     Με τι sonar?
     Ούτε hull mounted ούτε συρόμενο
     Με ξένα CMS/RADAR/EMGINER και συστήματα με ότι υπάρχει
     Το πλοίο είναι για το λιμενικό!
     Offshore Patrol Boat!

     1. CK , τις LAFA μπορείς να τις φορτώσει τον οπλισμό των Standars που θα αποσυρθούν.

      Να πληρώσεις και για έναν Sylver A43 ή ότι άλλο θελήσει το ΠΝ και να τις κάνεις ΜΕΓΑΛΕΣ κορβέτες για ανοικτή θάλασσα.

      Η δική μου λογική λέει πως από την στιγμή που πάμε σε Ευρωπαικό ναυτικό με
      Belharra και κορβέτες Pesco, μπορούμε να εκκινήσουμε τις ομογεννοποιήσεις πάνω στα σκαριά που έχουμε ή που μας δίνουν.

     2. Ετσι οπως ειναι με τους VT1 . 15κμ ακτίνα έχουν … Προφανώς μιλάμε για πακέτο με τις bel για τα αντικαταστήσουν τα 4 Γαλλικά πλοία τις 3 +1 S (και την μπουμπούλινα) ,να ανεβάσουμε εστω και λιγο αριθμους ξανά . Πακετο με τις Bel δεν θα υπάρξει θεμα έλλειψης Sonar στο Στολο .Εκτός αυτού οι lafa έχουν δολώματα τορπιλών συρόμενα AN/SLQ-25 Nixie και Prairie-Masker .Τουλάχιστον για αυτοπροστασία απο υποβρύχια εχει ,δεν ειναι γυμνό .

      Αν μπορει να μπει εύκολα phalanx των S στις Lafa και να βάλουμε Ram στις 2 bel …

      Σε γενικες γραμμες και στην κατασταση που βρισκομαστε οι Lafa μπορουν να αντικαταστήσουν τις μη αναβαθμισμένες S σε πακετο με τις bel . Οχι για πολυ βέβαια αλλά μεχρι να γινει μαζική παραγγελία που θα αντικαταστήσει πολλα πλοια στο ΠΝ .

   2. CK, δεν θα ξεφορτωθούμε τους ESSM.
    Αυτοί μπορούν να τοποθετηθούν με μια τροποποίηση τις Standard που θα απομείνουν.

    Αν πάμε σε Sylver A50 θα έχουμε το δικαίωμα να τοποθετήσουμε Aster 30 και να ομογεννοποιήσουμε τον στόλο στα Α/Α συστήματα.

    1. ASTER?

     Ξέρεις ποσο πάει το κομμάτι??
     aster 15: 2-2.5 mil
     aster 30; 3+ mil

     Σχεδόν όσα διαθέσιμα για τη συντήρηση όλου του στόλου το 2020!!

     Για τις MEKO: τα διαθέσιμα για εκσυχρονισμό αναφέρονται να είναι 100-150MIL και για τα 4 πλοία

     Οι Γάλλοι για τις Lafapommes θα ξοδεύσουν τα τριπλάσια και η μονη αλλαγή στον οπλισμό είναι το CRoTAL να γίνει SADRAL!!
     Ούτε VLS ούτε AESA radar klpa

     Το πλοίο έχει χαμηλή ισχύ δεν σηκώνει και πολλά απάνω:

     https://en.wikipedia.org/wiki/La_Fayette-class_frigate

     Για σύγκριση δες tis εξαιρετικές σιγκαπουαριανες FORMIDABLE !!
     https://en.wikipedia.org/wiki/Formidable-class_frigate

     Οι Lafapommes είναι για το Λιμενικό!!!

     1. Αν πάμε σε πιο εκτεταμένη Γαλλοποίηση του στόλου, η Formodable θα μπορούσε να είναι και το πλοίο-αντικαταστάτης των S και αργότερα των ΜΕΚΟ ως γενικών καθηκόντων με έμφαση στον α/υ πόλεμο. Με ένα καλύτερο ραντάρ, HMS & Captas, τ/σ (για μεγαλύτερες τ/π) και RAM, θα ήταν σούπερ.
      Όση Γαλλοποίηση και να υπάρξει πάντως, είναι απαραίτητο τα πλοία μας να έχουν RAM και ESSM, (όχι μόνο επειδή είμαστε μέτοχοι σε αυτούς, αλλά μπαίνοντας και 4άδες λύνουν πολλά προβλήματα). Τα πλοία μας όταν χρειαστεί, είναι 100% βέβαιο ότι θα επιχειρούν σε κορεσμένο περιβάλλον.
      Οι Lafa, θέλουν 3 τσουβάλια λεφτά για να έρθουν εκεί που πρέπει, εκτός και τις θέλουμε για ΠΑΘ, αλλά όλα τα είχε η Μαϊορή, τα ΠΑΘ της έλλειπαν.

     2. @gdmast
      Ναι οι FORMIDABLE μου αρέσουν και εμενα
      Οι Σιγκαπουριανοί πήραν τις LAFAπατάτες και τους αλλάξανε τα πάντα για να τις κάνουν αξιόμαχο πλοίο συνδιαζοντας γαλλικά, αμερικανικα, ισραηλινά συτήματα και όπλα και γερμανικούς κινητήρες
      τεραστια η διαφορα και στην εγκαταστημένη ισχύς
      Εάν το πλοίο δεν έχει ισχύ προωθητική και ηλεκtρικη δεν μπορείς να τους βάλεις απάνω αυτά που γραφουν οι άλλοι από συρόμενο sonar μέχρι vls και mk29!!

     3. Ο αντικαταστάτης των Formidable ειναι πια οι Gowind 3100, μπορούν να φορτωθούν μέχρι 4 A50 Sylver…

      Από εκεί και πέρα η μόνη λύση που διαφαίνεται είναι οι δύο τελευταίες F-122 και οι L αν μπορούμε να αποκομίσουμε κάτι από αυτές έστω για ανταλλακτικά.

      Για νέα πλοία από ότι φαίνεται να ποντάρουμε στις κορβέτες Pesco, βέβαια δεν γνωρίζω τι μπορούμε να περιμένουμε από εκεί.

     4. @AIM
      Αφού χάσαμε τις ADELAIEDE, (you know αυτές με τον αμίαντο!!!) η λογική λέει να κοιτάξουμε τις F122 και αργότερα τις F123
      Εδώ βλέπεις ονειροβατούμε με 2 BELκαι 4 MMSC!!
      Λες και το οικονομικό «πατατρακ» είναι σε άλλο πλανήτη
      Για τις PESCO:
      Νομίζω πως απλά κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο katω,στους επόμενους
      Δεν είναι σοβαρή πρόταση αυτή πυροτέχνημα να δείξουν pως δήθεν κάτι γίνετε

     5. Φυσικά και οι Gowind 3.1 είναι μια χαρά. Με οκ vls, Kingklip, Captas 2, Setis κ.λπ.
      Τι λείπει? RAM και ESSM. Έτσι, μας κάνουν και 16 κελιά (8 Aster 30 για βασική α/α άμυνα και 32 ESSM για τα λοιπά)
      Στις Gowind των ΗΑΕ, έχει πιστοποιηθεί ο ESSM στο SETIS αλλά με το SMART-S Mk.2., αν θέλουμε άλλο ραντάρ, δεν ξέρω τι θα κοστίζει η πιστοποίηση (λογικά αν είναι της Thales το κόστος θα είναι μικρότερο, αφού η Thales έχει εργαστεί πάνω στον ESSM στα ΗΑΕ).

 41. Αν είναι λίγο έξυπνοι εκεί στο Πολεμικό ναυτικό μαζί με τα νέα 2 πλοία μπορούν να ζητήσουν πολλά αντισταθμιστικά και να εκσυχρονίσουν σχεδόν το σύνολο του στόλου.
  Τις 2 Lafayette που δεν αναβαθμίζουν οι γάλλοι + τον εκσυχρονισμό των 4 Μεκο, και συνολικό εκσυχρονισμό και στα 6 πλοία.
  Και οι 4 Μεκο και οι 2 Lafayette καινούργιο ραντάρ με το πολύ καλό και πολύ φτηνό SMART-S Mk2 να είναι κάτι παραπάνω απο σίγουρο. Νέο ΚΣΜ, εδώ έχουμε κυρίως τα Tacticos και Setis στο οποίο πρέπει να ενσωματωθούν οι ESSM των Μεκο.
  Στις Μεκο επίσης εκτός απο ραντάρ και νεο ΚΣΜ, και αναβάθμιση στα 2 Phalanx σε 1Β,
  και κυρίως στο 5ίντσο πυροβόλο ώστε να αγοραστούν και να μπορει να ρίχνει
  τα κατευθηνόμενα με GPS έξυπνα πυρομαχικά Vulcano στην απίστευτη απόσταση των 90 χιλιομέτρων. Υπο την αντιαεροπορική κάλυψη των Belharra τα 5ίντσα των Μέκο μπορούν να βομβαρδίζουν τα παράλια της μικράς ασίας.
  Oi 16 ESSM είναι αρκετοί θα έχουν και καλύτερη καθοδήγηση άλλωστε.
  Τα σόναρ τους επίσης αν και παλιά την κάνουν την δουλειά τους
  σε αντίθεση με τα αρχαία των S.
  Στις Lafayette αφού θα έχουν το ίδιο ραντάρ και ΚΣΜ με τις Μέκο που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι ESSM, μπορεί στη θέση των Crotale να μπεί ο εκτοξευτής
  ΜΚ-29 που θα αφαιρεθεί απο τις S, και θα αναβαθμιστεί ωστε να ρίχνει 8 ESSM/Block2. Αφαίρεση επίσης του πυροβόλου 100 και αντικατάσταση απο το 76ότο.
  Και αγορά ενός καινούργιου συρόμενου σόναρ.1 Tetral επίσης που θα ρίχνει Mistral 3 έχει ελάχιστο κόστος και βάρος.
  Με την ευκαιρία της αναβάθμισης του ΜΚ-29 στις Lafayette θα μπορούσαμε έστω την έλλη και την λήμνο που έχουν διπλα ότο και Phalanx να αναβαθμίσουμε και εκεί τον ΜΚ-29 για να ρίχνεί ESSM/Block2. Οι 2 αυτές S, θα μπορούσαν να αποσυρθούν τελευταίες απο όλες τις εκσυχρονισμένες.

  1. Αυτό σημαίνει απόφαση για Γαλλοποίηση εκτεταμένη του στόλου.
   Δεν είναι σίγουρο ότι έχει παρθεί τέτοια απόφαση.
   Αν ναι, τότε κάποια από αυτά που αναφέρεις είναι ενδιαφέροντα, ενώ άλλα εξαιρετικά αλλά με κάποιο κόστος.

 42. Δεν πιστέυω να ξεπεράσει με τίποτα τα 50 εκ/ρια ανά πλοίο η αναβάθμιση οπότε με 300 εκατομμύρια θα είναι έτοιμα και τα 6 πλοία. Αλλωστε για της 4 Μέκο ο προυπολογισμός της αναβάθμισης ήταν κάπου εκεί στα 200 εκατομμύρια.
  Αφού θα έχουν ίδιο ραντάρ και ίδιο ΚΣΜ στο οποίο θα ολοκλήρωθουν οι ESSM που υπάρχουν ηδη στις Μέκο, οι Lafayette είναι ευκαιρεία να πάρουν τον ΜΚ29 που θα ξηλωθεί από τις S. Δεν θα υπάρχει επιπλέον κόστος ολοκληρώσης. Ο ΜΚ29 σίγουρα θα έχει πολύ μικρό κόστος για την αναβάθμιση, η Raytheon έχει πει άλλωστε ότι είναι μια πολύ απλή αναβάθμιση λογισμικού. Η αναβάθμιση των Phalanx και του πυροβόλου
  των Μέκο, δεν κοστίζουν ιδιαίτερα και θα στριμωχτούν στο συνολικό κόστος των 50 εκατομμυρίων ανά πλοίων.
  Το ίδιο και στις Lafayette, Ο ΜΚ-29 και το 76οτο δεν έχουν κόστος καθώς θα προέλθουν απο τις S, η απομάκρυνση και απο το 100άρι βαρύ και ογκώδες πυροβόλο
  θα ελάφρθυνει και το πλοίο, το συρόμενο σόναρ, και οι Mistral 3 κι αυτά δεν είναι ακριβά.
  Αφού θα αναβαθμίσουμε 2 ΜΚ-29 ας τους κάνουμε 4 και για τις 2 καλύτερες μας S,
  έλλη και λήμνος.
  Ολα αυτά με 300 εκατομμύρια είναι απόλυτα εφικτά.
  Τώρα θα χρειαστούμε και 32 ESSM Block2 (4 ΜΚ29 χ8) με κόστος το πολύ 40 εκατομμύρια, και βλήματα vulcano για τις Μέκο που είναι πολύ ακριβά, κοστίζουν 70-80 χιλιάρικα το καθένα οπότε η αγορά 200 βλημάτων (50 για κάθε πλοίο) θα κοστίσουν 15 εκατομμύρια. Σύνολο 350 περίπου.

 43. Νομίζω ότι η μόνη ελπιδα να χαρούμε με τις Μπελάρα, είναι να έρθουν σε λογική τιμή. Αν δεν έρχονται σε λογική τιμή, η μονη ελπίδα είναι οι ΗΠΑ να δουν μπροστά, και να δουν τον κίνδυνο ότι ένα όπλο, το ναυτικό, μπορεί να Γαλλοποιηθεί πλήρως αν μας δώσουν και καμιά Λαφαγιέτ και κάνουν το MEKO up, οπότε μετά για 30-40 χρόνια, ΗΠΑ και ναυτικό θα είναι έννοιες επιστημονικής φαντασίας.

  Σε τέτοια περίπτωση, και επειδή ι Αμερικάνοι είναι πραγματικοί dealmakers και ξέρουν να σέβονται και να κρατάνε έναν πελάτη, θα περίμενα να κάνουν πρόταση στο ΠΝ να μπει στο πρόγραμμα, σε τιμή για FFG ακόμη καλύτερη από την δική τους και να πουν αντί για 2 Μπελάρες με 3,5 δις πάρτε 4 FFG μα όπλα και όλα στα 3 δις, και σας δίνουμε και 1 ΑΒ και 2 LCS δώρο για ενδιάμεση λύση.

  Θα τους αφήσουν όλους ξερούς, θα έχουν κάνει upgrade εν μια νυκτί όλο τον στόλο μας για τα επόμενα 30-40 χρόνια, και θα έχουν την Ελλάδα πελατάκι. Ειδαλως θα αρκεστούν μόνο σε μια παρτίδα F-35 και εκεί.

  Και η υποχρέωση στους Γάλλους βγαίνει με Ραφάλ για αντικατάσταση των απλών Μ-2000 και κλείσαμε, ή αν δεν τα θέλουμε ας τους δώσουν 1-1,5 δις έτσι για δώρο και ευχαριστώ να κλείνουμε. Εναλλακτικά ζητάμε καμιά από τις FFG να χτιστεί στην Γαλλία λόγω φόρτου των Αμερικανικών ναυπηγείων και αν ειμαστε πορωμένοι με το Seafire και τους Aster, ζητάμε να έχουμε και μια με τέτοια. Τους αγαπάμε, μας αγαπάνε, αλλά πλέον τα έχουμε μπλέξει κουβάρι.

  1. Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο.

   Να μπει το Πολεμικό Ναυτικό στο πρόγραμμα FFGX για 4+4 φρεγάτες με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και από Γαλλία ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος.
   Φρεγάτες FFGX και μέχρι 36 Rafale θα ήταν η ιδανική λύση.

 44. @Defencereview Πάντως κάτι πρέπει να κάνετε, έχετε καταλάβει υποθέτω ότι στην μπάρα που είναι από δεξιά με τα πιο δημοφιλή άρθρα, όλα (μα όλα!) είναι άρθρα για την Μπελάρα? Λίγο μονότονο μοιάζει. Βάλτε κανα αποκλειστικό, έρχονται τα ΑΒ τον Μάιο (ουπς είναι ήδη Μάιος) ή τα F-35 τον Ιανουάριο (λέμε τώρα)

 45. Στα έξοδα πάντως δεν έχει αναφερθεί το συνολικό κόστος, αφού στους αριθμούς που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα για οπλικά και λοιπά συστήματα που θα πρέπει να προστεθούν στα έξοδα για τα έτοιμα πλοία. Με πυροβόλο των 57mm μάλιστα στο οποίο φαίνεται να αρκούνται οι αμερικανοί αφού αυτό ζήτησαν στο RFP, για φρεγάτα που θα θέλαμε να καλύπτει όσο περισσότερες αποστολές γίνεται, λίγο φτωχό πάντως. Οι αμερικανοί προφανώς εξυπηρετούνται με το μικρότερο πυροβόλο αφού έχουν και άλλα πλοία, στο ελληνικό ΠΝ όμως δεν νομίζω να χρειάζονται φρεγάτα με πυροβόλο για την ακτοφυλακή όταν μας φαίνεται ακόμα και το μεγαλύτερο ΟΜ των 76mm στις FTI λίγο για μια σύγχρονη φρεγάτα.

  Υπό εξοπλισμένες και ακριβές φαίνονται οι γαλλικές FTI με τα όπλα που έχουν εμφανιστεί σε μακέτες, και οι αμερικανικές Fremm δεν προσφέρουν όμως αυτό το κάτι παραπάνω -αν εξαιρέσουμε το εκτόπισμα των πλοίων-, παρόλο που δεν φάινεται είναι και φθηνές.

  US Navy: Coming soon with FREMM class frigates?

  Building number 1 is estimated to cost $ 1.3 billion, while the following is expected to cost $ 800 million. Costs for the (!) Equipment and armament to be provided are not or only partially included.

  https://esut.de/2020/05/meldungen/20417/u-s-navy-demnaechst-mit-fregatten-der-fremm-klasse/#

  1. Έχουε γράψει πολλές φορές στον μίτο αυτό, ότι για τις Fremm USN το κόστος είναι ξεκάθαρο:

   -σκαρί (Fincantieri) 550 σκαρί +245 R&D για το πρώτο, 550+120 R&D περίπου για το δεύτερο και μετά 550 μόνο και θα πέφτει ώστε ο μέσος όρος ΜΑΖΙ με το R&D για τα 10 πρώτα πλοία να είναι 550 (άρα τα τελευταία θα είναι κάτω από 550). Επίσης σοφά είπαν θα δουν με τα πρώτα 10 αν είναι όλα ΟΚ, και τότε θα παραγγείλουν άλλα 10 (σε κάτω από 550 αφού οι τιμές των τελευταίων θα είναι κάτω από 550). Η σύμβαση είναι ξεκάθαρη, 5,5 δις για 10, όπως και είναι ξεκάθαρο ότι για την πρώτη θα πληρώσουν 795 εκατ (όλα σε δολλάρια)

   -υποδομές (θα τα παρέχει το USN): περίπου 250 το κόστος + 250 το R&D=500 για το πρώτο. Έτσι βγαίνει το κόστος 1,3 δις για το πρώτο. 245 και μηδέν R&D για το δεύτερο, και στο τέλος ο εξοπλισμός για τα 10 πλοία θα έχει μέσο όρο 231 εκατ. Μάλιστα σε link που έχω παραθέσει ουκ ολίγες φορές εδώ, το κόστος των υποσυστημάτων είναι παρατίθεται εντελώς αναλυτικά ανά σύστημα (μην το ξαναβάζω, δες τα άλλα σχόλια)

   Άρα κόστος πρώτης 1,3 δις, δεύτερης περίπου 1 δις, μετά πέφτει και ο μέσος όρος των 10 θα είναι 781 εκατ η μία αποτελούμενη από μέσο όρο για σκαρί 550 και μέσο όρο για συστήματα 231 εκατ. Όλα σε δολάρια, δεν περιλαμβάνει τους πυραύλους όπως φαίνεται από την κοστολόγηση της υποδομής.

   Αν είχαμε κάτι ανάλογο για την Μπελάρα, θα ήταν πολύ ωραία να συγκρίναμε και θα ήταν και πολύ βολικό να ξέρουμε τι είναι ακριβό τι φτηνό και πόσο θα έκανε να βάλουμε και κάτι ακόμη.

   1. Μέχρι στιγμής ούτε ξεκάθαρο είναι ούτε οριστικό, απλά μια αρχική εκτίμηση και απαίτηση του USN, αφού όλα είναι ακόμα στην αρχή. Εκτός αν άνοιξαν όλα τα χαρτιά οι αμερικάνοι για να ενημερώσουν τους πάντες για το τι θα πληρώσουν ακριβώς και για πόσες μονάδες. Εκτός αν μου διέφυγε μια νέα αποκάλυψη στο wikileaks, που είναι μάλλον αδύνατη με τον πρωταγωνιστή στις φυλακές της Αγγλίας.

    Περισσότερα για τα πραγματικά έξοδα του προγράμματος θα επικοινωνήσουν όσο θα προχωράει το πρόγραμμα, και όταν αποσαφινηστεί τι θα γίνει και με την δεύτερη παρτίδα των 10 πλοίων απο τα συνολικά 20 που προβλέπονται στο πρόγραμμα του πενταγώνου, όπως περιγράφεται στην παραπομπή.

    Ξεκάθαρα είναι ίσως τα έξοδα για τα σκέτα σκάφη, για τα πρώτα 10 πλοία, αφού τα πλοία της δεύτερης παρτίδας για τα οποία εκκρεμεί απόφαση μέχρι στιγμής, υπάρχει περίπτωση να ναυπηγηθούν σε άλλο ναυπηγείο.

    1. Για τις FTI αναφέρονται γενικά έξοδα που περιλαμβάνουν και παρελκόμενα όπως π.χ. εκπαίδευση και αρχικό εξοπλισμό υποστήριξης αν κατάλαβα σωστά τις διάφορες ανακοινώσεις, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, και είναι λογικό που δεν γνωστοποιούνται αφού είναι υπό εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ των προμηθευτών απο Ευρώπη και Αμερική, στην οποία τα έξοδα προγραμμάτων είναι απόρρητα για το εύρη κοινό και εννοείται για τους ανταγωνιστές. Γνωρίζουν εκείνοι που πρέπει και είναι απόλυτα σωστό να μην ανακοινωθούν τα έξοδα προς τα έξω μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής.

     Σε κάθε περίπτωση τα έξοδα δεν θα είναι το απόλυτο η μοναδικό κίνητρο για μια επιλογή.

    2. Νομίζω ότι όταν το κράτος ανακοινώνει ότι κατακύρωσε τον διαγωνισμό των 10 νέων φρεγατών στην Fincantieri με κόστος 5,5 δις, με έγκριση κόστους για την πρώτη 795 εκατ μαζί με το R&D, και ότι δεν περιλαμβάνει τον εξοπλισμό που θα βάλει το USN, και ο οποίος αναλύεται εξονυχιστικά το τι περιέχει και σε τι τιμή και σε ποιο έτος, εε… μου φαίνεται αρετά ξεκάθαρο και οριστικό.

     Εκτός και αν εννοείς ότι αυτό είναι το τι σύμβαση θα υπογραφτεί, το πόσο θα κοστίσει δεν το ξέρουμε γιατί μπορεί να γίνει και εκεί της Super Vita το κάγκ.. για το οποίο ΟΚ δεν ξέρω αν επιτρέπεται τέτοια πρακτική

 46. @ΑΙΜ Το δίλημμα αυτό έχει την εξής ανάγνωση, η Κύπρος είναι μακριά το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ, τι να τις κάνουμε τις φρεγάτες καλά είμαστε με κορβέτες, είναι ότι πρέπει για το Αιγαίο. Οι SAAR72 είναι καλά πλοία, για αντικατάσταση όμως των παλιών ΤΠΚ, με την προϋπόθεση ότι θα εξοπλιστούν με όπλα που υπηρετούν στο ΠΝ.

  1. Με δύο FTI δεν διασφαλίζεις τίποτα από όσα αναφέρεις;
   Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότο 48 aster-30 θα δίνουν τέτοιες δυνατότητες;
   Το θέμα ειναι τι ισχύ αγοράζεις για ένα Χ ποσό.

   Να το κάνω και πιο πρακτικό τι εννοώ, αν έχω ένα ποσό αντίστοιχο να αγοράσω 2 Belharra στα 3εκ. θα προτιμώ 2 Adelaide και κινούμε ας πούμε 8 SAAR-72 ή για παράδειγμα 30 Rafale (αν υποθέσουμε ότι είναι ίδιο ποσό, που μάλλον δεν ειναι)

   1. Έχεις την δυνατότητα σε συνδυασμό με άλλα πλοία να έχεις παρουσία στην περιοχή. Με 2 FDI + 2-3 MEKO, μπορείς να έχεις αποφασιστική παρουσία στην περιοχή. Με 10 SAAR 72 ούτε για πλάκα. Με τα αυστραλέζικα σκάφη θα είχες παρόμοιο αποτέλεσμα με τις FDI, όμως αυτό θα σήμαινε το τέλος των Γαλλικών Φρεγατών για το ΠΝ. Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση δεν είχε την δυνατότητα να κάνει κάτι και αναγκάστηκε να συνεχίσει αυτό που άρχισαν οι προηγούμενοι, για πολιτικούς αλλά και για στρατιωτικούς λόγους.

    Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το πως θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση του στόλου. Θα πάμε σε 2 FDI, 4 MMSC (που ψιθυρίζεται τελευταία), 4 ΜΕΚΟ ή θα συνεχίσουμε με επιπλέον FDI αντί για MMSC; Θα παραγγείλουμε την ευρωκορβέτα αντί για επιπλέον FDI ή MMSC ή οποία στο τέλος θα αντικαταστήσει και τις ΜΕΚΟ;

    Οι SAAR72 που συνέχεια αναφέρεις, δεν είναι πιθανό να αποκτηθούν από την Ελλάδα ως αντικαταστάτες των παλαιών ΤΠΚ, γιατί η Ελλάδα έχει πληρώσει για το σχέδιο των SV. Αυτό θα είναι το μέσο που θα αντικαταστήσει όχι 1 προς 1 και τα υπόλοιπα ΤΠΚ, με αναβαθμισμένο εξοπλισμό που ελπίζω να τοποθετηθεί και στα παλαιότερα σκάφη. Η SAAR72 δεν μπορεί επίσης να αντικαταστήσει μέρος των S, γιατί μιλάμε για μια ΤΠΚ με λίγο μεγαλύτερο εκτόπισμα. Υστερεί σε οπλισμό, αισθητήρες, δυνατότητα απορρόφησης πληγμάτων αλλά και ικανότητα εμπλοκής σε κακές καιρικές συνθήκες και ανοιχτές θάλασσες.

    Τα Rafale δεν υπάρχουν για την Ελλάδα, ξεχάστε τα. Τα επαναφέρουν στην επικαιρότητα άτομα που πληρώνονται να το κάνουν, από τα τμήματα δημοσίων σχέσεων της εταιρίας παραγωγής και διάφορους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα. Η χώρα έχει τοποθετηθεί στο θέμα νέο μαχητικό και αυτό είναι αρέσει σε κάποιους ή όχι το F-35A. Και το κάνει σταθερά από τα μέσα του 2000.

  2. Αν θελουμε κανουμε παιχνιδι στην Ανατολικη Μεσογειο χρειαζομαστε ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ, και ενδεχομενως ιπταμενα δεξαμενοπλοια. Αν μομιζουμε οτι μπορουμε να σταθουμε εκει με «αντιαεροπορικες φρεγατες», ειμαστε αφελεις.

   ΤΟ Καστελλοριζο μπορει να παρει ή να μην παρει ΑΟΖ απο ενα αμεροληπτο Διεθνες Δικαστηριο. Υπαρχουν ομοια νησια που πηραν, και υπαρχουν ομοια νησια που δεν πηραν.

   Το κεφαλαιωδες για εμας ειναι τα 12 ν.μ., αυτα κρινουν τα παντα στο Αιγαιο.

   1. Στην περιοχή στέκεσαι με μια σειρά από μέσα, όχι μόνο με αυτά που αναφέρεις. Απαιτούνται ΑΦΝΣ, ιπτάμενα τάνκερ, πλοία AAW, ΑΣΕΠΕ, αεροπλάνα ΗΠ, υποβρύχια, ΜΕΑ, όπλα, πολλά όπλα, δορυφορικά συστήματα, επίγεια ραντάρ στην Κρήτη και στην Κύπρο, εξαιρετικά δίκτυα επικοινωνιών και πάνω από όλα θέληση που βλέπω ότι δεν υπάρχει.

 47. Αποτι διαβάζω σε αλλο σαιτ παμε κ για 4 αμερικανικά πλοία. Υποθέτω 4 mmsc οπως έχουν οι άραβες.
  Οπότε 2 μπελ κ 4 mmsc…ΑΝ αληθεύει. Αλλα εκει μιλούσαν κ για 4 δισεκατομμύρια για 2 μπελ κ.πως θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε την τιμή στα 2.4

  Ας πάμε τουλαχιστον για 4 μπελ τότες, 4 mmsc κ 6 ευροκορβέττες… κάπως παλεύεται η κατάσταση

  1. Ανακαλύψαμε τα «λεφτοδενδρα» φαίνεται!!

   Σε ποιο site το διάβασες?

   Για τις Bel στα 3 bil είχα μείνει από το δημοσίευμα του newpost

   1. να άλλο site ¨οντως έγραψε 4 δις και ότι θα παρέμβουν οι υψηλοί πολιτικοί να κατεβάσουν την τιμή. Εντάξει, νομίζω ότι η μούφα που έχουμε φάει με την τιμή από κάθε σαιτ δεν παίζεται, και το 4 δις ήταν καραμούφα του ενός σαιτ, και τα 3 δις του άλλου καραμούφα μου φαίνεται και να πω την αλήθεια και το 2,κάτι δις μούφα μου φαίνεται, ώστε να τις πάρουμε 1 δις και να πανηγυρίζουμε αντί να γκρινιάζουμε ότι κανονικά κάνουν 650 εκατ. Οι Γάλλοι της παίρνουν περίπου 750, αλλά αυτό έχει πάνω από 750 εκατ R&D για τις 5, άρα περίπου 150 εκατ R&D ανά πλοίο, το οποίο σαν δεύτερος πελάτης δεν θα έπρεπε να φορτωθούμε, και άρα να την πάρουμε στα 600 χωρις πυραύλους, βάλε και μια κατοστάρα για πυραύλους (όχι scalp που είναι ακριβότεροι) και 700 είναι μια καλή τιμή για ένα καλό πλοίο.

    Αυτά για το FOS κτλ μου φαίνονται διαστημικά, τα πλοία θα τα πάρουμε το 2027 και καθώς θα είναι ολοκαίνουργια, σοβαρό FOS θα θέλουν μετά από 10 χρόνια (και βάλε) άρα από το 2037 και μετά. Και συμφωνούμε από τώρα τιμές για κάτι τέτοιο, και πόσο FOS να θέλει ένα πλοίο…

    1. Οι Γάλλοι πληρώνουν 795 MIL/SHIP με νέα συμφωνία λόγω πληθωρισμού από τότε που υπέγραψαν
     Μην ξεχνάς πως μιλάμε για πλοία από αυτά τα 5 και σίγουρα δεν μας κόβουν τα R&D κόστη όπως είχε γράψει το DR

     Βάλε αλλα 500 min για τα όπλα:
     oto76 10 mil* 2 SHIPS
     ASTER15 2.5 mil: 8*2SHIPS
     aster30 3-3.5 MIL:16*2
     eXOSET : 3-4 mil: 8*2
     Torpedoes: 1-2mil* 6?*2
     RWS: 2 * 3MIL?
     SCALP NAVAL: 8* MIN 5-8 MILL* 2 !!

     Βάλε και MIN 500 MIL για υποδομές ανταλλακτικά εργαλεία ekpaideuseh χρηματοοικονομικό κόστος και φτάνεις άνετα στα 2.5 BILL!!

     Θα πουν κάποιοι περί φπα αλλα εάν το πλοίο παραληφθεί πρώτα από το γαλλικό ναυτικό τότε πληρώνεται από τους γάλλους στους γάλλους

     Υπόψη ότι η αρχική σχεδίαση είχε μονο 2 A50 VLS
     Εμείς μιλάμε για 3 A50+ 1 A70
     Βάλε και τις άλλες σχεδιαστικές alleges και να πως βγαίνει το ποσο > 2.5 BIL!!

     1. Χοντρικά κάπως έτσι είναι, μόνο ένα φορτίο ASTER για τα δύο πλοία (48) χρειάζονται 150εκ. χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος υποστήριξης.
      Ξέχασες και πολλά άλλα, όπως τα δολώματα» για αέρα, θάλασσα, τορπίλες MU90… κανένα 2εκ το κομμάτι ανά τορπίλη.

     2. Οι 2 Bel μας έρχονται ακριβές, όμως τα πάγια κόστη υποδοχής και εκπαίδευσης, δεν θα υπάρχουν σε επόμενες. Δεν συμφέρει η παραγγελία 2 μόνο πλοίων και η εισαγωγή νέων όπλων. Στα 4-5 πλοία και το κόστος πέφτει και αξίζει γενικά η επένδυση.

  1. Προς το παρόν δεν έχω καταλάβει τι διαμόρφωση θα έχουν. Μάλλον πάμε για 3 sylver A50 και ένα A70 για aster 15/30/scalp. Οι camm er ποτέ θα είναι προς πώληση και θα μπορούμε να τους κουμπώσουμε στους sylver να τους βάζουμε τετράδες; 24 ή 32 aster 15/30 φαίνονται λίγοι για AAW.

   1. 1 Silver A70 για Scalp και 3 Silver A50 για 24 Aster 30 λέει η λογική.
    Οι camm, δεν είναι Αγγλικοί. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πιστοποίηση στον Γαλλικό Silver.
    Αυτό δεν θα το κάνουν οι Γάλλοι, γιατί βάζουν Mica και ετοιμάζουν τον εξαιρετικό νέο Mica (που δεν θα μπαίνει όμως 4άδες).
    Όποιος θέλει μη Γαλλικό σύστημα ή πύραυλο, θα πρέπει να πληρώσει την πιστοποίησή του, ΕΑΝ πειστούν και οι Γάλλοι γι’ αυτό.
    Σε πλοίο α/α που θα έχει και ciws, δεν έχει νόημα να βάλεις πρόσθετα και τους Aster 15, καθότι και κελιά δεσμεύεις (και δεν έχεις και πολλά) και πολύ ακριβοί είναι.

    1. @gdmast

     Θα ηταν καλυτερο να ελεγχεις πρωτα αυτα που γραφεις καθως περιεχουν εκτατεμενα λαθη και ανακριβειες. Η εταιρια MBDA ειναι Γαλλο-Αγγλικο-Ιταλικη. Οι πυραυλοι CAMM ξεκινησαν ως οι Αγγλικοι Sea Ceptor, προερχονται απο τον Αγγλικο πυραυλο αερος-αερος ASRAAM και δεν χρειαζονται ΚΑΜΙΑ πιστοποιηση σε Sylver. Τα Βρετανικα αντιτορπιλικα Αντι-Αεροπορικου πολεμου Type-45 εχουν Sylver και Aster 15/30.

     https://en.wikipedia.org/wiki/CAMM_(missile_family)

     Το παρακατω ειναι απο την εταιρια MBDA.

     «The CAMM munition will replace the current in-service weapon as the Royal Navy’s latest ship based air defence system. Known as Sea Ceptor it will be fitted to the Royal Navy’s Type 23 Frigates and will deliver significantly greater capability at a reduced cost in all operating environments than alternative systems.

     Sea Ceptor can operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration to maximise packing density and for optimum installation on smaller ships.»

     1. Αν εχει ήδη πιστοποιηθεί, η ουσία ειναι ότι η ολοκλήρωση στο SETIS δεν έχει πραγματοποιηθεί…

 48. Αγαπητέ φίλε,μην αφήνεις τα νούμερα, να σε παρασύρουν σε λαθος συμπεράσματα.πρωτον το Ισραήλ βάζει στις saar6 του ΔΙΚΑ ΤΟΥ οπλικά συστήματα και ηλεκτρονικά,αν για αυτούς στοιχίζουν 5 τα ίδια για εμάς θα στοιχίζουν 10,δεύτερον το 1/3του κόστους που πληρωνουν οι Γερμανοί στο προγραμμα είναι αποζημίωση για τα γεγονότα στον β’π.π.,βλέπεις οι ισραηλινοί παίρνουν αποζημίωση, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις, μόνο λόγια.ισως καλή ιδέα θα ήταν να εκχωρήσει το ελληνικό κράτους στους ισραηλινούς έναντι ποσοστού την είσπραξη των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου,επειδή εμείς είμαστε ανίκανοι να βρούμε το δίκαιο μας,οι ισραηλινοί θα περνάν μέχρι δεκάρας από τους γερμανους(να έβλεπα σε αυτη την περίπτωση τα μούτρα του Σόιμπλε και τι στον κόσμο!)
  Αναφορικά με τον φίλο ΑΙΜ,συμφωνώ μαζί σου, αλλά τώρα ο χρόνος πιέζει το Π.ν.,πρέπει να είναι ικανό να συνδράμει και την Κύπρο,αλλά και να εξασφαλίσει τις πλουτοπαραγωγικές μας στην αν.μεσογειο. το Αιγαίο κουτσά στραβά μπορούμε να το παλέψουμε, την α.οζ. όμως χωρίς πολεμικα????

  1. Υπάρχει λόγος που υπάρχουν φ/α α/α. Πλοίο δικό μας ανοικτά της Ικαρίας και της Κρήτης, δεν μπορεί να πάει. Είναι απαραίτητες αυτές οι φ/γ. Και ΟΧΙ ΜΟΝΟ για την ΑΟΖ. Υπάρχουν και άλλα θέματα στρατηγικής φύσεως (και όποιος ξέρει, ξέρει). Είναι αστείο να συζητάμε για το εάν χρειαζόμαστε φ/γ α/α.
   Και ούτε όλο το Αιγαίο καλύπτεται χωρίς α/α φ/γ.

 49. Αυτό το έχετε δει;

  MBDA’s new generation shipborne firing installation for all missiles
  The new generation firing installation being developed by MBDA for the
  French DGA, to be installed initially on the Frégate de Défense et
  d’Intervention (FDI) under construction for the French Navy, is being
  promoted as the standard outfitting for both future domestic and
  international shipbuilding and in-service platform upgrading programmes ….

  ….

  The new generation ITR has been conceived to reduce the number and type of boxes
  and interfaces required for each different MBDA weapon system installed on
  board today, using a single interface architecture and common identical boxes.

  The ITR will offer a new level of commonality, modularity, versality and
  redundancy, in addition to enhanced performances, as well as being capable to
  manage next generation missile weapon systems”, said Bertuzzi adding that the
  ITR will be state-of-the-art in term of cybersecurity as well as in the
  application of new technologie.

  …….

  The first series production systems will be available in 2021 to be delivered for
  the French DGA FDI programme”, he highlighted, as the system has been designed
  to interface with current and new weapon and combat systems, being the standard
  MBDA equipment for the next 20-30 year
  ……

  To be applied as first platform to the FDI, which first-of-class will
  be delivered at the end of 2023, “The ITR under development for the FDI
  features a dual C2Box configuration, offering enhanced redundancy and
  survivability in case of malfunction or damage situations. The FDI ITR
  will manage only the Aster and Exocet families of missiles at this
  stage, but other weapon systems can be added. The ITR is already offered
  for new shipbuilding as well as upgrades on the domestic and
  international markets, with additional weapon systems to be added on
  request, such as for the Greek Navy in the form of the MdCN for the FDI
  export design or the VL MICA for the Gowind corvettes, or on other
  platforms whether for new built or refit”, Bertuzzi said.

  Η ομογενοποίηση στα VLS, Interfaces είναι θετικότατη κίνηση γιατί αυξάνει κατά πολύ τις επιλογές φόρτου.

  Βλέπω και Camm-ER να έρχεται.

  1. Ω ρε φίλε με αυτό που ανέβασες δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ. Δηλαδή μιλάμε ότι μπορεί να έχει 32 camm er 16 aster 30 8 scalp και 8 excoset block 3. Τότε το πράγμα αλλάζει. Άμα είναι έτσι πρέπει να βάλουμε και στις μεκο και όπου αλλού μπορούμε αυτό το vls, να κουμπώσουμε και τα ραντάρ που θέλουμε και θα είμαστε κομπλέ. Βέβαια οι [email protected] πρέπει και πάλι να είναι στάνταρ 4 για αρχή και μετά να πάμε σε άλλες δύο ή σε στάνταρ 4 gowind, άμα δεν βγαίνουμε οικονομικά. Θα μπει βαθιά το χέρι στις τσέπες μας, αλλά μακάρι να προλάβει να πιάσει τόπο. Α ρε κούλη δώσε 5 6 δις να φτιάξουμε στόλο επιφανείας.

  2. Και τι αλλάζει δραματικά δεν κατάλαβα;
   O Camm-ER θα πιστοποιηθεί με τους sylver λόγω ιταλίας, το θέμα ειναι ποιος θα πληρώσει να ολοκληρωθεί και στο SETIS των Γάλλων…

   1. κοιτα μιας και δεν τα ξερω καλα τα πραγματα (τωρα αρχισανα ασχολουμαι με πολεμικα συστημτα, αρα δεν ξερω ολες τις διαδικασιες) αυτος που θα πληρωσει ειμαστε εμεις, εκτός εαν τον θελουν και οι γαλλοι για να εχουν περισσοτερους αριθμους και να μη ριχνουν καθε φορα aster. Τα λεφτα και παλι ειναι πολλα, αλλα το θεμα δεν ειναι η οικονομικη κριση. Το θεμα εναι οτι δεν θελουμε να επενδυσουμε στην αμυνα και στον αμυντικο τομεα, αλλα για ολα τα αλλα λεφτα υπαρχουν. Παντως σε θεμα φορτιου μπορει να μην ειναι ffgx ή iver αλλα δεν παυει μετα την πιστοποιηση να εχει μεγαλυτερο φορτιο συν 8 scalp. Οι αμερικανοι δεν ξερω εαν θα μας τους εδιναν. Επομενως για μενα οι belharra κερδιζουν σε αυτο το κομματι. Σε μεγεθος, φορτιο κλπ χανουν. Κανονικα διεθνη διαγωνισμο επρεπε, αλλα μακαρι να μην περνουνμονο αστερ 15 γιατι ζητω που καηκαμε.

    1. to my understanding:

     Το CAMM είναι ήδη πιστοποιημένο στους εκτοξευτές A50 sylver:

     https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/sylver-multimissile-vertical-launcher.pdf

     Δεν είναι πιστοποιημένο για quad packing στους SYLVER :

     Το quad packing έχει γίνει για τους MK41 όχι στο SYLVER αφού κανένας δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν:

     Quad-packed Sylver is a theoretical niche capability for the UK and France but Lockheed Martin has already tested and proven the quad-pack concept for their Mk 41 VLS Extensible Launching System (EXLS

     https://www.savetheroyalnavy.org/from-sea-wolf-to-sea-ceptor-the-royal-navys-defensive-shield/

     Ο CAMM-ER για ναυτικές εφαρμογές είναι Ακόμα στον αέρα αφού ούτε οι Ιταλοί δεν είναι σίγουροι για αυτόν:

     https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html

     However, the Navy’s involvement in the program is dependent on the outcome of an ongoing feasibility study to confirm the missile’s compatibility with the Italian Navy’s new class of multirole warships, the Pattugliatori Polivalenti d’Altura (PPA)

     https://ukdefencejournal.org.uk/camm-er-missile-completes-trials-milestone/

     Πάλι παραμένει το θέμα του camm-er quad packing στους sylver

 50. Επειδή γίνεται αρκετος λογος για την αεραμυνα της περιοχης Κρητη-Καστελοριζο (το κομματι Καστελοριζο-Κυπρος το εχω γραμμενο γιατι ομοιως το εχουν υπεργραμμενο και οι Κυπριοι που δεν συμβαλλουν οικονομικά και με οπλικα συστηματα στην προστασια του νησιου τους – αλλα αλλη κουβεντα αυτη).

  Δεν ειναι προτιμοτερη και οικονομικοτερη μια αντιαεροπορικη ομπρελα απο πυραυλικες συστοιχιες τυπου S-300, S-400? Ειναι στο εδαφος, δεν εχουν κοστη σε καυσιμα, πληρωματα κτλ. Ειναι εντος της επικρατειας σου αρα δεν κινδυνευουν οπως μια πανακριβη φρεγατα να βυθιστουν κτλ.

  Και ανα μοναδα θεωρω οτι το κοστος θα ηταν μικροτερο απο αυτο μιας Μπελ.

  Τι εμβελεια εχουν πχ οι S-300 που εχουμε παρκαρισμενοι? Δεν παρεχουν αντιαεροπορικη και αντιπυραυλικη προστασια? Αν δλδ ειχε 2 συστοιχιες στην ανατολικη Κρητη, μια στη Ροδο και μια στην Καρπαθο δεν καλυπτεις το νοτιοανατολικο ακρο της μελλοντικης ΑΟΖ? Ποσο θα κοστιζε να αποκτησεις και να συντηρησεις τις εξτρα συστοιχιες εναντι του κοστους αποκτησης, συντηρησης και εκμεταλλευσης/πλου των 2 Μπελ συν τυχον συνοδων σκαφων επιφανειας?

  Καποιος στρατηγικος αναλυτης ειχε πει καποτε κατι εξυπνο, η Ελλαδα, το Αιγαιο ειναι ενα τεραστιο αεροπλανοφορο χαρη στα πολλα μικρα νησια. Δεν ειναι πρακτικοτερο, εξυπνοτερο, οικονομικοτερο να εξοπλισω καιρια στρατηγικα σημεια στο Αιγαιο με πυραυλικες και αντιπυραυλικες εγκαταστασεις, μικρα ελικοδρομια για απογειωση επιθετικων ελικοπτερων, να εχω πολλες πυραυλακατους για αντιπλοικη/αντιαεροπορικη ασπιδα και να αποσυρω τα τωρινα μεγαλα/παμπαλαια πλοια και να αποκτησω 2-3 για περιπολια και ελεγχο της νοτιανατολικης ΑΟΖ, με πρωτευοντα ρολο, περιπολιας, προστασιας και ανθυποβριχιακο σε συνδυασμο με καλα και επαρκως εξοπλισμενα υποβρυχια?

 51. Κυριοι

  Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε
  1] 3-4 SMX 31 που έχουν μέχρι και 48 όπλα το καθένα
  2] νοικιασμένα Mirage με εξοσετ και μόνο Mica IR μέχρι την έλευση 50 Rafael G4 αλλά και παρακατω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *